abac de septembrie

imaginea utilizatorului Sancho Panza

o cameră cu fereastra spre vest
un bărbat care mă cuprinde în brațe
ca pe o cruce în care nu mai crede de mult
un câine bătrân niște rafturi cu cărți
fotografii pe care nu le răsfoiesc niciodată
câțiva oameni cu adevărat importanți

nopțile din care îmi țes mereu înnoită
plasă de fluturi

*
miroase-a duminici presărate la poarta bunicilor
înfășurată în numele meu
o femeie trece acum un pod spre tăcere
din gleznele ei se desfac ierburi moi
câteva strigăte
îi aleargă pe urme ca o minge de păcură

*
sub copitele gândului
drumul rămas își deschide
scorbura gurii.

Comentarii

"Și totuși vine toamna"

Forța sugestivă a primei unități este dezarmantă. Apoi, factorul intim ce respiră din unitatea doi este un subiectivism necesar textului privit ca ansamblu. Ai un "cu că" (rafturi cu cărți) care poate deranja. Personal, nu mă lezează în niciun fel. Nu pot spune același lucru, însă, despre metaforele în genitiv, din final. Prea apropiate; și ca spațiu, și ca fixarea ideii. Felicitări pentru un text reușit.

A.A.A.

"cu carne", cu caruta"..."cu capul" :) eu nu pot fi mai catolica decat...limba romana. :); daca altii sunt, e problema lor. multumesc de feed-back.

tehnica

Un poem reusit, imi place si imaginea si tempo-ul. Un pic romantic, ii sta bine asa :-) Ce nu-mi place este primul vers acel "vest" suna atat de exact de ma iau fiori pe sira spinarii... de ce nu "vest-nord-vest"? Si totusi, de ce nu mai poeticul "apus"? Una peste alta, as scoate si legaturile ingineresti uneori inutile (cel putin in cazul de fata poemul are destula forta si nu are nevoie sa apeleze la epic deloc) si as scrie poemul meu preferat asa: (ce-i in paranteza rotunda as scoate, ce-i in dreapta as adauga :-) " o cameră cu fereastra spre (vest) [apus] un bărbat (care) mă cuprinde în brațe (ca pe) o cruce în care nu mai crede (de mult) un câine bătrân niște rafturi cu cărți fotografii pe care nu [mai] le răsfoiesc (niciodată) câțiva oameni cu adevărat importanți nopțile din care îmi țes (mereu) înnoită plasă de fluturi * miroase-a duminici presărate la poarta bunicilor înfășurată în numele meu o femeie trece (acum) un pod (spre) [catre] tăcere din gleznele ei se desfac ierburi moi câteva strigăte îi aleargă pe urme ca o minge de păcură * sub copitele gândului drumul rămas își deschide scorbura gurii " Si una peste alta, un poem valoros. Aprecierea mea.

re:

Andule, daca nu se va-ntampla sa traiesc 100 de ani, pot spune ca acesta e o introspectie facuta in cumpana, la jumatate de drum. multumesc pentru sugestii, unele chiar imi plac, le voi folosi. in alta ordine de idei: vad ca esti bine, sanatos si... neschimbat. sa ma bucur ori sa ma apuce groaza?

Mi-a luat-o inainte Bomba

dilul... dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Penita este pentru ultimele doua parti ale textului, unde inovatia si impresia artistica sunt mai puternice.

Am uitat penița

și îmi pare rău, aici sunt aproape adormită... acolo e o altă bună dimineața...

premiu pentru

premiu pentru cea mai misterioasa si metafizica imagine care mi-a fost dat sa citesc in ultima vreme

:-)

Adriana, nici chiar neschimbat nu-s, stai linistita... Oricum, sper ca macar v-ati distrat (daca am inteles bine aluzia)... cand scriam cel putin pe tine mi te-am imaginat razand copios :-) Andu

raspunsuri

Luminita, multumesc pentru distinctie. ma bucur sa vad ca inca ma citesti. Virgil,eu inca nu am decis caruia din adjectivele folosite de tine sa-i confer premiul pentru ironie... dar cred ca o sa aleg ;metafizic;...:) Andule, ti-ai imaginat bine.