Îngroparea îmi pare a fi un act sexual

imaginea utilizatorului lucian

Îngroparea îmi pare a fi un act sexual.
Este ca și cum moartea ar face dragoste cu viața.

Se primenește trupul. Se spală, se parfumează,
Se îmbracă în haine curate. Se așterne cuvertură de moarte.
Se cheamă preotul să îi cânte despre viață și celelalte…
Și bocitoarele, ca un preludiu, se strâng toate
Și jeluiesc cântecul vieții, cântecul eternității
Adunând flori și lumânări să parfumeze
Toate ținuturile și necunoscutele morții.

Groparii în cântec de zeamă de struguri și prună,
Cu lopeți de oțel și în lumină de lună
Deschid inima dulce și caldă-a pământului
Nici prea mult, nici prea puțin, decât
Cât să încapă puterea cuvântului.

Ciocli, înveșmântați în straie, ca-n aripi de îngeri,
Duc spre groapă trupul spre a-l dărui absurdului.
Ei știu să treacă răscrucile Domnului și să plătească
Trecerea apei. Banii pentru moarte să îi drămuiască.

Se freacă zilele ca niște raze de soare în trecere
În acest dans mortuar și plin de petrecere,
Ca într-un act sexual în care coasta e moartea
Și carnea este viața în care colcăie soarta.

Comentarii

......................si care i faza?

multumesc pentru trecere, francisc!

mi-a placut ideea, Lucian. e indrazneata. strofa a doua m-a dus cu gandul la Sorescu. remarc: 'Se freacă zilele ca niște raze de soare în trecere' insa...pe alocuri, fortezi rimele ( vezi ultimele doua versuri ) iar pe alcocuri sunt facile...( pamantului-cuvantului). Te-ai gandit sa lasi ideea sa zbudre libera in vers alb? :) aici, parca s-ar zvarcoli pe patul lui Procust...si-i pacat de ea. umila mea parere...:)

text amoral. este utilizată o rimă facilă cu iz de manea. "întrun act" se scrie altfel. Recomand "Puțină gramatică" de Al. Graur.

Sancho Panza, multumesc pentru rabdarea cu care te/ai aplecat asupra versurilor mele. mi se pare interesanta ideea de a rescrie acest poem in vers alb. o sa incerc. rimele folosite sunt des uzitate si, sincer sa fiu, nici nu am incercat sa gasesc altceva. multumesc pentru trecere. te mai astept.

observ un ochi ager in departata Franta. mi-e imposibil sa gasesc cartea recomandata, draga mea. te rog trimite-mi un exemplar!

Vara unii dintre noi au vacanță... Cartea: Graur, Al., Puțină gramatică, II, Ed. Academiei, București, 1988, se poate găsi la orice bibliotecă publică; eu nu am exemplare în plus... Dar aceste amănunte nu schimbă părerea despre text.

Îngroparea îmi pare a fi un act sexual. ... Deschid inima dulce și caldă-a pământului ești sigur că se face dragoste?:)) poate pe cord deschis:) atent, paul

multumesc pentru indrumare, scumpa doamna! parerea ta despre text este lapidara si ironica. sper sa ai o vacanta placuta.

nu paul, nici pe departe. e doar o parere. cu reverenta.

titlul mi se pare fortat.... eu asa vad poemul tau... /Se primenește trupul/ în haine curate. / Se așterne cuvertură de moarte/ preotul să cânte despre viață și celelalte… bocitoarele /preludiu / jeluiesc cântecul vieții, Adunând flori și lumânări din ținuturile morții. Groparii în cântec de zeamă de struguri , în lumină de lună Deschid inima caldă-a pământului Cât să încapă puterea cuvântului. Ciocli/ straie/ aripi de îngeri, Duc spre groapă trupul spre a-l dărui răscrucilor Domnului la Trecerea apei, Bani pentru vămi Se freacă zilele / niște raze de soare în trecere În acest dans mortuar / plin de petrecere, un act sexual în care coasta e moartea Și carnea este viața în care colcăie soarta. *ai un typo... ,,Ca întrun act sexual'' *poate mai reflectezi asupra titlului...

Cine ironizează mai mult? Eu? Sau dumneavoatră, domnule Teolog? Practic nu înțeleg de ce moartea a devenit în ochii dumneavoastră un act sexual! E scabros! Ridicularizați viața și moartea într-un mod nepermis. În incercarea de a fi într-o zi și poet-filosof, versificând copilărește orice, prin acest text nu faceți decât să vă discreditați în ochii mei.

queen margot, versiunea ta m-a surprins nespus de placut. asupra titlului am reflectat si mai putin decat asupra poemului. multumesc pentru atitudinea ta constructiva. sunt onorat.

Aranca draga, nu cred ca este relevant pentru poezie, cine ironizeaza mai mult si nici faptul ca scrii teolog cu "T". scopul comentariilor tale ar trebui sa nu urmareasca decat greseli gramaticale sau parerile tale evazive "scabros", "versificând copilărește orice"s. a., ci sa ofere explicatii, sa ajute pe autor sa inteleaga de ce felul in care a scris/compus este ... intr-un fel sau altul... de fapt, draga mea, tu stii prea bine sau mult mai bine toate acestea, dar iti place sa ai ultimul cuvant.

Textul e indecent, are o lipsă de pudoare morală neașteptată. E șocant și realmente trivial, adică necuviincios, macabru, scabros atunci când vine de la o persoană cu o pregătire declarată de teolog. Din punct de vedere al versificației, mă repet, e copilăresc. Din punct de vedere al gramaticii, există lacune pe care le-am observat și în comentarii. Chiar dacă te indispun comentariile mele dure și directe, asta e, eu consider că trebuie să ți le spună cineva.

Mircea, vrei sa sochezi, dar cazi in ridicol. Textul tau nu aduce nimic nou, nu ofera erotism. Ci plictiseste. Pur si simplu. Nu asa se vorbeste despre moarte sau despre sex. Parerea mea. petre

aranca, inteleg ca, de fapt, te deranjeaza pregatirea mea. adica unul cu pregatire teologica nu trebuie, nu are voie, nu poate, i se interzice sa scrie cum vrea si despre ce vrea pentru ca ce? vreau sa stii ca apreciez comentariile tale, dar pe acelea dure, directe, concrete, pe text si nu pe acelea ironice si pline de emfaza, asa cum iti spuneam si altadata. in ceea ce priveste gramatica nu contest lipsa lacunelor, insa pot spune ca majoritatea sunt typo, ceea ce am observat si la colegi de pe site si mai "grei" decat mine... cu sincer respect, draga mea, iti marturisesc ca ai inceput sa imi placi.

petre, in felul in care se vorbeste despre ceva, cred ca am deplina libertate de a hotara. nu voiesc a soca pe nimeni. textul este unul slab, brut dar nicidecum erotic. la asa ceva chiar nu m-am gandit. ma bucur ca i-ai descoperit noi valente. cu prietenie.

Lucian ideea nu-i rea defel si iti trebuie destul curaj sa o expui poetic insa eu "acuz" textul ca se pierde intr-o orgie a detaliilor... pana la un punct acestea sunt desigur necesare in conturarea atmosferei dar tu exagerezi. Nu e nimic indecent in a vorbi despre moarte in acest registru... egiptenii se pregateau pentru moarte o viata intreaga, Socrate isi afirma indoiala ca viata ar fi mai buna decat moartea, razboinicii isi doreau sa moara in lupta... eros si thanatos sunt pana la urma pulsiunile fundamentale ale vietii si ar fi futil sa le refuzam o nunta fie si poetica. Nu in clipele cele mai fericite ale vietii simtim ca se culca in patul nostru moartea? Sau cand murim cu fiecare intamplare nefasta ce ne petrece nu stim ca Dumnezeu a ascuns in ea un miez dulce? Ai cam iesit in decor insa cu formulari repetitive de genul "act sexual" :)

ai perfecta dreptate, vladimir! ai pus punctul pe i. ai descoperit tuturor latura mistica a poemului. moartea are totusi si ceva ce poate fi numit erotic. ceva care trebuie marturisit. eu nu am aflat reteta perfecta spre a vorbi despre acest ceva, dar voi reveni asupra temei. multumesc de trecere! te astept onarat sa revii.

de fapt, petre este cel care a vorbit despre erotism fara ca eu sa ma fi gandit la acest aspect. apoi gandeam ca are ceva dreptate, iar vladimir, in incursiunea despre moarte in istoria religiilor, m-a facut sa inteleg ca act sexual si erotism sunt doua aspecte fundamentale ale unei relatii umane si cu sinele, si cu absolutul. oare, despre asa ceva am voit eu sa scriu? sau poemul meu chiar va poarta, cu felul sau imperfect, in lumea pe care o descoperiti, acceptand-o sau negand-o, asa cum este abordata aici? va astept la fel de efervescenti si va multumesc tuturor.

Am citit si eu textul. ca realizare estetica este submediocru desi are un farmec in naivitatea lui. Dar titlul si ideea de la care porneste sint o aberatie. Si este si ceva fortat numai asa de dragul de a suna comercial. Ca dovada este faptul ca nici nu se vorbeste despre asta in text (text care este in esenta o descriere naiva a unor obiceiuri - cam un fel de corespondent a ceea ce facea mesterul acela pe crucile de la Sapinta). Singurele mentiuni ale sexului care apar la inceputul si la sfirsitul textului sint evident fortate si lipsite de legatura cu textul. Imi suna mai degraba a doua eforturi de a introduce un moft intelectualisto-filozofic intr-un text naiv. Autorul ar face mult mai bine (zic eu) daca ar ramine in zona naivului (aproape popular) si nu ar incerca sa il transforme in kitsch doar de dragul de a suna elitist. Din naiv risca sa devina ridicol. Au scris altii mai bine despre sexualitate si moarte. Textul asta nu are nici o legatura cu asta.

ai dreptate, mai marele nostru! asta tot incerc sa spun si eu, desi uneori ma ia valul. multumesc de trecere! te astept cu drag de fiecare data. cu reverenta.

Salut aceasta ingropaciune sexuala cu o penita. ca text poetic e submediocru, cum bine spune Profetul, ca el are mereu dreptate, dar ca idee e captivant... si nu e vorba aici de "sexualitate" cum spune "americaneste" Virgil ocolind mereu subiectul in stilul sau caracteristic ci despre actul sexual in sine, ceea ce este oarecum diferit. Un text bun si nu voi fi eu cel care sa dea "apa la moara" acestei tendinte actuale si reprobabile pe Hermeneia de a scrie comentarii laconice de tipul "text bun" sau "text slab" etc si voi spune asa: inima dulce-calda a pamantului inca mai bate iar unii o mai aud. Sa nu-i crucifiem pentru asta. Bobadil.

crucifiem???? asta in ce limba e? daca tu imi spui mie ca sexualitatea nu este ceva ce include actul sexual si ca ar fi o chestie "americaneasca" atunci de ce nu inveti tu corect limba romana?

OK, mi-a scapat acest crucifiem in loc de crucificam, mea culpa. Nu cred ca am invatat mai putin limba romana decat altii care crucifica pe aici. Stiu ca e greu sa tii valoarea culturala a site-ului si respect eforturile in aceasta directie, dar nu se face asta cu comentarii de felul celor pe care le-ai facut recently. Eu imi cer scuze pentru greseala mea, dar tu, Virgile? Cu respect, Bobadil. P.S. Iar actul sexual este ceva mult mai concret decat sexualitatea. N-o mai scalda americaneste din nou :-)

andule, daca textul acesta merita o penita de aur pe hermeneia inseamna cu siguranta ca eu nu am nici un habar de literatura. ceea ce e foarte probabil. asta ca veni vorba de comentarii care "tin valoarea culturala a site-ului". Iata ca eu ti-am raspuns la obiect. poti sa imi spui si tu mie acum la ce comentarii (de-ale mele) te referi?

un text slab, dar o idee provocatoare. asa inteleg comentariul tau bobadil. multumesc pentru incurajare si pentru penita. te astept si pe viitor la fel de incurajator.

ok, cand o gasca de oameni iti spun de 10 ori ca e slab iar al unsprezecelea vine si in spirit de fronda iti da penita, e derutant, nu stii ce sa crezi. nu fa nimic la text doar pune odata cratima intre intr si un in versul /Ca întrun act sexual în care coasta e moartea/ ca e jenant.

tare simpatica, queen margot. multumesc de asa interventie. pentu asa ceva, tu meriti penita despre care vorbesti. cu mare drag!