Ultima zi din martie

imaginea utilizatorului Madalina Cauneac
Salonul 9

La cât de frig e, aș putea să fac poezie. N-am timp azi. Am vrut să mananc înainte să plec din casă, însă frigiderul era gol. Mi-ai lăsat doar apă. Și aia a înghețat. M-am uitat în dulap, mai erau niște cereale de pe vremea când încă mai stăteai aici și-mi desenai piese de puzzle pe masa din bucătărie. Am amestecat gheața cu cereale și am mâncat. Pe lingură era scrijelită inițiala ta. Mi-am adus aminte de dimineața când ne-am cumpărat două linguri, două furculițe și un cuțit. Pe fiecare ai scrijelit inițiala mea și apoi pe a ta. Râdeam ca proștii. Nu, râdeam ca proasta în poala ta, vedeam dincolo de linia orizontului. Dar asta era atunci, acum clădesc fortărețe din visele lăsate baltă.
Ușa blocului e grea, totuși reușesc s-o deschid. Parcă e un vis. Merg mai departe, arunc priviri fugare trecătorilor. Sper să nu mă vadă vreunul din ei. Strâng puternic geanta lângă sân, intru mai întâi să-ți fac o vizită în salonul 9. Ești atât de senin. Mă iei în brațe și începi să-mi povestești despre soția ta. Te încrunți. Țipi. Mă dai afară. Ai crezut că-s mama pe care te-ai straduit s-o suporți. Aș fi vrut să te fac să-ți amintești de mine...
Las spitalul în urmă, întrebându-mă dacă nu cumva eu ar trebui să fiu cea internată. Măcar realitatea ta are un punctaj de valoare. A mea e zero. Merg, e un automatism. Mă duc să plătesc o factură pentru ceea ce seamănă a fractură de calcaneu. Langă „Sediul central al plăților energiei electrice” văd banca pe care ai stat ultima oară și nu mă pot abține să nu mă așez. Încă mai pot să-ți simt parfumul din vopseaua proaspătă atunci. Mi-am promis că nu mai fac asta, e prea tărziu, oricum. Ale năibii amintiri! Rămân cu privirea ațintită și gura întredeschisă. Printre trecătorii curioși puțini își fac curaj să te întrebe dacă ești bine. Tu întotdeauna mă întrebai dacă sunt bine. Puncte albe pe retină, parcă trebuia să fie doar unul negru!? Nu.
Poate lumina nu mai este necesară. Azi mi-au tăiat-o. Să rămână așa!

Proză: 

Comentarii

Foarte repede şi la o primă

Foarte repede şi la o primă vedere - "granit net superior forțelor mele, totuși reușesc s-o deschid.". Partea boldată este şi fără miză în economia textului, şi prozaică, şi tautologică. "A naibii amintiri" - acordul. Poate revin.

Una dintre problemele acestui

Una dintre problemele acestui text (sau a textelor de genul acesta pe care le-ai mai publicat - unu, pare-mi-se) constă în dezechilibrul dintre redarea cotidianului şi introspecţiile ce se vor sensul/direcţia veritabil(ă) al/a textului; miza, în cele din urmă.

Într-o parte, amănunte trebuincioase, nimic de zis. Cotodianul pregăteşte introspecţia, îi oferă contrast, forţă. Însă nu într-atât încât să spui de patru ori, în treizeci de rânduri, că trebuie să plăteşti facturi. Şi acesta este numai un exemplu. Altfel spus, prozaismul înghite cu totul trăirea/ideea care constituie, în fond, textul.

Din nou, atenţie la punctuaţie! Ori fără, ori cu, dar corectă. Atenţie, în special, la virgulogie. Dacă nu sunt puse unde trebuie, ies chifteluţe de genul "Trecători curioși, puțini își fac curaj...", unde, din cauză că lipseşte virgula de după "puţini", te-ai ales cu una fix între subiect si predicat. Şi iarăşi, acesta e doar un exemplu.

Mai citim, mai vedem.

Multumesc mult de sugestii.

Multumesc mult de sugestii. Dat fiind ca sunt la inceput orice recomandare ma ajuta foarte mult sa-mi dau seama ce anume trebuie sa imbunatatesc si ce domenii am uitat sa le documentez. Promit sa-mi fac temele de acum inainte.:) Am mai schimabt cate ceva pe ici pe colo, sper sa fie schimbari bune.

Dacă aş fi la început, m-aş

Dacă aş fi la început, m-aş concentra fie pe proză, fie pe poezie. În niciun caz pe poemul în proză ori pe proza lirică, acolo unde, pentru a aşterne ceva credibil calitativ, trebuie să stăpâneşti cât de cât şi fenomenul poetic, şi fenomenul prozei.

Hmm... am ceva texte doar in

Hmm... am ceva texte doar in proza. Sa ma concentrez mai intai pe partea asta, zici? Ok. Incerc. Cred ca am publicat mai mult texte ca cel de mai sus pentru ca am crezut ca mi se potrivesc mai bine, pe parcurs am uitat de tehnica:)).

E un text bun. Spunea cineva

E un text bun. Spunea cineva într-un comentariu că e greşit “A naibii amintiri" e mai corect decat “ale naibii amintiri” deşi acum acordul e realizat corect. În context varianta folosită de tine este bună, marchează limbajul oral care defineşte textul. Îmi place pentru că are atmosferă, puține texte au atmosferă. Desigur c-aş mai schimba câteva cuvinte pentru a-i da o formă mai îngrijită, dar asta nu-i scade prea mult din valoare.
Mie mi-a plăcut aşa cum e. Mai simplu, merită citit, crează o stare sufletească. Noi artiştii asta facem, vindem emoții.

e unul din textele pe care le-am

e unul din textele pe care le-am scris chiar la inceput. aproape ca am uitat de el. da, simplitatea e una din caracteristicile care cred ca reprezinta foarte bine modul meu de a scrie. pur si simplu nu stiu sa creez sintagme complicate, incrucisate:)
multumesc pentru trecere! mi-a trezit multe amintiri:)