psalm

imaginea utilizatorului Virgil
oare a meritat

și totuși din ce sîntem făcuți doamne
de a trebuit o zi întreagă
să pierzi pentru noi
neîngerii
am meritat oare osteneala ta
șabatul și umbrele
noi și licorile
picurate să tulbure
năvodul de vene rubinii
în care ne zbatem
pești goi și singuri
pe acest uscat
vinovat
dar mai ales însă
năluca ascunsă laș
între coaste
oare
a meritat

Comentarii

A meritat

creatorul se exprimă pe sine atunci când crează fără a precupeți material sau imaterial furând adeseori nimicului taine despre care altfel nu s-ar ști că există unele amănunte pot fi imperfecte uneori tocmai imperfecțiunea se dovedește a fi cea mai valoroasă nu există reguli doar legi extrem de precise o rugă precum un rug pe altarul iubirii de oameni înălțat Aceluia ce i-a creat părerea mea,umilă, este că da, a meritat

am ingropat adanc lopata in odaie

Iti trebuie totusi ceva tupeu ca sa publici un psalm atat de slab eu l-as sterge degraba pana nu se cutremura internetul... dar cine mai citeste ce se scrie pe Hermeneia? Deci OK, lasa-l Virgile aici pe site-ul tau ca e safe nu citeste mai nimeni mamaliga asta iar daca la sfarsit era un semn de intrebare zic... da... a meritat!!! Sa vada lumea cat e de "pesti goi" si "ascunsa lash" Asta ca sa nu mai mentionez navodul de vene rubinii plus desigur SHabatul. Cretinisme la puterea a paishpea. Aferim

trebuie să fi comis ceva

Dragă Bobadile, nici nu credeam eu să fi scris ceva neaparat semnificativ aici dar văzînd toată încrîncenarea cu care te aruncași asupra bietului psalm îmi fac socoteală că trebuie să fi comis ceva totuși că altfel nu se explică. În ce privește cîți și cine citește pe Hermeneia nu îți fă tu probleme că le țin eu numărătoarea, așa ca la orice gospodărie care se respectă. Și nu văzui nici o cădere de popularitate sau interes, dacă ești chiar așa frămîntat de problema asta. Eu zic să te liniștești. Lucrurile merg bine, adică așa cum ar trebui să meargă. Încercăm să nu fim Mall sau mahala cum probabil că ți-ai dori tu să ne vezi. Mai bine, zic eu, pune mîna să scrii și tu ceva. Știi, e bine să critici dar cînd ajungi să faci numai asta de la o vreme începe să sune a doagă spartă și nimeni nu te mai bagă în seamă. Se zice că te ramolești. Și mie mi-ar părea rău fiindcă tu ești băiat cu talent (modest ce-i drept), dar ai ceva cînd vrei. Și e păcat să rămîi în istorie doar așa, un fel de cîrcotaș pentru care strugurii la care nu ajunge sînt totdeauna acri. Parol moncher.

încă ceva Bobadil

Și încă ceva Bobadil. Nu te mai exprima despre lucruri pe care nu le înțelegi. Sînt șanse mari să greșești.

ok

De acord, dar eu n-am scris niciodata un text pe care sa am tupeul sa-l intitulez "psalm". Fericiti cei saraci cu duhul ar zice religiosii Virgile, dar "incrancenarea" mea tu n-o pricepi pentru ca nu e incrancenare e doar parerea mea cat se poate de sincera (uneori violenta, recunosc) dar nu va mai dura mult pana voi tacea naibii din gura pe aici prin curtea ta... sper ca atunci vei fi in fine multumit, intelept si cu gura mirosind a om batran. Stii mirosul acela sper

spălatul pe dinți

Bobadile, poate tu nu ai aflat dar între timp s-a inventat pasta de dinți și periuța. E posibil ca tu să nu le folosești. Sau poate cei din jurul tău. În orice caz, în lumea în care trăiesc eu oamenii le folosesc. Așa că nu știu la ce te referi. Nu știu cu ce ești obișnuit tu. De asemeni te asigur că sînt încîntat și mulțumit (nu știu ce să spun despre înțelepciune) și cînd ești tu aici la fel ca și atunci cînd nu ești. Nu mă deranjezi, dacă asta ai vrut să insinuezi. Am, zic eu, o cantitate suficientă de răbdare. Iar de cînd cu Hermeneia am exersat asta și mai mult. Așa că nu ai nici un motiv ca să te îngrijorezi. În ce privește textul înțeleg că nu îți place dar dacă ai explica opiniile tale în loc să încarci cu vitriol probabil că toată lumea ar înțelege mai bine ce vrei să spui.

ce sa zic

Ar fi multe, intai textul nu are nimic de-a face cu un psalm, fie el si non-conformist, apoi are greseli de exprimare, de la primul vers "si totusi" sa incepi un psalm cu "si totusi"??, apoi "neingerii" - fortata exprimare, de treizeci de ani incoace poetii incearca "necuvintele" lui Nichita si nu le ies decat prostii fara substanta. Apoi tot logosul din ultima parte este sec si lipsit de maduva poetica. Cum poti scrie in poezie "mai ales INSA"?? Pestii goi si singuri pe acest uscat?? Naluca ascunsa las intre coaste? Hilar. Nici Nicodem nu scria asa de tampit decat cand era in culmea inspiratiei.

însă

cu excepția acelui "însă", pe care l-am corectat, nu m-ai convins cu nimic altceva

citesc acest psalm azi 14 ale lui

citesc acest psalm azi 14 ale lui februarie si chiar ca este si valentine day. ceea ce ma face sa marturisesc ca sintem facuti nitel si din Domnul, cel putin chipul si asemanarea Lui si ca ne-a facut din dragoste. dar nu intr-o zi de sabat, ca aia era ziua a saptea, ci in ziua dinaintea sabatului. nu-mi place nici mie cuvantul neingerii, oamenii era mai simplu. sau alta conotatie (pamantenii, etc). cand te gandesti ca sintem "o fiinta atat de minunata", se poate spune ca s-a meritat desi, uitandu-ne in istorie, putem vedea cat de ocupat l-am tinut pe Dumnezeu, cat baby sitting a trebuit sa ne acorde...

nu stii sa citesti nicodeme.

nu stii sa citesti nicodeme. ca de inteles nici atit. dar de unde nu e nici dumnezeu nu cere. orice analfabet stie ca omul nu a fost facut in ziua a saptea (sau de sabat). si nu asta am scris eu acolo. dar, asa cum am mai spus, nu stii sa citesti. iar cu privire la chestia asta nu am cum sa te ajut. iar restul este prea complicat pentru tine. nu te stradui sa intelegi ca esti prea obtuz pentru asa ceva.

Am avut curiozitatea să citesc

Am avut curiozitatea să citesc comentariile şi astfel am ajuns la "Psalm". Mie mi-a plăcut, şi nu o spun complezent. De la "...licorile/ picurate să tulbure" - subtilă trimitere la Habacuc, la "năvodul de vene rubinii" - poate cel mai frumos vers. Remarc construcţia (aparent simplă) şi profunzimea textului, care, cu toată încărcătura de simboluri biblice şi de trimiteri, îşi păstrează limpezimea. Cei care au citit Geneza ştiu de ce "neîngerii" este cel mai potrivit cuvânt în acest text. Foarte frumoasă este şi definirea femeii - "nălucă ascunsă între coaste" - din finalul poemului. Pentru toate acestea am să acord o peniţă de aur, chiar dacă o fac cu o foarte mare întârziere, faţă de data publicării.

Ioan J

sint doua greseli capitale in

sint doua greseli capitale in abordarea subiectului de mai sus, cu toata poezia care se vrea aici. sint greseli de pozitionare a autorului fata de adevar. dupa facerea omului, care este ultimul act creator al lui Dumnezeu, textul biblic spune raspicat: "Dumnezeu s-a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune". E clar ca omul era facut foarte bine si insusi Dumnezeu declara asa. Si pana mai tarziu, aproape de potop, lui Dumnezeu nu i-a parut rau ca l-a facut pe om. de doua ori in text autorul ridica indoielnica intrebare: "oare a meritat"(?). aceasta este sămânţa de îndoială semănată de şarpe în mintea femeii: "oare a zis Dumnezeu cu adevărat..."? nu ai voie să pui la îndoială un decret al lui Dumnezeu. dacă o faci, tu însuţi devii "the devil's advocate". şi acea: Foarte frumoasă este şi definirea femeii - "nălucă ascunsă între coaste" - din finalul poemului, despre care spune Nelu Jorj, este si ea tot la fel de falsă pentru că năluca asta este luată din coastă: "din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie şi a adus-o la om". autorul si comentatorul Nelu Jorj au facut o nedreptate logosului, una care ii dau castig de cauza amagitorului. textul e o pledoarie pentru neadevăr. no, aici se potriveşte bine acest "ne" pe care autorul îl împrumută în cuvântul "neîngerii". n e a d e v ă r.

şi Virgile, analfabeţii despre care vorbeşti, nu ştiu că omul nu a fost făcut în ziua a şaptea, nici în ce zi ar fi fost făcut el (si aici recunosc ca am facut o greşală necitind atent textul), analfabeţii ăştia, cam în procentaj de 80%, sînt absolut convinşi că tu, eu, ei, am fi venit din maimuţă.

îmi pare rău că ai scos iar bumerangul la mine. "obtuzul" ăla miroase a sânge. (am un prieten foarte bun, român, care locuieşte de 20 de ani in Ladera Ranch, si prin Mai, Iunie îi voi face o vizită. Voi trece si prin Dana Point si poate vom sta de vorbă. eu vin fără sabie.) n i c o d e m.

nu pot să nu mă amuz când îl citesc

nu pot să nu mă amuz când îl citesc pe nicodem explodând în plin fanatism bleg pe un text pe care nici nu îl înțelege, nici nu știe ce vrea să spună și nici nu are sufletul să prindă simțirea autorului. auzi, Virgil, să pună la îndoială un "decret al lui Dumnezeu" sau "avocatul diavolului"... cât de aberant poate suna asta în subsolul unui psalm care te înfiorează de nostalgia după Eden. m-am lămurit cu tine nicodem. prostia nu e constantă, cita Țuțea parcă din Nae Ionescu și avea un exemplu frumos pe care cunoscătorii îl știu, dar tu nu ești prost nicodem, ești above all un redus.
am tot sperat că timpul și compania acestui site te va schimba. cu părere de rău constat contrariul. și cu aceeași părere de rău îți spun că mult mai rău fac cei ca tine creștinismului decât musulmanii. basta!

Sunt trei domenii din care, oricâtă

Sunt trei domenii din care, oricâtă cerneală şi decibeli ar curge, la nivel polemic, nu va ieşi nimic productiv: politica, religia şi încă unul pe care-l ţin secret :).

În ceea ce priveşte religia, via literatură, via lirism, de-a lungu' vremii şi de-a latu' spaţiului, am întâlnit destui nenei înarmaţi cu biblia la brâu şi cu aristotel la brăcinar. E vorba de tipul de nenel care consideră că vârsta înseamnă, musai, respect şi că experienţa este egală cu cunoaşterea intrinsecă; că biblia înseamnă adevărul suprem, fără să fi auzit, probabil, în viaţă de faptul că limbajul este primul instrument critic al oricărui domeniu de activitate, inclusiv al său (paradigma cotiturii lingvistice); că credinţa se zbiară, se măsoară, se impune, se foloseşte ca cip al adevărurilor speculative; că credinţa lui este "mai veritabilă" şi mai puternică decât a altuia; că credinţa se deschide într-un mod absolut pentru el; că dacă te abaţi pe-o cale religioasă epistemologică, te iau dracii pentru două vecii, la cazane; că, în fine, ei nu au podoabă capilară, ei au coroană de măslini, făcută cărare pe mijloc.

Acestor nenei de impresii uşoare le-aş spune că a spăla biblia în mii de scuipaţi închipuiţi e un hobby care, atunci când devine reflex, aduce cu sine numai posibilitatea de-a manipula minţi mai naive decât plastilina. Înclusiv pe-ale lor. Atât. A tălmăci la un nivel genereal acceptat orice scriere religioasă, e un efort care s-a dovedit în van secole de-a rândul; dar a face acelaşi lucru pornind de la nişte versuri, care nici măcar nu aparţin exegetului de gogoşari scriptici, ei, ăsta e sublimul prostiei.

Adrian, stii unde scrie sa nu te

Adrian, stii unde scrie sa nu te bizuiesti pe doi orbi, ca te vor duce in groapa? Tu trebuia sa eviti discursul despre credinta, nu poti discuta despre ea in timp ce te destrabalezi ( asta fiind declaratia ta, nu a mea, in urma cu ceva timp). tu trebuia sa faci comentariu pe text, nu sa arunci cu parfum de la statia de epurare in mine!

Auzi, nenea Nicule, nu ţi se pare

Auzi, nenea Nicule, nu ţi se pare că-ţi cam depăşeşti lungul... atribuţiilor spunându-mi despre ce ar trebui şi n-ar trebui să discut eu? Eu zic să ne vedem fiecare de treabă şi de posiblităţi. Te rog eu fain de tot, ok?

măi matusalem decriogenat, când

măi matusalem decriogenat, când vorbești despre literatură ar fi bine să faci o plecăciune spre mekka și să-ți tragi vreo două palme scoase din context, cam ca și comentariile tale, pline de înțelepciunea Sifonului! apoi să bagi două citate în greacă și unul în ebraică ca să îți crescă iar ego-ul trufaș și prostesc, sau mai bine aruncă site-ul ăsta în aer, purtător al luminii absolute. concentrează-te!

Paule, din acest moment voi lua

Paule, din acest moment voi lua măsuri justiţiare împotriva ta. Mîna justiţiei americane e destul de lungă să te găsească. Ai depăşit orice măsură de bun simţ şi vom vorbi în alt forum.

d-le nicodem, fii ,d-le, serios, ca

d-le nicodem, fii ,d-le, serios, ca te râde lumea ! te bagi în dispute de idei, ok, rezista...rezista...nu e frumos ,atunci când ti-ai epuizat argumentele, sa apelezi la "te spun lu' taticu'. mai ales ca "taticu'" are lucruri mai serioase de rezolvat. pe-acolo pe unde a aprins tot felul de focuri si acum nu le mai poate stinge.
doamne ajuta!

E o nebunie ce se întâmplă sub

E o nebunie ce se întâmplă sub acest text! Unde mai e psalmul lui Virgil (despre care, dacă aş vorbi în contextul creat, aş părea un picat din lună)? Virgil, nu există pe site o modalitate pusă la dispoziţia autorilor de a stopa comentariile (atunci cand ei consideră că lumea a luat-o razna, ca s-au lămurit sau, pur şi simplu, că vor doar să le se citească, dar nu să li şi comenteze textele)? Să nu mă cerţi că n-am citit atent regulamentul!

mai nicodeme, nici la poezie nu te

mai nicodeme, nici la poezie nu te pricepi si nici la california. pentru ca e o aberatie (sau o minciuna) sa spui ca cineva locuieste in ladera ranch de 20 de ani. (ma intreb cite alte minciunele sau gogosi din astea mai vinzi pe aici pentru ca lumea nu le stie). in orice caz, ladera ranch a inceput sa fie construita prin 1999, asa cum de altfel scrie si prin wikipedia. asa ca nimeni nu locuia pe acolo acum 20 de ani (asta in cazul in care prietenul asta bun al tau nu locuia cumva pe cimp sub cerul liber).
in ce priveste intilnirea, ti-o spun amical ca nu ma intereseaza. faci parte din acea categorie de oameni cu care mi-ar displace profund sa ma intilnesc. (hint: este vorba de caracterul tau - sau mai ales de lipsa lui). dar daca tii neaparat sa vii si sa iti ceri scuze de la sotia si familia mea pentru toate mitocaniile si mojiciile pe care le-ai spus despre ei pe aici pe parcursul timpului nu te pot impiedica. alt fel de intilnire nu ma intereseaza. si nu (mai) locuiesc in dana point.