ana rose

imaginea utilizatorului Aritmosa

tu, bărbat morgan, ce oglindă !...
nu ești primul care se vrea dumnezeul din tindă.
sunt atâția dumnezei pe pământ,
fiecare e atât de liber să și-l picteze într-un cuvânt !...
dar hai să-mi pun rochia înfoiată, din tufe de trandafiri,
unii căzuți, înfloriți, alții mijiți de tresăriri,
alții cu pedunculi nervoși ori semeți,
să ies în satul scufundat în nămeți,

tu, povară ușoară de pleoape umbrite,
mă faci să râd, îmi ții trena de spini,
oare nu te dor palmele găurite?
te pomenești că suspini!...
ce văd, dansezi și tu ca mine?
eu mi-am ales triplu tulup. e bine?
cu pensule înfipte în degete de caer,
nu vezi că-ți torc un curcubeu de vaier?

urcată pe schelele astea rare
ca trandafirii pe garduri,
lumea se vede altfel: mai mare.
ce minunat că nu bate vântul prea tare,
că nu mai simt spinii prin falduri
și nici între picioare!...

voi rămâne pictând până seara târziu
să nu-ți mai sune mormântu-a pustiu
ori să urle pereții a gol...
nu mă grăbesc să intru-n vreun rol.
mă ridic pe schele cu nervurile tăcute,
cu penele încă mute.

iată, de-aici, dintre ziduri, ți-arunc un boboc,
să prinzi roșu-n obraz, să-ți poarte noroc.

heeeeei, la revedeeeeere, manoleeeee!
voi deveni prima dirijoare de îngeri din lumea de beznă!
ia, vezi cum cobori de pe cupolă!... eu deja mi-am cam rupt o gleznă...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[1] bazil a avut aici un com. a spus: mi-a placut poemul. am o sugestie, nu știu cât va fi de apreciată. în deschidere am citit cum am vrut eu, adică tu bărbat morganatic ce oglindă.... așa cum spui tu sună a john wayne, cowboy universal, încrucișat la final cu manoleeeee autohton.
numa' bine!
[4.dec.2004, fix la prânz]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[2] eu de colo l-am binevenit în tufele de trandafiri, am zâmbit un pic și-am recunoscut: "morgan" (scris cu majusculă, pe atunci scriam cu majusculă) îmi era cam străin. "morganatic" mi se părea prea strâmt. și-a rămas "morgan", cu minusculă, chiar dacă nu există adjectivul în dicționar, ca un fel de corespondent al fetei morgana. i-am mai mulțumit de trecere, cum este obiceiul pe saituri, pentru că așa îmi învinsesem niște îndoieli în privința ideii de bărbat morgan... [04.dec.2004, 12:01 – chiar oi fi răspuns după un minut? detaliile acestea mă pun serios pe gânduri. cum să răspund instant? eu, care nu ador răspunsurile instant, repezi și nefiltrate?]

Comentarii

personal, as putea spune ca nu mi se pare prea reusita, parca n-ai fi tu. sau ai scris-o demult, nu stiu cind si ti-a venit ideea de a o "reactiva", nu stiu din ce motive... in plus am mai gasit si un soi de umor involuntar "ce minunat că nu bate vântul prea tare, că nu mai simt spinii prin falduri și nici între picioare!..." no comment... e poate parodie?

nu știu ce să cred. am mizat pe ludic, pe joc, dar parodie e prea mult spus. prefer "umor involuntar". legenda meșterului manole este una tragică și am încercat să o apropii altfel decât o cunoaște toată lumea. îmi place să încep stări prelungibile în afara a ceea ce este deja știut. citatul ales stârnește râsul la prima citire. ana râde în loc să plângă. dar mă întristează că nu se vede și ceea ce este dincolo de zâmbetul anei. poate e mai bine dacă nu se vede. mai bine pentru cine? unii mizează pe recognoscibilitate. eu nu. prefer experiementele, de unde și diversitatea formelor. mulțam de vizită.

imi place aceasta poezie experiment si mi-ar fi placut si mai mult, ca idee, daca ai schimba structura versurilor astfel incat rima sa nu mai cada intotdeauna la final ci sa fie interioara tu, bărbat morgan, ce oglindă !... nu ești primul care se vrea dumnezeul din tindă sunt atâția dumnezei pe pământ fiecare e atât de liber să și-l picteze într-un cuvânt !... dar hai să-mi pun rochia înfoiată, din tufe de trandafiri, unii căzuți, înfloriți, alții mijiți de tresăriri alții cu pedunculi nervoși ori semeți să ies în satul scufundat în nămeți creezi astfel o vertigopoezie, cu un ludic. Se merita. Creezi si factorul surpriza, rima se joaca de-a v-ati ascunselea... Sper ca parerea mea sa te ajute.

e o idee buna Snowdon King sa propunem variante la o poezie. poate intr-un atelier de creatie in cadrul site-ului. bineinteles daca autorul accepta.

Ionut, fragmentul de variantă propus îmi place. Am postat forma foarte apropiată de cea inițială, publicată în altă parte, pentru a vedea reacții față de un text mai vechi. Pe de altă parte rima interioară nu mi-e străină, așa că numai bine să o revăd aici. Dacă vă place ideea poemului, variantele sunt binevenite. Nu mă cred posesoarea absolută a cuvântului... :-) Mulțumesc de propunere.

Versuri de "echilibru", cum le spun eu. E fascinanta totusi trecea de la "barbatul morgan" la "manole". Autoarea, probabil se voia "morganatica" insa n-a fost sa fie. Uite asa a inceput sa scrie poezii. Constat o surprinzatoare naturalete in a scrie, in a asambla cuvintele - fiecare dupa puterea lui de manifestare. Acest lucru este bun. Nu stiu daca se datoreaza lecturii ori unui talent nativ. Oricum, pentru prospetimea imaginii - o penita. Dancus