Încercăm să nu ne pierdem, făcând ceea ce atâția alții fac. Femeia la treizeci de ani, îmi spui, știe ce vrea, știe ce poate, nu are nevoie de mine să o completez, să o apăr, să o protejez. Femeia la treizeci de ani, îți spun, iubește. Două zile, cu toate amintirile grămadă.
Săpăm în umbre, căutand case. Zilele acestea, ca un cimitir în care toate mormintele sunt săpate și nimeni nu vrea să moară. Tu îți spui că nu vei muri niciodata; eu supravietuiesc.
În restul de 363, e iubită.
//Despre el:
Am obosit să îmi spună am nevoie să te respir, să te nasc, să te prind între mâini puțin cât puțin niciodată toată. Sătulă să mă știu o apă din care cineva încearcă să soarbă mai întâi din căușul palmelor mai apoi cu fața toată, în cele din urmă cu tot trupul. Un om e pierdut în mine, nu mai am mâini să mă adâncesc după el.//
Noi doi. Mereu un oraș, o cetate cu zidurile surpate pe alocuri. Noi doi, mereu cărămizi roșii, tuneluri de panică, și tu gemând cu gura lipită de umărul meu, temându-te de lumină. Eu sunt numai umăr. Și-apoi toată scara aceea pe care urcă viori, și lumina prinsă în așchiile negre, și tu umblând prin pântecele meu ca în adâncul unei viori, tu și tot timpul adunat în figurine de lemn, între Venus și Saturn, între cupru și plumb. Noi, noaptea dintre ele.
Nu-i niciodată prea mult loc înlăuntrul unei minciuni. Și-atunci tu iei o plăcuță și mi-o bați în cuie de frunte. Pentru că sunt prea înghesuită, eu mă transform în ocean. Mă alergi prin istorie, uite aici ziduri de apărare, încăperi pentru fiecare familie, am senzația că mă târăsc pe pământul crăpat de rădăcini, vrei să aduni tot trecutul în mâini să mă mânjești cu el pe pleoape, pe buze, pe mâini, să-mi arăți ce rămâne.
Și-mi spui pleacă nu te uita înapoi. Atunci mă cațăr pe scara de lemn, și nu-ți spun mi-e dor de ziua în care nu mă voi mai gândi că nu pot să-ți spun mi-e dor simplu de mâna ta pe ceafa mea, de mâna ta pe ceafa mea fruntea mea bagă-ți mințile în cap mi-e dor de piatra cubică sărită spartă pierdută mi-e dor de clipa în care nu-mi va mai fi dor.
Nu ne vom gândi unul la celălalt, pentru că nici nu existăm noi, ci numai 7431 km.
Urcăm înspre moarte, zâmbind. Nimeni nu vorbește despre iubire în Sighișoara, suntem pietre vechi de morminte, așezate pe marginea potecii, în cimitir.
Comentarii
bobadil -
oricum, sunt multi kilometri, chiar si de la coada la cap Bobadil
Virgil -
si unde este comentariul Bobadil? Ai mai fost avertizat pentru acest gen de comentarii. E oare chiar asa de greu sa facem un comentariu inteligent, decent si folositor demersului literar?
bobadil -
Ok, aici m-a frapat "incapacitatea" autoarei de a zugravi indivizi dar, deopotriva, de harul ei de a zugravi in schimb atmosfera printr-o anume ingramadire care ii contureaza relieful. In general, dorinta de obiectivizare si sistematizare a structurii umane in tipologii (in proza desigur) indeparteaza pe scriitor de proza introspectiva si de configurarea unor eroi complecsi. Aici insa autoarea alege calea modificarii esentiale a materiei epice, ramanand consecventa cu realismul sau sintetic. Iar mutatia aceasta se produce la nivelul substantei epice si nu la nivelul tehnicii sau al posturii narative. De aceea am zis ca sunt multi kilometri, indiferent cum citesti acel numar. E mai bine asa? Bobadil.
Virgil -
nu stiu daca e mai bine. ce nu am inteles eu este ce are numarul kilometrilor cu obiectivarea. si in plus ma tem ca nu sint de acord ca "obiectivarea" (ma tem ca Bobadil a vrut sa scrie obiectivizarea dar i-a scapat din nou) nu impiedica un autor sa creeze personaje complexe (ca eroii sint numai in filme -sic!), ba chiar dimpotriva, la urma urmei (as zice eu) tocmai in asta rezida farmecul demersului postmodernist
Virgil -
despre text. e bun, desi finalul devine nitelus redundant sau prea "dulce" pentru gustul meu. dar bianca a inceput sa isi "perie" scriitura si sa fie mai exigenta. cu atit mai bine
bobadil -
Virgile eu am scris chiar asa "obiectivizare" deci cred ca tie de fapt "ti-a scapat". Change your specs man, Bobadil.
Virgil -
mea culpa
Sapphire -
Imi pare rau ca raspund atat de tarziu, inca nu am reusit sa imi gestionez timpul cum se cuvine. Mi-am dorit insa ca acest text sa apara aici. Nu am indraznit sa il asez la capitolul "povestire", voi ati fost poate mai generosi vazand si creionarea schitata a personajelor. Andu, ai dreptate, aici atmosfera este mult mai importanta decat personajele, care devin determinabile doar prin prisma a ceea ce le inconjoara. Actele si actiunile lor am vrut sa fie chiar si ele secundare fata de ceea ce " li se intampla". Dar, sincera sa fiu, cred ca am inteles altfel chestia cu kilometrii spusa de tine. Si cred ca aveai dreptate, in prima varianta. Virgil, finalul este ingrozitor de dulce si pentru gustul meu... si asta inca dupa modificari. Ha. S-ar putea sa il mai modific, deocamdata este un mic pumn in fata destinului. Care se incapataneaza uneori sa fie dulce, oricat de amari am fi noi.
Aranca -
un mesaj intr-o sticla dincolo de mii de km spre amintirile zidite in "ultima cetate locuita"...un text placut, desi poate prea personal: "Și-mi spui pleacă nu te uita înapoi. Atunci mă cațăr pe scara de lemn, și nu-ți spun mi-e dor de ziua în care nu mă voi mai gândi că nu pot să-ți spun mi-e dor simplu de mâna ta pe ceafa mea, de mâna ta pe ceafa mea fruntea mea bagă-ți mințile în cap mi-e dor de piatra cubică sărită spartă pierdută mi-e dor de clipa în care nu-mi va mai fi dor." ...clipele acelea vor ramine acolo intotdeauna imbracate in crenelurile vechi ale nostalgiei.
Sapphire -
Draga Marina, nimic nu mai este personal o data transpus in proza. Consider proza un fel de vivisectie, o indepartare de tot ceea ce ai experimentat sau ai vrut sa experimentezi vreodata, un amalgam privit cu un ochi critic si neutru, pentru a fi exploatat la maxim ca un mijloc de cunoastere. Doar ultima parte recunosc ca nu am reusit sa scot din ea ceea ce am vrut, cum a remarcat si Virgil. Multumesc mult de ganduri si cuvinte.