Închisoarea luminii

imaginea utilizatorului vladimir

cea mai neagră dintre iubitele mele
a rămas grea cu un demiurg beat
pe puntea unei corăbii în derivă
mă invadează cu toate armatele
asmute sulițe către soare

precum un ocnaș îți pilesc marginile
nici urmă de porți numai ceața
îndrăgostită de gleznele mele
dansează ca o piază funestă
ea sparge pahare pentru noroc
îmi siluiește îngerii săgetându-i
în joacă sub aripă sângele
o urmează până la capăt
îmi spune ce banal e să iei suflete
sunt așa ușor de vânat

Comentarii

Nu știu de ce am impresia că e ceva oniric în poezia aceasta. E un fel de bătălie ascunsă, dincolo de aceea aparentă, ca și cum o zeiță (neagră?! mai revin la imaginea asta) și-ar folosi întreg arsenalul iar oamenii, poate cu o singură excepție, habar nu au că asistă la mai mult decât o tornadă... Cu începutul ai să-mi îngădui să fac o mică glumă... aceea cu pisicile, dar ce ne facem, se pare totuși că e ziuă... ;-) mi-a plăcut mult imaginea de final... , mai ales aceea cu îngerii săgetați sub aripă.

Asa deci... noaptea toate pisicile sunt negre? :) Desigur ca e ceva oniric in masura in care viata si visul sunt facute din acelasi aluat iar femeia (nu zeita) este o cuceritoare ce are surpriza sa gaseasca dupa victorie un pamant pustiit, cu ingeri neputinciosi ca niste samurai ramasi fara stapan.

eu am o nedumerire. pictorii spun că negru nu este o culoare, la fel cum nu este nici albul. dacă ceva nu e negru, nu rămâne să fie decât o nuanță de gri? "cea mai neagră" ce este atunci? dincolo de non-culori găsesc culori în poemul acesta. mă întreb dacă există și "piază nefunestă"...

Aritmosa... piaza reprezinta o prevestire care poate fi buna sau rea, norocoasa sau funesta (care este cauza unei nenorociri). Asa este... negrul si albul nu sunt considerate culori... eu privesc totusi negrul ca lipsa a luminii si ca dorinta a luminii... oricum in aceasta poezie negrul e doar un pretext, o determinatiune pentru o femeie oarecum ireala. Multumesc pentru popas si opiniile scrise in subsolul textului meu.

eu cred ca femeia e mult mai reală, in fapt. imi place ca esti cosmopolit. cred ca si tie, glezna ei.

Francisc :) Bine ca nu sunt "cosmopolitan" cum a incercat cineva sa zica tot intr-un comentariu... E cea mai cea... adica neagra.