Dans de fier legănat

imaginea utilizatorului lucian

Tot pieptul cerului l-am umplut cu ser
De sânge albastru și nori efemeri.
Am tras perdeaua care dilată
Raza de seară în rază-noptată.

Mi-am stins stele în cerul gurii.
Și mi-au reproșat toți mahmurii
Că ascund mâlul în oala fântânii
Și desenez drum cu marginea lumii.

Stau de pază în cimitir ca un fur.
Cu mine stau îngerii în abajur.
Li se aprind săbiile legate-n-prejur
În focuri de artificii și flori de mercur
Sfârcuri de sâni ca turtele-soarelui
În dansul de fier al balansoarului.

Comentarii

Vezi doua catrene, simetrie si te prinzi inca inainte de a o citi ca e vorba de poezie in rima. Si citesti cu gandul ca greu e in ziua de azi sa gasesti poezii cu rime care n-au fost deja demonetizate si pe cand sa spui ca e o fortare majora faptul ca ai umplut pieptul cerului de ser, vine versul urmator care elucideaza misterul albastrului eteric si rotunjeste metafora, chiar o implineste ca imagine. Si apoi intri cu adevarat in ritmul si jucausia pe care a dorit-o autorul, ah, mi-ar fi placut "desenez drum din marginea lunii", pe care o si vedeam subtiata si gata de a zgaria un drum cu coltul ei, pe hartia rotunda a pamantului. Si as sterge pe "al" din ultimul vers. Pai, e un ludic aici, care suna armonios, feeric, o joaca semi-demiurgica, cu cerul, stelele, cimitirul, ingerii, sabiile, sfarcurile de turle! Doar balansoarul leganandu-se in dansul de fier, nu prea stiu cum s-ar incadra ca scop in toata aceasta feerica imagine. Insa, cu toate astea, mi-a cazut bine lectura. Ei, da, Lucian, n-am tinut eu neaparat sa fiu foarte provocatoare, dar asa mi-a iesit! :) Asa ca, uite, joc in continuare, ca si asa si asa, e tot asa! :))) Si da, unique, foarte bine ochit! Despre asta e vorba in poem. :)

„legate-n-prejur” - poate din nou nu mai știu eu limba română dar e corectă transcrierea? ce e aia rază-noptată? Mai am o remarcă. Mi se pare mie sau textul ăsta a mai fost postat o dată cam asemănător? Te averizez să încetezi astfel de practici. Lucreaza-ți un text pînă crezi că e ceea ce vrei, postează-l sau nu dar nu te juca de-a postatul. Asta dacă vrei să mai postezi aici. Sînt destule locuri unde te poți juca în felul acesta. Aici însă nu ne place asta.

adina multumesc de trecere si pareri. am sa tin cont. maimarealnostru, apreciez mustrarea ta, desi cred ca ma aflu, conform legilor, intr-un atelier literar. cuvenitul respect.

există și un typo: "blansoarului".

am corectat, Aranca. multumesc!