Prezențe românești la Târgul Internațional al Cărții de la Ierusalim – ediția a 23-a

imaginea utilizatorului marlena
...

Pentru prima oară desfășurat în anul 1963, acest Târg al Cărții are loc o dată la doi ani.
Anul acesta, la a 23-a ediție, între 18 și 23 februarie, vor participa 1200 de editori din 40 de țări, prezentând 100.000 de titluri.
În 1995 au participat pentru prima oară și editori din țări arabe – Egipt, Maroc, Iordania.
Unul din evenimentele importante ale Târgului este decernarea "Premiului Ierusalim" unui scriitor a cărui operă promovează ideea libertății individului în societate. Acest premiu prestigios a fost decernat în decursul anilor scriitorilor: Bertrand Russel (1963), Jorje Louis Borges (1971), Eugen Ionescu (1973), Simone de Beauvoir (1975), Octavio Paz (1977), Graham Green (1981), Milan Kundera (1985), Ernesto Sabato (1989), Mario Varga Llosas (1995), Jorge Semprun (1997), Arthur Miller (2003).
Cinci dintre laureații "Premiului Ierusalim" sunt și posesorii Nobelului pentru literatură.
Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv va participa, împreună cu Ministerul Culturii si Cultelor din Bucuresti, la această ediție a Târgului.
Vor fi prezenți poeții Denisa Comănescu, Ileana Mălăncioiu, Ioana Ieronim, Traian Cosovei, Florin Iaru, Elena Vlădăreanu și Nicolae Țone.


Poetul Florin Iaru

Vor avea loc lansări de carte, seri de poezie, dans și muzică, expoziții.
La Târg este invitat și coregraful Răzvan Mazilu, care va prezenta "Un tango mas", iar Ada Milea și Alexander Bălănescu vor prezenta spectacolul lor după texte de Gellu Naum, Insula.
În cadrul Târgului va fi lansată cartea Florinei Ilis, "Cruciada copiilor" (Editura Cartea Românească), tradusă în ebraică (Editura Nymrod, traducător Yotam Reuveni).

Cartea va fi lansată și în cadrul Institutului Cultural Român din Tel Aviv. De menționat că Israelul este prima țară care publică traducerea acestui roman. Acest roman a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de proză a anului 2005.
Și scriitorii israelieni de limbă română vor lua parte activă la acest târg și voi menționa doar lansarea de carte a israelianului de origine română Vlad Solomon, "În noi e un cer mai adevărat", apărută la Editura Vinea, 2007 cu participarea autorului și a lui Nicolae Țone, directorul editurii.
Editura Vinea va lansa și cartea scriitorului israelian Amir Or, "Sa te vorbim pe tine".
Pe parcursul întregii perioade de desfăsurare a Târgului, la standul românesc de carte vor fi expuse fotografii din spectacolul “Dorian Gray”, aparținând artistei Mihaelei Marin.

O seară a Târgului este rezervată și scriitorilor israelieni de limbă franceză, cu care ocazie aceștia își vor prezenta ultimele publicații. Menționez acest fapt pentru că două dintre reprezentante sunt originare din România (Bluma Finkelstein și Marlena Braester).


Ierusalimul noaptea

Comentarii

Interesant și nu doar atât. Felicitări celor ce vor fi acolo. Mulțumiri autoarei pentru semnalarea prezențelor românești și a evenimentului.

felicitari pentru participare si pentru informatia culturala deosebita!

Ariana, Aranca, mulțumesc mult. Anul acesta, parcă, România e reprezentată mai bine decât în anii trecuți. Trebuie menționat și faptul că Institutul Cultural Român din Tel-Aviv (sub conducerea Madeei Axinciuc) va organiza pe data de 26 februarie conferința "Avangarda românească în documente inedite" , conferință susținută de Nicolae Țone, directorul editurii "Vinea", prezentă la Târg.