sunt trei crime într-un cocalar

imaginea utilizatorului margas
parodie după 'sînt trei rugăciuni într-un cuibar' de Mădălina Căuneac

*
pe vremea războiului bunicul
ne aducea dimineața câte trei obuze ne-explodate din curte
fiecare rodeam câte un sfert pe care îl întindeam cu dinți cu buze cu ce se mai găsea
până nu îi mai simțeam gustul
eram atât de împliniți când ne uitam unii la alții
că sfertul rămas din dinții noștri se făcea întreg
iar întregul din cap mai mult decât destul
nimeni nu îndrepta cuțitul la celălalt până bunicul a înțeles baioneta
nu a trăit mult doar cât să taie trei beregăți așa de pamplezir
pe un front unde exploda câte o bombă sexxy la fiecare trei minute
*
în amurg cerul ar trebui să-mi pară pașnic
războiul să-mi pară bun
mă chinui să învăț pe de rost ritmul
să pot cânta maneaua
... dar nu mă pot abține fraților
Pur și simplu!

Comentarii

da dom'le,

da dom'le, recunosc ca imi era dor de un text din acesta. ca de o rosie din aia abia pirguita si murata. si indiferent de dorul meu, si indiferent de faptul ca e o paiata injghebata pe scheletul altui text, eu tot ii ofer o penita de aur. are un zvic textul asta de cred ca va ramine multa vreme in amintire. parerea mea este ca merita chiar o pozitie intr-un volum. excelent. iata un text scris de cineva careia nu i-a pasat de ce se va intimpla. daca si altii ar fi gata sa scrie si nu sa descrie ar fi mult mai bine. congrats!

Un text scrâşnit,

Un text scrâşnit, chinuit, bandajat parcă în foi de viţă, fără absolut niciun haz. Se vede clar că autoarea habar nu are ce presupune o parodie, iar de mijloacele care să aducă umorul (fără de care o parodie nu există) sunt sărace spre nule. Iar atunci când fineţea pare o halcă de porc prăjit, autoarea apelează la iobagisme care aduc zâmbete numai celor care stau la cort:

"în amurg cerul ar trebui să-mi pară pașnic
războiul să-mi pară bun
mă chinui să învăț pe de rost ritmul
să pot cânta maneaua
... dar nu mă pot abține fraților
Pur și simplu!" - aici, citind ce am italicat eu, noi ar trebui să râdem roi să zâmbim, fraţilor. Jess!

ah,

ah, bine zice Virgil: un text gogonea !("o rosie din aia abia pirguita si murata") . felicit butoiul!

umorul indicibil,

umorul indicibil, profund, recomandă acest text ca fiind un model de realizare parodică. un umor de calitate, a cărui apariţie o salutăm cu un hohot înalt ca diapazonul acestor mirifice versuri după care se vor regla, de acum îaninte, tonalităţile parodice contemporane.

de evidenţiat, în special, fragmentul de mai jos care e râs în formă pură, halucinogen, un LSD al umorului modern.

în amurg cerul ar trebui să-mi pară pașnic
războiul să-mi pară bun
mă chinui să învăț pe de rost ritmul
să pot cânta maneaua

... dar nu mă pot abține fraților
Pur și simplu!

o manea de text, lipsit de valoare literară. Parodia presupune, într-adevăr, mult mai mult. Am încercat, pe cuvânt să râd, dar nu am reuşit, fraţilor.
sincer, regret.

regret că sînt aproape singur în

regret că sînt aproape singur în opinie dar de data aceasta acest lucru nu mă convinge că aș greși. indubitabil, acest text comite ceva și de aceea stîrnește probabil acest interes relativ ostil. fără îndoială, nu încerc să conving pe nimeni și mai ales nu pe mine însumi dar aceasta este părerea mea. personal aș vrea să văd mai multe texte din acestea. un text eliberat de inhibiții.
sînt oarecum consternat de faptul că unora le displace faptul că marga parodizează. cînd marga s-a „ofuscat” pe faptul că a fost parodizată și caricaturizată de vlad mulți au sărit să îi țină lecții cum că ar trebui să învețe să fie „a good sport”. acum, cînd ea parodizează, este mustrată cu „nobilă indignare”. something is wrong with this picture! ultima dată cînd am verificat, echivalentul moral al inconsecvenței se numea ipocrizie. sper că nu este cazul...

Ţin să se consemneze că nu am o

Ţin să se consemneze că nu am o problemă cu parodierea în sine, ci cu modul în care se face. Textul este nu rău, ci jalnic, si o pot demonstra, făcând apel la argumente literare care vizează genul, fireşte. Chiar dacă, de cele mai multe ori, este extrem de dificil de explicat de ce stâlpul de pe trotuar este un... stâlp. Whatever, nu văd de ce aceia care ne sunt potrivnici în opinie ar fi ipocriţi...

Avem cu noi un maestru în ceea ce

Avem cu noi un maestru în ceea ce priveşte parodia - Vlad. Fiind mai în temă decât cei mai mulţi dintre noi, dacă el spune că e un text bun, am bărbăţia să-mi înghit cuvintele.

sper că nu mi s-a înțeles că aș fi

sper că nu mi s-a înțeles că aș fi spus că ostilitatea în opinie este echivalentă cu ipocrizia. îmi place să cred că o citire mai atentă a ceea ce am scris poate aduce mai multă clarificare. să nu ne repezim să tragem concluzii.

Adrian,

Adrian, nu am spus nimic despre text. doar mi-am exprimat nedumerirea - de ce Marga nu nu ar trebui să parodieze poeziile altora şi de ce invidie?
"... bunicul
ne aducea dimineața câte trei obuze ne-explodate din curte - iată o perspectivă generoasă, şansa ca autoarea să ne ofere un festin din care noi să muşcăm cu dinţi(i) şi buze(le) şi mă întreb de ce cam după versul patru nu a mai simţit gustul acestei şanse.

(Adrian şi tu eşti generos).

Cristina,

Cristina, ce lovituri ieftine folosesti... Arata-mi si mie pe cineva pe Hermeneia.com care a fost "banat"(cum zici tu) pentru ca si-a exprimat opinia despre un text. Oare cit de departe pot merge aceste auto-victimizari ieftine care ar trebui sa stirneasca probabil compasiune fata de cel care se crede in pericolul de a fi persecutat. Iar orice opinie nefavorabila lui ar fi descalificata din start. Ieftin... Atit pot sa spun.

Virgil,

Virgil, Aalizei, thanks! Opiniile altora atât de gigi-contra ca să zic așa dacă îmi este îngăduit, nu mă mai miră, se pare că am început să creez niște animozități unora (acelorlași) care pe aici, în loc să învețe cât pot de mult (și site-ul H este unul dintre puținele cu adevărat deschise la opinii și comenturi adevărate) vor doar laude și iar laude, de parcă ar fi cine-știe-ce de capul lor literar vorbind. Iar atunci când nu primesc aceste laude se supără pe comentatori ca văcarul pe sat în loc să aprecieze lectura.
Dar asta e, eu primesc și aprecierile și criticile cu aceeași atenție, această parodie mi-a venit (cu respectul cuvenit originalului, sper că nimeni nu a sesizat altceva) pentru a mai 'condimenta' atmosfera. Iar la acest capitol sunt doar o studentă de-a lui aalizei fără prea multe mijloace...
Margas

Din pacate,

Din pacate, Adrian a ridicat o problema: unde e parodia? Din punctul meu de vedere sint discutii inutile, dar necesare. Margas e o clona care a atacat pe multi, dar din nefericire a esuat ca o balena in Antartica. A incercat sa atraga atentia asupra stilului ei, asupra textelor, ca deh, netul e mare si ai unde esua. Parodia presupune umor, presupune inteligenta, presupune mult mai multe decit incearca Virgil sa se scuze pentru penitza, din punctul meu de vederre acordata aiurea. Dar ceea ce blama Margas(ca se acorda penite in regim reciproc, ca tot ca tot ce vrea vea e ok) se intoarce impotriva.
Mesaj pentru Virgil
Ai avut atita oameni valorosi pe acest site. Lasa orgoliul la o parte. Nu mi se pare corect sa intervii contra editorilor care se ocupa de acest site. Nu vreau sa-ti aduc aminte citi oameni au fost pe aici si i-ai indepartat, pentru ca tu esti proprietar de site.
Nu-l pierde si pe Adrian. Aveti cea mai buna echipa editoriala acum. Daca nu ai incredere in editori si-l discretidezi pe fata ti-as sugera sa inchizi site-ul.

Eu văd poemul ca pe o parodie care

Eu văd poemul ca pe o parodie care ridiculizează un alt text chiar cu mijloacele acestuia, pe scheletul lui. Din acest punct de vedere e reusit. Mă întreb, însă, la ce bun? Mădălina e la început de drum si atât de tânără. Dacă prezentul poem are scop didactic, felicit autoarea (situaţie în care trebuie să se asigure că functionează metoda), iar dacă e un demers plin de răutate, mă abţin.
Astept un poem dn acela frumos cu luna încurcată la lucrul ei:
,,mereu o încurcai din lucru
azi de la o maree
iar mâine uite, cine ştie?" Zi frumoasă!

Mariana, cu drag!

gică-contra? măi margas-contra,

gică-contra? măi margas-contra, foloseşti aiurea cuvinte fără să le înţelegi, jignind ca de obicei. gică-contra este de regulă persoana care se opune în mod nejustificat opiniei majorităţii, ori aici tu faci parte, în acest caz, dar nu numai, dintr-o minoritate evidentă.
dar numele tău precede scandalul, deci simte-te bine .

Poate e necesar să intervin

Poate e necesar să intervin cerându-mi scuze dacă, prin aparițiile mele în subsolurile unor texte ale unor autori am spus unor lucruri pe nume într-un mod frust (trei de 'unor' și nu fac cât un 'umor'). Dar asta mi s-a întâmplat pentru că Hermeneia este un site literar unde dezbaterea de idei este la ea acasă. Fundamental. Asta îmi place, îmi va plăcea mereu cât va mai fi siteul pe net și de asta sunt aici. Punct și de la capăt. Iar când am mers prea departe pentru că m-a luat și pe mine valul... mi-am luat suspendarea! Dar urmele constat că sunt adânci și neîngropate de vreme ce un autor talentat cum este eminemi îmi aduce acuzația pe față că aș fi o clonă... dacă își folosește neuronul astfel de ce nu-și pune și testosteronul la lucru și să spună clar clona cui aș fi? Pentru că atunci, dacă mi-ar da și numărul lui de mobil, l-aș invita la o cafea lungă să vorbim despre clone, bone și fantome, lait-motivele 'cool' ale momentului.
Una peste alta, îmi cer scuze celor ale căror texte le-am înfierat dacă am folosit un limbaj necorespunzător în susținerea ideilor mele. Voi încerca să corectez acest aspect.
Margas
P.S.
Cristina, tu ce vrei să obții postînd mahabharata la comentarii?
Mai multă credibilitate?

Erată,

Erată, eu eminemi în loc de emiemi, iar emiemi antartica în loc de antarctica. Dacă dumnealui acceptă eminemi cu scuzele mele, eu voi eșua ca o balenă în antartica fără alte pretenții.

Din punct de vedere

Din punct de vedere tehnic:
PARODÍE, parodii, s. f. 1. Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic. 2. Imitație neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original. ♦ P. ext. Bătaie de joc. – Din fr. parodie.
Unde e efectul comic?
Cit despre efectul comic, cafele, typosuri imaginare si numere de telefon ma abtin. Ai fost un membru vechi pe poezie.ro si ai revenit sub un alt nume. Mai mult nu ma explic.

bai,

bai, fratilor, eu ma dau in vant dupa titlul asta.
in rest, e post.
si cine se mai abtine fratilor in zilele noastre?

emiemi lasă smiorcăismele că nu te

emiemi lasă smiorcăismele că nu te prind. deocamdată nu ai nici o dovadă că tu nu ai fi o clonă. în ce privește chestia aia că, vezi doamne, ție îți pasă de hermeneia și îmi dai mie sfaturi despre cum să fac și ce să fac. ia un sfat de la mine și vezi-ți de treabă. iar dacă vrei o explicație a răspunsului meu de mai sus, este pentru că sînt absolut convins că nu îți pasă de hermeneia, sînt absolut convins că mă detești la modul irațional și sînt absolut convins că nu ai nici o intenție bună atunci cînd vii pe aici. probabil că nu te mai bagă nimeni în seamă prin altă parte și vii pe aici să ne împarți din profunda ta înțelepciune de felinar. pînă ai să reușești să răstorni aceste convingeri pe care mi le-ai constuit cu multă grijă în timp, permite-mi să nu dau mai mult de o ceapa degerată pe sfaturile tale. în ce privește adrian și restul editorilor, ceea ce tu nu poți pricepe, probabil din cauza unor fixații sau altor tare, este că în această echipă, în care mă includ și pe mine, poate să existe dezacord de opinii fără ca să existe explozii de orgoliu așa cum a fost cazul tău. noi reușim să fim de acord că putem să nu fim de acord. adrian poate și are toată libertatea să aibă o părere proastă despre ceva ce scriu eu sau comentez eu și reciproc. și asta nu înseamnă nici sfîrșitul lumii și nici descalificarea unuia dintre noi. și nici măcar nu depunem efort pentru așa ceva. uită-te în trecutul tău și vei vedea că așa ceva este imposibil pentru tine. tu ai mereu nevoie de cineva care să schimbe pamperșii orgoliului tău. îmi pare rău pentru tine pentru că de fapt ești talentat dar știi cum se zicea în școală, brînză bună în burduf de cîine. sorry..
a spune că eu am îndepărtat oameni este o aberație ridicolă. pentru că niciodată nu am „apropiat” pe nimeni. fiecare vine și pleacă atunci cînd vrea și stă cît se simte bine aici. aici unde nu există nici dictatura mea dar nici dictatura unei minorități fie ea și talentată. la urma urmei de aceea am și plecat de unde am plecat acum șase ani. dar nici nu știu de ce îmi bat gura aici cu tine fiindcă ar trebui să îmi dau seama că nu vrei să pricepi. în rest toate bune și frumoase. îți amintesc că nu eu l-am contracarat pe adrian. eu am scris doar primul comentariu și am continuat să îmi susțin opinia.
cît privește închiderea site-ului mulțumesc pentru sugestie. știu că ți-o dorești. probabil te-au pus alții să bagi din nou discordii. dar ți-am mai spus-o, nu mor caii cînd vor cîinii...

Mulțumesc ție Virgil pentru

Mulțumesc ție Virgil pentru concluzie... absolut necesară și chiar îmi pare rău că mai scriu aici după ce ai spus tu, dar vreau să clarific două aspecte, vis-a-vis de afirmațiile Cristinei și a lui emiemi. Întâi că definiția parodiei e una, iar parodia însăși e mereu alta, la fel e și cu epigrama sau cu haiku-ul. Eu am mai făcut parodie pe Hermeneia și nu sunt singura. În tot acest timp am încercat să învăț de la alții mai pricepuți. Așa că vă rog pe amândoi să nu mă luați cu definiții și bull-shit. E ridicol iar Hermeneia este un site de literatură inovativ, nu un apendice al defunctei Academii Române.
Pe bucăți, Cristina, mă mâhnește hotărârea ta dar îți aparține și aș vrea să o pot schimba pentru că nu ajută nimănui, la fel ca greva foamei.
Emiemi, dumneata emiți o presupunere haotică, cum adică 'un membru vechi poezie.ro'? Întâi că aduci în discuție acel site dubios plin de interese 'a-la-romanes' unde încerc într-adevăr să scriu dar nu pot pentru că acolo dictează un grup de câțiva oameni ieșiți demult de pe orbita literaturii, acuzând membrii siteului că ar fi clone când însuși unii editori sunt clone (poate chiar și Dvs domnule?), și mai recent chiar de pe orbita bunului simț pentru că acționează după bunul plac al celor care, pesemne le aduc ceva bani din niște amărâte de reclame care n-au nici în clin nici în mânecă cu subiectul site-ului... dar chiar nu vreau să dezvolt pentru că, iată m-am prins, ca să zic așa, că sunteți un mare admirator al acelui site de rahat scuzată să-mi fie expresia dar nu am alta mai 'dulce'... și apoi mă acuzi că aș fi altcineva. Repet, dacă ai curajul asumării vorbelor dumitale, ne vom întâlni oricând dorești în 'live'. Va fi probabil, prima întâlnire adevărată a matale cu o clonă care nu e clonă ci doar aberația minții matale și a prietenilor de pe poezie.ro. Dacă nu, mănâncă jaratic în continuare împreună cu prietenii care te țin în brațe ca pe un prunc nefericit.
Margas