Creaţiile astrale ale doamnei Narcisa Horjeta. Plagiatul lui Bacovia. (I)

imaginea utilizatorului sebi

Era spre seară. Ziua îşi ostoia căldura şi trimitea în camera doamnei Narcisa Horjeta o boare plăcută. De undeva, de la etaj, se auzeau acordurile unei chitări. Un cântec trist şi vechi. Doamna Narcisa simţi cum i se umezesc ochii. Pentru că, trebuie să vă spun din capul locului, femeia era foarte simiţitoare. Ca în transă, îşi mişcă degetele pe tastatură. „Vine, se gândi ea, vine”. Despre inspiraţie era vorba.
„Despre ce să scriu: despre violet sau despre albastru ?, se întrebă ea, suspinând.
Amestecă două bile de sticlă, una albăstrie şi cealaltă violet, într-o cutie în care, după toate aparenţele, fuseseră cândva jeleuri. O scoase pe cea albastră şi o privi nemulţumită. „Nu, îşi zise ea, nu, azi sunt în starea violet”. Începu să scrie cu ochii îngustaţi, cu un aer de o tristeţe sfâşietoare:
„Amurg de toamnă violet ...Se opri. „Versul îmi sună cunoscut”. Dădu din umeri şi continuă să se lase furată de vârtejul ce părea că o sugrumă.
„Doi plopi, în fund, apar în...” „Apar în ...În ce apar?”. „Apar în linii zvelte”. „Da, asta e..în linii zvelte”. Vreme de aproape un ceas, Narcisa, a compus. A citit apoi rar, de câteva ori, întreaga poezie. „Zău dacă nu-mi pare cunoscută, şi-a zis ea. E un fenomen telepatic, ceva, o conjuncţie astrală favorabilă care face poate să am acces la conştiinţa universală. Parcă mi s-au dictat aceaste versuri, de undeva, din alt plan.” Doamna Horjeta era mulţumită. Creaţiile dumneaei ajunseseră în altă etapă. Etapa astrală.
A doua zi, la cafeaua de dimineaţă, pe care o servea de câţiva ani în compania doamnei Ionela Petrişor, îşi declamă proaspăta creaţie. Doamna Ionela îşi luase aerul obişnuit de ascultătoare fidelă. O respecta pe doamna Horjeta pentru faptul că scria. Îi văzuse într-un rând şi poza pe un site. Era cineva. Doamna Horjeta nu ştia însă, că tot recitându-i vecinei, a molipsit-o şi pe aceasta cu morbul creaţiei. Da, şi doamna Petrişor compunea. Pe ascuns. Nu avea încă dramul de curaj necesar pentru a mărturisi public acest lucru, deşi uneori i se părea că o face mai bine decât vecina.
După ce i-a ascultat poezia, Ionela şi-a ţuguiat buzele. „Ţţţ...”făcu ea ca un client care nu ştie dacă să cumpere sau nu.
- Mi se pare cunoscută ! spuse madam Petrişor, sec.
Amfitrioana prelungi tăcerea care se lăsase după recitare. Apoi, ca trezită dintr-un vis dulce-dulce, se dezmetici, cu regret, la realitatea diurnă.
- Mda, şi mie mi-a părut cunoscută încă de când am scris-o. Ştii că am discutat noi ultima oară despre telepatia în literatură. Eu ştiu...
- A, da, faza astrală.
- Crezi că...
- Nu ştiu, se poate.
- Tu îţi dai seama ce ar fi ? Să fim noi, adică, mă rog, eu, cea care inventează literatura astrală ! Aş rescrie toată literatura lumii. Stai liniştită, în calitate de confidentă a mea, voi pomeni în memorii şi de tine. Vei deveni şi tu celebră.
Ionela nu zise nimic. Ştia ea ce ştia. Dar faza cu telepatia literară o puse pe gânduri. În fond şi la urma urmei câte lucruri misterioase, inexplicabile, nu se petrec pe faţa pământului ? A citit şi câteva cărţi în domeniu. „Misterele craniilor de argint”, cărţile lui Pavel Coruţ, vreo două despre hipnoză şi telepatie. Reuşea mereu să-şi uimească interlocutorii prin cunoştinţele ei în domeniu. Era experta grupului, cum s-ar zice.
- Da, dar totuşi de unde îmi pare cunoscută...? rupse tăcerea doamna Petrişor.
Madam Horjeta nu-i răspunse. Privea undeva departe. Spre astral.
Tocmai atunci sună cineva la uşă. Strângându-şi reverele halatului de casă din mătase, cu trandafiri mari desenaţi pe el, doamna Narcisa, deschise uşa. În prag, poştaşul care apucase să sune fix de două ori.
Îi întinse un mandat poştal pe care femeia îl luă cu un aer absent.
- Domnu’ Tudorică nu ştii mata cine cânta melodia aia...aia cu Baniciu, ba nu, cu ăsta, zi-i dom'le...cu Alifantis...
Poştaşul se şterse de transpiraţie pe frunte cu o batistă mare, albă.
- Paula Seling.
- Nu, dom’le, nu cu cine, cine a compus versurile din cântecul ăla trist, frumos...
- Apăi, nu ştiu, adică ştiu, da' nu-mi vine acu...
- Vai da’ mă iertaţi domnu’ Tudorică poate doriţi o cafea, un pahar cu apă, o dulceaţă, ceva ...
În dimineaţa aceea nu află nimic. Întâmplarea făcu ca să audă însă la radio o ştire care anunţa împlinirea a 130 de ani de la naşterea lui George Bacovia. Doamna Narcisa avu o revelaţie. El era. Bacovia. El îi inspirase versurile. Nimic nu e întâmplător. Şi faptul că a auzit acum la radio despre aniversare...Un alt mesaj din planul astral, cu certitudine.
Căută pe gugăl şi găsi poezia. Aproape identică. O sună pe vecină:
- Să nu-ţi vină să crezi, doamna Petrişor. Ştii despre cine era vorba de fapt? Despre Bacovia, tu, George Bacovia. Da, el.Îţi dai seama ce legătură astrală puternică e între noi ? Da, şi aceeaşi zodie. Ar fi trebui să-mi cadă fisa după chestia asta. Să juri că-i scrisă de el şi alta nu. Pe ici, pe colo mici diferenţe, neimportante. Cine s-ar fi gândit că Bacovia era un iniţiat în aşa mare grad încât să pătrundă el în Akasha, ştii tu acolo unde se stochează toate informaţiile trecute, prezente şi viitoare. Cine ar fi bănuit că el a intrat în viitor peste o sută de ani de la timpul lui şi a citit, fată, poezia pe care am scris-o eu, ieri seară. A modificat câteva cuvinte, mă rog, probabil să nu bată la ochi, dar în rest e identică. La Bacovia nu m-aş fi aşteptat, dragă. Toată lumea îl ştia aşa de timid...fug, te pup, că vine...vine, pa, pa...

Proză: 

Comentarii

atenție la „cranilor”! și

atenție la „cranilor”! și cred că am mai văzut și alte mici greșeli. Te rog editează textul.
În rest e reușită chiar dacă poate fi acuzată de vagi platitudini. Dar mie personal mi-a plăcut. Aerul acela superb provinicial. Dulce-pufoasa banalitate a micilor orășele cu tragicomedia mediocrității eternei (probabil) funcționărese de la primărie sau a fostei suplinitoare de la liceu.

platitudini

platitudini provinciale...
funcţionărese, ba chiar mari poetese de undeva, de pe net. simpatice foc.
atât de uşor se proclamă în ziua de astăzi unii/unele,mai ales, scriitori, poeţi...

Sebi, stii ce nu ti-a iesit

Sebi, stii ce nu ti-a iesit in text? nu ai reusit sa creezi niste personaje credibile in situatia data. chiar si la nivel de pamflet, ar fi trebuit sa mai pui ceva carne pe ele, altfel nu raman decat niste doamne caricaturi care in veci nu ar sti sa deschida nici macar computerul, dar sa si scrie vreun rand si care par iesite dintr-o revolta masculina mediocra prost mascata si doar nu e cazul aici, pentru simplul fapt ca manifestarile poetice masculine de calitate se remarca oriunde si oricand fara a fi impiedicate de niste amarate care isi scriu poemele pe net, indiferent cat s-ar crede ele de tari (asta am inteles din commul tau, nu si din text).:)

tema este fumata, maculatura literara feminina online, in schimb subiectul este bun si extrem de realist. ai fi putut scoate mai mult din el. imi pare rau ca politica siteului nu-mi permite sa-ti dau un link f interesant, la tema, dar in oglinda, pentru ca el contine ceva vorbe explicite. daca ma invata cineva cum pot pune un link intr-o ancora aici, la comm, il dau. iti va placea, cu siguranta:)

anyway, mai bine sa existe cat mai multe poete-caricaturi care-si amintesc, totusi, versuri din bacovia decat oteviste!:) si cum pana si subcultura este tot o forma de cultura, sa zicem merci ca natia asta mai are sperante.

parerea mea

nu, Ioana, rău am ajuns dacă

nu, Ioana, rău am ajuns dacă ne mulţumim cu subcultură dîn loc de otevizare !
Nu, la ambele !

în altă ordine de idei, ceea ce am scris e un început şi are elemente de real. nici nu am vrut să intru mult, deşi iniţial aşa îmi propusesem, în descrieri.
un crochiu scurt, care pune accentul pe o anumită idee. asta am vrut. scurt.
mă gândesc la "next"

Sebi, e discutie lunga asta.

Sebi, e discutie lunga asta. metaforic, putin fortat, cultura este treaba "evreiasca". trebuie sa ceri dublu ca sa capeti jumatate.:) cartile groase zic ca ea depunde de targetul fiecarui canal pe care se manifesta, iar internetul si televiziunea sunt 2 massmedia democratice dar subculturale, luand termenul dpdv estetic, orice le-ai face, cu orizontul de asteptare acceptat ca fara a avea mari pretentii. cand canalul este ieftin, el devine democratic si accesul este in consecinta, dar si zgomote in procesul de comunicare si acestea asumate. mie personal mi se pare o copilarie sa te superi pe internauti, indiferent daca sunt femei sau barbati. serios acum. cum se spune in televiziune, ai la indemana telecomanda pentru a schimba canalul, iar pe internet are dreptul sa navige oricine are posibilitatea, dar si sa scrie tot ce-i trece prin minte atat timp cat politica spatiului in care face asta ii permite. nu iti place sa te alaturi amatorilor, nu o faci.
daca ne referim la poezie feminina si masculina, iar e discutie lunga si lata. dpmdv nu exista poezie impartita pe sexe si moduri de receptare diferite pentru fiecare sex in parte. exista poezie care place unor oameni si altora nu. studiile despre psihologia receptarii textului artistic spun ceva foarte interesant si anume ca placerea estetica a contemplarii operei seamana cu procesul pictarii unui portret al unei persoane fictive, adica fara a avea un model in fata sevaletului, ai tendinta sa iti zugravesti pe canvas propriul chip. asa ca, e firesc sa-ti placa si in poezie stilul pe car-l abordezi tu sau la care aspiri.
una peste alta, dincolo de ludicul comunicarii interpersonale, doar orgolii si orgolii, mai mari la noi, la romani - ca doar ne-am nascut poeti:) - mai putine prin alte zone ale lumii. eu personal le suport pentru ca nu ma bat cu nimeni atat timp cat scriu doar pentru ca asta ma face sa ma simt bine. nu mi-am facut un tel din asta, nu vreau sa public, probabil de-asta o fac si sporadic, cand am timp sau nevoie de feedback. doar de-aia ne manifestam intr-o colectivitate. altfel, ne-am tine operele intr-un folder pe computer si atat tot. pe mine ma supara aerele (adica aroganta fara adancime), rafuielile poetizate si plagiatul, ca si pe tine. asta chiar ma supara. si ma mai supara si faptul de a casuna pe un text al cuiva doar pentru ca nu-l suporti pe autor sau altii il suporta mai bine. asta mi se pare total lipsit de fairplay.
referitor la textul tau, daca porneste de la niste realitati, e de preferat sa ti le asumi, altfel mi se pare oarecum hazardat si naiv sa-ti alegi personaje feminine atat timp cat puteai descrie, la fel de bine, si unele masculine , mai ales ca n-as putea crede nici in ruptul capului ca vreo membra a Hermeneia ar fi in stare sa se regasesca in text. asadar, nu are nici macar un mesaj moralizator. iar daca nu, de ce, totusi?! chiar ok fiind, doar ideea nu e suficienta ca textul sa ne faca pe noi, fetele sau femeile care scriu exclusiv pe internet, mai bune, mai frumoase, mai destepte sau mai talentate. sau targetul lui este alcatuit doar din doamne? cele mai tinere nu au dreptul la sensibilitate?:)

Ioana,nu ştiu de unde ai

Ioana,nu ştiu de unde ai ajuns la concluzia că m-aş fi supărat pe internauţi ! Dacă mâine voi scrie ceva despre motociclişti, înseamnă musai că-s supărat pe aceştia ? hai să nu exagerăm.

La tot ceea ce ai scris tu, încerc să-ţi răspund scurt ( timpul, timpul...), nu mă interesează dacă cel care scrie este bărbat sau femeie. există literatură bună scrisă de femei, aşa cum există literatură proastă scrisă de bărbaţi. şi invers.
există poezie "cuminte" proastă, aşa cum există poezie "avangardistă" bună.
nu căuta neapărat indentificări cu orice preţ. nu se referă la nimeni de pe Hermeneia. Asta nu înseamnă că textul n-are modele.
moralizator ? dar nu mă interesează să fie moralizator. îi las pe alţii să o facă.

a, mai sus, spuneai ceva de "temă fumată". uite că eu nu ştiam că e o temă fumată, cum probabil sunt mai toate, deci nu prea ar trebui să mai scriem...şi în general eu nu ştiam că e o temă...ci un text umoristic.
Ioana, fii bărbată ! Ce Dumnezeu ! :)