iarna

imaginea utilizatorului cezar

şi iată din fericire vine iarna
pentru a îngheţa pământul
visele
strigă pădurile
ninsoarea le acoperă
bătrânul cerb face parte din tablou
tăcerea ninsorii
închipuie iubirile
ce uneori sunt acceptare
uneori refuz

în efemerul anotimp
poetul dă viaţă măsurii
singura salvare graţia

cu toţii beau
dansează
se iubesc...

viaţa continuă...

Comentarii

Este un text prost - în

Este un text prost - în primele versuri, dimensiunea lirică este ratată în tentativele metaforice, stihurile sfârşind astfel ca trusime prozaice. De la "efemerul anotimp" în jos, e o-ncercare de mimare a meditaţiei în acord cu natura. Oricum, textul e peste ce propui cititorilor de obicei.

nu e mai prost decît ce se

nu e mai prost decît ce se scrie în general, pentru că în general se scrie slab. poezia bună e rară și de preț și cu atît mai rară pe comunități de astea online. nu mi-o plăcut textu, dar nici nu m-o deranjat, așa cum o fac toți ăia care se-ncurcă-n cuvinte pompoase și exprimări fără vreun sens, doar să sune „poetic”. viziniuc are statutul de „novice” observ, însă nu e mai novice decît majoritatea membrilor comunităților literare online

sunt de-acord cu dl.

sunt de-acord cu dl. hutopila. nu se scrie bine. nu se scrie slab. se scrie mediocru, dar mai ales LA FEL.îmi scria zilele trecute un redactor de la o revista literara destul de cunoscuta: "domnule, spune el, când publicam poezie, aproape ca-mi vine sa nu mai scriu numele autorului, pentru ca toti scriu LA FEL." si mai ales se fura în draci si fara jena în reviste si pe site-uri care pretind ca au nivel.
despre aceasta poezie, eu cred ca poate sta fara probleme pe pagina principala a site-ului.

Idioţenii am văzut şi la "case

Idioţenii am văzut şi la "case mai mari" cum se spune. Când un "mare" poet contemporan îşi trece datele de pe legitimaţia de membru al USR versificată şi o numeşte poezie sau un altul îşi face nevoile pe întreaga ţară şi este premiat, deja nu ştiu de ce mai există niveluri pe situri. Că acest text este prost, asta e, trebuie să vă obişnuiţi cu mine şi, tot mai este nevoie să ne mai descreţim frunţile şi atunci cum? Citind un text prost şi amuzaţi să ziceţi: uite, un alt tâmpit se vrea poet.
Eu vă mulţumesc de comm-uri, dar mai ales de păreri. Pe viitor sper să profit de ele şi să-mi cizelez stilul.
Cu respect, Cezar

cezar există o diferență între

cezar există o diferență între a nu avea talent și a nu avea inspirație. un om care scrie poezie poate cu siguranță sa aibă zile proaste. și texte proaste. un om care nu știe sau nu poate să scrie poezie nu are nici măcar un text bun. sau chiar dacă îl are este o excepție. pentru primul excepția este textul prost. pentru al doilea excepția este textul bun. întrebarea care ar trebui să ți-o pui nu este de ce unii își versifică legitimațiile ci dacă tu poți scrie poezie. fiindcă dacă tu nu poți atunci este absolut irelevant ce fac alții.

cezar,

cezar, dacă te refereai la mihail gălățanu, ei bine volumul ăla, „o noapte cu patria” îî savuros și e o critică finuță la adresa patriotarzilor gen adrian păunescu (n-am numit decît dulăul mai mare)

Îmi pare rău să spun că a avea

Îmi pare rău să spun că a avea talent şi a scrie gen Gălăţeanu e mai rău decât a nu avea talent şi a scrie gen Păunescu.
Doamnă Cristina Ştefan, mulţumesc, oricum, după toate criticile aduse de unii am ajuns la concluzia că e mai bine să renunţ la poezie dsecât să stric buna dispoziţie cu versurile mele hidoase. Dacă voi mai scrie vreodată ceva, va fi proză, dacă distinşii mei critici vor găsi ceva în ea.
Cu respect şi mulţumiri tuturor, Cezar

"parerea mea e ca nu e un text

"parerea mea e ca nu e un text prost
poezia nu are IQ! nu e grila cu raspunsuri. e transmiterea lirica a unei trairi" (Cristina Ştefan)

...Zâmbesc văzând că, atunci când ne convine, le luăm pe toate la propriu, şi viceversa. Dar tranziţia asta a cam pus bazele sofismului, aşa că...

...D-nă Ştefan, bineînţeles că poezia are IQ. Nu ştiu cum aţi putut nega asta! 1. Există poezie cerebrală. 2. Oricât am vrea asta, niciodată nu vom putea scinda între autor şi eul liric, cel puţin pentru o interpretare cât mai veridică. Ne-o spune şi Călinescu, aşadar nu tre' să mă credeţi pe mine. Prin extensie, un Blaga, să spunem, e/a fost ceva mai tare-n IQ decât mulţi dintre noi... înţelegeţi unde bat.

...Apoi, chestia asta cu "scriu/se scrie cu sufletul" am întâlnit-o atât de des, încât, când o aud, tind să fac atacuri de apoplexie. Personal, consider că această frază (plus întregul puhoi sensibilos ce curge de-aici) a pus bazele infracţionalismului liric. Acest principiu de-a scre cu sufletul (şi-atât!) a născut poeţi mai ceva ca Olimpul, a pus semnul egalităţii între autori şi a, sau a încercat, să demoleze autoritatea criticii literare.

...Numai că, cei care se iau cât de cât în serios, fie ca poet, fie ca cititor, fie ca critic, ştiu că, printre enjde miliardele de probleme, dintotdeauna poezia a fost mai degrabă despre cum spui, decât despre ce spui. Asta a fost firu' liric care a salvat, cât de cât, poezia veritabilă, pentru că, pe lângă sensibilitatea/fineţea/intuiţia lirică (a scrie cu sufletul), mai este nevoie şi de acumulare, procesare, sinteză (a scrie cu mintea)... ceea ce presupune IQ. (frumos truism, nu?)

...Şi ar mai fi multe de zis, dar după aia n-o să mai avem ce vorbi :)

cezar,

cezar, nu scrii pt lume, scrii pt tine. apoi, ai avut doar o critica negativa mai sus, a lu agheorghesei. deci ai luat un „+” de la stefan, un „-” de la agheorghesei si „+-” de la restu. asa ca de unde ai scos asta cu criticile negative. s-o comentat destul textu asta. trecem mai departe, vedem ce mai ai, te mai comentam, comenteaza-ne si tu, si totu e bine si frumos. va urez cu aceasta ocazie sarbatori fericite si sa fiti inconjurati de sentimente pufoase =))

m-am topit de la primul vers,

m-am topit de la primul vers, fericirea vine iarna. si emotia continua ca lupii vise care striga padurile. este un poem concentrat despre masura, despre poezia ca un canon care da sens vieții, așa cum croita, fiecare frază, strunită bine, dă naștere unui text de rasă, subtil, cu o tentă uşor de invidiat, un text pupilă care-şi fixează parametrii într-un cadru destul de incomod la prima vedere dar evident foarte bine creionat prin imaginea finala în care toți beau danseaza și se iubesc. felicitari!

N-am spus niciodată că toate

N-am spus niciodată că toate criticile au fost negative ci constructive. Prin ele am ajuns la concluzia că e mai bine să renunţ la poezie, cel puţin pe moment.
Cât despre a comenta pe alţii eu nu mă simt în stare. Nu vreau să scriu aceleaşi fraze peste tot, dar asta nu înseamnă că nu-i citesc cu plăcere pe toţi membrii acestei comunităţi.
Vă mulţumesc încă o dată tuturor, Cezar.

Am rămas plăcut surprins să

Am rămas plăcut surprins să găsesc în stânga textului o peniţă. Ei bine nu mă aşteptam nici după zece ani să se întâmple aşa ceva. Vă mulţumesc. Este ca un fel de încurajare şi voi încerca pe cât mă duce capul să nu mai scriu nimic ce ar strica buna dispoziţie.
Cu respect, Cezar

partea trista Cezar,

partea trista Cezar, este ca tu nu iti dai seama ca Leonard isi bate joc de tine si de textul tau. partea benefica ar fi ca s-ar putea sa iti dai seama si sa te afecteze. pentru ca sfaturile neironice se pare ca nu au efect.

Nu trebuia să mi se comunice

Nu trebuia să mi se comunice asta căci poate oi fi fără talent dar nu şi prost să cred că dintr-o dataă s-a descoperit în mine un geniu.
Oricum eram sigur că este undeva o greşeală (accident), dar oricum ar fi fost încă mai am bunul simţ să nu răspund nimănui murdar indiferent de ce mi s-ar spune (scrie). Păi faza cu "nici peste zece ani" nu a fost aruncată la întâmplare.
Cu respect, Cezar

da,

da, doamna manole, scriu bine. apropo, v-am zărit pe la rîpa galbenă recent. ați îmbătrînit. am vrut să vă salut dar erați grăbită, îngîndurată și însoțită

și dacă nu ați fost atentă,

și dacă nu ați fost atentă, eu am sărit în apărarea lui cezar viziniuc și nu am pomenit nimic despre cum scriu sau nu scriu eu

Poti trece si tu pe la

Poti trece si tu pe la Virtualia in Pod Pogor pe 18 decembrie, sa vedem care a imbatranit mai mult si de ce. Btw, sunt si piscoturi. Nu te mai oftica, frate, ca eram insotita =)).

cezar viziniuc,

cezar viziniuc, ești pe primul loc la vizionări, ai multe comentarii (chiar foarte multe, pt hermeneia), ai și peniță, eu zic că ai motive să zîmbești. cu publicitatea asta n-o să te uităm :) și publicitatea face bine și-n literatură

Păi Dv.

Păi Dv. credeţi că dacă s-a făcut din această pagină chat doar cu două trei comentarii pe text, pe mine mă ajută cu ceva? Şi ce dacă e pe primul loc? Tot prost e. Păi textele mult discutate sunt ori prea bune, ori prea proaste. Cât de peniţă îi mulţumesc domnului Ancuţa, dar după cum i-am cerut-o şi într-un com la textul dumnealui, i-o cer şi aici să o retragă căci textul şi nici eu nu o merităm. Am înţeles aluzia lui şi îi dau perfectă dreptate.
Cu respect, Cezar

fuga de cacofonie e la fel de

fuga de cacofonie e la fel de depășită ca și naționalismul. deci nu vă feriți de cacofonii. estetica textului nu mai e cea de acum cîteva decenii (și nici atunci nu se fereau toți)

Nu e musai să apreciaţi ceva

Nu e musai să apreciaţi ceva la mine, d-nă Ştefan, trebuie doar să-mi receptaţi corect intervenţiile.

Spre deosebire de d-voastră, eu nu cred că-n orice om se ascunde un poet! Nici acum, nici peste ani. Mai cred că, în mediul virtual cel puţin, eşti egal cu ceea ce scrii acum. Nu peste un an, nu peste şapte, ci acum.

L-am descurajat pe Cezar? Nu mai scrie din cauza mea? Vă asigur eu că dacă e să nu mai scrie, n-o va mai face din cauza lui. Am spus-o şi reiterez: de cele mai multe ori, între talentul unui poet şi tăria cu care crede în el este un raport onest. Şi, până la urmă, despre cine vorbim? (că tot văd că dăm, graţios, flori de tei pe după nuc) Vorbim despre un user care, acum câteva luni a fost avertizat, de mine personal, că "noştri" se scrie cu un singur "i". Zilele acestea, am intrat pe un text al său, aflat in şantier, şi i-am repetat. Azi, textul stă necorectat. Puteţi verifica. Vorbim despre un user care la fiecare trei cratime, greşteşte una, care face pleonasme pe cm pătrat, pentru care anacolutul înseamnă religie etc etc etc. Pe acest user l-am deziluzionat?! S-avem pardon. De poeţi care s-au născut talent şi-au murit speranţă suntem sătui. S-avem, totuşi, simtul dimensiunii, oricât de mult ne-ar plăcea să fim făuritori de caractere lirice.

Despre cacofonii - în primul rând, eu nu cred în ele, iar dacă fac un efort de-a le ocoli, o fac din respect pentru cititori. Nu-i vina mea că alăturarea a două sunete nevinovate trezesc în urechile altora ecouri gri. Dacă uneori imi mai scapă, asta e.

A, şi nu cred că e cazul să-mi semnalaţi erorile, atunci când este evident că sunt făcute din grabă, pentru că s-ar putea să aflaţi că d-voastră puneti virgulă între subiect şi predicat într-o veselie. :). Ce-aţi spune să pornim de la premisa că fiecare dintre noi stăpânim destul de bine mofturile limbii române?

Păi să vă spun că nu am fost

Păi să vă spun că nu am fost descurajat ci doar am fost învăţat să reflectez mai mult pe text. Cât despre acel "user" neînsemnat, ce să spun, l-aţi tratat ca pe un nimic. Când e vorba de text sunt destul de civilizat, când e vorba de mine ca persoană catalogată ca "nimic" ţin să vă confirm că, atât timp cât veţi recurge la astfel de remarci la adresa unor membrii al unui site, ca şi cum site-ul s-ar putea lipsi de ei s-ar putea să nu prea cadă bine site-lui şi cel puţin din respect faţă de domnul Virgil care a muncit pentru el şi noapte şi zi şi dacă ai fost promovat ca editor eu nu voi accepta de la un puşti, fie el şi director, să mă calce în picioare.
Ţi-am spus, pe text, dacă consider că am ceva de învăţat plec capul şi ascult, dar tu nu mă numeşti "nimeni" căci eu nu am auzit ca tu să fi mai "cineva" ca mine. Că eşti editor pe un site literar - pus probabil din necesitate - nu eşti cineva. Ca să fi cineva trebuie să se vadă ceva în urma ta, dar de la tine nimic.
Ar trebui să te mai educe domnul Virgil în ale comunicării pe site.
Cu respect, Cezar

Cezar,

Cezar, mai întâi, nu mai da atâta cu "domnul" că nu suntem în biserică, şi nici nu umpli de respect site-ul! Dacă vrei să respecţi ceva, orice, respectă limba română, în primul rând:

"adresa unor membrii al unui site", corect "adresa unor membri ai site-ului"
"ca tu să fi mai", corect "ca tu să fii" - sunt doar două observaţii din comentariul tău, care este dezastruos.

Apoi, eu m-am referit la tine numai, doar şi numai şi numai din perspectiva autorului, pe când tu mă numeşti "puşti" şi mă acuzi de toate relele de pe pământ. Păi e frumos şi drept aşa, Cezar? Eu spun să-ţi reglezi comportamentul.

Comportamentul meu e reglat.

Comportamentul meu e reglat. Dacă ai găsit ceva greşeli, asta e, sunt corigibile pe când un atac la persoană nerecunoscut, este incorigibil

Atac la persoană?

Atac la persoană?! Nu înţelegi că referirea mea era la autorul Cezar?!
Încă ceva: în acest moment (ceea ce înseamnă că nu cunosc viitorul), din punctul meu de vedere, ca "autor" de poezie, eşti un nimeni. Ce poţi să faci este să pui mâna pe-un manual de gramatică, de clasa a V-a, apoi multe, multe lecturi, şi abia apoi să dai cu pixu-n foaie. Dar toate astea numai după ce-ţi scoţi din cap că vârsta este un argument al competitivităţii în vreun domeniu, în afara obţinerii unui loc în tramvai. Şi nici măcar ăla de fiecare dată.

Bine, Ce zici s-o lăsăm

Bine, bine.
Ce zici s-o lăsăm baltă. Mie nu-mi plac certurile. Fie cum zici. Chiar mă voi întoarce pe băncile şcolii. Cuvântul "noştri" şi nu numai e o defecţiune de vorbire de fapt. Dacă şti, în Moldova accentul e pe ultima silabă în vorbire şi de aici mi se trage. Graba mă face tot timpul să nu realizez pe moment greşeala.