Pandora

imaginea utilizatorului Lentib

astăzi am fugit în trecut
cum un copil fuge de acasă

cu bănuții umeziți de prezent
am cumpărat ultimul loc
în montaigne-russe-ul din inima ta
care străbate cât ai clipi
diferența de potențial
dintre agonie și extaz

am coborât năucit
alunecând apoi în toboganul
amintirilor placentare
spre pântecul tău

de atunci alerg neobosit
precum un șoricel alb cu ochi roz
în cercul din care iei lumină

acum nu mai vreau să mă întorc acasă

pentru că ai nevoie de mine

o să rămân în tine
ca într-o cutie a Pandorei

Comentarii

interesant textul. putin cam confuz insa intre ideea de trecut si ideea de pintec (al mamei?). si mai confuz devine totul cind apare acolo cutia... Pandorei. deci, ce sa intelegem? ca esti un fel de nenorocire slobozita din cutia Pandorei... la nastere?... ciudat

Această atmosferă mai degrabă difuză decât confuză, aș zice, am creat-o deliberat. Sunt multe imagini care exclud mama în favoarea irevocabilă a iubitei în strofa a doua. Speranța a rămas conform legendei, firavă, pe fundul cufărului. Dar mai bine las dvs.plăcerea găsirii unor noi interpretări. Vă mulțumesc pentru că ați zăbovit și sunt onorat ați găsit ceva demn de luat în seamă în această poezie.

Unora știu că le place acest tip de poezie. Dar fără "diferența de potențial" aia, că sună urât. Pe la mijloc e chiar binișor scrisă.

,,Unora știu că le place acest tip de poezie'' unora le place jazzul. ce noutate! unii scriu binisor, altii scriu chiar bine. ce noutate! dar sa lasam comentariile la comentariu si sa revenim la poem. desi suna disonant, ,,diferenta de potential'' dincolo de sensul tehnic strict da cumva o alta tonalitate registrului poetic, e ca un palier de inox si sticla intr-un foisor de lemn, eu cred ca poetul a introdus acesasta expresie nu in dorinta de a soca ci perfect constient de efectul estetic al noului. dincolo de asta, prezenta cobaiului, a soarecelui alb cu ochi roz, a soarecelui de laborator, supus experimentelor. personal, am avut astfel de soareci acasa intrucat mama era laborant chimist, îi punea in pahare mari, berzelius. subtila metafora soarecelui ce roade cutia pandorei, a analogiilor cromatice om-soarece, omul supus experimentelor de alta natura. apoi roata in care se invarte soarecele, fiind stiut faptul ca unele custi pentru hamsteri sau soricei au prevazuta o roata pe care acestia alearga si care seamana izbitor cu roata unei mori si chiar cu roata de la o fantana. cert e ca prin alergare, roata aceea produce energie, lumina chiar. semn al revelatiei? textul ne lasa sa preluam si sa interpetam intr-o multime de variante. cutia pandorei...darul facut de zei oamenilor aducator de rai si iad dar si de speranta si inca ceva... poemul are ceva din romanul lui alain fournier...si a lui proust...in cautarea timpului pierdut. cutia asta a pandorei e o veche lada de zestre cu trandafiri sculptati pe ea, e un sipet in care se ascund toate comorile lumii... e un templu pe care dupa ce l/au pradat, oamenii l/au parasit sa-l roada soarecii si moliile si cariile. frumoasa metafora intoarcerii omului matur in pantecul femeii iubite a nastere sau renastere. so, ecce homo!

Călin, am vrut să folosesc expresia "diferență de altitudine" dar mi s-a părut prozaică și nu degaja energia necesară pentru a face trimitere la acel cerc de lumină care este una din imaginile centrale ale poeziei. Mă opresc aici cu explicațiile din culise. Mulțumesc pentru aprecieri, fie ele și parțiale.

Parerea mea este ca nu stapanesti suficient de bine tehnica verbului (o tempora, o moris) si ceea ce reusesti pana la urma este o varza a-la-cluj de verbe. Apoi poate te vei gandi sa renunti la metaforele inutile, cum spunea Blaga o metafora face poezia iar doua o ucid. Descrierea soricelului mi se pare futila si ma face sa rad, poate daca ai fi spus "ca un soricel negru cu urechi roz" sau daca aruncai la inaintare sobolanii ciumei care, desi fumati, mai au ceva putere de expresie macar pentru adolescentii din ziua de azi care nici n-au auzit de camus.

Ce este tehnica verbului ? Poți mai explicit ? Dacă vrei să fii credibil, trebuie să fii mai concret în exprimare. De râs poți râde cât vrei dar constat că ești singurul în postura asta și sunt un pic îngrijorat pentru tine.

1/ Laurentiu, nu pot sa fiu mai explicit, din pacate sunt la limita puterii mele de explicitare in cazul de fata. 2/ Sa nu-ti faci griji pentru mine, te rog. 3/ Daca vrei, nu te mai comentez, eu ziceam ca fac o fapta buna. Mi-e mult mai usor sa tac, nu-s muiere. Andu