îmi este teamă de femeie

imaginea utilizatorului Virgil
...

îmi este teamă de femeie
în primul rînd este diferența dintre noi
oceanul
pe care îl vrem uneori calm
dar oricît de liniștit ar fi
nu poate purta în cîrca lui nici un pod
ci doar culoarea aceea albastră-verzuie
ca un complex de inferioritate bine mascat
surîsul și rotunjimea genunchilor
siajul către un orizont unde nu ajungi niciodată
apoi este cantitatea obositoare de cuvinte-care-nu-se-pot-spune
îngrămădite între noi strivindu-ne
incomodîndu-ne mișcările
mirosul de carne din nările cîinilor niciodată domesticiți
o rasă de lupi cu pașaport și cont în bancă
pentru care nici un lanț nu este prea scurt
nici o botniță prea sigură
și să nu uităm vechea datorie maternă
umilitoarea idee a sînului care te hrănește
de care depinzi
pe care nu îl vei putea stăpîni
un turn de cetate unde nu îți vei putea înfige steagul
fără să simți o plăcere puțin vinovată
și niciodată sigură

Comentarii

da, un text ce poartă un titlu repede chemător, discursul poetic e bine redat, periat de locuri comune, ideea mertă privită cu atenție, pe scurt, a fost o lectură plăcută

multumesc pentru trecere si comentariu, elian. probabil ca e "repede chemator" in functie de cine esti, barbat sau femeie, dar evident asta se poate discuta multa vreme. sper sa mai citesti si alta data

Bun începutul, bună ideea. Așa și trebuie, să îți fie teamă și nu numai ție, ci la toți. Spre final treci, însă, în alt registru, deși era interesant de continuat tema cu teama. Îmi E teamă de femeie.. sună parcă mai bine.

poeziile tale sunt cuprinzatoare, pline de semnificatii, orice as incerca sa spun devine prin contrast banal, o intreaga istorie de imagini mestesugite, fond si o forma perfecte. vad in teama asta de fapt o recunoastere a unor merite bine pretuite, "complexul acesta de inferioritate" oricat de bine mascat, este magulitor pentru orice femeie. imi place mai ales maretia finalului, rostit cu naturalete!

iata ca ai reusit sa ma amuzi Alina. Dar tare pornita te vad. Pe toti. Sau este vorba despre "culoarea aceea albastră-verzuie/ ca un complex de inferioritate bine mascat" ? just asking mie nu imi place E

Eu pornită?! Și pe care "toți"? Dacă e vorba de culoarea aceea, înseamnă că are legătură și cu titlul, no? Hm.

Alina, parca tu ai spus "și nu numai ție, ci la toți", sau ai uitat? de acolo acel "pe toti" culoarea are legatura cu contextul, ca de obicei

as fi vrut intr-un mod ciudat acest text sa aduca ceva nou ..de ce unui barbat îi este teama de o femeie , lasând la o parte recunostinta pentru sânul matern,steagul infipt ca pe himalaya in uterul unei femei ..o super nouă cucerire. pana unde ne temem unii de altii? daca nu cumva e cultivata artificial aceasta teama, aceasta noncomunicare...semn al podului care nu poate fi contruit peste oceanul de diferente. un pod exista, de asta se nasc oameni... aerian, subacvatic, exista... femeia e totusi mai mult decat sotie, mama, sora, fiica... decat o binecuvantare, un blestem...nu e numai o necesitate fiziologica,ci o necesitate psihologică.

nu cred ca exista pod, dar evident ca parerea mea personala nu are neaparat legatura cu eul poetic din textul de mai sus. cu riscul de a parea malitios, cred ca destul de multe din textele pe care le scriu vor sa spuna ceva. probabil ca vraja sta mai mult in a ascunde decit in a dezvalui. altfel am ajunge sa invatam poezia in scoli, nu?

Îmi place titlul, de o sinceritate cuceritoare. Teama de celălalt e chiar starea noastră de...socializare. În orice relație, până la cuplu. "apoi este cantitatea obositoare de cuvinte-care-nu-se-pot-spune îngrămădite între noi strivindu-ne incomodîndu-ne mișcările"- tăceri care insularizează.

Ioana, cind am sa ma fac mare ma fac psiholog, dar am auzit ca nu se plateste bine. de ce oare tot ce ajunge sa te pasioneze nu face bani?

Nu face bani, dar face t o ț i banii.... "fără să simți o plăcere puțin vinovată/și niciodată sigură"