diversiune ieftină dragostea…

imaginea utilizatorului Aranca
& I was gonna tell you

ne-am pierdut dreptul de a supraviețui
în lumea civilizată nimeni nu a demolat schitul bunei-cuviințe
doar noi am plecat dincolo
cu umbrele incinerate sub braț în urne swarovsky

nevroza colectivă creionează tardiv nostalgia
unui mecanism de a gândi
prea multe erori de procedură
plăgi craniene contuzii leziuni conflicte domestice

iluzoriu pact social în jurul propriei ființe
tandrețe impromptu
second hand

parcă ne-am pierdut încă o dată dreptul
de a declina egofobia secundei
diversiune ieftină dragostea

ar fi bine să nu ne mai vedem niciodată Feodor Mihailovici

Comentarii

Un poem oarecum alambicat, cu multe întoarceri în sine. Destul de pretențios, departe de ieftina dragoste (știe autoarea ceva?) anunțată contrastant în titlu. Marina Nicolaev ne aruncă în față o lume în care sentimentul e desuet ori mereu întârziat, buna-cuviință dacă nu e demolată, e cel puțin părăsită. Orice se întâmplă, e accident, ne petrecem ființa la "second hand". Poemul nu-și propune valențe estetice subtile, deși rămâne surprinzător cu fiecare vers, ci își propune să dezbrace lumea pe care o trăim de o haină prea strâmtă, care, parcă, nu o încape. O lume în care totul trebuie să fie ieftin, iar dacă e scump, acum e la modă swarovsky, așa că "ar fi bine să nu ne mai vedem Feodor Mihailovici".

nu știu cine e Feodor Mihailovici și deci ultima parte mă aruncă în zona unui terț care nu prea pricepe ce se întîmplă. în rest textul are acele formulări pretențioase pe care eu nu le pot asocia cu poezia. am citit, nu am înțeles cam nimic, am trecut mai departe. nu mai am răbdarea exegezelor alambicate. mai ales cînd nu am siguranța că la sfîrșit aș da peste ceva

Eu am presupus că e vorba de Dostoievsky, iar stilul rușilor de a se adresa atât cu numele cât și cu prenumele chiar mai multe, mi-a inspirat întotdeauna o dulce prețiozitate și un profund respect față de persoana adresantă, iar aici o bună armonizare cu spiritul textului.

Corect, dragul meu Cailean: Feodor Mihailovici Dostoievsky, cu o replică din "Netoska Nezvanova". Dacă este sau nu poezie, doar Feodor Mihailovici știe, nimeni altul... Mulțumesc tuturor de comentarii.