Curgând din ieri, prin astăzi, către mâine

imaginea utilizatorului nicodem

În casa iluzorie-a lui Plato
Mă strecuram să-mi răstignesc părinții
Blindat precum un caporal din NATO
Decis a apăra cazarma minții.

Idei ce mor, roind în abundență,
Cu cicatrici pe piept nevindecate
Ningeau morbid un veac de somnolență
Din care mă-nfruptam pe săturate.

O pravilă mi-a înfundat cărarea
Pe care visele-n galop de zebre
Pe sănii iuți, sfidând înfrigurarea,
Goneau spre mâine în cirezi funebre.

Pe drumul rațiunii umaniste
Am întâlnit Credința și Iubirea,
Cerești și apte, de ne-nvins juriste
Care m-au cununat cu Nemurirea.

Sunt astăzi rupt de șatrele minciunii
Sorb înțelept dulceața mântuirii
Și-n toamna vieții zbor precum lăstunii
Mai 'nalt decât înverșunarea firii.

La Golgota, maladroidă vina
Mi-a fost spălată-n râu de suferinți!
Azi, șapte aripi, mari cât e lumina
Străbat Lacteea sfintei năzuinți.

Căci Logosul venit în trup de humă
Mi-a spart icoana falselor oglinzi
Și-n cioburile minții, ca arvună,
Un rug mi-a pus, potent când îl aprinzi.

Curgând din ieri, prin astăzi, către mâine
Șuvoi de pace mă inundă calm.
Trăiesc să fiu ca El - izvor și pâine -
Și porumbel de dragoste. Și psalm.

Comentarii

Titlul...ah, titlul, tulburator ca marea in apus mi-aduce-aminte de o epoca (,)care s-a dus...

nicodeme, in sfarsit un text pre inima mea! Plato raspunde la apelul NATO, parintii sunt rastigniti in cazarma mintii, ideile....pravila....cararea...zebra...Doamne, am ametit! stai asa s-o iau cu incetisorul. am incredere in suprematia iluminista a ratiunii (la care si dumneata faci un apel, asa, subtil de tot) si sunt sigur ca daca am sa depun un anume efort, voi sparge codul lui... nicodem. adica, spune cu sarg strofa a 1...2....3...4, asa, 4, spune ca poetul, necajit de NATO (ca oricum lupta pentru petrol nu pentru libertatea oamenilor, carevasazica, n-o are), s-a strecurat pe langa Platon (al carui N final s-a topit miraculos in dictia anglo-saxona a gandirii prometeicului autor), si-a rastignit parintii (o chestie corect politic; parintii mereu sunt autoritari, ei nu inteleg sa fie prietenii relaxati ai odraslelor. de unde si predictibila vendeta) si ratiunea aceasta umanista, scapata de pravila (nicodeme, tin sa-ti reamintesc ca Pravila a fost data de Sf Parinti, adica au lucrat ceva specialisti la ea si ca a avut un rol esential in cultura si civilizatia rasariteana, atasata de Traditie.), numai ca sa intalneasca Credinta, Iubirea si (surprizaaa!!!) Nemurirea. pana aici totul e logic. de-a dreptul firesc. mai departe: in strofa 4 de la urma, eul liric e rupt de satrele minciunii, a naibii de rele, cu precadere in Romania, dar si pe alte meleaguri transatlantice, unde unii fac si ei ce pot sa traiasca mai bine, ba mai mult, fac si situri literare, ca sa ne mearga si noua,de acasa, mai bine, iar altii, scriu pe ele, ca oricum totul e pe gratis si merita. inchid paranteza. Golgota este impresionanta pana la lacrimi in poezie (ca in realitate a fost o situatie cam nasoala si cam trista. apoi, ca intr-un film de suspans, totul s-a rasturnat si golgota a devenit simbol bun de pus la inema, de dat cu ea prin poezii, in fine, de predicat cu mult folos despre ea si despre ce inseamna pentru noi, cei de azi. dar si pentru altii, ca, si asta e pe gratis, si lumea se-nghesuie.) pe final vine insusi Logosul in trup de huma ca sa ne aprinda un rug potent. acuma ar fi o problema: ori Logosul a mai fost de atatea si atatea ori in huma (dovada ca poetii, ei, de neamul lor, au scris mereu despre asta. si nici acum nu inceteaza), ori nu a fost niciodata in trup de huma si acum aflam si noi cum au stat lucrurile de fapt. ca masonii sunt de vina, si evreii, ei au falsificat istoria si evangheliile (precum spune si filmul Zeitgeist). urmeaza cioburile mintii si suvoiul de pace calma, porumbelul dragostei si psalmul. pfffiu! ce bine ca totuil se termina cu bine! cinste tie nicodeme, ai scris un poem pe inima mea. care mereu bate deodata cu inima Hermeneii, desi ea, sucita faptura, nicicand n-ar recunoaste.

P.S. o rectificare fff necesara: "pe alte meleaguri transatlantice, unde unii fac si ei ce pot sa traiasca mai bine..."etc asadar, "unde"-le se refera strict la "meleagurile transatlantice", nu la altceva... rectificarea ii vizeaza pe cei care s-ar putea simti lezati, fara sa fie cazul, si nici intentia mea in acest sens. pe cuvant.

ovYus, e obvious ca intre scrierea mea si a ta e o mare prapastie. iti spun, daca nu stii, ca e o mai mare satisfactie si rasplata sa scrii despre Logos, relatandu-te corect la iubirea si judecata Lui, decat sa scrii bla, bla, bla de dragul de a fii si tu considerat poet. in ce priveste diatribul tau la "meleagurile transatlantice" fii pe pace, toate meleagurile sunt o apa si-un pamant, nici meleagul tau mioritic nu e mai pestrit, nu va mai bateti in piept cu pumnul patriotismului cand inca mai asteptati covrigul din coada acestor meleaguri transatlantice. in rest ce sa-ti spun ? exista totusi o casa iluzorie a lui Plato. mergi pe Google si informeaza-te. dar, hai sa bem un ceai chinezesc daca tot ai trecut pe la mine, se zice ca e cea mai buna apa.

Sancho, nu stiu cum sa interpretez afirmatia ta. eu stiu insa cine am fost ieri, cine sunt astazi si ce voi fi maine. curg si eu, incet si cu grija, spre descoperirea descoperita unora si ascunsa altora...

eu stiu insa cine am fost ieri, cine sunt astazi si ce voi fi maine. ce faain de tine, nicodeme.... noi, ăștilalți (a.k.a. pacatosi) tot viermuim dintr-un zbor in altul, fara a desprinde burta de pe podea. c-asa sta treaba "in the real world"... te mai citesc. u rules!