Gândul de ieri
s-a proptit în zid
și așteaptă;
parc-ar fi un bețiv,
parc-ar fi o cocotă,
îl privește umbra
dinspre spatele soarelui,
îl privește toamna
dinspre frunze.
Respirația blocată
de tropăitul cailor ieșind din livezi.
Cuvintele aruncate nu
le mai poți lua înapoi,
atârnă în fire albastre și gri,
atârnă direct din aorta
părăsită de sânge.
Dau ceasul înapoi cu o oră,
dau viața înapoi cu un anotimp,
frunzele uscate hăituite de vânt
se-ascund prin unghere.
Aruncă-mă înspre somnul
de toamnă,
caii ies tropăind din livezi,
la masă
smochine uscate.
Poezie:
Comentarii
cami -
Îmi place aici părerea aceea de dincolo de lucruri , a umbrei "dinspre spatele soarelui" sau "dinspre frunze". O schimbare de optică, un fel de privire care tinde să fie omniscientă. E mare lucru să ai o asemenea privire, să poți să vezi totdeauna ce e dincolo sau de dincolo, dar cum poți fi sigur că ceea ce găsești acolo e realitate sau corespunde propriei proiecții, nu ne e dat încă să știm, decât dacă aflăm prin cuvinte. În rest, aceeași tonalitate, aceleași vibrații pe care le cunosc și care nu corespund cu...primăvara...care vine, vine, vine, trebuie doar s-o vezi.
Călin Sămărghiţan -
Păi asta e, că nu știi niciodată. De aceea e interesant. Și ce nu mai știu: de ce zmeu' ies ăia tropăind? Cineva îmi spunea ca acest "cal" e "metafora regenerării naturii spirituale a ființei". Nu știu. Lui Nichita îi tot veneau cai; asta însemna că se regenera de fiecare dată?
cami -
M-am întrebat și eu de ce titlul "Cai în livezi" și uite, acum că ai zis, am luat o temă pentru acasă. Așa că în "Dicționar de simboluri" de J.Chevalier și A.Gheerbrant acest simbol este tratat în 11 pagini. Nu am citit tot, dar câteva interpretări mi-au sărit în ochi, de exemplu : a. calul, divinitate a apelor – se crede că are harul de a face să țâșnească izvoare lovind pământul cu copita.(…) calul poate fi socotit și drept un avatar, sau un auxiliar, al divinității; b. bidiviul solar - în textele budiste, ca și în cele ale Indiei, ba chiar și în cele ale Greciei lui Platon, caii sunt mai ales simboluri ale simțurilor înhămate la carul spiritului; c. calul simbol al măreției - calul alb devine imaginea frumuseții desăvârșite. Bine ai revenit.