Pierre Parat – Ritmul inefabil al luminii

imaginea utilizatorului Aranca

Motto :
Pierre Parat’s painting is that of a great art lover, attached to such important figures as Soulages, Schneider, Poliakoff and Zao Wou-ki, whom he frequently mentions, and also an enlightened connoisseur of Paul Rebeyrolle, thereby proving his diversity as well as the fact that he does not apply their teachings, like so many others. He explains that if abstraction is the very essence of our art, he would rather respect it, in order to maintain a better, uncompromising, relationship. It is also clear that he must make his way beyond architecture, remove himself from it, set it aside.
Patrick-Gilles Persin

O expoziție-spectacol într-un univers dinamic situat în permanentă sinceritate față de propria atitudine creativă, iată ce frapează la întâlnirea cu lucrările maestrului Pierre Parat. Extrem de talentat, încă din tinerețe, își va depăși generația sa prin forța temperamentului său. Această capacitate de excepție îi va permite în același timp să-și modeleze un destin profesional de invidiat.


Pierre Parat, 5 decembrie 2006, Paris - © Marina Nicolaev

Pierre Parat s-a născut în 16 aprilie 1928 la Versailles, Franța. Absolvent al École nationale supérieure des beaux-arts și diplomat al Școlii Politehnice din Lima, Pierre Parat excelează în arhitectură și alături de colegul și prietenul său Michel Andrault, va realiza între anii 1957-1995 o veritabilă agenție de arhitectură ANPAR care va străluci prin realizările arhitecturale.


Des ecroulements d'eaux, 1998
ulei pe pânză, 130x162 cm

În 1985 cei doi arhitecți au fost laureații Grand prix national de l'architecture, Unul din zgârâie-norii Société Générale, Tour Séquoia, Tour Kupka din cartierul parizian La Défense, Tour Totem, Le Palais omnisports de Paris-Bercy, cea mai modulabilă sală din Europa realizată în beton și oțel, World Trade Center în Havre, ansambluri de locuințe, birouri în toată Franța, construcții în Statele Unite, iată o carte de vizită excelentă a unui arhitect de elită.


Cancale, 1976
Serigrafie 65x100 cm

În marile proiecte realizate alături de el au fost Ennio Torrieri, Bernard Lamy, Bernard Zerhfuss, Ionel Shein, Claude Parent, Alain Bourbonnais, Michel Vincent, Cuno Brullman, Jean-luc Crochon, ș.a. Va susține conferințe sau va publica studii despre arhitectură.


Eaux mortes, 1976
Tehnică mixtă vinilică 130x162 cm

Colaborează cu sculptorul Philolaos pentru amenajarea unor spații monumentale, grădini sau fantâni publice, artist și prieten care îi va realiza bustul în bronz în 1988 precum și o statuie în picioare de 4 m înălțime.


Venise l’hiver, 1987
Ulei pe hârtie 120x110 cm

Arhitectura rămâne pentru Pierre Parat o profesie ce va fi și este înnobilată de lucrările sale de artă plastică expuse începând cu anii 1970, la Paris și Milano. Există o dualitate rar întâlnită arhitect – artist plastic care surprinde prin forța expresiei în egală măsură.


Jeté par l’ouragan dans l’éther sans oiseau 1998
Serigrafie 65x100 cm

Prezent în dicționare de arhitectură și artă plastică, Pierre Parat este reprezentant al grupului de arhitecți-artiști Ligne et couleur și expune constant alături de ei, o parte din imobilul său din Paris devenind Galeria Pierre Parat unde oferă nu numai un spațiu generos și ospitalier dar și un vector estetic al conceptului de prietenie.


Femmes au Yemen, 1983
Serigrafie 70x140 cm

Lucrările serigrafice lui Pierre Parat poartă un atribut al sensibilității expus unei tehnici elaborate, de un profesionalism de înaltă clasă. Amprenta unui talent surprinzător rezidă până în cele mai mici detalii. Tușul serigrafic îl captează pentru efectele pe care le poate obține doar în aparență simplu. În multe compoziții pare subordonat efectelor sale tehnice, dar nu este așa. Pierre Parat stăpânește această aparentă spontaneitate. O temă preferată este imaginea filosofică a căderii lui Icar. Există mult mai multe variațiuni pe aceeași temă care încearcă să reconstituie aceste momente de maximă tensiune umană, nu numai într-o singură tehnică sau un singur sistem de coordonate.


Chute d’Icare, 1980
Serigrafie 65x100 cm

Pictura lui Pierre Parrat se autodefinește într-un concept abstract al percepției imediate. Culoarea dă tonul emoției în fața elementelor naturii, a universului dominant omului. Creația sa oferă poezia particulară a unei sensibilități mai puțin întâlnite.


Soleil bas tache d'horreurs mystiques 1998
Ulei pe pânză 130x162 cm

Există o predilecție pentru tematica peisajelor marine realizate în tușe de culoare puternice, hotărâte. Un ciclu de furtuni, cataclisme, forțe distructive absolute ale Apei, în care autorul și rezervă doar rolul de martor copleșit de sălbăticia Naturii. M-au surprins tocmai prin forța culorii așezate de-o manieră naturală și mai ales, compoziția care nu afectează ci valorifică lumina.


Cieux ultra marins 1998
Ulei pe pânză 130x162 cm

Ceea ce găsesc realmente emoționant în creația plastică a maestrului Pierre Parat este lipsa de vârstă a lucrărilor sale. Ele întineresc privindu-le și au prospețimea unui talent seducător.
În acest an, Pierre Parat va împlini 80 de ani. La mulți ani, Maestre !


Reproducerile au fost realizate din albumul "Pierre Parat" Ed. Grands et jeunes d'aujourd'hui, 2000, prin bunăvoința domnului Pierre Parat.

Comentarii

Eu zic sa iti editezi imaginile ca sa nu fie necesara bara de scroll orizontala.

Am reeditat. Mulțumesc.