8 Martie

imaginea utilizatorului cezar
haiku

cer fără nori -
ghiocei în mâini albe
de femeie

Comentarii

răspuns

frig însorit
o mie de flori albe
nemişcate

mulţumesc

Mulţumesc domnule Virgil pentru "răspuns".
E frumos haiku-ul dv. Denotă prmăvara cu timp schimbător şi florile ce rămân nemişcate tocmai când se bucurau de soare. Felicitări. Cezar

technically

nici postarea lui cezar, nici raspunsul lui Virgil nu sunt haikuri per say.
un haiku trebuie sa fie construit pe 5-7-5 silabe, pe langa celelalte ingrediente. raspunsul lui Virgil e OK pentru ca nu are pretentia ca ar fi un haiku. Postarea ta, cezar, schiopateaza din punctul acesta de vedere. Si DA, sunt un pic enervat cu atatea postari (desi nu e situl meu) de fiecare zi, cu cel mai activ membru in ultimele 7 zile. mai lasa si pe altii, cezarule, ca nu-ti va face nimeni statuie pe pamant!

răspuns nicodem

Domnule mai documentaţi-vă în ceea ce priveşte haikuul şi nu vă mai cramponaţi atât de o silabă două. Este permis de către haigini cu renume, nu eu am fost cel ce am impus această regulă.
În ceea ce priveşte postările, m-aş fi orit de tot dacă aţi fi fost un autor hermeneia, dar având în vedere că sunteţi doar coloborator, asta înseamnă că vizitaţi site-ul din an-în-Paşte, deci oricum ar fi, eu nu cred că greşesc dacă postez un text pe zi, deci nici nu opresc pe cineva să posteze m,ai mult ca mine. În această privinţă nu sunt vinovat, deci, vă rog, calmaţi-vă, iar cât despre statuie, până la urmă, cine ştie, poate îmi desenează cinevra vre-o una:))).
Cu respect, Cezar

hai-cu

Mărturisesc că a trecut ceva vreme (uite de exemplu întretimp nici nu mi-am dat seama a apărut cezar pe hermeneia și ce să vezi, cezar scrie haiku) de când n-am mai scris despre haiku și despre puternica lui înrădăcinare în cultura noastră.
Haiku-ul este o formă poetică virgulă care se încadrează la una dintre categoriile fotbal, calculatoare sau femei (bărbați, după caz) la care toată lumea spune că se pricepe când de fapt doar Djamal se pricepe.
Și mie îmi place să mai citesc pe site-urile literare de limbă română așa, din când în când, câte un haiku... îmi și imaginez pe loc autorul român de acasă sau din diaspora nu contează, căzut pe gânduri într-o meditație mioritică (că noi asta suntem fraților) în formă foarte fixă, așa cam cât o cinzeacă de țuică, despre natură și nesfârșitele ei forme de manifestare.
În concluzie ca să nu mă lungesc cu ironia la adresa acestor texte extrem de slabe cum este desigur și cel de față înscrise sub titulatura de haiku, recomand tinerilor mei colegi, deci și ție cezar, banuiesc că ești un vajnic tânăr al patriei, sper să nu greșesc prea mult, să îți încerci mușchiul poetic pe ogorul lieraturii române, că e vast.
Iar motto-ul ăla al tău că l-am citit și pe el cu această ocazie sper că nu reprezintă cu adevărat motto-ul tău în viață pentru că prea seamănă cu celebrul 'din greșeală în greșeală spre victoria finală'. Mă gândesc că poate ai vrut să spui că 'drumul spre Iad e presărat cu bune intenții' sau altceva... oricum, prima mea impresie a ieșit prost din motivele mai sus-menționate. Iar dacă faptul că am scris atât de mult cu degetele mele bătrâne sub textul tău nu ți se pare îndeajuns ca să devenim prieteni literari, atunci poți oricând să încearci să scrii mai bine.
Cu drag,
Andu

re Bobadil

Domnule Andu, nu vreau să fiu nici obraznic şi nici ironic cu Dv. care se pare aveţi ceva ani peste ai mei, dar chiar m-am uitat în lista dv. de lucrări şi nu am găsit nici una încadrată la Tehnică literară, cu atât mai puţin ceva scris despre acest gen de poezie, ori credeţi că nouă (vouă, pentru că eu mai am şi alt fel de sânge ce curge prin vene, dar nu mă consider decât român) românilor nu ni se potriveşte acest gen de poezie. Ei bine, eu cred că sunt liber să scriu cum şi ce vreau, dacă place ori nu, asta decide cititorul, cât despre haiku, ar fi bine să lăsaţi totuşi pe cineva mai în drept să judece, căci atât timp cât Dv. detestaţi această formă, sunt sigur că nici nu aţi scris vreodată, sau dacă aţi scris vi s-a recomandat (exact cum faceţi Dv. acum mie) să nu o mai faceţi şi aţi renunţat prea uşor, iar acum vă luaţi de mine ca un fel de răzbunare. Câ domnul Djamal scrie cel mai bine haiku de pe acest site, nu spun ba, îl respect şi-l citesc cu plăcere la fel cum o fac şi cu Dv., dar ironia şi bătaia de joc nu cred că-şi au locul. Am opservat că Dv. cam cu astfel de "tehnică literară" vă ocupaţi pe acest site prin comm-uri - să-mi fie cu iertare. Iar ca crez artistic, este problema mea cum şi ce cred. Încă n-am întâlnit pe nimeni ca pe un text să se lege de crezul meu. În plus n-aţi adus nici un argument prin care să dovediţi - conform tehnicii literare a haiku-ului - că textul de mai sus nu este haiku. Aţi sărit cu gură şi cu ironii la adresa mea, dar a textului, nimic, ceea ce mă face să cred (iertaţimi expresia) că sunteţi în pom cu acest subiect, iar dacă nu vă place cum scriu, nu-i nici o problemă, nici mie nu-mi place Sandra Brown, deci n-o citesc şi nici nu-i deschid vreo carte.
Cu respect, Cezar

cam atat

Cezar, știu că e greu... dacă ar fi ușor toată lumea ar face, nu?
Dar dacă zici că ai destui cititori eu urmez sfatul tău din finalul comm-ului și nu te voi mai citi că am ce citi crede-mă.
Dacă însă ai scris comm-ul la repezeală sau la modul sunt bărbat dar mă tratez, poate te mai citesc... însă nu fără specificații clare din partea ta în acest sens ca să nu îmi pierd timpul cu tine degeaba.
În rest... pe viitor nu te grăbi să faci afirmații mai ales în legătură cu oamenii care scriu de o vreme mai îndelungată, sunt și eu dar sunt mult mai mulți pe aici și mai importanți ca mine la toate capitolele crede-mă. Mai multă prudență nu strică niciodată. Cam ca atunci când faci dragoste și nu vrei să (te) termini prea repede.
Iar în rest, cel mai important lucru în viață e să nu rămâi prost.
Restul e un mizilic.
Andu

Domnule Andu

Eu nu am spus niciodată să nu mă citiţi sau că nu vă citesc, am spus doar că, dacă nu vă place cum scriu, asta e, nu este o problemă. Multora nu le place sau pur şi simplu evită să citească ceva scris de mine nefiind cunoscut, sau mai ştiu eu de ce. Eu vă aştept oricând, dar vă rog să evitaţi totuşi ironia. Eu nu mă consider bun la haiku, dar dacă vedeţi că am greşit, vă rog chiar, dacă vreţi, să-mi daţi un sfat, dacă vreţi. Sunt bucuros să învăţ şi le accept cu plăcere.
Cu respect, Cezar

ironia

Cezar, răspunsul tău îmi place și am hotărât să te mai citesc.
Cât privește ironia, eu propun să avem o relație literară în trei timpi, la început când sunt ironic tu te faci că nu vezi și sari peste pasajul respectiv. Al doilea timp va fi când vei agrea ironia mea și vei începe să fii și tu ironic cu mine în același fel, sau într-un fel superior, nicidecum într-unul inferior. Al treilea timp va fi când vom renunța amândoi la ironie sau o vom folosi nu va mai conta. Ai fi o premieră la pasul trei, dar eu mizez mereu pe noua generație de poeți. Să scrii cu spor dar mai ales cu inspirație,
Andu