Doină

imaginea utilizatorului ovYus

cu melcii sudați în lumină
cu degetele morse
iubesc și cât mă tem
o, pravilă a unghiei,
tu n-ai îmbătrâni cu mine

chistul mâinii stângi salută hora
așa simplă-i căpița cu verde fertil
în joacă trupuri s-aprind
iubesc și cât mă tem
că-i hiclenie a zodiilor stângace
sarea în bucate

ochilor albaștri cei de mă susțin
cei de peste prut, ai șirei spinării
cerul oval îl înghit
din nou sunt pitic
descoperind amintiri

e tăietura groasă în rană, mustește osul
arhaica ruptură dintre bărbat și femeie
dintre râu și pădure
cu brațele două îmbrățișăm lutul

dintr-un colac, drăguța mé,
noi vream a fi

Comentarii

te rog să respecți regulamentul Ovidiu

regulamentele s-au inventat ca modalitate de legitimare a coercitiei. iar aceasta impune raportul de subordonare (curat sclavagist, ar spune mai vechii ideologi) dintre subom si supraom. as putea continua, dar stiu ca nu am cu/pt cine... asadar... nene utilizeaza-ti regulamentul precum stii, matale l-ai inventat, matale m-ai retogradat, si tot matale (se vede ca pensia e epoca plicticoasa...) dai commenturi pre langa subiect, asa, sa stie "trepadusii" ce "tare" esti... si iata ca acum, unul dintre ei iti ofera si ocazia sa faci uz brutal de forta ce ti-ai arogat-o. pana la urma, toti profetii vorbesc in numele lui Dumnezeu si adora sa-i pedepseasca pe pacatosi cu plagile Lui.

Se mai gaseste cate un limbut persiflant a carui ascaridioza a migrat spre partea superioara a craniului incercand sa-si impuna egocentrismul. Cand te-ai inscris pe Hermeneia stiai ca aici exista un set de reguli ce trebuie respectat.Nu cred ca ai fost oblligat sa-ti faci cont aici. Nu te mai victimiza si nu mai posta in "bigfoot-ul literaturii" ca sa citez alt "nene intelept". Pana in momnetul asta nu ai demonstrat mai nimic.

Ovidiu, nu ma intereseaza rafuielile atita timp cit se fac pe un ton civilizat. Ceea ce ai facut tu se cheama atac la persoana.

Uite inca unul care l-a descoperit pe Nietzsche :) Pacat de text ca avea un parfum aparte.

dragul meu, se pare că te-ai trezit astăzi cu fața la cearșaf. Asta nu înseamnă că trebuie sa fii și obraznic. Nu știu la ce coerciție te referi sau la ce pensie. Tot la fel nu știu la ce "uz brutal" de forță te referi de vreme ce eu îmi amintesc că te-am rugat frumos. Măcar pe Dumnezeu dacă l-ai lăsa în pace dar văd că nici acolo nu te oprești cu mîrlănia. Mă văd nevoit să ofer consiliului Hermeneia "plăcerea" de a decide ce să facem cu Ovidiu.Pentru că la vorbe frumoase deocamdată răspunde cu pietre.

Nu prea inteleg poelmica din subsolul acestui text dar, cata vreme acesta apare in pagina, as vrea sa spun ca mie mi-a placut si cred ca Ovidiu nu scrie rau. E adevarat, pe alocuri sunt pasaje care "ma pierd" de exemplu "hora satelor" sau "musteste osul" dar constructia in sine e interesanta, se vede ca autorul incearca, experimenteaza si asta cred ca ar trebui sustinut, incurajat. Insa in ceea ce te priveste ca membru Hermeneia as vrea sa-ti spun (din proprie experienta) ca nici macar nu ar trebui sa incerci sa te lupti cu Regulamentul. Pe Hermeneia Regulamentul e un fel de Dumnezeu in caz ca nu ti-ai dat seama. Este adevarat, Regulamentul este foarte probabil copilul intelectual al lui Virgil Titarenco, insa de atatia ani de cand el (Regulamentul) exista si este adus in discutie de nenumarate ori, de oameni care nu mai sunt demult pe site, ca de exemplu Bianca, acest Regulament dupa cum spuneam a ajuns sa aibe puterea sa proprie care o depaseste pe cea a celui care l-a creat. Regulamentul pe Hermeneia este ca un fel de cele zece porunci (care de fapt au fost cinsprezece, impartite in trei table de cate cinci dar Moise, coborand de pe Munte, distrat, a scapat una pe jos si s-a spart, nimeni nu stie ce i-a dictat Dumnezeu acolo). Hermeneia este un site literar guvernat de un Regulament pe care insusi autorului sau i se pare mai usor sa il respecte decat sa il schimbe. Asa ca stay cool man and write well, Andu

Andu, mersi de incurajare. da, ai dreptate cu dumnezeul acestui site, nu credeam ca are atati adoratori impatimiti.... oricum, n-am vrut sa "starnesc rusii" cum zicea raposata mea bunica. acu vad ca s-a adunat ceva furtuna in paharu cesta mic de apa... umbla vorba prin targ ca se face consiliul inteleptilor si se va da cu anatema dupe infideli. fie si asa. boredom sucks anyway! "Măcar pe Dumnezeu dacă l-ai lăsa în pace dar văd că nici acolo nu te oprești cu mîrlănia." o, sublima revolta a spiritului rafinat, care invoca divinitatea (luata acum cu lugu lugu si denumita cu D mare, ca asa se cuvine tipului de discurs, ca-n poezii oricum e miniaturizata si desubstantializata) ca instanta morala suprema, impotriva (atentie!) nu a relelor intentii, ci asupra marlaniei(!) mele. care va sa zica, Dumnezeul invocat cu atata patos justitiar este unul...care are aceleasi gusturi si sensibilitate ca ale delicatului director de site ofensat. convenabil... cat despre restul invectivelor, ele se inscriu in normalitatea ad-hoc iscatei polemici (eu ma asteptam mai degraba la un monolog solitar sub clar de luna, dar cand e cazul, toata lumea se implica sa dea "o mana de ajutor"...). in afara de remarca lui vladimir, acut degustata -mea culpa!, nu ma pot declara multumit de nivelul "discutiei". care se invarte in jurul unui om (prea focalizat... fara rost) si nu in jurul unor principii. deh, Regulamentul ca orice zeu fals e utilizat de adoratori si pe post de ciocan, ca doar n-are gura sa strige, ori personalitate sa se impotriveasca...

in ceea ce priveste "hora satelor" eu incercasem o ironie (vezi intreg versul) dar se pare ca n-a iesit. daca ai sugestii, eu sunt deschis... imi pastrez "osul mustind" ca vine prea de departe ca sa nu-l gazduiesc oleaca drept bun musafir.

Ovi, fain raspunsul tau, sper sa nu-ti atraga si mai mult oprobriu :-) Revenind la text, as vrea sa-ti explic de ce cele doua sintagme subliniate de mine "m-au pierdut" 1/ hora satelor, prin folosirea pluralului la substantiv genealizezi si fatalmente in acest context poetic, bagatelizezi. Mult mai bine ar fi fost simplu "hora satului"... parerea mea Apoi 2/ "osul mustind" este o metafora grea, pentru ca nespecificand 'de ce anume" mustea" lasi imaginatia cititorului foarte libera, insa iti spun eu ca, in contextul poemului, cititorul nu stie sa faca osul ala sa musteasca de ceva si ajunge sa sune scos din context. Sugerez o precizare aici "osul mustind de apa" de exemplu... sau orice altceva in sprijinul ideii textului. ca sa fiu sincer pana la capat, pentru ca tu vorbesti de 'arhaica ruptura" si de toata strofa apoi as zice "musteste osul de condens". Andu

ok, andu. voi incepe cu "osul"! mustirea lui ar putea fi intuita in continuarea versului. taietura ceea groasa a ranei ar fi ajuns pana la os. dar daca suna jenibil, apoi vad eu cum oi croseta afacerea "osul" numa sa nu lase cititorii in dileme existentiale. ;) acum despre horaieli rurale. mmda, zici bine cu bagatelizarea, dar, intelege-ma si tu: acolo am neaparata nevoie de o hora! nu stiu de ce imi imaginam o scena idilica si usor ridicola a unor sateni in itari prinsi intr-o hora ireala, mai degraba decupata din desenele de clasa a 2-a decat din "viata satelor" (duminica pe la 10, daca esti interesat! desi acum s-ar putea sa-i fi schimbat titlul in: "euroagricultorii", talkshow reprogamat la o ora de varf, nu in timpul crestinestei leturghii, cum foarte urat aparea in mai vechea grila). hora e una din imaginile esentiale ale poemului, ramane sa vad cum o pot aseza frumos si gospodareste intr-un realism liric. poate renunt la "sate", oricum am alergie la contondentii tarani postmoderni care fac stirile de la 5, iar cei "clasici" parca nu mai au acelasi impact precum odinioara. s-o fi nascut vesnicia la sat, dar satul de azi esueza la protv/antena1 unde "sangele curge in rauri. tineti aproape!" (carcotasii). cat dinspre partea oprobriului..."Cand Dumnezeu vrea sa piara furnica, ii da aripi" (proverb arab).

Dragă Bobadil, dacă nu îți place regulamentul, care este parte a site-ului, de ce mai stai pe Hermeneia? De ce nu pleci? Că internetu' e mare și sînt suficiente locuri unde e ca maidanu', adică fără reguli. Nu e obligatoriu să stai aici, sau să postezi aici, sau să comentezi aici. Sau cu alte cuvinte să profiți de Hermeneia fără să o respecți, ca și cum ar fi ograda ta. Știu ce îmi vei răspunde. Că Hermeneia nu e nimic fără membrii ei. Și în parte e adevărat. Dar așa cum nu e bine să existe o dictatură a celui care ți-a oferit acest spațiu ție (pentru că nu îți aparține ci este al lui), tot așa nu e bine să fie nici o dictatură a membrilor acestui site. Fiindcă toți avem morbul ăsta al dominării și al abuzului. Privește la Ovidiu Nacu cît de lipsit de bun simț răspunde cuiva care îi atrage frumos atenția că a încălcat un regulament pe care el s-a angajat să îl respecte. Nu l-a obligat absolut nimeni. Deci în esență dumnealui se complace să fie un mincinos, adică un șarlatan, adică un om care promite una și face alta. Noi, în consiliul hermeneia ne dăm de ceasu' morții cum să aplicăm regulamentul cît mai "civilizat" posibil și să facem tot ce se poate atît pentru membri cît și pentru bunul mers al site-ului iar oameni ca voi nu fac decît să scuipe în efortul nostru. Habar n-ai tu Bobadile de cîte ori am fost cu spatele la zid în consiliu și mi s-a reproșat că te protejez, că nu îți anulez contul pentru nenumărate abateri. Se pare, așa cum văd eu acum. că atît tu cît și Ovidiu vă chinuiți pe hermeneia. Că este un mediu care vă opresează, vă abuzează. De ce nu plecați dragii mei? Nu vă reține nimeni. NIMENI NU A FOST, NU ESTE ȘI NU VA FI INVITAT VREODATĂ pe hermeneia și NIMENI NU VA FI ȚINUT CU FORȚA. Dar așa cum nimeni nu vă impune principiile lui, aveți vă rog, minimul bun simț și nu ne impuneți "principiile" voastre. Pentru că nu ne interesează. Cel puțin pe mine nu mă interesează. Eu am făcut Hermeneia, și am făcut-o să funcționeze după niște principii care mi s-au părut mie foarte importante. Și cîtă vreme îmi aparține, bănuiesc că am tot dreptul să o păstrez așa. Nu am să mai perorez pe eterna lipsă de respect a românilor față de reguli și o societate civilizată. Pentru că e inutil. A murit și sărmanu' Brucan și lucrurile tot așa au rămas. Mizerie, manele și mîrlănie. Manipulare, mitocănie și mojicie. Vă plac, luați-le domnilor în brațe! Luați-le și plecați cu ele. Nu ne mai agasați. Nu ne interesează. Drum bun.

Virgile, nu o lua asa, ca suna a sovinism, zau... Literatura adevarata a existat in cele mai mizere conditii (inclusiv in Romania) si sper ca va exista in continuare chiar si in amarata de America unde cade toata economia ca un domino. De fapt, daca intorci foaia, intrebarea este de ce tii tu site-ul asta pe care noi ne logam si facem si dregem? Nu ai altceva mai bun sau mai profitabil de facut? De ce nu il inchizi vere? Ca faci macar economie de curent si devii ecologist, ca tot s-au scumpit toate in State de zici ca nu-i adevarat. Deci ar fi bine sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa recunoastem ceea ce de fapt este motorul pozitiv al prezentei noastre aici, anume creativitatea literara. Insa pentru a stimula aceasta creativitate, eu zic ca trebuie sa fii mai flexibil din pozitia de patron, patron inflexibil fiind si eu de felul meu la firma mea :-) Daca vrei, fa-ma roman nesimtit, fa-ma tigan sau manelar, eu am sa te fac bozgor, american altoit, mancator de hamburgeri... nu ajungem nicaieri. E o aiureala. Cred ca textele postate aici trebuie sa se impuna prin valoare literara si basta. Iar Maria Sa Regulamentul ar trebui sa fie mult mai simplu, fara atacuri la pesoana si fara limbaj care sa instige la violenta de orice fel mai ales inter-rasiala, interconfesionala. Iar de exemplu chestia cu cuvintele vulgare e de-a dreptul hilara, daca cineva scrie "pula" intr-un poem, ii este respins. Hai sa fim seriosi. Ar trebui analizat contextul literar in cae e folosit termenul inante de a fi respins. Mai vorbim, nu? Andu

"Privește la Ovidiu Nacu cît de lipsit de bun simț răspunde cuiva care îi atrage frumos atenția că a încălcat un regulament pe care el s-a angajat să îl respecte. Nu l-a obligat absolut nimeni. Deci în esență dumnealui se complace să fie un mincinos, adică un șarlatan, adică un om care promite una și face alta". Domnule Virgil Titarenco, in mod oficial imi cer scuze daca Dvs considerati (si din agresivitatea limbajului folosit, inteleg ca asa e) ca v-am jignit, ori am intentionat sa va denigrez. Va inteleg seriozitatea in impunerea regulilor de buna functionare a sitului proprietate personala (nu insa si aversiunea pentru o libertate creatoare, chiar daca nu a mea, a obraznicului), fara de care situl Dvs il vedeti intrat in anarhie. Daca tot veni vorba de Regulament, sa nu uitam ca sambata a fost facuta pentru om, nu invers, si cu Regulamentul in mana poti brutaliza -"legal!"- muritorul de rand care intra pe hermeneia cu statutul de autor, ca mai apoi, dintr-o (una bucata) poezie criticata ca fiind "neinspirata", sa fie impins represiv spre periferia noviciala, iar textele-i (acum prea "dese") sa fie atentionate cu deget militienesc. Asadar, iertati-ma, dar ceea ce Dvs considerati a "atrage frumos atenția că a încălcat un regulament pe care el s-a angajat să îl respecte" eu inteleg drept palma si peste obrazul stang, ce din nesfintenie am refuzat astazi sa-l vi-l ofer. Intrand pe situl Hermeneia nu am semnat nici un contract, nici un angajament juridic fata de care eu sa-mi exercit responsabilitatile legale. Regulamentul sitului, atat de hiperbolizat in acest context, eu l-am privit mai degraba ca facand parte din codul etic al membrilor, decat ca un Decalog absolut si universal valabil in fiecare pixel al sitului. Aici identific eu diferenta de perspectiva dintre noi. Va inteleg frustrarile, la care am contribuit si eu cu si fara stiinta, dar nu ma regasesc de fel in portretul ce mi l-ati inchegat: "în esență dumnealui se complace să fie un mincinos, adică un șarlatan, adică un om care promite una și face alta". Imi cer inca o data scuze pentru nervii Dvs. iritati. Cand golania teribilista ramane ultima arma in fata tancului, poate ca merita folosita. Eu asa am facut, iar consecintele se vad. Cu intarziat respect, Ovidiu.

Nu dragul meu, nu mai vorbim. Cred că am vorbit suficient de mult. Mult prea mult. Cu tine este doar un dialog al surzilor. Nu am să îmi pierd vremea încercînd să răspund la toate aberațiile tale cu America și ecologia. În ce privește întrebarea „de ce tii tu site-ul asta pe care noi ne logam si facem si dregem? Nu ai altceva mai bun sau mai profitabil de facut?” răspunsul este simplu și îl știu de undeva de prin Moldova: Cîinele moare de drum lung și prostu' de grija altuia. M-ai văzut tu pe mine că am intrat eu în compania aia a ta să te întreb de ce o ții și ce faci acolo și de ce nu o închizi? Tu chiar nu pricepi că a pune așa o întrebare e mitocănie? În ce privește regulile, mai ales în ce privește cuvintele vulgare, obscene sau profanatoare (dar nu numai) am mai discutat și cu tine și cu mulți alții și nu vreau să mai lungesc vorba că nu are rost, regulamentul rămîne așa cum este. Și bănuiesc că este cît se poate de clar că nu am nici o problemă să accept orice consecință pentru aceasta. Sînt destui oameni care au plecat din această cauză de pe Hermeneia și te asigur că este perfect ok cu mine. În același timp realitatea a demonstrat (așa în genul ăsta care îți place ție „vox populi vox dei”) că sînt suficienți oameni care preferă un altfel de context. Altfel de cel cu care ești obișnuit tu și cei care împărtășesc aceleași „valori” ca tine. Și acuma urmează lecția de civilizație democratică pe care tu, Ovidiu Nacu și încă mulți alții (ca voi) nu o pricep. Dimpotrivă, aberează cu America, economia, ecologia iar dacă mai au timp o mai dau și cu Irakul și cu ce le mai vine la gură. Și lecția este următoarea: Civilizația democratică (oricît de simpatică sau antipatică ne-ar fi) nu este anarhie. Adică armonia, pacea și progresul (dom'le ce de lemn sună) sînt garantate nu de măsura în care toți putem face tot ce ne place (pentru că la capitolul ăsta unii dintre noi avem niște gusturi foarte picante), ci sînt garantate de măsura în care protejăm pe cît mai mulți de gusturile noastre. Picante. Și asta, dragul meu, pentru că eu sînt adeptul curentului de gîndire care consideră că omul este rău în esența lui iar libertatea este o sabie cu două tăișuri. Iar singura protecție împotriva tăișului „negativ” este legea. Evident ai să îmi spui că știi toate astea. Problema este că nu o demonstrezi. Există foarte mulți oameni care sînt ofensați să citească acel cuvînt în general, cu atît mai puțin într-un spațiu public unde își postează propriile texte. Iar dacă nu poți pricepe sau accepta aceasta atunci ai o problemă de incompatibilitate cu civilizația. Cred că am vorbit destul.

Domnule Director, "Și acuma urmează lecția de civilizație democratică pe care tu, Ovidiu Nacu și încă mulți alții (ca voi) nu o pricep. Dimpotrivă, aberează cu America, economia, ecologia iar dacă mai au timp o mai dau și cu Irakul și cu ce le mai vine la gură." Va rog sa cititi mai cu atentie ce am scris eu mai sus. Ori macar sa cititi!... Pentru ca tineti lectii de dimocratie (no, acuma daca toti am locui in America, poate am fi mai informati!) fara sa fie nevoie... Eu nu tin minte sa ma fi lansat in asemenea ideograme.

Ovidiu Nacu, apreciez faptul că ți-ai cerut scuze. Te asigur că depun un efort deliberat ca să nu mă răzbun pe Hermeneia. Tocmai de aceea mă străduiesc să las consiliul Hermeneia să ia cît mai mult decizii. Tot eu cred că am spus primul pe Hermeneia că nu omul a fost făcut pentru sabat ci sabatul pentru om și caut să aplic acest mod de interpretare a unui sistem reglementat. Evident nu sînt un om perfect și cu atît mai puțin un administrator perfect. Lăsînd la o parte faptul că mai am și eu munca mea și familia mea pe lîngă toate astea. În orice caz, sînt nevoit să îți aduc la cunoștință decizia consiliului Hermeneia de suspendare a contului tău pentru o lună de zile pentru motivul nerespectării regulamentului în mod deliberat și pentru reacțiile avute sub acest text. Vreau însă să îți mai răspund la cîteva lucruri afirmate de tine. În primul rînd mi se pare neadevărat și nedrept să fiu acuzat că „am aversiune pentru libertatea creatoare”. Pur și simplu mi se pare o vorbă fără nici un temei în realitate de vreme ce am încurajat întotdeauna și pe oricine să inoveze și să creeze pe Hermeneia. Iar dacă acuzația ta se referă la faptul că pe Hermeneia nu permitem folosirea limbajului vulgar, obscen sau profanator, atunci mă tem că avem definiții foarte diferite pentru creativitate. Acum, asta nu înseamnă că eu nu cred că există literatură pornografică sau promiscuă. Nu cred că nu există literatură sau artă erotică pînă la super-bizar. Sau profanatoare pînă la demonic. Dar deocamdată nu am de gînd să găzduiesc așa ceva pe Hermeneia. Iar dacă ne apucăm acum la discuții despre unde e linia de demarcație atunci nu mai terminăm nici pînă la ziua de apoi. Iar eu mai am și altă treabă de făcut decît să măsor cît din falus e voie să scoți la plimbare pe Hermeneia. În rest creativitatea a avut întotdeauna loc de zburdat liberă pe Hermeneia. A doua problemă pe care vreau să ți-o spun este că pe Hermeneia consiliul se străduiește din răsputeri să permită intrarea oamenilor care au măcar o brumă de talent și aplecare către arta scrisului. Nu este o treabă ușoară. Avem un proces pus la punct pentru aceasta și eu cred că sîntem și corecți și binevoitori. Eu în general nu votez ci mă străduiesc să asigur o cumpănă dreaptă și o calitate a actului literar pe Hermeneia. În același timp caut să încurajez. În ce privește remarca ta vreau să îți spun că cred că am avut poate unul sau două cazuri de retrogradare pe Hermeneia (dacă îmi aduc eu bine aminte) și decizia a fost luată după multe observații și multe dezbateri în consiliu. Te asigur că nici o decizie nu se ia în mod ușuratic în consiliul Hermeneia și absolut nimeni nu tolerează idea de răzbunare sau răfuieli personale. Am o deosebită apreciere pentru modul cumpătat și calm cu care se lucrează acolo. Noi ne dorim ca toți să fie autori dar această decizie depinde de calitatea textelor postate, de calitatea comentariilor făcute, de seriozitatea și respectul față de limba română și nu în ultimul rînd față de regulamentul site-ului Hermeneia. În esență noi ne dorim ca titlul de autor Hermeneia să fie o carte de vizită rîvnită și respectabilă, nu o denumire bagatelizată care nu mai înseamnă nimic. Te asigur că odată ce vei reveni pe site după această lună de „exil” consiliul îți va urmări activitatea și nu există nici un motiv pentru care ei să nu dorească să propună schimbarea categoriei tale la autor Hermeneia. Dar de fapt ce se întimplă acum, faptul că te deranjează că ești novice Hermeneia și nu autor Hermeneia vorbește tocmai despre faptul că acest lucru este ceva răvnit, că politica noastră strictă și exigentă aduce roade și că între celelalte site-uri lierare românești Hermeneia are un prestigiu și un profil de elită. Pentru că te asigur că niciodată nu am invitat pe nimeni să vină aici. Singura „invitație” fiind ceea ce este Hermeneia de fapt. Iar noi ne dorim ca această creștere a calității, inovației și creativității să sporească pe Hermeneia. În final vreau să îți spun că nu sînt de acord că atunci cînd te-ai înscris pe Hermeneia nu te-ai angajat să respecți „regulamentul” site-ului. Procesul de înscriere este foarte clar cu privire la aceasta. Nimeni nu spune că ai semnat un „contract juridic” dar probabil că un avocat ți-ar putea spune că modul în care este realizată înscrierea pe Hermeneia te obligă să îi respecți „regulamentul”. În orice caz, îmi pare rău că s-a ajuns aici dar cred că ne vom revedea peste o lună și sper ca după aceea să avem experiențe mai puțin violente.

Virgile, noi am mai parcurs setul acesta de argumente de cateva ori de-a lungul anilor, nu pot decat sa constat ca asta e... tu nu te-ai schimbat, eu nu m-am schimbat. Mi-as dori doar sa vad mai multe texte de calitate pe site si uneori am impresia ca poate Regulamentul e prea strict, poate ca gresesc. Nu cred ca aceasta calitate a textelor rezida neaparat in folosirea unor cuvinte vulgare, insa cred, pe de alta parte, ca unui autor trebuie sa i se ofere cat mai multa libertate de exprimare. Apoi sa judece cititorii si nu niste reguli care au mai mult de-a face cu ingineria (si eu sunt inginer) decat cu literatura. So much with this subject man, Andu

Eu tot nu am înțeles Bobadil. Ce înseamnă "unui autor trebuie sa i se ofere cat mai multa libertate de exprimare"? Cine și cum nu dă libertate de exprimare pe Hermeneia? Dar mai ales cum? Pentru că am impresia că pentru tine această afirmație este ori retorică pură ori o ceață deasă. Dorin Cozan, unul dintre cei mai inventivi autori de aici ne poate spune dacă l-am împiedicat vreodată să inoveze. Problema pe care o văd eu este că am impresia că tu confunzi libertatea de a o face cu imaginația de a o face. Iar acolo nu mai pot face eu nimic.