Într-o zi, într-o noapte...

imaginea utilizatorului Dorel

Într-o zi, într-o noapte,
ceasului din perete or să-i crească
limbile ca niște brațe
tu vei dormi
ceasul tău o să bată
încet, inima o să-i pâlpâie
înfiorată de plăcere, de spaimă
o să întindă
mâinile către
ochii tăi închiși, către buze
varul
de pe pereți o să cadă
lin, iar tu vei visa
că femeia îți înfășoară gâtul
cu părul...

Comentarii

simplă

imi place imagistica suprarealistă, acest "creion" (ca să folosesc un termen din recuzita tehnică a unui mare poet) și simplitatea expresiei te prinde (deși eu tot aș mai fi scos "de plăcere, de spaimă" și pe "blând", . e un text nou? :) si pentru că e o schiță diafană în peniță adaug și eu una vise plăcute! apoi să vii să ni le traduci!

da

Mulțumesc, Ioana, pentru lectură, peniță și observații. De acord cu "blând" (am și modificat). E un text mai vechi, revăzut. Cu un titlu nou. Pare scris acum, ca și alte texte ale mele din tinerețe. În 1972, când eram aproape un puști, m-am dus, într-o după-amiază, la redacția revistei "Argeș", ca să-mi iau cele 200 de exemplare din caietul de poezie "Copacul îngândurat", ciclu îngrijit de Gh. Tomozei (pe care nu l-am cunoscut). El a dat și titlul. Am găsit acolo niște doamne din redacție, care s-au mirat văzându-mă: îmi citiseră poeziile și fuseseră convinse că sunt un tip în vârstă...Asta înseamnă că abia acum am ajuns la vârsta în care mă ipostaziam atunci.

varul de pe pereţi...

...Această construcţie putea fi evitată din două motive: 1. tenta ei tautologică 2. cacofonia "pe pe". Totodată, "înfiorată de plăcere" (chiar şi în context) este o sintagmă prozaică.

exemplar

1. ce ar putea să însemne alea 3 puncte de după expresia "femeia îți înfășoară gâtul cu părul"... 2. Sigur nu lipsesc virgule din text, dacă tot e cu virgule. Altfel, către buze o să cadă varul de pe pereți și drept rezultat o să visezi că.

*****

Că tot vorbeai de ortografie, mai uită-te puţin peste această poezie.

Genialitatea ne împuşcă!

E bine să te uiţi în urmă când începi să dai cu pietre... E o regulă şi un proverb. Ce ţie nu-ţi place...

Daniel şi Ioan Barb

observ la amîndoi un fel de atitudine revanşadră de cocoşei fără creastă. Dacă voi confundaţi Hermeneia cu un turnir al testosteronului vă asigur că vă înşelaţi. Vă rog să va consideraţi avertizaţi, conform regulamentului, pentru comentarii (al căror scop este evident transparent) dar în principal pentru lipsă de conţinut legat de text. Am observat că o mai faceţi şi de aceea acesta este un avertisment. Toţi ne uităm "peste această poezie" cînd o citim. Dacă aveţi ceva de spus legat de text vă rog să o faceţi.

*****

"Într-o zi, într-o noapte,"

Sună aiurea. Zi sau noapte?

"ceasului din perete or să-i crească
limbile ca niște brațe
tu vei dormi
ceasul tău o să bată"

Lipseşte o virgulă. Identifică singur unde

În concluzie poemul este unul foarte prost, lipsit de orice fior liric.

O fi,

domnule, şi cum zici mata...Dar dacă o ziceai înainte de a-ţi comenta eu poemele, erai şi credibil. Aşa...