a.a.a. -
Ce e dragostea?
Pulover din violet instrumental,
cu cercuri haotice.
Te trezeşti într-o dimineaţă fără niciun gând,
ţi se face frig,
şi hop! –
puloverul te îmbracă până la ochi...
uneori, peste ochi.
Apoi,
degete de ulei fierbinte
îţi citesc moale în palmă
frescele cu paşi pe apă,
despre care nu înţelegi nimic.
Vine o vreme când, de atâta zbor,
puloverul se rupe la subraţ;
ori, de atâta târâş,
se toceşte în coate.
Îl scoţi pe cap,
scânteia pocneşte vânăt,
lada îl înghite neutru,
iar moliile îi şterg
toate hărţile.
...
În jurul neoanelor de ospiciu,
fluturii învârt noaptea;
spre dimineaţă,
mor între geamurile
unei gări.
Poezie:
Comentarii
Remarcabile versurile~ "iar moliile îi şterg toate
alma -
Remarcabile versurile~:
"iar moliile îi şterg
toate hărţile."
S-a notat :).
a.a.a. -
S-a notat :).
Cel mai remarcabil vers la prima lectură 'și hop!-' dar
margas -
Cel mai remarcabil vers la prima lectură
'și hop!-'
dar nici continuarea nu e mai prejos
'puloverul te îmbracă până la ochi...
uneori, peste ochi.'
Versurile astea m-au pus pe gânduri...
Poate voi reveni cu o peniță după o recitire mai atentă a întregii construcții poetice.
Margas
Prima strofă mi se pare prea cerebrală, cu expresii
Bott -
Prima strofă mi se pare prea cerebrală, cu expresii „căutate”, și mă refer în primul rând la „violetul instrumental”
și „cercurile haotice”. Apoi, folosirea în două versuri succesive a două adverbe care nu par să aducă un plus de lirism în penultima strofă(mă refer la „neutru” și „vânăt”). Personal, aș fi renunțat barem la unul din ele. Aș schimba și titlul, în primul rând mi se pare prea lung și prea explicit, în al doilea - pentru că am așa o senzație de deja-vu când aud de „tratatul de dragoste”. Dacă nu mă înșel, cred că au mai fost cel puțin 1-2 autori ce aveau texte purtând cam același titlu. Dincolo de toate acestea, strofa a treia mi se pare cea mai reușită dpdv ideatic și la nivel de expresie..
doar o părere,
Eugen.
"Apoi, folosirea în două versuri succesive a două
a.a.a. -
"Apoi, folosirea în două versuri succesive a două adverbe care nu par să aducă un plus de lirism în penultima strofă(mă refer la „neutru” și „vânăt”)" - puteai să spui că nu-ţi plac adverbele alea, dar, of! nu că nu aduc nimic nou, pen' că aduc ceva nou fie şi pentrui simplul fapt că sunt licenţe. Titlul e tot ceea ceea ce trebuie să fie un titlu. De unde ideea că titlul tre' să fie abscons, intuitibil?! La modul cel mai plat spus, titlul tre să fie explicit/explicativ. Ok, poate fi aşa combinându-se cu textul, ori după ce-a fost trecut printr-o alegorie, dar tot menit explicării/deschiderii/rezumatului/imanenţei textului este. Înţelegi? Iar cât este de lung, asta pur şi simplu e o neoprejudecată? So, nu ştiu de ce pur şi simplu preiei păreri, în loc să le treci prin filtrul tău raţional-cultural, şi să le faci upgrade.
Strofa trei, cu excepţia utlimului vers, este cea mai slabă din text - abuzează de metaforă. E copilăresc de uşor să scrii suprametaforic, supraaglomerat, supraîncâlcit, cu enşpe mii de înţelesuri. Nu c-ar fi cazul strofei respective, care însă tot slabă rămâne. În general vorbesc. Demetaforizarea, în poezie, se impune, şi nu de acum. Primul mod de falsare, de poetizare e însăşi metafora. "A adăuga peste sens" a fost ok când aveai de spus adevăruri mari, revelate. Chestiilea alea s-au termiant înainte de mesia. Acum, metafora, când nu slujeşte pur şi simplu un lucru de necaptat prin cuvinte/sintagme la propriu, e primul val de preţiozitate. Şi când spun "lucru de necaptat" nu mă refer la mofturi lirice, cum că unul vrea să-mi spună mie ce alt gust divin avea ceaiul dintr-o dimineaţă ploiasă.
Deci, da, iau comentariul tău ca pe o părere.
Ţi-ai terminat de făcut cele două pagini de liniuţe,
a.a.a. -
Ţi-ai terminat de făcut cele două pagini de liniuţe, margas?
Adrian, despre ce vorbim aici? Cum adică „nu ştiu de ce
Bott -
Adrian, despre ce vorbim aici? Cum adică „nu ştiu de ce pur şi simplu preiei păreri, în loc să le treci prin filtrul tău raţional-cultural, şi să le faci upgrade”? Ți-am spus exact care e părerea mea în urma lecturii, fără, cum zici tu, „să preiau păreri”. Nu am zis că titlul trebuie să fie ”abscons” ori ”intuitibil”, ci doar de faptul că am mai întâlnit „tratatul de dragoste” și la alți autori în titlu. Și nu e vorba că-mi plac ori nu adverbele alea, ci pur și simplu mi se pare că abuzezi de ele în contextul dat. Cât despre metafore, de acord cu ce zici, doar că nu prea văd ce legătură ar avea cu ceea ce am comentat mai sus. Eugen.
Ştii bine la ce mă refeream legat de păreri. Vizavi de
a.a.a. -
Ştii bine la ce mă refeream legat de păreri. Vizavi de titlu - mă gândesc câte texte s-or numi "Iarna", ori "Apus de...", ori câte au conjunctie... înţelegi unde bat. Nu la/în titlu se împarte originalitatea. Sunt unii care consideră asta şi încep să trântească titluri în engleză, care nu se justifică neam, sau chestii gen "%^&*$()". Asta 1. Ai spus că titlul este lung şi explicativ, nu doar că l-ai mai întâlnit. Am explicat coerent ce cred despre asta. Asta 2. Nu abuzez de niciun adverb, ci pur şi simplu inventez două, care să-mi încapă sensul. Dacă nu erau consecutive, mai era abuz? Asta 3. Despre metafore - ai spus că-ţi place strofa trei, eu am spus că o consider cea mai slabă, şi am argumetnat legându-mă de densitatea mnetaforei, argument extins până generaliare. Iată legătură. Eu nu prea bat câmpii în comentarii. Şi asta-i 5. Concentreză-te!
*metaforei
a.a.a. -
*metaforei
Adrian, nu zic nu, poți să inventezi adverbe câte vrei,
Bott -
Adrian, nu zic nu, poți să inventezi adverbe câte vrei, ideea este că ele ar trebui să exprime ceva, altfel rămân la nivel de originalitate și atât. Ori mie, în acest text nu-mi transmit nimic. repet, așa mi se arată mie. Cât despre strofa 3, nu mi s-a părut cea mai reușită din cauza metaforelor, ci pentru că acolo discursul e mai natural, mai fluent, fără elemente în plus ori în minus.
P.S.”Eu nu prea bat câmpii în comentarii”
Nici eu.
Eugen.
"Adrian, nu zic nu, poți să inventezi adverbe câte
a.a.a. -
"Adrian, nu zic nu, poți să inventezi adverbe câte vrei, ideea este că ele ar trebui să exprime ceva, altfel rămân la nivel de originalitate și atât. Ori mie, în acest text nu-mi transmit nimic. repet, așa mi se arată mie" (E. Bot) - bine că ai spus "mie nu-mi transmite nimic". Ai un alibi. O să fac un efort şi, poate, o să-ţi faci mustrări că nici măcar nu ai încercat să înţelegi.
Discursul textului e o alegorie. Dragostea = un pulover, care, când nu mai ai niciun gând ori ţi se face frig (izoalre, înstrăinare, însingurare) te reanimă/te poate reanima, îmbrăcându-te "uneori peste ochi", dragostea e oarbă, nu? Sar direct la adverbe: când puloverul se toceşte fie de atâta zbor, fie de atâta târâş (dragostea moare fie din prea mult, fie din prea puţin), îl scoţi pe cap. Ei, ştii tu, tre' să ţi se fi întâmplat, câmd scoţi o haină pe cap, la contact cu părul, se produce un circuit electric. De unde "scânteia pocneşte vânăt" - unde "vânăt", ptr mine, este egal cu "sfârşit" şi "boală", însă nu voiam ca scânteia să fie vânătă, ci întreg procesul, aşadar, am convertit adjectivul în adverb. "lada îl înghite neutru" e mai simplu - vine în contrast cu versul de mai sus, de aceea sunt unele după altele, se impunea. Lada, ca un lucru ce e, ca un lucru care dă o acţiune implacabilă, trebuia să se opună prin nepăsare. Am, deci, susţinere logică, ideatică şi expresivă, coerenţă unitară şi, de ce nu, claritate. Se poate discuta factorul artistic, dar atât. Vezi, aşadar, că ţie nu ţi-a spus nimic, dar textul spune. Exprimă ceva.
Strofa trei nu e naturală deloc. Maniera în care e scrisă e naturală. Ceea ce este altceva. Şi atât aici.
Poate altădată.
a.a.a. -
Poate altădată.