Descântec

imaginea utilizatorului Sixtus
...........

Inima scutură sângele
sângele scutură capul
capul scutură praful
praful scutură drumul
drumul scutură lacul
lacu-l scutură pe dracu!

Fapt-Negat!
cu topor Negru
Tăind –Hârşt! – Alb!
Cudalb
osie Neagră
prin pipăit otrăvit
de sângele clocotit
prin ochi mort – vânat
de sprânceană încrustat
prin miros lepădat
şi de sine-apoi mâncat
prin clopotul asfinţit
cu timpanul amorţit
prin cununa sfinţilor
mucenici ai dinţilor
prin rădăcina ielelor
linse-ale măselelor
prin cinciul din cinci
prin călcâiul lui şapte
prim măduva măduvei
prin glasul glasului
prin cântat
prin încântat

Fapt!
cu nouăsutenouăzecişinouă
de chipuri!

Fapt cu lut de topilă
fapt cu creier de broască
ţesută la gură
fapt cu talpă de guzgan
orb
fapt cu liliac
fapt cu ţărână de cai
fapt cu piele de şarpe
fapt cu sânge de arici
fapt cu mână de om ieşită
prin mormânt
fapt cu vine şi gâtlej
de lup
fapt cu roata morii
care împroaşcă
cu praf de fântână
părăsită
fapt cu cenuşă măcinată
pe diudor
fapt cu mătrăgună
fapt de făcut pe ursită
fapt cu păr Negru şi ţâţe
de muiere

Fapt – Cristal – Spintecat
în piatră patru
spartă
cu Negru
umplută
învăscută
cusută în
trup de
vârcolac
mort cu
res-
turi de lu-
nă în gât!

Fapt
Descântat!
Curăţat!

Negru
Ponegru
Pogoară!
Uite!
Lumina ta mă iute!
Butie îndesată
pe dinăuntru lăiată
pregătită
să te primească
Logodită
Nuntită
Fulgerată!

Lumina Mea Neagră
Mă Iată!

Comentarii

pariu

pun pariu că nicu ceaușescu nu o cunoscuse pe nadia comăneci când ai scris acest poem.
să-mi spui te rog dacă am dreptate știind că ești un om corect.
Andu

Boba

Abia asteptam un com ca asta si uite ca a venit. Am sa reproduc, in continuare, dialogul meu cu George Astalos de pe alt site. Pentru ca scopul in care am postat textul a fost sa provoc o discutie despre una si alta care se intampla prin "poiezia" noastra (draga de ea) actuala. Poate incepe pe aici o discutie in acest sens. Intre noi, "nespecialistii". Ca m-am saturat de criticastrii nostrii (zic ei, "de profesie")cu tot soiul de clasificari dambovitene saizecizecism, optzecism, douamiism...prin alte parti, se pare, se vorbeste, pare-se, mai aplicat; despre curente, par un examplu.

Si acum, discutia cu George.

George Asztalos 21.06.10 @ 9:48 editeaza
Impresia că despre mo sau po-mo trebuie vorbit doar de bine ca despre răposați. mai ales la producții citibile și uitabile rapid, fără note autentice, bazate doar pe tehnică și exclusiv interesante.
Un exorcism fără obiectul muncii în care metoda pune rezultatele în insignifianță. maestrul spune dar ceremonia nu mai e demult pe bune.
e just becouse. un fel de vrăjitor din Oz.

Gorun Manolescu 21.06.10 @ 13:23 editeaza
po-mo? nu, ca pe vremea cand l-am scris, prin ‘70, nu exista. mo? nici atat, ca habar n-aveam de el (a fost scris la “glumeti” cand facusem o vizita pe acolo – o data probabil c-am sa scriu cum am ratat, la solicitarea unui coleg de rezerva care chiar nu glumea, sa fiu pus in locul lui Nea Nicu; si am ratat pt. ca doctoru’ n-a vrut sa-mi dea bilet de voie sa ies afara si sa actionez). Atunci de ce l-am postat acu’? Ma intreb si eu. Da voi care-l mai si cititi, ce vina aveti? Aveti doamnelor si domnilor. Ca vorbiti de “Creierul nostru funcţionează (dacă o face) asemenea lumii în care trăim.” – manifest fracturist; “hiperautenticismul, cultivarea valorilor “tari” ale biograficului (optzecistii cultivau valorile slabe), predilectia pentru morbid si pentru zonele psihedelice si infraumane, deviante” – douamiism; “Până la ieşirea din haos, să trăim cel puţin un postmodernism monumental!” – manifest boierist si…pot continua daca nu ma opriti. Trebuie sa recunoasteti ca sunt un precursor cel putin genial. Si-l depasesc net – intotdeauna am suferit de modestie – pe Rimbaud cu “Sezonul lui in Infern” despre care, pe aici,Teo Mortu zicea ca dpa el nu se mai pot scrie poeme in proza. Na! Ca v-am dat unu in versuri.Daca vreti sa stiti din ce curent nou fac parte, nu va spun. Ca nu l-am patentat inca. Si-mi fura altii ieea.

George Asztalos 21.06.10 @ 14:45 editeaza
înțeleg, e ca la faza în care încerci să aprinzi trei feluri de brichete și degeaba că tot chibritul te salvează. soluția e mai degrabă alta: să ști care fel de brichete e bun și care nu. altfel ne trimit gospodinele după chibrituri. că le-am gătat…
asta apropo de curente. în rest poema e faină ca divertisment dar suferindă la capitolul autenticitate. nu e un capăt de țară dar nici genial în ghilimele nu puteți fi d-le Gorun. cu sau fără glumeți. cu sau fără patent pe idei.
să aiurim de bine. cu sau fără Nichita

Gorun Manolescu 21.06.10 @ 15:14 editeaza
Haide, george! Ca noi ne certam pe geni(t)alitate. Si peste noi vine Apocalipsa (de la Vaslui?!)Dar Cozan ala, n-o fi el genial,insa merge impotriva curentului (curentelor). Si chiar face misto de toata lumea (chiar si de el). Cu o pofta pantagruelica de parodie. E mare, dom’le. D-aia se fac criticastrii nostrii scumpi ca nu-l baga in seama. Ca s-ar lua singuri la misto si n-au simtul umorului. Cu maximalismul/Minimalismul care a inceput sa-i bantuie. Ca doar ne sincronizam, ne sincronizam…Ca pe timpuri (nu pot sa nu vorbesc despre ele, ca doar le-am trait). Cand nea Nicu s-a dus intr-o vizita de lucru la o fabrica de biscuiti si i-a intrebat pa aia “Biscuiti?”, biscuim, biscuim…

Gorun Manolescu 21.06.10 @ 16:18 editeaza
P.S.
Cand am zis ca textul asta (amarat) l-am scri prin ‘70, am zis-o pe bune. Si nici nu l-am publicat. Ca, vorba ta, mi-era frica sa nu-i iau painea de la gura lui Nichita (Dumnezeu sa-l ierte!)

P.S.

Ia sa vedem cinge gaseste incoerente in "discursul" meu "critic"! Ce zici, Boba?

mingea

Gorune, inutil să ne apucăm acum amândoi de sentimentalisme de genul că știu eu ce îți poate ție pielea de om renăscut și pana de cronicar al evangheliilor, câte or fi ele. Deci ne vom rezuma la partea critică însă se cere o dezbatere mai amplă și nu cred că am avea cum să o desfășurăm aici... așa că un raincheck onest (și așa plouă afară ca la balamuc) este ceea ce îți ofer, mai ales acum că fata mea dă bacul și la facultate.
Apart of this, textul e excelent. Păcat că e așa de vechi și nu e coniac. Am fi avut mai multe de vorbit pe marginea lui.
Andu

Da

Boba. "Am fi avut mai multe de vorbit pe marginea lui." Si nu despre "valoarea" ci despre... ei, despre, despre...
Dar am fi avut de vorbit atunci cand a fost scris. Nu acum. Si daca altii n-o fac, am sa incerc sa scriu eu niste texte referitoare la poeti (si prozatori) de azi care merita sa fie discutati iar cei care ar trebui s-o faca, nu o fac. Si voi incepe cu Dorin Cozan. Dar nu stiu cand. Ca si pe mine vremea asta m-a pus pe butuci.

Bafta cat cuprinde pentru fie-ta!

butuci

Gorune sper să-ți fiu măcar unul dintre butucii pe care te-a pus vremea... pentru că eu cel puțin o să-mi fac treaba mea de butuc și nu o să crap. Și voi aștepta cu răbdare să scrii, oricum sunt câteva chestii la care mă consider privilegiat, una ar fi că te-am citit.
Andu
P.S. Mersi sărumâna de la Alexandra