Prunci de lumină

imaginea utilizatorului Dedal

prunci de lumină în ochii tăi mari
loc fac icoanelor de adăpost,
dau sens întoarcerii cu telegari
saniei mele pe unde n-a fost,

fulgii mai albi decât albul din tot,
care-a rămas doar în sare clipind,
ne-or troieni, ca pe ultimul lot,
prins între veacuri de ocne și grind

sub care veri se tot duc înspre nea,
strânsă în globu-ți vrăjit, ocular,
când se închide încet și nu vrea
decât închiderea, ultima, dar

măcar lasă o urmă, să-mi vină
pruncii tăi, îmbătați de lumină…

24.12.2005

Comentarii

Aici, în valea iernii, să nu uităm adesea că locuim laolaltă cu toate ninsorile văzute și nevăzute în aceeași lume... Sărbători fericite!

În "valea iernii", frumos spus, Dana, iarna ca vârstă a iubirilor, de aproape sau înalt, atunci când albul ochilor pândește închiderea pruncilor de lumină sub pleoape, ca fulgi sau urme de sare, mulțumesc, Sărbători fericite!

"măcar lasă o urmă, să-mi vină pruncii tăi, îmbătați de lumină…" Cantată pentru pian de lumină și prunci zămisliți din lumină. Sonet pentru iarna viu născătoare de iubire, întru dalbă simțire, prag de timp, la ceasul anilor. Tu te naști odată cu anii, suflet "mai alb decât albul din tot". Sania iubirilor tale, dinspre veri ce "se tot duc înspre nea", fericită de a fi purtată de renii cei colindători ai gândului, ce "loc fac icoanelor de adăpost". Prunci tăi de lumină au primit binecuvântarea. Și prețuirea mea pentru sonetul iernii vibrând a viață. Fericite clipe de pruncie avut-ai și așa să îți fie anii mai departe, mai d e p a r t e a iubirii! Ela

În colind, cuvintele sunt prunci de lumină, și ei, în iubire, privirile au dalbul sfințit al iernii, pielea lor se curăță de cheaguri, în zăpezi, înspre nea, departe, neștiutul cântă colțurilor lunii troienite pe casă, mulțumesc, Ela, scuze pentru întârzierea răspunsului, Sărbători fericite!

E pana la urma felul tau de a expune viata ca aporie, contorsionand limbajul pentru a reda sensuri pe o multitudine de nivele hermeneutice... un fel de reprezentatie a unui saltimbanc care descopera viata cu profunzimea unui copil, maturizat prea devreme de o iarna deloc blanda... o poezie despre care cred ca recitata fiind si-ar desavarsi frumusetea.

“contorsionări de limbaj”? unde, “actaeon”? - cred că ai greșit textul și ar trebui să ai ceva mai mare grijă la postare, “saltimbanc”, “profunzimea unui copil maturizat prea devreme” – cu ce și cu cine seamană asta, “actaeon”? - nici gând de așa ceva aici, aștept recitările tale, chiar și în culise, dacă în altă parte te-ai ferit de prilejuri, pentru a-ți desăvârși contorsionările acestui gen de comentariu, cu analogii de oglindă și de puncte puncte, textul meu nu tinde și nici n-ar fi avut nevoie de asta, pentru cine poate înțelege citind singur, pentru cine a reușit să învețe mai mult decât murmurul apelor trecătoare prin coarne, “actaeon” fastidioasele transparențe sunt, de fapt, înșelătoare aporii, nu-i așa, “actaeon”, nu-i așa, vlăduț, de fapt, înainte de măști? P.S. Am crezut că pe acest site, clădit frumos în preajma Crăciunului, nu vor fi permise atacuri la persoană, că fiecare comentator va evita jignirile sau/și exprimări relative fără substanță și fără legătură cu textul în cauză, că toți cei intrați aici se vor descălța de cizme sau vor arunca pieile năpârlite în alte locuri. Se pare că m-am înșelat. Sărbători fericite și liniște sufletească, “actaeon”

Daniel tot ceea ce am spus in comentariul meu anterior era in sprijinul faptului ca textul tau mi-a placut in mod deosebit... poate ca nepriceput fiind sa exprim acest lucru te-am facut sa crezi altceva. Iarta-mi limitele limbajului... si Sarbatori fericite Dane. Crede-ma sunt de-a dreptul socat de faptul ca am putut fi inteles atat de gresit... probabil nu voi mai comenta o vreme.

Vladimir, încep să cred că am înțeles amândoi greșit, propun ca neînțelegerea să se oprească aici, sub acest text, al meu

Si pentru ca uite nu-mi iese din minte faptul ca n-ai priceput ce-am vrut sa zic, revin: "E pana la urma felul tau de a expune viata ca aporie" Ma refeream desigur la modul tau de a scrie poezie, asa cum l-am perceput eu, valorizand paradoxul (aporie=dificultate de ordin rațional greu sau imposibil de rezolvat), limitele la care ajunge gandirea logica, pentru a crea tensiunea necesara sugerarii unor imagini puternic conturate. "contorsionand limbajul pentru a reda sensuri pe o multitudine de nivele hermeneutice" Termenul de "contorsionat" nu are o acceptiune negativa dimpotriva implica recursul mai mult sau mai putin constient la o topica diferita modului comun de a scrie poezie, mai ales ca tu esti familiarizat cu ritmul compozitiei. In acceptiunea mea, aceasta realitate iti da posibilitatea de a structura poezia pe mai multe paliere de interpretare (nivele hermeneutice). "un fel de reprezentatie a unui saltimbanc care descopera viata cu profunzimea unui copil, maturizat prea devreme de o iarna deloc blanda" saltimbanc = Actor de circ cu mimică bufă, care execută exerciții ușoare de acrobație. Nici o clipa nu m-am gandit la cealalta semnificatie a termenului. Sub aparenta unui spectacol poezia ta conduce la aspecte deosebit de relevante ale existentei... astfel am facut paralela cu un copil care se maturizeaza prea devreme prin suferinta si care te socheaza cu intrebarile sale. Nu stiu daca ai intalnit asa ceva dar eu m-am lovit de astfel de situatii. "o poezie despre care cred ca recitata fiind si-ar desavarsi frumusetea." Asta trebuie sa o citesti asa cum este scris... stiu ca ai talent in a recita si cred ca ritmul textului tau s-ar simti mult mai bine recitat fiind. Acum te rog spune-mi avea vreun rost sa ma jignesti omule doar pentru ca m-ai inteles gresit? Dar nu-i bai, uneori si eu cad in pacatul maniei asa ca inteleg. Inca o data sa ne fie sarbatorile luminate.

Desigur... a fost o neintelegere. Abia acum am vazut comentariul tau. Bine ca aici nu a fost inventat inca termenul de off topic.

comentariul tău penultim nu era necesar, dar a demonstrat ceva: știai foarte bine dublele sensuri exprimate în propriul comentariu, ți-am arătat că știam și eu, iar asta ar trebui să îți fie deajuns, pentru viitor, nu numai în cazul meu, tocmai din cauza asta am scris ce am scris, drept răspuns, contorsionările justificative chiar nu mai erau necesare, mai ales că vin după apelul meu către … oprirea neînțelegerilor ok, inca o data, propun sa ne oprim aici