Suspiciune

imaginea utilizatorului a.a.a.

Prin geamul căprui,
timpu' adânc cât o gură de metrou
ciopleşte marionete şi-nghite ventriloci.
Mă uit ca după ceva strâmt,
o linie blondă-şi rulează părăsirea,
rămân puncte puncte puncte
căprui.

Mă-ndeamnă vocea la privit –
pe brazi,
instalaţii de chiciură,
cu umbre-ncolăcite pe ceafă,
toţi bătrânii seamănă între ei;
clipind din politeţe,
mă simt locuit în lipsă,
nu-i vocea mea,
nu-i gustul meu,
nu-s puncte puncte punctele mele...
Încet, încet,
încep
să mă bănuiesc
de mine.

Comentarii

D-nă Ştefan,

D-nă Ştefan, eu am spus că nu mă feresc de cacofonii, nu că le fac intenţionat. Deci, dacă e (şi este!) am scăpat-o. Am să rectific.
Credeţi că e necesar să mă urmăriţi cu tratate, pentru a mă prinde cu cacofonia-n sac? Le recunosc şi fără. Of, of...

domnule agheoghesei,

domnule agheoghesei, îmi place poemul. iată că nu-s singuru poet din iași. și timpu' larg e mai melodios decît timpul larg, dacă la asta se referea doamna ștefan. vedeți, alăturarea aia de l-uri nu ar fi sunat prea bine

De alăturarea aia de "l" m-am

De alăturarea aia de "l" m-am ferit şi eu, Matei, ieşind ce-a ieşit. D-na Stefan are dreptate, e o cacofonie (şi una destul de gravă), pe care am îndreptat-o (timpu' adânc). E o întreagă discuţie în legătură cu asta - dacă pe mine nu mă deranjează, asta nu înseamnă că pe alţii nu-i agresează; dar asta ar intră-n contradicţie cu opiniile şi credinţele mele (chiar dacă e mult spus "credinţă); să nu uităm ca este de preferat evitarea cacofoniilor, nu cred că este obligatorie, bla bla bla.

D-nă Ştefan,

D-nă Ştefan, era destul să-mi indicaţi acea eroare. Nu să-mi veniţi cu tratate :). Asta m-a iritat niţel, nu faptul că mi-aţi indicat o cacofonie. Adică, aveati dreptate şi fără tratate :).

Mulţumesc!

pentru mine au ramas notabile

pentru mine au ramas notabile expresiile „o linie blondă-şi rulează părăsirea” și „instalaţii de chiciură”.
Cumva „ciopleşte marionete şi-nghite ventriloci” mi-a sunat cam suav-prăfuit. sau poate l-am mai auzit pe undeva. sau poate ma insel.

Sau poate e şi perimat şi slab

Sau poate e şi perimat şi slab versul ăla. Nici eu nu am fost mulţumit de el, nu sunt nici acum, evident, dar nu mai sunt dispus să bibilesc versurile ca altădată (măcar pe-atunci, contextul era unu clasic, iar vizavi de formă, se impunea). Azi, atât am putut. Mulţumesc de trecere, Virgil!

Doresc să fac o precizare:

Doresc să fac o precizare: aşa cum spuneţi, domnule Adrian, cacofonia e un fenomen lingvistic nerecomandabil, nu o greşeală. E o greşeală, şi încă una intolerabilă, evitarea ei prin folosirea cuvântului ,,virgulă'' sau a acelui atât de supărător ,,şi'', atunci când nu-şi are locul. În cazul de faţă, cacofonia era supărătoare (cel puţin pentru persoane mai sensibile) şi e bine că aţi corectat-o.

Sunt de acord cu d-voastră,

Sunt de acord cu d-voastră, d-le Petru, vizavi de virgula pusă-n vorbire şi conjuncţia folosită ca adaos comparativ, pentru evitarea groaznicelor, teribilelor, ingrozitoarelor, demonicelor sunete :).