cum să prinzi luna în zona 51

imaginea utilizatorului Lentib
ne-au separat de la naștere

când eram copii ne puneau să desenăm o stradă închipuită
până-ntr-o zi când fluturele uitat pe asfalt
a-nceput să zboare împărțindu-și aripile
precum cele cinci pâini și doi pești
ne îndesasem buzunarele cu ele să reconstituim drumul până acasă
oriunde ne-ar fi abandonat în orice laborator logaritm alfabet

mergeam cu trenul soarele se multiplicase în ferestre
un tunel sfârtecând deodată lumina
răni florescente au început să contureze un chip
ca o obsesie ferecată în rafturile unui alchimist

însă ce șoc am avut să te revăd într-un balcon florentin
apoi într-o lojă de operă acolo unde omul e mânat din spate
ca un satyr de propriile-i labirinturi!

într-un fel iubirea e o schimbare de registru de ph de neutru
până la ea suntem la genul indiferenței cu sine
tu m-ai învățat să nu-mi înghit nicio privire

ultimul semn înainte de a te re/cunoaște a fost acea ședință fotografică
din turnul eiffel am văzut mulțimea de nuduri de pe champs-elisee
era martie
la sfârșit s-au repezit să se îmbrace
desenând pe asfalt arcuirea zâmbetului tău

odinioară visam aceleași lucruri
vagoanele păreau un șir de căruțe uitate în far-west
din ultimul aveai să cobori și eu ridicam o cabană
dormeam în piei de urs grizzly
uneori când merg cu metroul
în flashurile de graffitti
recunosc acel urlet sălbatic ce zace în noi

ne prefacem în continuare
ei cred că teoria li s-a confirmat
dar nu știu că noi am învins entropia
trăind unul în visele celuilalt

în noapte un tren ca un dragon s-a poticnit
scuturându-și scheletul pe o scară ca un vierme tânjind spre copac
cobori și-ți întind mâna
buzele tale sunt roșii precum un măr neînceput

îmi amintesc ce albă este luna

Comentarii

pH

Ai bagat pH-ul in poezie! E ceva fain aici, ceva inedit, titlul e interesant, insa e si ceva balast, prea mult, mai renunta, la luna, la urletul salbatic, la ultimul vers, la soc, la balconul florentin, fa-o sa fie poezie.

Alma versus zona 51

Textul este perfectibill dar oricum ai întoarce-o este poezie. Vezi comentariile de pe alte site-uri ! Desigur, acesta nu poate fi un argument dar pentru mine este suficient dacă ți-a plăcut măcar titlul... Mulțumesc pentru lectură

nu te supara, frate!

Nu ma intereseaza comentariile de pe alte site-uri si nici de pe vreun site, decat doar asa ca barfa. Stiu ca am dreptate, cand e vorba de poezie ;).

Honestly

Mie mi-a placut textul... e sincer si curat, o poveste care are multe multe de povestit. Nimic remarcabil, insa. Dar asta e problema acestui autor care nu sare mai departe de genunchiul broastei in poezie. Laurentiu Belizan este cel mai superb mediocru pe care l-am citit in ultimii ani. Si am citit aproape tot ce a postat pe aici si pe aiurea. Asta e BELIZAN Andu

Andu Bobadil

Andu Moldovan, cred că deja aceasta este a doua avertizare. (nici nu știu dacă nu cumva a treia). Regulamentul Hermeneia spune, cred eu destul de clar, că prin comentarii trebuie să vorbești despre text și nu despre autor. Sau dacă se poate cît mai puțin despre autor. Dacă autorul îți cere să îi faci portretul atunci poate că nu ne deranjează. Dar în principiu nu sîntem de acord să se folosească facilitatea comentariului pentru caracterizarea oamenilor. Mai ales cînd aceasta capătă aspect ofensator ca în acest caz. Tu ai mai făcut asta și față de persoana mea și nu am zis nimic, și chiar am împiedicat pe editori să ia vreo măsură (deși ei au insistat), tocmai pentru că să nu se interpreteze că mă folosesc de poziția mea pentru a avea o atitudine revanșardă. Am depus, zic eu, orice efort de bun simț și am acceptat toate măgăriile tale în speranța că poate cumva vei înțelege ceva. Încep să cred că nu (mai) ai capacitatea de a înțelege acest limbaj. Îmi pare rău dar din acest moment Consiliul va hotărî ce măsură să ia în privința ta.

Bobadil-Studiu de caz

Isterie deriva din grecescul hystera, insemnand uter. Vechii egipteni vedeau isteria ca fiind cauzata de dizlocarea uterului si migrarea lui prin corp. Trasaturile istericilor - Sunt teatrali, dramatizeaza sau au o excesiva exprimare a emotiilor; - Manifesta un grad crescut de sugestibilitate; - Labilitate emotionala, putand trece usor de la o emotie la alta; - Cauta in permanenta situatii in care pot fi in centrul atentiei; - "Cersesc" tot timpul aprecierea celorlalti, mai ales a persoanelor apropiate; - Comportamente provocatoare sau aparenta seductiva inadecvata - au tendinta de a seduce pe oricine; - Excesiva preocupare referitoare la aspectele fizice ale atractiei; - Dau dovada, frecvent, de egocentrism, fiind axati doar pe problemele lor si pe tot ce are legatura cu persoana lor; - Arata totala lipsa de consideratie celor din jur, avand comportamente manipulative; - Sunt indulgenti, fata de propria persoana: nici o greseala de-a lor nu este mare, nici o incurcatura de nerezolvat. In anumite cazuri prezinta simptome cronice de plagiat. Ce este si mai ciudat este ca acest individ mi-a acordat penite . Sa adaugam asadar si incoerenta.

era ca un gobelin incadrat in gherghef

/când eram copii ne puneau să desenăm o stradă închipuită până-ntr-o zi când fluturele uitat pe asfalt a-nceput să zboare împărțindu-și aripile precum cele cinci pâini și doi pești ne îndesasem buzunarele cu ele să reconstituim drumul până acasă oriunde ne-ar fi abandonat în orice laborator logaritm alfabet/ *metafora fluturelui -inger ce imparte aripi (adica speranta)asemeni celor cinci paini si doi pesti biblici mi se pare extrem de gratioasa si puternica. se asemeni, aripile cu care cei doi isi indeasa buzunarele in drum spre casa aminteste de povestea lui hansel si gretel. iata ce condensare a subtextului /mergeam cu trenul soarele se multiplicase în ferestre un tunel sfârtecând deodată lumina răni florescente au început să contureze un chip ca o obsesie ferecată în rafturile unui alchimist însă ce șoc am avut să te revăd într-un balcon florentin apoi într-o lojă de operă acolo unde omul e mânat din spate ca un satyr de propriile-i labirinturi!/ *imaginea alter egoului la fereastra trenului ca un tipar aprioric in noi, balconul semn shakesperian , loja -simbol al dramei-poate facand trimitere spre la traviata lui verdi ...si mastile actorului urmarindu-l ca un minotaur prin labirint *poate miezul poemului stă aici: /într-un fel iubirea e o schimbare de registru de ph de neutru până la ea suntem la genul indiferenței cu sine tu m-ai învățat să nu-mi înghit nicio privire/ *pentru acest vers: suntem la genul indifierentei cu sine as da penita adica un fel de neutru ca atmosfera a spiritului...sa fii feminin sau masculin si totusi ca spirit la genul neutru adica apatic, latent. eu decriptez versul prin aceea ca iubirea scoate fiinta din matricea terna a banalului, o scoate din cotidian. secvente cinematografice: perioada franceza (roz) si americana(bleu) remarc: uneori când merg cu metroul în flashurile de graffitti recunosc acel urlet sălbatic ce zace în noi *ultima secventa-suprarealista-are ceva din filmul lui benigni... poemul se incheie la fel de gratios cum a inceput. Mie domnul Laurentiu Belizan mi se pare un POET a carui nume nu trebuie manjit de comurile lipsite de decenta ale lui Bombănici-Bobadil. pe langa talent (autentic) mai are si puterea discursului coerent in polemica si spiritul elegantei pe care mata, Andu MOldOvan nu-l vei avea niciodata si care te-a facut invidios.

queen margot

Cînd am început Hermeneia am știut că voi ajunge aici. Am știut că poheții aștia, fie cu MAJUSCULE, fie fără, au un EGO mare cît calu' lu' Berilă și abia așteaptă să sară unul la gîtul altuia. Tocmai de aceea am vrut ca aceste comentarii să nu degenereze în astfel de caraghioslîcuri pe care le afișează pe aici atît Bobadil cît și queen margot. De fapt și ea cred că merită un avertisment. Habar nu am dacă Lentib e poet sau nu, cu majuscule sau fără dar mie mi s-ar părea ridicol să scrie cineva așa despre mine. Se pare ca queen margot nu are capacitatea să vadă acest ridicol și continuă să joace pe mîna lui Bobadil ducînd această melodramă dinspre tragic spre comic. Avem se pare tot ce ne trebuie. Inclusiv măști. Am să scriu poate mai tîrziu cîte ceva și despre text.

argumente

Virgil, nu este nimic ridicol în faptul că cineva te numește poet, cu majuscule sau nu. Dacă stau și mă gândesc la elogiille primite de tine cu nonșalanță și cu zâmbet profetic, chiar că nu aș comenta acest schimb de replici... Sunt cititorii care hotărăsc în ultimă instanță. Ei ne pot critica cum cred de cuviință dar nu trebuie să jignească precum bobadil. Aștept cu nerăbdare decizia Consiliului Hermeneia cu privire la bobadil și comentariul tău asupra textului de față... Încă ceva, nu-mi pot permite luxul să-mi pierd timpul într-un schimb de replici steril așa că voi considera subiectul închis. Dacă atacurile de orice fel la persoană ( la orice persoană) vor continua și nu vei lua măsurile necesare, voi lua în considerare posibilitatea plecării mele de pe acest site. Cu stimă

Lentib

draga Lentib, te rog să mă crezi că amenințările și ultimatumurile au un efect copleșitor asupra mea. mă plictisesc de moarte. și cred că moartea de plictiseală e cea mai cumplită. deci te rog nu mă omorî.

încă ceva

încă ceva Lentib. Ca să fim clari. Dacă tu consideri că nu se merită să rămîi pe Hermeneia eu cred că este o absurditate să îți ceară sau îți condiționeze cineva rămînerea. La fel de ridicol ar fi și să facă cineva genuflexiuni de dragul rămînerii tale. Eu cred că Hermeneia este prin ea însăși deja o valoare și această "simbioză" dintre voi și Hermeneia este o chestiune care avantajează nu numai Hermeneia dar este nu în ultimul rînd și un mare beneficiu și pentru voi. Dacă nu crezi asta atunci este neaparat mult mai bine să pleci. E plin internetul de tot felul de "ro" culturi și leteraturi sau alte abureli din astea care fac tot felul de genuflexiuni pentru ca să aibă aglomerație. drumul ți-e deschis spre succes și faimă. nu îl pierde prietene. ;)

ghiță (și cu bogdăniță) -cleopatra

Domnule Titarenco, din momentul in care dumneavoastra primiti cererea unui aspirant la statutul de membru al acestui club de literatura si mai mult decat atat,din momentul in care el accede la nivelul de autor trecand peste cel de novice, nu mai sunt dubii legate de calitatea sa in ceea ce priveste poezia. nu va inteleg atitudinea care ar trebui sa fie cea a unui moderator impartial, elegant si a caror interventii sa sporeasca nivelul literar al comunitatii. comparatiile dumneavoastra sunt deplasate , rautacioase si ieftine. observ cu tristete faptul ca lasati cu nonsalanta membrii clubului dvstra literar sa fie improscati cu noroi si contribuiti si dvstra insiva la acest lucru. am senzatia ca hermeneia a devenit un smârc unde nu e indicat sa tulburi siesta crocodililor aflati cu burta la umbra sau la soare. polemicile au si ele rostul lor din scanteile lor tasnesc idei pentru maine, daca ele nu sunt doar atacuri grosolane de cel mai prost simt. faceti un duo formidabil cu dl moldovan. excelsior!

despre queen margot în smîrc

doamna kelaro, mulțumesc pentru prilejul acesta de a rîde sănătos. mai ales la sfîrșit de săptămînă îmi prinde foarte bine. viața e grea, aglomerată, și cînd o ființă așa delicată ca dumneavoastră ne mai povestește despre crocodili și duetul dintre mine și bobadil, aveți cuvîntul meu că mi se descrețește fruntea. sînt nevoit să vă rog să aveți binevoința a vă aminti că eu nu sînt moderator pe acest site. există moderator. eu sînt altceva dar nu are importanță. ce are importanță este că eu nu sînt nici moderator și nici babysitter care să vă împace cînd vă ia cineva jucăria. încă mai sper că am de-a face cu oameni mari pe aici. deși uneori pînă și asta (speranța) mă părăsește. iar despre imparțialitate cred că tocmai pentru că sînt imparțial v-am atras și dumneavoastră atenția că săriți calul. iar despre smîrc ce să mai spun, îmi puteți da vreun exemplu cînd ați făcut ceva pentru Hermeneia ca să nu fie un smîrc? pentru că eu vă pot da nenumărate exemple cînd ați participat dumneavoastră în a o transforma într-un smîrc.

nu te supara, frate! se intoarce

Mie nu mi se pare deloc mediocru, ci doar ca isi scrie textele intre limite pe care nu vrea [desi le cunoaste - sau poate nu?] sa le depaseasca. Nici nu e necesar. Andu, cate texte geniale crezi ca ai? 2 de la mine si cu 2 de la tine, dar daca or fi aceleasi, tot vreo 2 raman. Virgil, cate texte geniale crezi ca ai? Am o idee: sa facem topul textelor pe H. Am mai facut eu candva si s-au suparat fratii si surorile :)). Candva, scriam tare prost, de rasu' lumii. Am avut norocul sa primesc niste comentarii negative, de atunci si pana acum am ajuns, cred eu, sa scriu mediocru. Acum nu mai scriu deloc. N-am avut norocul sa imi spuna nimeni ca sunt cea mai superba mediocra, ca i-as fi multumit.

atat

eram copii desenam o stradă închipuită ne îndesam buzunarele cu fluturi apoi mergeam cu trenul, soarele se multiplica în ferestre intr-un fel, iubirea era o schimbare de registru era martie ei se repezeau să îmbrace desenând pe asfalt arcuirea odinioară visam aceleași lucruri ne prefaceam în continuare tu coborai eu iți întindeam mâna Atat am retinut din textul de mai sus. Cat timp iti ia sa incerci sa scrii altfel, adica sa reduci contextualitatea si sa fac poezia valabila pentru oricine? O ora, o viata? Gandeste-te ca poate nebuna [adica eu] are dreptate.

alma

toate textele mele sînt geniale Alma. Acum, revenind la ceva mai serios, faptul că nu comunici, că nu spui toate astea mai des, că nu te implici, este numai vina ta Alina. Nu ne-o reproșa nouă. Despre top, aștept propuneri, idei, cum să fie făcut, la ce fel de top sau topuri te referi, etc? Am așa o indispoziție cînd aud oameni aruncînd vorbe și idei dar fără latură concretă. E ușor să visezi, e mai greu să vizualizezi și e și mai important să concretizezi. Deci aștept.

Alina

iată cum un început de polemică poate genera așa turbulențe... Mă bucur că ai revenit cu precizări asupra poemului. De ce să nu recunosc, varianta propusă de tine îmi place dar pare fi coroana ajustată prea mult a unui pom exotic. Esențializarea implică riscul de a intra prea mult pe tărâmul filosofiei, al unei exprimări impersonale, fără accente, fără deliciul ,dezgustul sau iluzia cu iz individual. În subsolul unui alt poem le mulțumeam lui Francisc și Împărătesei pentru sugestii și repetam ideea că orice părere sinceră, care are scop îmbunătățirea stilului este binevenită. Așadar, te aștept oricând să urcăm împreună pianul pe scări