despre închiderea site-ului Hermeneia.com

imaginea utilizatorului Virgil
...

Cred că a venit vremea să iau o decizie cu privire la existența site-ului Hermeneia.com. Nu-mi voi ascunde sarcasmul și am să recunosc că sînt unii care cred că decizia asta ar fi trebuit luată mai demult. Deci pînă la sfîrșitul acestei veri Hermeneia, așa cum o știți acum nu va mai exista. Sînt posibile mai multe scenarii și nu îmi este deocamdată clar care din ele va fi ales. Este posibil să fie închisă și să dispară în mod complet. Este posibil ca textele să mai rămînă disponibile în mod static dar fără să mai poată fi comentate sau modificate. Este posibil să apară un nou site cu un nou regim de înscriere și cu noi reguli. Este posibil să existe o altă inițiativă. Sau e posibil să nu mai apară nimic. În orice caz ceea ce există acum nu cred că va mai continua.
Deci, pentru a nu fi acuzat că am luat pe cineva prin surprindere vă anunț de pe acum despre aceste intenții. Aceasta pentru ca toți cei interesați să poată să își copieze textele personale, etc.
În același timp înscrierile pe site se vor încheia.
Cam atît.

Comentarii

Se pot găsi soluţii

Uneori lucrurile merg mai bine, alteori mai rău. În lunile de vară oamenii pleacă în vacanţe, se mai relaxează, fluxul de activitate se diminuează în general. Nu cred că pentru câteva opinii rău intenţionate trebuie să prăpădiţi lumea. Hermeneia este un site în jurul căruia s-a format o comunitate plăcută, cu oameni interesanţi, grafica site-ului este de excepţie, şi climatul unul deosebit. Poate că ceea ce îi lipseşte site-ului este doar o echipă de moderatori, buni comunicatori, care să mai preia din activităţi. Nu cred că trebuie acţionat sub impulsul unei stări de oboseală sau indispoziţie vremelnică şi trecătoare.
Se pot crea alte site-uri dar atmosfera şi coeziunea de pe Hermeneia nu vor putea fi refăcute!
Poate vă mai gândiţi!? Poate ne mai gândim...

Comunicare

Problema este una de comunicare. Dacă ceva te nemulţumeşte, trebuie să spui, să aduci argumente, să lupţi şi să obţii ceea ce doreşti, în cazul tău afirmarea şi recunoaşterea. Un grup de moderatori echidistanţi ar rezolva eventualele inconveniente generate de o comunicare defectuoasă. S-ar debloca căile de comunicare şi lucrurile ar intra pe făgaşul firesc. Firescul înseamnă a construi, nu a distruge. Construim încrederea, construim respectul, construim aprecierea ...Sunt autori care asemenea Katiei s-au format pe acest site. Sunt texte de valoare dar şi comentarii de valoare. S-a sacrificat timp, s-a muncit.. Trebuie mers mai departe.

Virgil,

eu cred că saitul acesta trebuie regândit, în niciun caz suprimat, comanda cea mai simplă este DELETE, dar ce greşeală ireparabilă! nu te pripi, nu cred că asta trebuie făcut. este doar părerea mea. să-ţi mai spun ceva: orice om care trece printr-un loc o vreme se ataşează de locul acela prin ceva anume, chiar şi printr-o stare negativă care-i aminteşte de ceva nu foarte plăcut. eu zic să reconsideri. şi ştii de ce? în primul rând pentru respectul faţă de munca omului: a ta, a mea, a tuturor.

numai bine şi gânduri limpezi!

Mulțumesc pentru cuvinte,

Mulțumesc pentru cuvinte, Younger Sister. Tocmai pentru că sînt în căutarea unei soluții autentice am scris acest anunț. Nu este sub nicio formă un impuls de moment. Este un lucru la care mă gîndesc de aproape un an.

Mulțumesc și ție pentru împărtășirea opiniilor, stranger. Îmi pare rău că nu ai găsit pînă acum curajul să o faci. Pot fi acuzat de foarte multe lucruri dar, așa cum am mai spus-o, absolut nicio persoană care și-a exprimat opiniile despre mine nu a avut motive să se teamă de repercursiuni. Nu există o singură persoană care să fi avut ceva de suferit din această cauză. Inclusiv cei care m-au atacat ad hominem. Deci dacă nu ai avut curajul să o faci pînă acum problema este la tine și nu am cu ce să te ajut în privința aceasta. Îmi pare rău că perseverența mea în a păstra un site civilizat și protejat de reguli a fost interpretată de tine ca fiind dictatură. Mă tem că este o problemă de perspectivă. Nu cred să fi cerut nimănui mai mult decît respectarea regulamentului. Iar respectarea lui a fost co-semnată de tine cînd te-ai înscris. Așa că nu văd unde este problema. Poate mi-o arăți tu cu exemple concrete. Și nu te ascunde după faptul că ai nevoie de permisiunea persoanelor implicate. Obține-o și nu mai arunca cu acuzații nefondate pentru că nu faci decît să te înjosești pe tine. În ce privește „criteriile literare” ale mele sau ale editorilor, nu am promis niciodată prea mult. Ne străduim doar. Și nu cred că am făcut-o cu rea-voință. Tonul și expresiile pe care le folosești îmi comunică însă că s-ar putea să ai o adîncă problemă de insecuritate. În ce privește măsura în care eu scriu sau public în afara Hermeneia te asigur că atunci cînd este cazul o fac. Și nu este cazul să mă „războiesc” cu nimeni. Deocamdată există reviste care îmi cer texte. Unele site-uri mi-au publicat texte chiar și fără a-mi cere permisiunea. Nu văd în ce constă „pozitia inegala de director de site”. Poate îmi explici. Dar în mod serios nu cu vorbe goale, ok?

panta rhei

Eu cred ca niciunul dintre noi nu ar trebui sa se teama de schimbare... oricum e o iluzie :) Revenind insa la chestiuni mai practice cred ca hermeneia este un spatiu pozitiv care si-a asumat inca de la inceput faptul ca nu va deveni o alta agonia.ro, insa ideea unui club de poezie, a unui spatiu comod, intim, stimulator pentru imaginatia poetica a constituit pentru multi dintre autori - unii nostalgici dupa forfota altor site-uri de profil, altii nerabdatori in a primi cat mai multe elemente de feed-back - o chestiune pentru care nu au luptat de ajuns. Pana la urma Virgil si-a facut treaba... e ca la o petrecere cand cineva pune la dispozitie spatiul insa nu promite si distractia... daca te simti bine ori ba tine de participanti. Desigur au fost si chestiuni pe care Virgil le-a tratat poate cu prea multa energie conflictuala si trufie, insa inclin sa pun aceste aspecte pe seama simtului accentuat al proprietatii pe care-l regasim la acesta si nu ca derivate ale rautatii gratuite.
Exista multe ambitii inutile intre persoanele care posteaza texte literare si aceasta este o chestiune generala... cocosisme inerente atunci cand avem de-a face cu personalitati accentuate sau chiar cu persoane dezechilibrate... ca sunt bune ori rele nu discutam, suntem oameni si oamenii sunt imperfecti. Managementul acestor situatii conflictuale a contribuit la retragerea multor autori valorosi insa Virgil a avut de ales intre a lasa "piata" sa se echilibreze de una singura (demers cu multe necunoscute ) sau sa intervina de pe o pozitie de forta (aspect care prin el insusi este total anti-literar). Chiar nu stiu cum ar fi mai bine... probabil ca fiecare caz in parte are cate o solutie.
Totusi vad si chestiuni pozitive... cea mai importanta este aceea ca am vazut aici pe site cativa poeti tineri si frumosi, cu mult potential de dezvoltare... desigur ei posteaza si pe alte site-uri cu profil similar si cred ca dialogand cu acestia vei gasi cu adevarat solutia.

&

nu stiu daca e bine sau rau, nici daca sta nici daca e stearsa Hermeneia: este banuiesc un proiect cu avantajele si dezavantajele lui, dezavantaje pe care numai tu le poti cantari, Virgil, si avantaje pe care le am avut noi cei care am accesat si folosit acest site cand si cum am vrut.
stiu ca Hermeneia a fost si este o perioada frumoasa din viata mea (cand timpul permite) , ca m a adus aproape de alti poeti/ iubitori de poezie si ca poate fi in continuare un playground poetic pentru noi care ne invartim in aceleasi cercuri. E drept pe FB se poate pune poza / link/ poti edita audienta si primi mai multe like-uri.
Insa aici Cousin IT si auntie Doris nu aveau trecere si probabil ca acest filtru mie, personal. mi a prins bine.

daca decizia a fost luata nu am niciun drept sa ma opun,

Multumesc pt gazduire, Hermeneia, nu te voi uita!

mulțumesc vlad. da, cred că

mulțumesc vlad. da, cred că ai punctat elemente adevărate. deși cred că sînt mai multe. și nu puține legate de mine. da, cred că dialogul este necesar și sînt decis să îl avem. chiar și aci în felul acesta. dar chiar și cu mine însumi.

Stranger, sau ar trebui să te

Stranger, sau ar trebui să te numesc Viorel Bucur, sau Vio_B? Pe bune că e penibil să joci mascarada asta și să deplîngi de unul singur nu știu ce lucru i-aș fi făcut eu lui Vio_B. La modul acesta ascuns, pitit, anonim, incognito.Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, de lipsă de curaj, lașitate, etc. Poți să le coafezi cum vrei tu dar tot aia e. Iar modul ăsta de a proceda îmi repugnă. Mi se pare mic și inferior moral. Deci, n-am nevoie să fac click pe nimic, felul cum procedezi ascunzîndu-te sub tot felul de nume vorbește volume despre ideea ta de curaj.
Tot la fel, mi se pare neadevărat să spui că nu vrei să intri într-o polemică. Pentru că asta faci aruncînd cu generalizări ofensatoare și uneori chiar aberante(sau cel puțin inconsecvente). Și am să ți le explic.
Am să trec peste prosteli infantile de genul „superficialitatea ta este voita sau structurala” pentru că mi se pare jenant să mă cobor la așa ceva. Mai ales că tu ești cel care nu faci decît să arunci cu generalități. De fapt asta este dilema mea: să te ignor din cauza modului lipsit de specificitate cu care vorbești sau să continui să imi consum din timp pentru tine. Chiar că nu știu ce se merită.
Am să mă opresc însă la un lucru care mi se pare simptomatic și se încadrează în categoria acelor aberații pe care le emiți. Și anume ideea asta cu regulamentul. Primul lucru lucru pe care nu îl înțeleg este de ordin moral: de ce preferi să minți? Adică de ce te încrii pe Hermeneia și promiți în mod explicit că vei respecta regulamentul atîta timp cît în inima și mintea ta îl disprețuiești și îl consideri o greșeală? Nu înțeleg.
Apoi, trecînd peste absurditatea gestului tău, mi se pare o mare gogomănie să numești un regulament „încercarea de a îngradi, prin mijloace coercitive, niste spirite libere, de a obliga niste pasari gata de zbor sa se târasca pe pamânt”. Tu chiar nu îți dai seama cît de penibil sună ce spui? Pe lîngă faptul că e un neadevăr, este și o prostie. La urma urmei, oamenii cînd au avut talent, au scris în închisori, în lagăre, în comunism, imobilizați în pat sau exilați pe o insulă. Dacă au talent, oare nu vor putea scrie pe un site unde le se interzice să scrie pornografic sau să să se scuipe unii pe alții?!! Hai să fim serioși! Bineînțeles, modul cum tu „explici” cum funcționează moderatorul pe Hermeneia este versiunea ta cu privire la realitate. Din nou generalizări și grenade fumigene.
Dar partea cea mai interesantă este cea cu „doamna remarcabilă”. Chestia asta chiar că va deveni celebră. Deci să înțeleg că dacă vine pe Hermeneia o fetiță care nu este chiar așa „doamnă remarcabilă” are implicit mai puțină „valoare literară”. Ce legătură are „doamna remarcabilă” cu poezia în general? Nu că nu aș considera-o remarcabilă pe Cristina, sau că nu ar scrie poezie. Dar cele două lucruri nu au în esență nicio legătură. În plus, îți reamintesc cum începe Regulamentul Hermeneia, deși tu ai atîta dispreț față de el: „Scopul comunităţii literare Hermeneia nu este elitismul autorilor ci al textelor.”. Deci modul în care pui tu problema pur și simplu nu rezonează cu modul în care gîndește Hermeneia. Asta trecând peste faptul că oamenii aceștia(cel puțin) au fost tratați normal pe Hermeneia. Aici nu acordăm favoritisme. Dacă nu îți place asta, îmi pare rău, dar asta e. Mi se pare hilar că îl așezi pe Vio_B în rînd cu Hutopilă și Bobadil. Dar nu voi mai comenta.
Așa cum ți-am spus, nu am nevoie să mă războiesc (nici într-un sens nici în altul) mi se cer și publică textele fără să fac așa ceva (ce mi s-ar părea penibil). Este foarte posibil că ție ți s-a trîntit ușa în nas de vreme ce ești conștient de experiența asta.
Nu simt nevoia să am ultimul cuvînt în această discuție inutilă, dar, dacă nu ai ceva semnificativ și specific de spus nu cred că mai are sens să continui. Eu am încercat să îți răspund doar pentru a nu da impresia că te ignor. Dar daca vei continua pe aceeași linie, pitit în spatele unor nume fictive și aruncînd cu generalități, voi fi nevoit să o fac.

Vio_B, cel care deturnezi

Vio_B, cel care deturnezi discuția ești tu. Și este în esență o lipsă de bun simț ceea ce faci. Niciodată subiectul textului de mai sus nu a fost de „m-au părăsit scîrbiți”, cum zici tu, cei care tu crezi că ar fi făcut-o. Este fabulația ta. Tu ai construit-o și tu sufli în ea ca într-un balon de săpun. Repet, este o lipsă de bun simț elementar să afirmi că eu ar trebui să îți „răspund” la ceva. Chiar nu ți se pare că ești obraznic? Măcar simplul fapt că postezi aici pe gratis te-ar obliga (dacă ai avea o minimă moralia) să fii pertinent și să nu continui să aberezi pretinzînd cuiva că este obligat să te onoreze cu un răspuns. Dar nu despre gratis sau negratis este vorba. Am spus-o de mai multe ori că nu mă interesează asta. Este vorba că eu am scris un text iar tu nu faci decît (ceea ce ce știi să faci mai bine) să capturezi discuția și să o deturnezi pentru a împroșca cu noroi. Și da, da, sînt vinovat de faptul că unii au plecat scîrbiți de aici. Scîrbiți de cei ca tine și ca alții pe care i-am tolerat mult prea mult și nu le-am blocat contul după prima abatere. Da, sînt vinovat că unora ca tine și ca Bobadil nu le-am aplicat regulamentul mult mai sever. Da, este adevărat că mulți mi-au reproșat asta. Dacă aș lua-o de la capăt aș proceda altfel în această privință. Mult mai puțină negociere și mult mai multă severitate cu mîrlănia.

Si eu

În ciuda abandonării mele, într-un fel, de ceva timp, a postărilor pe Hermeneia - unii zic cu o tentă ironic-binevoitoare: „Hărmălaia” - mărturisesc că (poate spre deosebire de alţii) pe aici m-am simţit bine (chiar şi atunci când nu m-am simţit prea bine).

Rămân cu amintirea plăcută a împrietenirii, mai ales prin intermediul H., cu cel puţin trei persoane dragi mie: Adriana Lisandru, Dorin Cozan şi Boba (cu el dacă nu te cerţi câte o dată şi chiar nu te înjuri, cu mai multă sau mai puţină gingăşie, nu te simţi bine şi B. idem).

Un ultim cuvânt de bine pentru Virgil şi apreciere pentru că a clădit profesional casa H.. Cum s-a purtat ca gazdă e treaba fiecărui musafir să aprecieze.

Un singur regret: importanţa prea mare acordată poeziei în detrimentul prozei şi eseisticii.

nimic nu se pierde...

Mă bucur să aud că H nu se va închide, ci doar se transformă. Păi nu aşa spunea Lavoisier că nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă! Iată că are dreptate, bătrânul. Chiar dacă din anumite motive nu am mai postat aici în ultimul timp, mai citesc uneori ceea ce se postează. Mi-ar fi părut rău ca H să se închidă. Chiar dacă am avut în trecut destule contre cu Virgil, chiar dacă mi s-a părut că uneori e de o încăpăţânare şi o dorinţă de a avea ultimul cuvânt exagerate, nu pot decât, per ansamblu, să constat că demersul literar al cenaclului a fost unul constructiv. Deşi sunt o sumedenie de site-uri aşa zise de profil, de fapt stăm prost la capitolul calitate. H are punctele lui forte, dar şi unele la care se mai poate lucra. De exemplu, imprecaţiile, sub orice formă, ar fi trebuit aspru sancţionate din start. Am văzut ieşiri în decor care ar fi rezonat bine pe vreo uliţă, nu pe un site cu scopuri literare. Mult succes la tranzacţie şi spor la scris!
Sper să am şi eu!