Postmodernism&experimentalism

imaginea utilizatorului Ioana Dana Nicolae

Postmodernismul, confundat adesea cu experimentalismul, nu este decât o "întreprindere culturală", "cel mai supralicitat ca tentativă de definire, un spațiu nebulos, "ar putea să marcheze însă cadrul unei bătălii, pentru zămislirea a ceva nou."(Linda Hutcheon, „Poetica postmodernismului”)
Ce este postmodernismul? ...Curentul cel mai contestatar care sfârșește prin a îngloba tot ceea ce se contestă. ... În cultură, un amalgam, civilizația derulată și fragmentată și combinată la-ntâmplare.
Postmodernismul nu este sinonim cu contemporaneitatea, nu este un fenomen internațional, ci unul european și american. Nu poate fi considerat o nouă paradigmă, pentru că este contradictoriu și acționează din interiorul sistemului pe care-l subminează. El este prezent încă din modernism prin avangardă, începe cu ea. Sorin Alexandrescu vede anumite ieșiri parțiale din modernitatea liberal-estetică la acei avangardiști care sparg tiparul lovinescian (« Privind înapoi, modernitatea »). Prin avangardă începe postmodernismul, un curent cultural piramidal, care se întinde în România începând de azi până în modernismul anilor ’30. Această cartografiere estetică este susținută și de Marin Mincu : « atitudinea de frondă și polemismul bulversant al avangardiștilor s-au prelungit până-n actualitate » (în prefață la « Avangarda românească »)
Teoreticieni ai postmodernismului, Lefebre, Russel, Egbert, Matei Călinescu, îl percep ca pe o "dominantă culturală." "Trăsăturile acestui curent sunt rezultatul disoluției hegemoniei burgheze în perioada capitalismului târziu și al dezvoltării mass-media." Allen Thiner,de exemplu, în "Words in Reflection: Modern Language Theory and Postmodern Fiction", se apropie cel mai mult de definirea unei poetici, studiază unele teorii actuale împreună cu poetica literaturii contemporane, totuși acest studiu lucid și temeinic se limitează la teoria limbajului modern și la metaficțiunea autoreflexivă în plan lingvistic și propune un fel de model de influență al teoriei asupra ficțiunii.(appud Linda Hutcheon, «Poetica postmodernismului »)
Care este istoricul postmodernismului ? Punctele de plecare ar fi prin anii 60, când scrisul era perceput ca o experiență a limitelor(Kristeva), limite ale limbajului, ale subiectivității, sau ale identității, limite sexuale, limite ale sistematizării și ale uniformizării. A urmat transgresarea limitelor anterior acceptate ale fiecărei arte, ale genurilor pe care a înfăptuit-o "paradoxala creatură a epocii noastre". Iată câțiva primi reprezentanți: în poezie (Mazzaro, Altieri), în teatru (Schmid), în proză (Umberto Eco, John Fowles), în arte video și vizuale (Foster, Kraus, Burgin, D. Davis), în pictura și sculptura din pânzele tridimensionale ale lui Robert Rauschenberg și Tom Wesselman, în muzică (George Rochlberg).
Care este relația dintre modernism și postmodernism ? "Modernul este ineluctabil încastrat în postmodernism, dar relația este una complexă, de consecință, diferență și dependență"(Linda Hutcheon). Pentru Peter Blake postmodernismul rezultă din regândirea modernismului de către moderniștii înșiși confruntați cu eșecul atât în planul social, cât și în cel estetic al "Stilului Internațional". De asemenea, postmodernismul nu este o avangardă, "nu este atât de radical sau potrivnic". Avangarda este "conștient modernă și supusă schimbării socio-culturale".. (Linda Hutcheon).
Caracteristicile postmodernismului sunt "contradicțiile", academic-popular, sau elitist-accesibil, de exemplu. Ele nu sunt menținute pentru a fi soluționate, ci, mai degrabă, pentru a fi menținute într-o "tensiune istorică"; pluralizarea, fenomen distinct postmodern; amestecul, în special, cel mai cunoscut ingredient al culturii de azi, cuvânt cheie pentru conceptul pus în discuție; ironia, descentralizarea, parodierea, intertextualitatea, transformarea cititorului dintr-un consumator într-un colaborator.
Linda Hutcheon amintește de toate problemele obsesiv postmoderne: structurile centrate, retorica pluralizantă (multiplul, eterogenul, diferitul), etnicul de la " pasiv și și profan la "activ și sacru", etnocentrismul nostru "inconștient și profund înrădăcinat". În poetica postmodernismului mai include: subiectivitatea, cunoașterea istorică, narativitatea, referența, textualitatea, contextul discursiv.
Definește literatura postmodernă prin relația foarte intimă dintre scriitor-personaj-cititor, ca "ficțiune interactivă, sau computerizată". "Aici produsul e totul; nu există un produs, sau un text fix, există numai activitatea cititorului ca producător și receptor."
Publicul postmodernist nu este deloc bine definit, "în afară de cei care sunt predispuși la îndoială și căutare."

În ceea ce privește relația dintre postmodernism și experimentalism, Linda Hutcheon confundă termenii, ca și alți teoreticieni. Iată-l, de pildă pe Umberto Eco: "Din păcate, postmodern este un termen „bon à tout faire”. Am impresia că este aplicat astăzi oricărui lucru care se întâmplă să placă celui care-l folosește. Mai mult, pare să se contureze o tentativă de a-l face din ce în ce mai retroactiv: la început era aplicat unor scriitori sau artiști activi în ultimii douăzeci de ani, apoi, gradat, a ajuns la începutul secolului, ca după aceea să coboare și mai mult în timp. Și această mișcare în sens invers continuă; în curând categoria postmodernului îl va include și pe Homer." Este vorba, într-adevăr, despre experimentalism aici care a început o dată cu primele manifestări culturale, în speță cu cele mai îndrăznețe dintre acestea.
Pare mai degrabă o atitudine , decât un curent literar, de-a lungul istoriei literare universale.

Experimentalismul este un concept al criticii italiene, relativ nou, desemnând neoavangarda (partea experimentatoare a scriitorilor postmoderni), integrată în formula generoasă a postmodernismului, « stilul culturii actuale » (Angelo Guglielmi). Marin Mincu îl confundă cu postmodernismul, după teoriile lui A. Guglielmi, pentru Mircea Cărtărescu este « o atitudine » . Umberto Eco găsește trăsăturile diferențiatoare ale avangardei și experimentalismului pe care-l confundă cu postmodernismul « tendința exclusiv –distructivă, demolatoare a avangardei în opoziție cu caracterul constructiv, integrator al experimentalismului « .
Orice curent are și o tentă integratoare, preia de la precedentul conștient sau nu niște trăsături. Postmodernismul, cu « atitudinea », sau « stilul », mai bine zis cu dominanta sa experimentală, se comportă ciudat, atins probabil de boala secolului, de un sfârșit apocaliptic ascuns în memoria colectivă. Experimentalismul din postmodernism folosește toate ingredientele culturale ale tuturor timpurilor într-un mod surprinzător. Experimentalismul este dominanta oricărei epoci, exacerbate în postmodernism căruia îi dă aspect integrator, de sumă culturală.
Pentru Gheorghe Crăciun, « A experimenta înseamnă a-ți propune de bună voie, fără miza vreunei cariere literare, rătăcirea în zone necartografiate încă, periculos de libere, periculos de scăpate de sub control, periculos de informale » (« Experimentul literar românesc postbelic »)

« Orice scriitor adevărat e un scriitor experimental, acționând în răspăr cu canoanele contextului cultural care-l conține »(Gheorghe Crăciun, op cit) și « A experimenta în literatura română ,după opinia mea, înseamnă a scrie cu un număr de constrângeri cunoscute, autoimpuse, sau impuse. Scriitorul demn de acest nume are nevoie de constrângeri pentru ca spiritul lui să țâșnească prin scris, spre libertate. »(Mircea Nedelciu) sunt două definiții legate de conceptul pus în discuție din două perspective diferite : din exterior, ca o forță, o tendință și, respectiv, din interior, văzut ca un curent informal care se modelează după receptacolul unei subiectivități.

Experimentalismul rămâne , încă, un concept nebulos, fără un program estetic, cu o arhitectură acvatică, greu de prins, pe care teoreticienii trebuie să-l clarifice, să-l delimiteze.

Revistă literară: 

Comentarii

de acord cu tine, postmodernismul nu e experimentalism. experimentalism a existat intotdeauna. de fapt probabil ca orice curent sau metoda ulterior stabilizate au avut initial statutul de experiment (alaturi de alte incercari esuate). dar postmodernismul este inainte de orice o filozofie, un mod de a intelege si explica realitatea exterioara si interioara si este esentialmente anti-modernist, anti-pozitivist si o resemnare (paradoxal revoltata in acelasi timp) in fata falimentului (de-acum total acceptat) al optimismului rationalist. evident ca nu se pot spune prea multe despre postmodernism in citeva cuvinte si eu sint departe de a fi un expert in asa ceva. revenind la literatura, eu sint un absolut nepriceput dar cred ca daca postmodernismul are vreun merit e poate tocmai acela ca poate pentru prima data nu a mai ostracizat "experimentatorii". pe de alta parte asta insa poate sa fie si certificatul de deces al "revolutionarismului experimental" pentru ca in postmodernism inclusivismul poate emascula orice tentativa experimentala. sa devina atunci revenirea la canoane o ispita pentru nonconformisti? sau este asta moartea filozofica a culturii?

Ioana, mie mi se pare că articolul este schițat mai mult ca un sumar de lecție. Informația este oarecum brută, ca și cum ai fi vrut să oferi maxim de date în minim de spațiu/timp. Aș fi vrut să găsesc mai mult, mai profund și, de ce nu, mai bine arugumentate anumite teze pe care tu doar le expui (de ex, din fugă: "este un fenomen internațional, ci unul european și american" de ce? ce se întâmplă în restul lumii?!; "asemenea, postmodernismul nu este o avangardă" -inconsistență cu redarea mai sus a ideii ca postmodernismul ar fi început cu avangardismul; de fapt, mai jos spui că istoria postmodernismului începe prin anii 60 - ceea ce știm și noi, de altfel). Cred că cel mai tare m-a bulversat fraza aceasta (care îmi și confirmă, cred, că articolul a fost scris oarecum în grabă): "Prin avangardă începe postmodernismul, un curent cultural piramidal, care se întinde în România începând de azi până în modernismul anilor ’30". M-ai amețit de tot, temporal vorbind (zâmbesc). Recitește fraza te rog, începi din avangardism, apoi mergi în prezent, ca să te întorci iar la modernismul anilor 30. Cred, de asemenea, că nu ar strica o anumite grupare a ideilor, ne vorbești în două locuri diferite despre Umberto Eco și ale sale confuzii între experimentalism și postmodernism, începi să vorbești despre Linda Hutcheon și sari la Umberto Eco etc etc etc. Cu alte cuvinte, Ioana, eu aștept să o citesc pe Ioana Geacar vorbind despre postmodernism versus experimentalism, cu de ce-uri și tot tacâmul. Așa... cam cum a făcut Virgil mai pe scurt în comentariu... Tema era foarte generoasă și, în spiritul (dacă există unul și nu intrăm în paradox) postmodernist, este loc suficient pentru expunerea unor idei care ies complet din istoria universală și analizează individual diferențele... Uită de imaginea de ansamblu și oferă-ne (și) particularul. Așteptăm continuarea, așadar!

Virgil, postmodernismul internațional este rezultatul unei civilizații supertehnologizate, iar cel românesc a apărut prin sincronizare, ca și modernismul. La noi, experimentalismul a fost așa acerb datorită contextului politic dinainte de ' 89, așa cred, în lipsa libertății, într-o societate nivelată și ,ai dreptate, "poate pentru prima data nu a mai ostracizat "experimentatorii". Ai pus niste întrebări interesante, retorice deocamdată, dar nuclee bune pentru un eseu... Bianca, textul acesta nu e decât o sinteză, n-am vrut să epuizez subiectul, dumnezeule, nici n-aș putea, e bine că ai devenit interesată de istoria literară universală. Am vrut să-mi răspund la niște întrebări și să dau răspunsuri clare, am pus la o "masă rotundă" câțiva autori, am scris și părerile lor...U. Eco apare în două locuri, pentru că sunt idei distincte. Acest text este doar un fragment dintr-un eseu mai amplu despre opera experimentală a lui M. Nedelciu, o prefață.

venit, citit, și vorba Biancăi, aștept și continuarea! bine structurat. atent cu drag, Paul