celui drag

imaginea utilizatorului Aritmosa

astăzi e ziua ta
și-aș vrea să rămână a ta
orice cuvânt al meu rostit astăzi
n-ar valora mare lucru

totuși îți scriu un dor
a fost nevoie de zece ani să-l pot scrie
și de înc-o noapte mai lungă
cu miezul împărțit în clipe
de mâinile unui scărar

ieșisem în luminișul unde cerbii
adulmecă șerpii adâncurilor
cu nările largi inspirând creșterea arborilor

mi se părea că există cineva care are grijă de toate
îmi ploua prin vise pe timp de caniculă
aprindea lumina pe timp de iarnă
trăiam fericită în coliba de la marginea lumii

într-o zi ochii ți s-au înnegrit
precum unui soare
ce se plimbă cu mâinile în buzunare prin pădure
nevrând să pară un răzvrătit

cineva a tras cuvertura ninsorii
când sentimentele erau plecate cu sorcova
merele înmugureau oricum pe ramuri
pregătindu-ne pentru desprinderea finală

dar timpul îți părea la fel
prietenii îți făceau cu mâna de pe un mal străin
nu-ți mai aduceau în dar pulovere
berea nu mai avea același gust
ca înainte
deschideai radioul
în orașul adormit doar tu și crainicul
schimbați impresii despre celebritatea nimicului

ca un vizitator așteptat
iubirea se cuibărea în fotoliu dezghiocându-și litere
într-un ritm oarecare

Comentarii

un poem plin de sensibilitate, cu imagini deosebite: "ca un vizitator așteptat iubirea se cuibărea în fotoliu dezghiocându-și litere într-un ritm oarecare" undeva o expresie are dublu sens, cel putin in limba romana "când sentimentele erau plecate cu sorcova" ce parere ai?

o ultimă strofă foarte inspirată.

Aranca, versul acela poate fi înțeles cel puțin în două sensuri, după cum ai observat. am mizat atât pe partea umbroasă a expresiei, aceea de abandon, dar și pe colindă. eu înțeleg abandonul - și acest lucru este semnificativ pentru întreg poemul - ca pe o căutare în altă parte a unor răspunsuri, nu ca pe ceva tragic. (sigur că dacă vorbim despre abandon școlar sau abandonul copilului de către părinți, lucrurile se complică, dar nu despre asta este vorba aici.) mi s-a părut problematic atunci când am vrut să traduc poemul acesta. "a fi plecat cu sorcova" nu cuprinde numai un cuvânt tradițional, ci este și o expresie care ține de un obicei. eu țin la tradiții și îmi place să se reflecte asta în ceea ce scriu. întrebare: în Paris, românii se mai sorcovesc? mulțumesc de trecere, Lucian. înseamnă că am atins ceva pe undeva.

raspuns: depinde.

nu înțeleg ce vrei să spui. sau poate nu am exprimat ideea foarte clar. probabil că poate să depindă. sunt curioasă de ce.

a sorcovi este un frumos obicei ortodox, din cite stiu.

da. ai atins din plin.

... ca balada unei metropole, lin deschizând ușa figurilor de stil, un poem aerisit, plăcut și intens, cu expresii necăutate, ca o despărțire pe un peron, ca viața în aspectele ei de trecere în șoaptă. ce e mai simplu și mai frumos... astăzi e ziua ta/ și-aș vrea să rămână a ta. pentru că, nu-i așa, cel drag este un cadou suficient sieși. deosebită scrierea aceasta... astfel, iată și condeiul. n.b. e o dulceață de cireșe amare, când simțim cum lucrurile se întâmplă fără noi, de la sine, doar ne privim viața... gata, că mai revin eu:)!

Aranca, sorcova nu e un obicei ortodox. Sărbătoarea creștină a Crăciunului se intersectează mai mult temporal cu obiceiuri populare românești precum sorcova sau plugușorul. Mai degrabă, sorcova reflectă într-o anume măsură expresia asimilării simbolice a culturii religioase creștine în sărbătorirea anului nou. Copiii "merg" cu sorcova sau cu plugul așa cum merg cu steaua, dar versurile textelor rostite cu aceste ocazii nu reflectă același lucru. Sorcova are o notă preponderent folclorică și doar vag simbolic religioasă. Cel puțin asta este părerea mea rezultată atât din practica sorcovitului, cât și din ce am mai citit referitor la tradiții și obiceiuri. Lucian, te-am atins sper nu doar cu sorcova vesela! Yester, pe tine te-am mai citit și prin altă parte. Mi-am amintit pentru că ești din Tecuci, din locul pe unde am copilărit. Mulțam de apreciere. Poemul e un cadou pentru cineva anume. Știe el. Că bine zici "dulceață de cireșe amare".