azi e 15...

imaginea utilizatorului alma

azi e 15
nimeni nu a scris nimic despre faptul că azi e 15

15 ianuarie 2008 nu va mai fi niciodată
cum niciodată nu va mai fi 15 ianuarie 1889
la anul vor face vâlvă
niște ani rotunzi cum s-ar zice
oamenii preferă cercurile
însă anul acesta despre eminescu lumea tace
lumea vorbește despre cu totul alte lucruri
lucruri lumești
poezie, îngeri, una, alta,
ce știu eu despre ce mai vorbește lumea
aș putea să întreb
ați putea vorbi despre eminescu, azi
fugi bă de-aci, suntem secolul douăshunu, mi se răspunde
oamenii vorbesc despre lucruri lumești
dragoste politică, ce a mai zis unul, altul
!seen eminescu
not on a channel

azi ar trebui să ne începem cu
eminescu, azi a fost 15,
bădiță mihai,
la iași ningea frumos

Comentarii

da, e aproape tragic. ne dam toti poeti nevoie mare si el, poetul, tace. si noi nici nu auzim cum tace. prea multe avem de zis. si prea putina poezie. semnificativ, desi eu as fi renuntat la ultimele 6 versuri. sau as fi pus altceva. ceva mai putin evident.

Da, asa este, Virgil. Nu e un poem propriu-zis, ci mai degraba niste ganduri asternute repede, la sfarsitul unei zile, cand mi-am dat seama ca nimeni, pe niciun site de literatura, nu scrisese despre ASTA. Apoi m-am gandit ca lumea are treaba... Multumesc pentru ca ai lasat semn aici.

Și iată că "Eminescu n-a existat." după cum spunea și Marin Sorescu... Dar cum toate "Trebuiau să poarte un nume" vom ieși din amnezia generală și (ne) vom numi toți, (poate la anul când va fi o sărbătoare rotundă cu aripile până la cer), "Eminescu"...

Aranca, mulțumesc de trecerea ta pe aici. Cândva stiam pe de rost fragmente întregi din "Istoria literaturii române..." a lui Călinescu. Ce mi-a mai rămas în minte, peste vremuri, e cel prin care îmi plăcea să închei lucrările, tezele, bacul la română. Și probabil că va trece o viață pe care voi fi ales să o închei cu aceleași cuvinte: "Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale."