Se apropie 21 decembrie și anul acesta Hermeneia împlinește patru ani de la apariție ca site și societate de literatură și arte. De data aceasta cred că a sosit vremea unor schimbări și apariția a ceea ce numesc de o bucată de vreme Hermeneia 2.0. Hermeneia s-a născut acum patru ani în urmă din dorința personală a unui site în care să îmi public modestele încercări literare. În jurul ideii s-au adunat mai mulți prieteni. Unii au rămas, alții și-au continuat drumul literar pe alte căi. Hermeneia a continuat să existe și schițele acelea de website creionate pe masa din bucătărie (ce prozaic sună! dar chiar a fost pe masa din bucătarie) au căpătat încet, încet chip și formă și site-ul Hermeneia.com, deși cu intenții și infrastructură modestă, a reușit să își continue activitatea. În general am fost adeptul principiului că dacă cineva vrea să scrie, să creeze, mijloacele sînt un lucru secundar. Cine are talent și inspirație nu are nevoie de instrumente speciale. De fapt cred că facilitățile lumii moderne (și postmoderne), sau „lipsa de constrîngeri”, cum o numesc eu, generează mai degrabă o diluare a „intensității artistice”. Dar probabil că unii îmi vor spune că e înțelept să existe un echilibru iar alții vor spune că nevoia de schimbare de cadru este o nevoie reală, că oamenii pot aluneca în rutină, etc. În orice caz, „de-o fi una, de-o fi alta”, probabil că a venit vremea unor schimbări. Am reușit să îmi fac timp în ultimele luni și să lucrez la noua versiune.
În principiu, majoritatea pregătirilor au fost făcute și sper că site-ul va putea să fie convertit la noua versiune pînă la sfîrșitul acestui an. Aceasta în cazul în care nu vor exista piedici majore. Da! În mai puțin de două săptămîni. Bine că mi-am luat concediu.
Evident noul site va presupune destul de multe schimbări atît de formă cît și de fond. Și vă asigur că scriu acest text informativ nu doar de dragul de a mă lăuda cît de fain are să arate. Pentru că evident „the beauty is in the eye of the beholder”. Scopul principal al acestui text este acela de a vă aduce la cunoștință acele schimbări care vă vor afecta în mod direct.
În primul rînd aș vrea să vă informez asupra faptului că începînd cu Hermeneia 2.0 procesul de apariție a unui text va fi următorul. Fiecare membru va posta, adică va putea să salveze mai întîi un text nou creat sub formă de CONCEPT. Un text CONCEPT nu va fi vizibil sau accesibil decît autorului său și bineînțeles editorilor și administrației Hermeneia. Un text CONCEPT va putea fi editat ca orice lucrare în proces, dacă se va dori acest lucru. La momentul în care autorul consideră că textul său CONCEPT este bun pentru cititori el va putea să îl publice. Un text PUBLICAT va putea să continue să fie editat dacă se dorește aceasta. Un text PUBLICAT va putea fi comentat și/sau recompensat, remarcat și va putea fi așezat pe diferitele pagini ale Hermeneia sau pus în colecții sau seturi de texte preferate ale diferiților membri. Un text PUBLICAT va putea fi, la nevoie, RETRAS din publicare redevenind astfel din nou un text CONCEPT invizibil. În final, orice text va putea fi șters în mod definitiv. Deoarece Hermeneia introduce posibilității plasării textelor în ipostaza invizibilă de CONCEPT, nu vom mai oferi nimănui serviciul de a recupera texte șterse.
În ce privește membralitatea pe Hermenaia, în primul rînd vreau să vă spun că va avea loc o schimbare a politicii și procesului de înscriere pe Hermeneia.com. Pînă acum înscrierea se făcea prin trimiterea unei cereri însoțită de trei texte pentru aprobare. Consiliul Hermeneia delibera asupra cererii și persoana respectivă era acceptată ca Novice sau Autor, sau era respinsă. Începînd cu Hermeneia 2.0 acest proces va dispare. În principiu oricine va putea să se înscrie pe Hermeneia. Odată trimisă cererea de înscriere ea va fi aprobată manual în mai puțin de 24 de ore dar fără condiții prealabile legate de trimiterea vreunui text. În acel moment membrul înscris va deveni NOU VENIT.
NOUL VENIT va avea aproximativ aceleași drepturi ca orice alt membru de pe Hermeneia. NOUL VENIT va putea să își posteze, editeze și publice textele personale. Va putea să comenteze sub textele altora și să răspundă la comentarii. Nu va putea însă să acorde penițe de aur. Va vea însă și alte facilități care aparțin de noua funcționare a site-ului Hermeneia. Este posibil ca NOUL VENIT să publice texte deosebit de proaste. În acest caz editorii vor putea retrage din publicare textul respectiv sau îl vor putea trimite la cutia cu nisip unde va rămîne pînă în eventualitatea unei îmbunătățiri semnificative. NOUL VENIT va fi observat de editorii și conducerea Hermeneia în legătură cu calitatea textelor publicate și a activității pe Hermeneia și pe parcursul unei perioade de una pînă la două săptămîni se va lua decizia încadrării lui în una din categoriile NOVICE, COLABORATOR sau AUTOR pe Hermeneia.
NOVICE este categoria cea mai nepretențioasă pentru un membru Hermeneia. Nu este în mod obligatoriu categoria la care va fi încadrat NOUL VENIT (la fel cum nu a fost cazul nici în Hermeneia 1.0) dar va avea un anumit gen de restricții pe care categoria nu le are acum. Probabil cea mai importantă va fi aceea că nu va putea acorda penițe de aur. Este posibil ca NOVICELE să publice texte deosebit de proaste. În acest caz editorii vor putea retrage din publicare textul respectiv sau îl vor putea trimite la cutia cu nisip unde va rămîne pînă în eventualitatea unei îmbunătățiri semnificative.
COLABORATORUL este o nouă categorie a cărei necesitate am considerat-o oportună de vreme ce cred că există unii membri Hermeneia care oarecum au depășit stadiul de NOVICE dar încă nu au constanța sau chiar abilitatea de a scrie suficient de bine pentru a fi încadrați la AUTOR. De asemeni cred că unii membri au fost promovați la categoria AUTOR oarecum pripit sau nu au confirmat așteptările care au însoțit promovarea. Toți aceștia vor deveni parte a noii categorii de membri COLABORATORI. Membrii COLABORATORI nu vor avea restricții de nici un fel în ce privește postarea, editatea și publicarea de texte sau în ce privește comentariile. Totodată ei vor putea oferi penițe de aur diferitelor texte. Activitatea și textele lor vor fi urmărite și la momentul potrivit vor fi promovați la categoria de AUTORI Hermeneia. Știu că această decizie și mai ales reîncadrarea unor actuali AUTORI la categoria de COLABORATORI va putea stîrni indispoziție dar cred că voi găsi înțelegere și cred că decizia este menită să ducă la îmbunătățirea calității textelor tuturor și a calității textelor pe Hermeneia în general.
AUTORUL este o categorie pe care am avut-o și pînă acum dar care vreau ca de acum încolo să fie și mai serioasă și la care să nu se ajungă decît pe baza unor merite literare clare. Unii din membrii de astăzi vor fi reîncadrați la categoria de membru CORESPONDENT pe Hermeneia.
CORESPONDENTUL este o nouă categorie și își găsește rostul atît în modul în care se comportă unii membri Hermeneia de acum cît și în unele cereri pe care le-am primit de-a lungul timpului. În ce privește unii membri Hermeneia de acum, ei sînt practic absenți. Adică nici nu mai postează și nici nu mai comentează. Cred că nu este corect să îi păstrăm ca și membri activi. Ei vor fi anunțați (îi anunț și pe această cale, dacă binevoiesc să citească) faptul că dacă nu iau o anumită decizie în ce privește activitatea pe Hermeneia atunci vor fi în mod automat reîncadrați ca membri CORESPONDENȚI, o categorie care, așa cum veți vedea, are restricțiile ei. În această categorie intenționez să reîncadrez și pe toți membrii Hermeneia care nu au mai activat de cel puțin 12 luni. Pe parcurs orice inactivitate de genul acesta, sau la cerere, poate duce la reîncadrarea în categoria de membru CORESPONDENT pe Hermeneia.
De asemeni pe parcursul timpului am avut și cazuri în care unii oameni m-au contactat și au fost deschiși cu mine. De obicei a fost vorba de oameni în vîrstă care au scris în timpul vieții, au mai multe manuscrise și ar dori să le posteze dar nu sînt foarte pricepuți la computer și nu se pot angaja la o activitate susținută pe site dar ar vrea să își pună textele aici, așa pentru... posteritate. Tuturor acestora li se potrivește, după părerea mea, încadrarea de membru CORESPONDENT Hermeneia.
Restricțiile majore ale membrilor CORESPONDENȚI vor fi aceelea că nu vor putea posta nici un fel de comentarii și nici nu vor putea oferi penițe de aur diferitelor texte. Consider că un membru care dorește să aibă aceste facilități trebuie să binevoiască să fie activ pe site măcar... o dată pe an.
CONSACRAT - aceasta este o categorie pe care nu am mai avut-o și care poate nu ar fi neaparat necesară. Nu este de fapt în esența ei atît o nouă categorie cît o nouă facilitate. Dar m-am gîndit că de vreme ce și alte site-uri o au poate nu ar fi rău să o avem și noi. Nu sînt încă sigur de modul în care o voi implementa tehnic cît și de implicațiile de copyright dar probabil pe parcurs voi găsi o soluție. În principiu este vorba despre posibilitatea de a publica texte aparținînd unor autori consacrați, decedați sau în viață, români sau străini. Nu intenționez să am această categorie funcțională imediat cu inaugurarea Hermeneia 2.0.
MAESTRU - această categorie a existat și pînă acum dar nu am promovat-o. Ceea ce doresc în principiu să fac cu această încadrare este următorul lucru. Doresc să existe ca o încadrare onorifică și temporară. Adică vreau ca odată pe an Consiliul Hermeneia (sau poate un consiliu extraordinar ceva mai larg) să discute și să propună acordarea acestui titlu la 2-3 sau mai mulți din membrii (AUTORI) Hermeneia care s-au remarcat în mod real în anul precedent prin ceea ce au publicat pe Hermeneia. Acest titlu-încadrare să nu fie decît o onoare și să nu presupună nici drepturi și nici responsabilități suplimentare ci să fie doar un mod de răsplătire și încurajare a excelenței pe Hermeneia. În același timp acest titlu-încadrare va fi valabil doar un an de zile și nu va putea fi acordat succesiv doi ani la rînd aceluiaș AUTOR. Restul detaliilor și celelalte aspecte logistice vor putea fi discutate și hotărîte pe parcurs.
EDITORUL - în principiu această categorie o continuă pe cea de acum. Ei reprezintă generatorii de control și politică editorială pe Heremenia. Dar aș vrea să adaug că în principiu doresc ca de acum EDITORII să aibă și rol disciplinar de semnalare și avertizare a abaterilor administrative nu numai a celor literare. Deci EDITORII vor cumula funcțiile EDITORILOR și MODERATORILOR de pînă acum. Sînt conștient că unul din principiile inițiale ale Hermeneia a fost păstrarea distanței între autoritatea EDITORILOR și autoritatea administrativă a MODERATORILOR. Din motive explicate la vremea respectivă și lesne de înțeles. Doresc să veghez asupra acestui lucru și în continuare și dacă va fi nevoie voi crea un rol special pentru activitatea de moderare pentru problemele de natură administrativă.
REDACTORUL ȘEF este în principiu un EDITOR care va putea lua decizii în absența DIRECTORULUI, va dezbate și decide sancțiunile disciplinare (funcție jucată de MODERATOR pînă acum) și va decide în majoritatea problemelor administrative. De asemeni propune numiri de EDITORI, etc.
DIRECTOR.
Acesta sînt în mare modificările majore pe Hermeneia și care vă vor afecta activitatea aici într-un mod sau altul și am considerat că este normal și de bun simț să vi le aduc la cunoștință. De asemeni vreau să vă asigur că profilele și parolele vă vor rămîne neschimbate. Nu știu cum va fi cu pozele pe care le aveți în profil dar sînt convins că le veți putea pune din nou. Totodată aș vrea să vă spun că întreruperea necesară convertirii la noua platformă va fi anunțată pe site și sper să nu dureze prea mult timp. Vă mulțumesc aniticipat pentru înțelegere.
Vor exista multe alte schimbări și îmbunătățiri (sper) față de funcționarea și aspectul actuale dar desigur că în esență Hermeneia va rămîne un site și o comunitate pentru cei preocupați de literatură, artă și civilizație. Sper ca aceste modificări (și multe altele) să ducă la o revitalizare a activității pe site, la o diversificarea a ofertei siteului și la un interes sporit din partea cititorilor.
Vă încurajez să puneți sub text comentariile, întrebările, observațiile și propunerile voastre și voi încerca să răspund în limita timpului disponibil.
P.S. 1 - Aceasta nu înseamnă că nu puteți continua să vă postați textele aici. Toate textele vor fi transferate pe noua variantă a site-ului.
P.S. 2 - La o analiza amanunțită am decis și ca toți cei care s-au înscris de patru luni și nu au postat nici un text încă să fie transferați în categoria de membru CORESPONDENT indiferent de categoria căreia i-au aparținut pînă acum.
P.S. 3 - O problemă care a apărut este transferarea pozelor pe care fiecare le folosește în profil. Nu se va putea face datorită complicațiilor tehnice care apar și deci am să vă rog pe fiecare să vă salvați pozele separat și să le încărcați în profilul personal după lansarea noului site.
Comentarii
despre site
nicodem -
"La mulți ani" și "Sărbători fericite". personal, aș dori ca situl să spargă, în sfârșit, gheața (ori greața?) creată între diferitele condeie (care scriu in vers alb, clasic, elitistic, profund sau mai puțin profund). nu, românul nu s-a născut poet, toți învățăm și ne străduim spre mai bine... eu țin să mulțumesc pentru acest forum.
erată
nicodem -
elitist in loc de elitistic. bobadil și-a și întins arcul...
Virgil,
Dorel -
Foarte interesant proiectul. E de sperat că va anima activitatea pe site-ul nostru elitist (și e bine să fie elitist). Cu condiția ca forma să nu depășească fondul. Aș face, totuși, câteva observații sincere (poate tardiv, pentru că lansarea noii formule e programată pentru luni, 21 decembrie, ziua solstițiului de iarnă). În principiu, e vorba de clasificarea valorică a membrilor, care le creează unora, mai sensibili, reticențe în a încerca să posteze pe acest site. Găsesc că e foarte bună ideea de a incadra, inițial, autorul în categoria de NOU-VENIT (atenție: NOU-VENIT, NOU-VENITUL, NOU-VENIȚII, NOU-VENITELE etc., exact ca NOU-NĂSCUT). Aș propune ca timpul de menținere în această categorie să fie mai mare și oarecum flexibil - între o lună și trei luni și chiar mai mult, în funcție nu doar de valoarea, dar și de activitatea membrului respectiv (asta nu poate să deranjeze; eu, de pildă, joc șah pe internet de câteva zile și am categoria de NOU, dar nu mă deranjează deloc, deși îi bat măr pe unii dintre "consacrați"; e drept, nu sunt admis la unele turnee - dar nici asta nu mă deranjează, înțelegând eu că sunt nou-venit). A doua propunere ar fi următoarea: după ce NOU-VENITUL își face stagiul (temporal sau valoric), iar Consiliul Hermeneia decide la ce categorie să-l încadreze, aceasta (încadrarea) să fie operată și precizată pe site numai în urma obținerii acceptului din partea membrului respectiv (iar acest principiu să fie stipulat în regulament). În felul acesta se va evita lezarea unor susceptibilități sau orgolii, dar se va stimula și inițiativa de a posta pe acest site. În plus, în situația că autorului nu-i convine încadrarea și dorește să se retragă, acest lucru să fie posibil prin ștergerea deplină a paginii sale (și, dacă tehnic nu e prea complicat, și a comantariilor făcute). Tot așa ar trebui procedat în cazul eventualelor declasificări ale celor considerați deja autori, în urma trecerii la noua formulă (operație care ar trebui făcută, după opinia mea, cu multă grijă). În sfârșit, ca să nu lungesc vorba, o ultimă observație/ propunere. Ea e legată de faptul că termenul NOVICE are anumite conotații negative și eventualitatea încadrării în această categorie (mai exact, sub acest termen) ar putea stârni unele reticențe. Aș propune, prin urmare, înlocuirea termenului de NOVICE cu cel de STAGIAR (care înseamnă cam același lucru, dar cuvântul are mult mai puține conotații negative). Evident, promovarea de la STAGIAR la AUTOR (eventual, via COLABORATOR) să se facă pe baza valorii și activității, astfel încât cineva să poată rămâne permanent STAGIAR . Evident, stagiarul să nu aibă dreptul de a acorda penițe de aur (și nici de argint, de bronz sau de fier!). Cu cele mai bune intenții, t.c.
exprimare corecta
Anaivlis -
"În principiu marea majoritate a pregătirilor [..]" Sunteti sigur ca aceasta exprimare este corecta si ca nu constituie un pleonasm?
parere
nicolae -
multumesc ca inca mai exist printre dv, chiar daca am anuntat retragerea. retragerea mea s-a facut din cauza termenului "novice" precum si a gonirii de pe sit ("lasa-ne!") fara sa mi se fi demonstrat nonvaloarea. situl "hermeneia" este o nisa in peisajul cultural si nu trebuie decat sa fii bucuros ca exista o astfel de oportunitate. Personal cred ca nu are substanta fiindca te lasa singur si in voia unor creatori care, prin absurd, ar putea sa nu fie reprezentativi valoric pentru realitatea culturala contemporana. Propun: - Posibilitatea stergerii definitive a unui cont. -nou venitul sa fie ajutat "invizibil" de o echipa profesionista pana cand textul propus devine publicabil. - gradele sa nu poarte denumiri, ci: nivel 1, 2. 3 . - obtinerea unui nivel valoric sa nu poata fi revocata niciodata, fiindca, daca s-a urcat o treapta, inseamna ca au exista texte valorice. - echipa administrativa sa aiba 2 nivele: una compusa din profesionisti, adica din creatori care au habar cu se mananca literele, si alta din creatori care activeaza efervescent, deci au timp si vor sa contribuie la indeplinirea rolului cultural al spatiului. dar echipa respectiva sa nu aiba nivel superior, ci fiecare sa fie cata valoare demonstereaza ca are. - titlul de maestru sa fie obtinut prin rezultate, respectiv: cine obtine cele mai multe penite de aur, devine maestru si asa sa ramana cat va activa aici. nu-mi raspundeti fiindca stiu ce se va spune. cer stergerea contului asigurandu-va ca zilnic voi fi un trecator prin creatiile dv.
nou ~~~~~ venit
Virgil -
în DEX-ul din nouășopt scrie așa: VENÍT, -Ă, (1) venituri, s.n., (2) veniți, -te, s.m. și f. 1. S.n. Sumă de bani care revine unei persoane sau firme dintr-o activitate prestată sau din proprietatea deținută, într-o perioadă de timp; câștig, beneficiu. ♢ Venit național = indicator macroeconomic al rezultatelor activității (anuale) reprezentând suma veniturilor încasate de posesorii factorilor de producție care participă direct sau indirect la producție. 2. S.m. și f. Persoană care vine, se prezintă undeva, la cineva. ♢ Nou venit = persoană sosită de curând undeva, la cineva. – V. veni. Sursa: DEX '98 | Este o greșeală de tipar? întreb și eu, așa ca românul dezromânizat, cum îi place Bobadilului să mă caracterizeze.... dar întreb. Poate mă luminați. Este oare nevoie totdeauna de liniuța de legătură ca să fie cuvînt de sine stătător?
exprimare incorectă?
Virgil -
exprimare corecta - Anaivlis - 2009-12-19 "În principiu marea majoritate a pregătirilor [..]" Sunteti sigur ca aceasta exprimare este corecta si ca nu constituie un pleonasm? Nu sînt nesigur. Cred că o majoritate este o realitate în raport cu un întreg (o totalitate). Dar în același timp poate reprezenta în valoare absolută un număr mic... în raport cu un alt număr. Este adevărat însă ca a spune o mică majoritate sună cam aiurea. Dar o mare minoritate nu mai sună neaparat aiurea. Tocmai din cauza perspectivei din care privești. Problema dificultății acceptarii expresiei marea majoritate cred că este echivalentă cu paradoxul unei iluzii optice în lumea fizică. Dar fără îndoială că s-ar putea să mă înșel. A nu fi nesigur nu înseamnă neaparat a fi corect.
salutare
Ecaterina Bargan -
salut schimbarile propuse si sper sa nu vina in detrimentul scrisului. o sa incerc sa fiu membru mai activ in noul an.
răspuns cu privire la ștergerea conturilor
Virgil -
vreau doar să ofer un scurt răspuns cu privire la ștergerea conturilor. Despre celelalte lucruri voi răspunde pe parcurs. Regulamentul stipulează: 14. De comun acord cu conducerea Hermeneia un membru poate obține retragerea contului. Acest lucru nu presupune dispariția profilului sau textelor membrului respectiv ci doar închiderea contului pentru o perioadă determinată sau nedeterminată de timp. Astfel că la cererea expresă a membrilor care au vrut să se retragă am șters întotdeauna conturile precum și textele lor. Nu am lăsat acest lucru la dispoziția fiecăruia în mod automat (deși luate pe rînd fiecare text poate fi șters de către autorul lui) tocmai pentru că am avut cazuri cînd oamenii au revenit și ne-au rugat să le regăsim și reabilităm textele. Nu a fost întotdeauna o muncă simplă și de aceea am ales ca ștergerea definitivă să se facă doar la cerere și după ce autorii confirmă că și le-au salvat. Astfel că întotdeauna a existat și va exista posibilitatea ștergerii integrale a contului pe Hermeneia. Dacă cineva nu a cunoscut aceasta este probabil din cauza necunoașterii regulamentului.
NOU-VENIT
Dorel -
Virgil, Mă poți crede pe cuvânt, deoarece sunt profesor de română la un colegiu național liceal. Dar, în fond, e bine că nu mă crezi, mai ales că ai dreptate în legătură cu forma din DEX. La noi a apărut, însă, între timp, în 2005, un "Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic", ediția a II-a, girat de Academie, care a devenit un soi de Biblie ortografică a școlilor (îi zicem, pe scurt, DOOM 2);el stabilește regulile în vigoare (câteva, poate, discutabile, doar că în materie de ortografie și ortoepie nu e bine să se discute). La litera N, "nou-venit" (pag. 539) sunt înregistrate formele indicate de mine. Ți-am atras atenția cu o oarecare strângere de inimă, gândindu-mă că s-ar putea să te simți vexat. Dar n-a fost în intenția mea să te cert și, vorba lui Arghezi:"N-am vrut nici atât să-l supăr/ Cât piperul de ienupăr..." (pe Dumnezeu, zicea el). În orice caz, exemplele care se dau pentru lămurirea formei sunt de tipul: "Vom obține, prin muncă, un nou venit bănesc (noi venituri bănești) în familie". "Față de George, care locuiește aici de 2 ani, Ion este nou (recent) venit în familia noastră". "Acest nou-venit (oaspetele) trebuie să respecte regulile casei". Cam așa ceva (iar dacă nu eram corect, aș fi putut evita cel de-al doilea exemplu, care e pe muchie de cuțit). Dar problema cu forma NOU-VENIT e secundară (deși trebuie s-o utilizezi pe site). Mă interesa ce părere ai despre celelalte observații...Ele reprezentau partea mai importantă a intervenției mele.
N.B.
Călin Sămărghiţan -
Găsesc binevenite noile formule care vor impropria un caracter mai elitist site-ului, ceea ce e bine. Totodată cred că această formulă va dezvolta chiar un anumit atașament al autorilor față de acest spațiu, care iarăși e bine. Cred că formula propusă depășește stadiul de site-atelier literar, de formulă populistă și prea diluată, face o bună distincție între diversele categorii și accentuează ideea de competitivitate și perfecționare personală. Sper din toată inima ca ideea să dea roadele pe care le întrevede. Mie îmi sună bine. Iată și câteva păreri: 1. Excelentă ideea de "text concept". Probabil că tehnic va trebui avut grijă ca în momentul publicării să intre ca text nou, și nu la data (învechită) a "conceptualizării" sale, putând fi astfel rătăcit în subsolul listelor textelor publicate. Foarte bune categoriile de membru "colaborator", "corespondent" ori "consacrat". 2. Poate că ar fi bine să existe și o categorie intitulată eventual "critic avizat", profesioniști în materie, cu pregătire de specialitate și vastă experiență în domeniul criticii literare, ale căror comentarii să apară poate chiar într-un mod evidențiat. Poate doar ei să aibă dreptul la penițe galbene (autorii doar albe ori altceva)? Avem cel puțin un exemplu de astfel de personalitate aici pe site, care cred că ar trebui pusă în valoare, sunt sigur cu beneficii directe asupra calității literare a site-ului, a discernerii valorilor, fără a deranja sau a se amesteca cu nimic nici în categoria editorilor/moderatorilor ori a redactorului șef. Să "prinzi" un critic literar dispus să activeze aici, ar fi o noutate absolută pe întreaga paletă a site-urilor literare și o marcă indubitabilă a valorii acestei comunități. 3. Subscriu opiniei ca "novicele" să fie numit "stagiar", din motivele invocate la locul respectiv. 4. Cred că s-ar impune un control strict al identității celor înscriși în oricare dintre categorii pentru a se evita "dublările" ce pot fi utilizate și în alte scopuri decât cele literare, dar probabil aceasta se avea deja în vedere. Înțeleg că nu e democrație și nici nu trebuie să existe democrație în literatură, eu doar am dat câteva sugestii care pot fi foarte bine ignorate, sunt de acord. Abia aștept să văd noua formă.
design ?
hialin -
hermeneia 2.0 presupune cumva si modificari de design (layout)... ? mi se pare ok ideea de curatenie printre membrii inactivi, diferentiera lor prin incadrare, desi cred ca va fi mai mult munca pentru consiliu. ialin
câteva idei
Crin -
Modificările cred că vor aduce... a breath of fresh air, cum s-ar spune, și asta e bine. Sunt de acord cu categoriile menționate de Virgil, deși poate că ar fi mai ușor să se utilizeze simple cifre 1, 2, 3, cum sugera Nicolae, astfel se înlătură denumiri, potențialele aluzii. Dar oricum hotărâți să faceți cred că va fi bine. Mie-mi place în mod special acea noțiune de CONCEPT a unui text. Mi se pare o idee genială, în sensul că oferă posibilitatea de editare a textelor pe site fără plimbarea prin 10 pagini pentru că în word ai uitat o virgulă, ai greșit o exprimare, etc. În acest sens, și mai ales în ideea de a-i ajuta pe cei nou-veniți (dar și pe autori) ar fi ca editorii să poată vedea și comenta pe aceste texte invizibile, pe CONCEPTE, lucru care cred că ar fi util administrativ vorbind, gen: probleme de diacritice, de încadrare a textelor, de limbaj licențios, sau.. ce va fi să fie, având în vedere că va deveni o comunitate cu acces liber. Ideea lui Călin cu un critic avizat pe site mi se pare foarte bună, cum spune și el, ar fi ceva inedit între site-uri, și cred că ar atrage lume. Iar diferențierea penițelor mi se pare din nou o idee bună, criticul - galbenă, autorii - albă. De ce nu? Este nevoie de feed-back. Aș sugera o casuță cu acordare de note, chiar și în lipsa unui comentariu. Poate deveni un vot de popularitate, dar de ce nu? E tot un fel de feed-back. Ar putea avea atașat un grafic cu ce categorii, ce fel de note au dat. E doar o sugestie, nu știu cât de greu ar fi de realizat. Dacă îmi mai vin idei, mai spun. Până una alta, salut efortul și abia aștept ziua de luni. :) Îți urez succes, Virgil. :)
nicolae
Virgil -
e probabil caraghios modul tau de a te comporta si nici nu cred ca am replica. adica nu cred ca pot sau sint obligat sa raspund cuiva care 1. ne anunta ca pleaca 2. imi spune sa nu ii raspunsd 3. imi cere sa ii sterg contul. Nu am sa fac decit ceea ce fac de obicei din bunavointa. Pentru ca am oroare sa tot fac si desfac conturi inchise din capriciu. Desi pot accepta ca artistii (sau cei ce se pretind) pot avea o astfel de meteahna. Deci, inainte de a-ti inchide contul am sa te mai intreb inca o singura data, pentru ca te vad oarecum suparat pe sat. Asta si pentru ca pina acum nu imi aduc aminte sa fi primit aceasta cerere de la tine in mod direct. Deci il inchid sau nu?
precizare
Virgil -
As vrea sa clarific o intelegere gresita. Am impresia (din comentarii ca unii au inteles ca noua varianta a site-ului va fi lansata lunea aceasta cind Hermeneia implineste 4 ani. Vreau sa ma auto-citez pentru ca sa fie clar pentru toata lumea: "În principiu, majoritatea pregătirilor au fost făcute și sper că site-ul va putea să fie convertit la noua versiune pînă la sfîrșitul acestui an. Aceasta în cazul în care nu vor exista piedici majore. Da! În mai puțin de două săptămîni." Aceasta inseamna in perioada de acum pina la sfirsitul anului. Deci cei 4 ani ii aniversam tot in "camasa" asta. Pe parcurs va voi raspunde si la celelalte observatii. Si mai astept comentarii. P.S. Anaivlis, pina la urma am corectat cu varianta ta.
re.
nicolae -
Domnule Titarenco, dupa ce am fost jignit de un autor (superior mie ca nivel) pe situl dv, v-am adresat un e-mail prin care solicitam stergerea contului. Si mi-ati raspuns: "nicolae, eu nu ti-am spus sa pleci" (citat din memorie). Am ramas surprins intrucat hermeneia mi s-a parut un sit cu reguli dure (faceati observatii la comentarii sa nu fie off, penitele sa fie argumentate, preferati postari putine si bune etc.) Apoi... eu nu fac parte din categoria elitistilor, sunt omul acela simplu din parodia recenta a lui Nincu, un om care stie ceva mai mult decat cei din urma sa, dar nu suficient sa fie important. V-as incurca fiindca este posibil sa nu inteleg creatiile, ar trebui sa ma certati si sa ma penalizati fiindca urasc diacriticele si comit greseli typo, chiar conjug aiurea cate un verb... Apoi mi se nazareste cateodata sa fac pe criticul sau pe filozoful, am o idee fixa cu moralitatea, imi sare repede tandara, refuz sa citesc exprimarile din limbi altele decat cea romana, ba chiar pledez pentru romaneasca veche din popor si cultiv imbogatirea si redescoperirea acesteea. In concluzie sunt un salbatic si, deci, nu putem avea puncte/interese comune. stiu, imi veti raspunde ca noua versiune primeste si... prostii. Ei, asta e: nu pot sa ma conving ca sunt prost. Am toate defectele, numai prost nu ma simt. Imi mai trebuie ceva timp si voi cobori cu siguranta in patratica mea. concluzie: stergeti-mi contul.
magna cum laude
ovYus -
virgile, absolut laudabil acest nou proiect al tau. in sfarsit tirania incepe sa se manifeste ca atare, cu toate functiile si institutiile "statului" Hermeneia. felicitari - pt un om ca tine e apogeul! daca tot tam-tamu-ul acesta internautic ar fi dublat de un set de valori literare (si chiar umane), probabil ai fi dat lovitura. date fiind conditiile insa... sandramaua "hermeneutica" ramane un local provincial, nesemnificativ pe scena limbii romane. ...in ciuda carcotasilor ;) orice bun manager, care urca firma pan' la cer, cunoaste importanta ''schimbarii la fata'' a marfii sale, printr-un nou ambalaj. lauda tie.
Hermeneia 2.0 = Agonia redivivus?
ovYus -
observabil pt toti e ca Hermeneia devine o copie xerox a Agoniei. in lipsa de idei, virgil da copy-paste-uri de la mai vechii confrati intr-ale pseudoliteraturii. (a nu se intelege ca m-as opune cumva, prin acest comment. studiul regimurilor autoritar-corporatiste a devenit o pasiune pt mine si n-as vrea cumva sa obstructionez dezvoltarea fireasca a unuia dintre ele. ) so... Hermeneia 2.0 = Agonia redivivus?
Ecaterina Bargan
Virgil -
Ecaterina, multumesc pentru salut. Si eu sper acelasi lucru.
DOREL si NOU VENIT
Virgil -
Dorel, apreciez penita de aur mai mult ca pe o sustinere a proiectului decit ca pentru vreo anumita valoare literara a textului. Apoi vreau sa spun ca nu m-au suparat observatiile tale. Nutresc speranta ca nici pe tine nu te vor supara ale mele. In primul rind despre acest "nou venit". Ma tem ca nu mi-ai raspuns nici la rugaminte si nici la intrebare. Mi-ai spus sa te cred pe cuvint fiinda esti "profesor de română la un colegiu național liceal". Te cred. Te cred ca esti "profesor de română la un colegiu național liceal". Acuma sa vad daca ma crezi si tu pe mine ca printre citeva scoli pe care le-am absolvit se afla si "un colegiu național liceal" unde .... surprise, surprise!!! mi-am dat examenul de bacalaureat pina si la limba româna. Cred ca nu mai e nevoie sa mentionez ca am studiat limba româna cu citiva profesori pentru care pastrez o amintire speciala. Dar, trecind peste nostalgii, sa revenim la oile noastre. Cred ca nu e cazul sa ne batem in licee, colegii sau profesorate de limba româna. Eu te-am rugat „sa ma luminezi si sa imi explici”, eventual. Raspunsul tau nu a facut nici una si nici alta. Pe vremea cind faceam eu scoala profesorii nu ne spuneau cum e porunca de la academie ci ne explicau logic. Tot pe vremea aceea academia nu schimba „corectitudinea limbii române” o data la opt ani. Pentru ca tu nu mi-ai spus cum e corect. Tu mi-ai spus cum porunceste academia. Daca miine academia asta vestita scoate o „lege” cum ca nu se mai scrie „măcar” ci ”măkar” tot asa ai faci. Adica ai sa imi atragi atentia ca nu scriu... „korect”? Evident e hilar. E hilar si absolut arbitrar si inconsecvent. Am si eu DOOM-ul (apropos, interesanta si comica similitudine cu numele unui joc electronic cu monstri, mutanti si aberatii humanoide - oare sa fie o aluzie pe undeva?) Deci, am si eu DOOM-ul, Dorel. Ce nu ințeleg eu este de ce e nevoie de liniuta cind scrii nou-venit sau nou-născut dar nu ni se spune ca ar fi nevoie cînd scrii nou apărut sau nou format. Sau, de ce corect ar fi să se scrie răufăcător, dar rău-platnic, însă (ciudat) rău intenționat. Si exemplele pot fi nenumarate. Concluzia mea este, asa cum spuneam, ca o asfel de ”decizie” este o aberatie in primul rind pentru ca e o... decizie. Si apoi este arbitrara si inconsecventa. Chestia cu arbitrarul si inconsecventa am senzatia ca este de acum o boala cronica la Academia Română. Uite, să îți spun ce aș aprecia eu. Eu aș aprecia dacă Academia Română ar fi inteligentă și... inteligentă. ăăăăă, am zis inteligentă? Am... zis. Deci, dacă ar fi intelientă cum sînt deferitele edituri americane sau britanice ca Webster, Oxford, Wordsmith, Cambridge, etc, ar spune uite dom'le cum sta treaba: limba asta e o chestie vie și dinamică. La ora actuală se pot întîlni în scriere și forma nouvenit, și nou-venit, și nou venit. Toate sînt vii si active la data actualei editii. Adică incorectitudine are fi să scrii nouu veiit, sau nouă venită, sau noauă veniți, etc. Nu știu dacă înțelegi ce vreau să spun. E una să prezinți și să explici de ce este incorectă (sau corectă) o anumită scriere, și e altceva să spui „dom'le, din 1998 pina in 2006 (toamna) a fost corect fara liniuta, iar de atunci, de la noi porunca e, ca se scrie cu liniuta”. E de-a dreptul medieval de caraghios. E ca in povestile alea din copilarie in care cite un imparat mai hapsin hotara ca de miine toti copii din imparatie care se nasc in ziua de marti vor purta numele de „Ridiche”. Eu chiar compatimesc profesorii de lb. romana care sint redusi in conditiile astea la nivelul de agenti de politie lingvistica. Adica pina ieri daca scriai „nou venit” iti dadeam 10 iar de miine iti dau 4. E aberant. E ca intr-un flim de prost gust. Deci nu Dorel. Thanks but no, thanks. Sint cu mintea si cu inima deschisa ca sa accept dupa ce inteleg. In privinta acestor lucruri sint mai degraba un urmas al lui Abelard decit al lui Anselm. Sper sa intelegi la ce fac aluzie. Pe vremea cind faceam eu scoala si pina acum 11 ani se scria NOU VENIT. Nu am primit nici o explicatie logica si coerenta de ce acea formula nu numai ca nu mai este una din alternativele corecte astazi, dar este... gresita. Bunul meu simt intelectual refuza o astfel de lipsa de logica. La celelalte lucruri iti voi raspunde mai jos.
DOREL și acceptul
Virgil -
din nou trebuie sa nu fiu de acord. In primul rind (desi nu este neaparat cea mai importanta justificare) este o practica neintilnita pe internet. Oriunde pe internet unde accepti sa beneficiezi de serviciile unui site, forum, comunitate, etc, accepti apriori modul in care aceasta functioneaza. Ea(comunitatea) iti poate eventual explica deciziile ei si/sau masura in care se straduieste sa fie consecventa unui anumit set de principii sau reguli pe care si-l auto-impune dar nu cred ca vei gasi undeva un site unde membrii inscrisi trebuie sa ... isi dea acordul pentru ca site-ul sa functioneze intr-un fel sau altul. Unii pot numi asa dictatura digitala dar reversul este anarhie digitala. In cazul discutat de tine reversul ar fi ca unii membri ar fi autori sau colaboratori in timp ce altii ar ramine (pentru ca asa vor ei din ratiuni personale, capricii, etc) novici. Rezultatul ar fi ca practic termenii acestia nu ar mai avea nici o bruma de sens, ar deveni irelevanti, nu ar mai avea nici un rost sa ii folosim. Un sistem de categorizare are sens atita timp cit este uniform si functioneaza constant in raport cu un sistem unic de referinta. Acest sistem de referinta nu poate fi in acelasi timp si Consiliul Hermeneia dar si orice alt individ. Daca cineva nu vrea sa fie colaborator sau autor pe Hermeneia nu inteleg de ce se inscrie pe Hermeneia. Scopul meu, personal, cu Hermeneia, a fost si este, sa ofer un spatiu gratuit, neinfestat de publicitate, cit mai corect si cit mai elitist si critic pentru oricine vrea sa creeze in limba română si sa devina tot mai bun la aceasta. De aceea l-am facut, de aceea il sustin atit ca munca si nu numai, si sint si ramin garantul lui. Cine urmareste altceva sau are alte scopuri sint convins ca sint mii de alte site-uri unde se poate desfasura. Nu oblig pe nimeni nici sa vina si nici sa stea. Ofer. Dar evident ofer in contextul unor conditii pe care le stipulez cit se poate de clar si de transparent de la bun inceput. Este ceva incorect in modul meu de a gindi sau actiona in aceasta privinta? P.S. in ce priveste „condițiile” despre care vorbeam mai sus, a se vedea ca tocmai le-am „relaxat” prin aparitia pozitiilor de NOU VENIT si COLABORATOR
DOREL și NOVICE
Virgil -
în ce privește termenul NOVICE, mărturisesc că aș fi putut să folosesc termenul ÎNCEPĂTOR sau UCENIC, sau un alt termen. In ce priveste termenul STAGIAR am rezerve pentru ca el transmite ideea de temporalitate iar aceasta ar fi o conotatie gresita. Pentru ca Hermeneia nu are o politica de stagiatura (precum alte site-uri, asta in ciuda faptului ca unii observ ca nu pricep asta), deci pe Hermeneia notiunea de temporalitate este irelevanta. (Desi intr-un anumit sens noua categorie de NOU VENIT contrazice aceasta, dar ideea categoriei de NOU VENIT a fost si este aceea de a substitui un efort(si un proces) pe care il faceam noi in Consiliu pentru inscriere. La urma urmei NOU VENIT este doar o „etapa administrativa” inainte de a fi clar in ce categorie un membru nou inscris va fi incadrat). Asa cum spune regulamentul, „1. Scopul comunității literare Hermeneia nu este elitismul autorilor ci al textelor. Se urmărește promovarea calității literare prin textele care se publică și opiniile critice care se exprimă.”. Cu alte cuvinte categoria de NOVICE nu porneste de la om (pe care de altfel eu nici nu il cunosc) ci este legata de textele pe care le publica si calitatea comentariilor pe care le face. Poate sa ramina NOVICE sau COLABORATOR un an de zile, sau doi, sa poate sa fie de la bun inceput AUTOR. Scopul nostru pe Hermeneia ESTE sa avem AUTORI si eventual COLABORATORI. Nu dorim ce cineva sa fie sau sa ramina NOVICE. Dar nici nu il putem obliga sa isi imbunatateasca calitatea scriiturii. El sau ea sint singurii care pot face ceva pentru aceasta. In acelasi timp mi se pare oarecum incorec sa astepti numai de la altii sa te ajute sa iti imbunatatesti calitatea textelor pe care le publici. Editorii si ceilalti autori care critica ceea ce scrii aici o fac benevol si isi rup din timpul lor ca sa citeasca ce scrii si sa iti ofere o opinie, buna sau rea. Cel mai ciudat mi se pare sa vad NOVICI care nu numai ca recidiveaza in a scrie prost dar sint si ostili comentariilor care nu le aduleaza „opera”. Stiu ca exista si comentarii rautacioase. Eu am primit sute. Am primit sute chiar si cind am inceput sa postez texte pe un alt site acum aproape sase ani. Recunosc ca nu toate iti pica bine la stomac dar cred ca exista o arta a conflictului in dialog si o stiinta a discernamintului intre rautatile care iti fac in ultima instanta bine si cele pe care trebuie sa le ignori. Eu am invatat multe si din multele conflicte pe care le-am avut. Cel putin am invatat arta conflictului si polemicii publice. Si pentru asta trebuie sa multumesc multor indivizi care au scris lucruri putin magulitoare la adresa mea sau a scriiturii mele. Indiferent de „categoria” la care esti esential este ca miine sa scrii mai bine ca ieri. Si cu siguranta vei deveni AUTOR pe Hermeneia. Daca cineva vrea sa folosim termenul de ÎNCEPĂTOR sau UCENIC pe Hermeneia eu sint deschis dar ma indoiesc ca vor fi amatori. Termenul NOVICE mi s-a parut intotdeauna ca pastreaza esenta ideii dar ramine in acelasi timp... elegant. Mai sint doua lucruri la care nu ti-am raspuns. Nu cred ca e bine ca cineva sa stea NOU VENIT mai mult de doua saptamini sau maxim o luna. 1.Pentru ca NOU VENIT nu e un stagiu ci doar o „ecluza administrativa”. 2.Stergerea contului si a textelor publicate va fi posibila. De vreme ce un text poate fi retras din publicare oricind.
cailean
Virgil -
Multumesc, 1. Am notat. Am sa vad daca pot face sa fie asa. Intrebarea mea ar fi ce „data” ar trebui sa considere sistemul in cazul cind un autor isi publica un text, apoi il retrage, adauga o virgula si il publica din nou. Chestia poate deveni foarte complicata. Am sa anunt modul cum va functiona dar cred ca daca vrei ca sa gasesti textele cuiva le poti cauta si fara sa aiba importanta data. In aceasi timp cred ca in Hermeneia 2.0 vor exista si alte „mijloace” in care sa iti ”marketizezi” textul in afara datei de publicare. 2. Aceasta este poveste veche si complicata si probabil ca ar merita o discutie aparte. Dar pe scurt pot spune ca TOT, ABSOLUT TOT ce se face pe Hermeneia este gratuit si benevol. Daca cineva vrea sa ofere servicii de critica de calitate poate sa o faca si acum. Pe gratis. Universul digital este un univers ceva mai special si mai democratic in care nu ne prea cunoastem si o luam cam cu totii de la zero. Parerea mea este ca daca cineva are darul si talentul de critic de literatura o poate face pe Hermeneia si fara titulatura si fara surle si tobe. Deocamdata nu am prea citit la „Articole” sau „Jurnal literar” nici o recenzie critica la adresa textelor lui Bobadil, Oriana sau Virgil Titarenco. Nici pe la comentarii nu am vazut acei „critici avizati” sa se inghesuie. Marea mea nedumerire si intrebare este DE CE? Ce ii impiedica? Personal cred ca asa cum un autor pe Hermeneia are bunavointa si curajul sa se vulnerabilizeze si sa isi posteze un text, tot asa si acesti „critici avizati” ar trebui sa aibe bunavointa sa se coboare din turnul lor de fildes si sa inceapa sa critice pe Hermeneia. Nu de alta dar, asa cum spunea cineva, viitorul apartine mediului digital (la fel cum pe vremea lui Gutenberg apartinea tipariturii). Cine nu e convins de asta va intra in uitare. (Asa cum au intrat si atunci cei care nu au pus mina sa scrie carti.) Deci, eu ii astept pe acesti „critici avizati” sa apara. Si le dam noi penite si tot ce au nevoie daca au nevoie ca sa faca critica. 3. citeste raspunsul de mai sus. din nou, pe Hermeneia nu exista stagiatura. Si nu a existat nici pina acum. 4. cum propui sa se faca aceasta? Nu, nu este democratie pe Hermeneia. Nu este democratie nici pe un site pe care platesti un abonament, cu atit mai putin acolo unde nu platesti nimic. Dar, asa cum spune regulamentul, „8. Pe siteul Hermeneia.com nu există niveluri de acces. Toți membrii lui au drepturi egale de acces din prima zi în care devin membri. ” Probabil aici ar trebui amendat aspectul acordarii de penite de aur care totusi nu va fi disponibil NOU VENITILOR si NOVICILOR. Dar in rest, cred ca exista mult mai multe drepturi decit pe alte site-uri românești de literatura. Si, asa cum imi spunea cineva de curind, citez „cel putin pe h. nu vin toti terchea berchea pt ca nu se practica pupindosu' ” Chestia asta a fost unul din complimentele acelea sincere care m-au impresionat cel mai mult.
hialin
Virgil -
da, presupune. nenumarate. si, da, va dispare si problema aceea care te deranjeaza pe tine la login. si da, va presupune munca pentru consiliu, multa munca. migrarea bazei de date va fi o chestie ca operatia pe cord deschis sau ca intrarea navetei in atmosfera. sper sa aterizam cu toate rotile intregi si sa nu pierdem nici un boboc.
Virgil,
Dorel -
Încerc să fiu scurt, pentru că ești, probabil, ocupat cu problemele legate de schimbarea formulei. Totuși, am să mai explic o dată de ce mi se pare mai potrivit cuvântul STAGIAR (cu toată conotația lui temporală - dar și "novice" o presupune), decât cel de NOVICE (de "începător" sau "ucenic" nici nu poate fi vorba, cel puțin "novice" e neologic). Pe Hermeneia, ca și pe alte site-uri, vin să posteze opameni cu diverse CV-uri. Am analizat lista de autori de pe Hermeneia. Uneori membrii nu-și publică biobibliografia, dar eu știu despre mai mulți dintre ei că sunt autori de mai multe volume de versuri sau de proză, iar tu i-ai încadrat la "novici". Nota bene! Nu spun că n-ai făcut-o cu temei, având în vedere faptul că în România și pretutindeni în lume sunt mii de autori de cărți care au probleme cu gramatica literaturii și chiar cu gramatica limbii în care scriu. Având în vedere, însă, situația aceasta, termenul de "stagiar" în locul celui de "novice" mi se pare mai potrivit, întrucât e mai...benign. Și nu implică o etichetare brutală, care are drept consecință o anume ezitare a unora de a încerca să posteze pe site-ul tău (al nostru). Mai gândește-te. Aici vine a doua problemă, și, ca să fiu mai convingător, am să dau chiar exemplul meu. Ca să postez (motivele pentru care am dorit s-o fac nu e cazul să le discutăm aici) pe Hermeneia, mi s-au cerut, prin regulament, trei texte (iar nu și o biobibliografie care să-mi ateste calitatea de scriitor). Eu am avut, desigur, prudența să aleg cu grijă textele și să strecor unele sugestii privind calitatea autorului acestora. Pe urmă, tu ești (ca și membrii Consiliului) un băiat deștept și cu intuiție, așa că nu-ți puteai permite să evaluezi greșit. Dar să admitem că nu erai suficient de deștept, ci doar (cum spun unii pe site-ul tău!) discreționar. Și că m-aș fi trezit etichetat drept "novice". S-ar fi produs o dublă descalificare: a ta (pentru că ai fi încercat să infirmi opinia unor critici români importanți, care au scris favorabil despre mine, întroducându-mă în dicționare naționale și citându-mă în istoriile literare) și a mea (căci nu mai eram ce am părut a fi). Cu atât mai mult cu cât încadrarea la categoria "novice" nu vizează textele, ci autorul acestora! Situații precum aceasta (pe care am citat-o pur demonstrativ) le creează (la start!) autorilor deja afirmați o rezervă față de acest site. Pentru că, iată, după ce am trimis textele, am primit un e-mail prin care am fost înștiințat că am fost încadrat la categoria "autor". Am intrat pe site și am constatat că eram deja prezent ca atare. Prin urmare, și dacă eram încadrat la "novice" (lucru pe care l-aș fi considerat drept un act de lezare a imaginii mele!), tot aș fi apărut pe site, cu această etichetă. De aceea am propus ca, înainte de a face vizibil, sub o anumită etichetă, un autor pe site, să i se ia acceptul, de pildă, printr-un reply la e-mailul prin care este înștiințat la ce categorie e încadrat. Departe de a împuțina numărul postatorilor, acest procedeu ar aduce (așa cred eu) pe site autori de valoare. Și tot așa în cazul declasificărilor plănuite (și justificate, după cum am încercat s-o și demonstrez într-un comentariu recent pe marginea textului unui autor). Cât privește problema lui "nou-venit", eu n-am încercat să susțin cum ar fi just, ci doar cum e stipulat. Răposatul meu de profesor de la Universitate, Dimitrie Macrea, autor al unui celebru "Dicționar al limbii române moderne", m-a sfătuit, într-o discuție, să nu am inițiative în domeniul ortografic decât dacă scriu un articol pe o temă, astfel încât, chiar în textul în care combat o situație ortografică, dacă ea îmi apare sub condei, eu s-o tratez în spiritul normei "la zi" (iar nu al susținerii mele). De pildă - ca să iau un exemplu absurd - , dacă eu aș scrie un articol în care pledez pentru forma "de asemeni" în locul lui "de asemenea", chiar în articolul respectiv eu să scriu, ori de câte ori termenul îmi vine sub condei, "de asemenea". Și tot așa, în orice text, până când susținerea mea nu este acceptată ca normă! Ca profesor, nu pot să-i învăț pe elevii mei decât cum se cere, pentru că, altminteri (ai dreptate!), ei vor răspunde greșit la examen și vor lua nu 4, ci 1. Și tot așa, în revista "Litere", pe care o conduc de 10 ani, mă văd obligat să impun respectarea normelor ortografice în vigoare. În acest sens, nu știu cum se împacă cu el însuși importantul critic N. Manolescu, care la Facultate ar fi obligat să le ceară studenților să respecte normele ortografice în vigoare (obligatorii și prin programa universitară), iar în "România literară" susține scrierea cu "î" în loc de "â" ("adînc", nu "adânc"), ca și forma "sînt" pentru "sunt". În particular vorbind, eu consider că așa cum se scrie în "România literară" (ca și în jumătate din presa noastră) e mai justificat (nu însă și corect, deoarece corectitudinea e condiționată de respectarea normei!), dar consider că trebuie să respectăm normele, pentru că ele sunt niște legi (exterioare) ale limbii. La noi apare, însă, această problemă: nu respectăm niciun fel de legi. Am promis să fiu scurt și, iată, nu m-am ținut de cuvânt! Promit să nu mai insist, pentru că, în fond, tu ești cel care decide. Dar dialogul dintre noi nu e decât un schimb de idei care, mie unul, îmi face plăcere.
nu am urmarit tot
hialin -
Dorel, nu cred ca nomenclatura e importanta cat drepturile asociate ei...
.
bobadil -
discutiile despre forma limbii romane, cine si cum hotaraste aceasta si toate celelalte accesorii formale ale literaturii nu ar trebui sa ne preocupe pe noi aici prea mult. oricum unii le respecta altii nu iar un autor bun isi va permite mereu sa le ignore doar mediocrii merg dupa regulile stricte te felicit virgil pentru efortul pe care il investesti in hermeneia si iti doresc numai bine, eu sunt unul dintre primii hermenei si imi voi desfasura in continuare o parte a activitatii mele literare aici. cred ca problema cea mai importanta cu noua versiune ar fi cresterea calitatii literare a materialului postat. site-ul trebuie sa devina un mediu cat mai propice postarii de texte literare tot mai valoroase in acest sens deci, succes tuturor Andu
Crin
Virgil -
Crin, multumesc pentru observatii. Bineinteles ca as fi putut sau as putea sa folosesc 1, 2, 3. Sau 10, 20, 30. Sau A, B, C. Intrebarea mea ar fi daca in cazul acesta nu si-ar pierde totalmente rostul. De vreme ce (in ciuda opiniilor lui ovYus) eu nu am promovat pe Hermeneia ideea "aprobarii textelor", asa cum se face pe alte site-uri. Motivele mele isi au explicatia in faptul ca am fost membru pe cel putin un alt astfel de site. Stiu de asemeni cum functioneaza altele. Si nu imi doresc nici sa imit pe cineva si nici sa repet greselile cuiva (desi -sic! -aceste doua expresii s-ar putea sa fie un pleonasm... LOL) In orice caz, principiul de la care pornesc este cel stipulat in primele rinduri are regulamentului si este "nu este elitismul autorilor ci al textelor". Bineinteles ca si aceasta idee poate fi atit idealism cit si ideologie. Ca sa nu spun ca orice idee poate fi si idiotenie. Sint constient de toate astea. Sint constient ca pot urmari a evita "cloaca mediocritatii" in care s-au scufundat unele siteuri dar in acelasi timp sa devin evitat de cei care desi scriu prost vor sa scrie mai bine. In acelasi timp stiu ca pot evita "elitismul" unor "cluburi" mai mult sau mai putin inchise dar fara a trimite un mesaj corespunzator celor care scriu prost si se simt bine sa continue asa. De aceea am ales "activitatea libera" dar folosirea unor "categorii" nu atit de dragul de a "delimita" sau "imparti oamenii in caste", cit pentru a asigura acel echilibru intre "openness" (de aceea eu sustin ca Hermeneia este totusi o comunitate neavind o ierarhie care sa aiba autoritate) pe de o parte, si "elitismul (sau promovarea calitatii) textelor" pe de alta parte. Acesta este scopul declarat al categoriilor. In ce masura reusim sau vom reusi sa facem asta ramine de vazut. Tocmai de aceea am propus indepartarea limitarii la inscriere. Dar nu vreau ca Hermeneia sa se transforme intr-un loc in care sa te simti bine daca scrii prost. Ci dimpotriva sa te simti bine fiindca scrii bine. A doua idee, cea cu comentarea (de catre editori) pe CONCEPTE este discutabila. Tocmai de aceea am sugerat folosirea "cutiei cu nisip". Ideea cu "criticul avizat" e buna dar, asa cum am mai spus, este extrem de dificil de realizat DACA NU ESTE BENEVOLA, CONSTANTA si NU VINE DIN PARTEA RESPECTIVULUI. Adica, este destul de greu pentru mine (si ar fi chiar daca as locui in Romania) sa verific identitatea cuiva daca este sau nu "critic avizat". Practic oricine imi poate trimite un e-mail ca sa imi spuna ca il cheama Nicolae Manolescu sau Ana Blandiana si ca vrea sa activeze pe Hermeneia. evident ca pina la urma urmei as reusi probabil sa clarific problema identitatii. Dar intrebarea este daca aceste "mari personalitati" sau alte le asemenea lor vor sa isi "pierda vremea" pe Hermeneia sau vor sa participe efectiv pentru a ajuta sau corecta scriitori amatori. Altfel chestia asta ar ramine doar un fel de "wishful thinking" sau "daytime dreaming". Cu siguranta daca am reusi sa punem la punct o astfel de categorie, relativ cu seriozitate, ar putea exista inclusiv acel "grafic cu ce categorii, ce fel de note au dat", etc. Te asigur ca am si eu o multime de idei si sint deschis si la alte propuneri. Multumesc pentru urare si sper ca deschiderea sa fie cit de curind.
nicolae
Virgil -
Cred ca daca ai citat corect, Nicolae. Impresia mea a fost (si este) ca iti motivezi retragerea prin faptul ca ti-o cere cineva. Mi s-a parut simptomatic acest lucru. Adica, daca vrei sa pleci, pleci. Dar pleci pentru ca tu hotarasti asta. Nu pentru ca ti-o cere cineva. De aici neclaritatea. Eu nu am sa intervin cind un autor pe Hermeneia ii spune altul autor ca scrie prost. Chiar daca nu este adevarat. Poate am sa scriu un comentariu in care am sa spun ca scriitura e buna. Dar incerc sa nu impiedic dialogul sau polemica. Apoi, cred ca sintem copii mari si cred ca putem sa nu ne luam jucariile si sa plecam ori de cite ori ne-a suparat cineva. Oamenii spun multe lucruri pe Hermeneia si in masura posibilitatilor ne straduim sa moderam ca dialogul sa fie regulamentar. Tu ne spui ca nu moderam suficient. Altii ne spun ca moderam prea mult. Cred ca iti dai seama de dilema. Dar voi investiga pentru ca nici un membru Hermeneia nu poate pur si simplu sa "recomade" altuia plecarea. Dar chiar daca se intimpla, asa cum spuneam, sintem copii mari si putem sa mai si spunem altora ca "nu mor caii cind vor ciinii". Parerea mea. Nu inteleg expresia "eu nu fac parte din categoria elitistilor, sunt omul acela simplu din parodia recenta a lui Nincu, un om care stie ceva mai mult decat cei din urma sa, dar nu suficient sa fie important." Pe Hermeneia sint tot felul de oameni. Eu de exemplu sint un om obisnuit. Nici elitist si nici altfel. Si cred ca am fost disponibil in masura posibilitatii la cit mai multi dintre membri. Cred insa ca absolut nimeni de aici nu are nici cel mai vag habar despre efortul acestor 4 ani de a mentine Hermeneia. Efort care de foarte multe ori l-am facut aproape singur. Si nici despre efortul pe care il fac absolut singur (tehnic si administrativ) ca sa migrez acum Hermeneia de pe v.1 pe 2.0. Tocmai de aceea toate aceste mici hirjoneli si capricii mi se par aproape copilarii pe linga nenumaratele ore de nesomn si munca migaloasa. Deci, ca sa fie clar, nu inteleg de ce defilezi cu o astfel de "smerenie". Nu inteleg ce vrei sa demonstrezi. Mai ales ca expresia "un om care stie ceva mai mult decat cei din urma sa, dar nu suficient sa fie important" mi se pare relativ ipocrita. Parerea mea. " V-as incurca fiindca este posibil sa nu inteleg creatiile, ar trebui sa ma certati si sa ma penalizati fiindca urasc diacriticele si comit greseli typo, chiar conjug aiurea cate un verb... " Faptul ca nu intelegi o creatie e problema ta. Nimeni nu e obligat sa inteleaga totul. Faptul insa ca urasti diacriticele sau comiti greseli de tiparire sau de gramatica intra sub incidenta regulamentului pe care te-ai angajat de buna voie si nesilit de nimeni sa il respecti. Pe de alta parte ma indoiesc ca vreun site de literatura care se respecta va accepta sa postezi texte neglijente ca aspect gramatical. Parerea mea. " Apoi mi se nazareste cateodata sa fac pe criticul sau pe filozoful, am o idee fixa cu moralitatea, imi sare repede tandara, refuz sa citesc exprimarile din limbi altele decat cea romana, ba chiar pledez pentru romaneasca veche din popor si cultiv imbogatirea si redescoperirea acesteea. In concluzie sunt un salbatic si, deci, nu putem avea puncte/interese comune." Daca esti antisocial aceasta este problema ta. Nu cred ca ti-o pot rezolva eu sau altii de aici. Exista specialisti pentru asta. Iar daca chiar esti antisocial probabil ca nu iti vei gasi locul in nici o comunitate sociala. Iar asta mi se pare trist. Dar ramine parerea mea. "stiu, imi veti raspunde ca noua versiune primeste si... prostii. Ei, asta e: nu pot sa ma conving ca sunt prost. Am toate defectele, numai prost nu ma simt." Cred ca faci o regretabila eroare semantica. Exista o diferenta fundamentala intre a scrie prost si a fi... prost. Iar daca nu o intelegi este foarte trist si nu cred ca te pot ajuta eu. In orice caz eu personal nu cred ca esti prost. Si nici nu cred ca Hermeneia a numit prost pe cineva vreodata. Dar eu nu te pot ajuta sau obliga sa vezi corect lucrurile daca tu insisti sa le vezi cum vrei tu. Devine un consm inutil de energie si timp. Se va face cum vrei tu. Iti doresc succes pe mai departe.
ovYus - nedumerire
Virgil -
"absolut laudabil acest nou proiect al tau. in sfarsit tirania incepe sa se manifeste ca atare, cu toate functiile si institutiile "statului" Hermeneia. felicitari - pt un om ca tine e apogeul!" Nu inteleg ce vrei sa spui sau la ce faci aluzie. Poate ne explici. Habar nu am de unde ma cunosti si de unde stii ce este "pentru un om ca mine" apogeul. Asta ca sa nu spun ca suna de-a dreptul hilar. "daca tot tam-tamu-ul acesta internautic ar fi dublat de un set de valori literare (si chiar umane), probabil ai fi dat lovitura. date fiind conditiile insa... sandramaua "hermeneutica" ramane un local provincial, nesemnificativ pe scena limbii romane. " Aici hilarul devine si mai hilar. Pentru ca de vreme ce in primul paragraf mi se spune ca as fi tiran, in al doilea sint acuzat ca nu sint suficient de tiran. Adica de ce nu "constring" eu oamenii (probabil prin niscaiva metode medievale de tortura) ca sa devina "valori literare". Rid de-a binelea. Hermeneia nu este si nu va putea fi decit la fel de "valoroasa (sau semnificativa) literar" ca si oamenii care scriu aici. N-am sa platesc si nici nu am sa oblig pe cineva ca sa scrie bine. Dar asta, in cazul de fata, incepe cu ovYus. OvYus, daca tu scrii prost nu este vina mea, dragul meu. Si nici a Hermeneia. "...in ciuda carcotasilor ;) orice bun manager, care urca firma pan' la cer, cunoaste importanta ''schimbarii la fata'' a marfii sale, printr-un nou ambalaj." Stii, ovYus, imi pareai baiat inteligent dar m-ai dezamagit. Ar fi trebuit sa stii ca Hermeneia este absolut non-profit si deci nimeni nu vinde si nici nu cumpara nici o marfa aici. Deci implicit nu am personal absolut nimic de cistigat nici daca Hermeneia arata bine sau arata prost. Singurul meu scop a fost sa fie mai accesibila si usor de folosit si administrat. Si te asigur, repet, te asigur, ca a schimba trei culori si patru linii este CEL MAI USOR LUCRU DE FACUT pe un website. Mult mai greu este de facut si transformat modul in care functioneaza inauntru "in maruntaiele lui" acolo unde tu se pare ca nu ai nici un habar. Ma refer la acele lucruri pe care nu le vede nimeni dar care fac ca un site sa functioneze intr-un anumit fel sau sau sa fie mai fiabil. Dar ma tem ca imi racesc gura degeaba. Asa cum am spus, ma tem ca chestiile astea trec mult prea sus de capacitatea ta de intelegere tehnica. Asa ca nu iti fa probleme, nu m-ai suparat cu nimic. Ai reusit doar sa ma amuzi. "observabil pt toti e ca Hermeneia devine o copie xerox a Agoniei. in lipsa de idei, virgil da copy-paste-uri de la mai vechii confrati intr-ale pseudoliteraturii." Afirmatii din astea ma conving si mai mult despre superficialitatea observatiei si/sau capacitatii tale de intelegere. Pentru ca aici avem de a face cu chestii concrete (nici macar nu mai vorbim despre "tiranii" si alte lucuri nedemonstrabile). Deci, la modul concret, nu cred ca stii cum functioneaza nici agonia si nici Hermeneia. Evident ca fiecare poate lipi etichete. La urma urmei e munca necalificata. "regimurilor autoritar-corporatiste"..? Ce ai vrea sa fie Hermeneia? Maidanul scolii? Hai sa fim seriosi. Cred ca nici tu nu crezi jumatate din teribilismele pe care le elucurbrezi. Asteptam ceva mai inteligent si mai profund de la tine. Dar daca iti place munca de lipitor de etichete, asta e. Alegerea ta.
...
nicolae -
V-am spus ca hermeneia nu are substanta. Interventia mea de deasupra a fost un joc menit sa va descopere inca odata gandirea - care apartine unui comod care striga in gura mare ca... munceste. Evolutia umana se pare ca bate pasul pe loc. Am vazut zilele trecute un film in care un bandit s-a hotarat sa ajunga in California unde sa-si construiasca o casa fiindca s-a saturat sa aiba grija zilei de maine. Si spunea ca vrea sa planteze o vita pe terasa casei, el sa stea in mijloc pe un fotoliu si sa-l impuste pe oricine ar fi indraznit sa -i priveasca sotia. Dupa sute de ani de amwerica , dv nu realizati ce inseamna o casa, casa ta. Daca o respecti si faci reguli nu numai ca nu permiti unui musafir sa scoata pe gura ce-a reusit individul acela la textul meu, ba luati si masuri. daca eu eram sotia dv si un nenorocit ma jignea fara motiv in propria casa? stiu, eu nu sunt femeie, nici sotia dv, el nu este fiul dv, (chiar daca incep sa ma indoiesc, dupa cum merg... treburile)... Au trecut 2 ani de atunci, nu se ofera elementarele scuze si nici nu se demonstreaza ce s-a incriminat. Citeam acum cateva zile ca o carte poate fi apreciata ca valoroasa daca cititorul (deh, mare critic literar, printre altele) este bucatar si gaseste acolo o reteta de bucatarie. Se pare ca scrierile mele nu contin retele culinare. Asta e! "ca puteam si eu incai/ sa fiu craiul al mai crai", adica sa-i iau individului la mana literele si sa -i demonstrez ca este mai prost decat mine? Dar... pentru ce acest consum de energie? M-ati dezamagit prin modul simplist si echidistanto-cinic de a intelege relatiile dintre oameni ( stiu, lucrul cu oamenii este o treaba tare grea) ps. nu exista texte elitiste, doar cloaca asa zis elitista. Pa!
nicolae
Virgil -
Stii ce e interesant. Ca tu te plingi ca altii te jignesc desi oamenii si-au spus parerea despre text si nu despre persoana ta, si apoi in comentariul de mai sus incepi sa ma jignesti pe mine si incepi sa faci aluzii jignitoare la familia mea. Marturisesc ca nu ma asteptam la asta. Dar probabil ca nu cunosc eu inca la ce trepte de mojicie poate sa ajunga cineva. Cu siguranta am lipsurile mele in acest sens. Dragul meu, nimeni nu iti va oferi scuze pe Hermeneia daca a spus ca ai scris prost. Iar eu sau altcineva nu va modera "corectitudinea" comentariilor. Daca ai depune un minim efort de intelegere ai pricepe ca este absurd. Nu am sa imi pierd eu vremea acum sa fac cu tine teoria axiologiei sau a conceptelor de analiza sau critica. Citindu-ti comentariul insa mi-am dat seama care este problema ta. Esti foarte brutal si obsedat de propriul eu. Si esti mindru de amindoua asa ca nu iti fa probleme, nu am sa incerc sa te conving ca nu ai dreptate. In felul tau esti fericit. Nici nu imi fac iluzie ca ti-ai da seama ca ar trebui sa iti ceri scuze pentru modul in care ai vorbit despre mine si familia mea. Eu nu mi-am permis asa ceva. Eu nu am facut decit sa spun ca oricine poate spune despre oricine pe Hermeneia ca a scris un text prost. Si sint garantul acestui drept pe Hermeneia. Nu stiu daca trebuie neaparat sa imi para rau ca te-am dezamagit de vreme ce alti oameni, la fel de simpatici si destepti ca tine, considera ca, dimpotriva, modul meu de a proceda "simplist si echidistanto-cinic" este exact ceea ce apreciaza aici, si este ceea ce ii face sa se simta bine si sa poata sa activeze aici relaxati si fara teama ca pupindosul cuiva m-ar impresiona sau influenta cu ceva. Imi pare rau si ca nu iti dai seama ca exista texte elitiste. Adica texte care incearca sa exceleze. Poate asa se explica faptul ca scrii prost. Poate ca daca ai intelege existenta lor ai cauta sa excelezi cind scrii. Cine stie... Inca o data, ramas bun. Sper sa nu continui prea mult cu "sagetile partilor" pentru ca nu isi au nici un rost.
P.S. 2 -
Virgil -
La o analiza amanunțită am decis și ca toți cei care s-au înscris de patru luni și nu au postat nici un text încă să fie transferați în categoria de membru CORESPONDENT indiferent de categoria căreia i-au aparținut pînă acum.
elitisme...
ioannanice -
Salutare. Daca Hermeneia devine leitista, eu as avea vreun motiv sa raman?
erata
ioannanice -
daca devine elitista vroiam sa spun..imi fug tastele de sub mana..
ioannanice
Virgil -
cine a spus ca Hermeneia devine elitista? nu mi-o lua in nume de rau dar eu trageam nadejde ca filosofii citesc chiar cu mai multa atentie inainte de a formula un raspuns. in orice caz, cu mai multa atentie decit noi, inginerii.
m-am linistit
ioannanice -
m-am cam speriat putin..atunci, daca e loc si pentru noviceii astia, asa ca mine, atunci e bine! :))) succes in continuare si ma bucur ca pot raman si eu pe aci! ;)
dragul meu virgil,
ovYus -
ce faci tu in ograda proprie te priveste. ce fac altii tot in ograda ta e deja o afacere publica , si fiecare, calificat au ba isi poate da cu parerea. sincer nu ma intereseaza catalogarile tale: ca as scrie prost, ca sunt hilar, etc. (apropos de cine e <lipitor de etichete>...). tipic pt tine, cand te lovesti de o idee ce nu-ti convine sau nu o pricepi, ii dai inainte cu atacurile la persoana - dar deja ne-am obisnuit, treaba se subintelege pt orice hermeneutist cu experienta. in afara de pretinsul teribilism (in care se ascunde o placere ludica de a provoca la gandire) nu ai inteles deloc pe unde bateau obraznicele mele commenturi. eu iti zic de printipuri, matale de taste. pace buna, ne intelegem ca intotdeauna!... inteleg ca muncesti serios pt ca situl sa arata asa cum este, ba de 2 ori mai bine pe viitor. admirabil. in lume unii munceste iar altii scuipa pe munca lor - mi-ai ai putea zice la obraz. si ti-as da dreptate. rolul tau e sa construiesti sistemul, precum au obicei sectantii sa vina prin Romania si sa intemeieze secte, sa le administreze si sa le extinda, socotind ca ce fac ei e "mare lucru". rolul meu e sa stau pe marginea drumului si sa iti spun ca au mai venit si altii ca tine. si vor mai veni sute. daca vrei sa creezi ceva autentic si durabil trebuie sa pornesti de la radacina, de la esentele tari, nu inventand burger-ul si extinzand Mc Donaldsul. dar fiecare cu viziunea sa. textele alea profunde, pe care le astepti de la mine, le-am postat in alta parte. unde nu sunt cenzurat pt cine stie ce flecustete. pe aicea vin ocazional sa vad cum mai merge "ferma animalelor" si cat mai dureaza telenovela. de aceea, stimabile, ai tot dreptul sa ma cenzurezi in continuare, si sa ma marginalizezi. sunt nociv si recidivist. si am placere sa cerc limita oamenilor sa vad ce se afla in ei.
ma amuzi dragul meu ovYus
Virgil -
cred ca de acum ma repet dar nu prea vad cum as putea sa o spun altfel: continui sa ma amuzi cu aceasta autobagare in seama si cu convingerea asta aproape sacrosanta cum ca ai fi un fel de mag calator care ne studiezi ca pe niste insecte. ma amuzi si cu aceasta impresie (care la tine e siguranta) cum ca le-ai sti pe toate, si ne-ai intelege mediocra umanitate si iti faci o pomana de bine sa ne mai dai din cind in cind sfaturi. evident, iti place sa te auzi vorbind si crezi ca esti destept. nu am sa te împiedic dragul meu sa ai aceste convingeri mistice (apropo de secte) atita timp cit nu incalci regula locului. in rest, esti liber sa iti zburlesti penele si sa faci valuri in voie. e tara libera. in acelasi timp am sa te rog sa ma scuzi daca am sa te ignor cind identific ca nu spui nimic. pentru ca daca te bag in seama din politete sint nevoit sa te ignor din lipsa de timp. cind vei spune lucruri semnificative si realmente utile am sa fiu amabil si am sa plec urechea, chiar daca te-ai purtat de multe ori grobian si intr-un univers al talionului nu ai merita asta. dar nu ma afecteaza magariile care nu contin adevar si nici nu le confer iluzia de adevar prin a ma lasa afectat de ele. deci in contextul regulilor si in masura in care vei spune ceva esti binevenit pe hermeneia. cind bati cimpii am sa te rog sa ma scuzi.
P.S. 3 - O problemă care a apărut este transferarea po
Virgil -
P.S. 3 - O problemă care a apărut este transferarea pozelor pe care fiecare le folosește în profil. Nu se va putea face datorită complicațiilor tehnice care apar și deci am să vă rog pe fiecare să vă salvați pozele separat și să le încărcați în profilul personal după lansarea noului site.
DOREL - intrebare?
Virgil -
Dorel, as vrea sa te intreb ce parere ai despre eventualitatea folosirii termenului de ASPIRANT in loc de NOVICE? multumesc,
Virgil,
Dorel -
ASPIRANT mi se pare chiar mai demonetizant decat NOVICE. Când ți-am propus termenul de STAGIAR, m-am gândit și la faptul că, pe vremuri, prin anii 50-60, Uniunea Scriitorilor din România utiliza cuvântul acesta pentru a defini un statut intermediar: era vorba de autori care aveau anumite merite (cărți tipărite, unele ecouri criice favorabile), dar nu suficiente spre a le acorda calitatea (și drepturile aferente) de membru deplin. Perioada de stagiatură era, dacă informațiile mele sunt exacte, de 3 ani. Pe parcursul acestei perioade, în funcție de succesele literare repurtate, unii membri stagiari deveau membri deplini. La împlinirea perioadei de 3 ani, fiecare membru stagiar era discutat și se hotăra dacă devenea membru deplin sau era exclus (rămânând să depună, în funcție de eventuala schimbare a statutului său valoric, un nou dosar de primire). S-a renunțat, până la urmă, la acest statut intermediar. Au fost discuții recente privind reintroducerea acestui statut intermediar, dar nu s-a luat o decizie în acest sens. În cazul adoptării termenului de STAGIAR (care, încă o dată, nu mi se pare a avea niciun fel de conotații negative - sigur, dincolo de faptul că înseamnă ceea ce înseamnă), nu s-ar pune nicicum problema excluterii după o anume perioadă. Ci doar problema promovării. În orice caz, o să consult un dicționar de sinonime, poate găsesc și un alt cuvânt...
Vrigil,
Dorel -
Am consultat și dicționarul de sinonime și un dicționar serios de neologisme, dar nu aflu un alt cuvânt potrivit. Mi-a venit în minte un cuvânt mai nou, absent din dicționare (inclusiv din DOOM2!): APLICANT. L-am căutat pe internet, confirmându-mi înțelesul pe care i-l dădeam. Din păcate, el ar putea înlocui, pe Hermeneia, nu termenul de NOVICE sau pe cel de STAGIAR, ci termenul de NOU-VENIT (poate te gândești la asta).
Haiku, o atenție aparte?, dar și alte chestiuni care p
Călin Sămărghiţan -
1. Având în vedere că haiku-ul încearcă prin diverse alte medii să prindă serioase rădăcini, dar care le sunt amputate sistematic din nepriceperea dar mai ales reaua voință a unor "editori", s-ar putea avea în vedere dezvoltarea genului nipon aici, prin promovarea unui editor dintre specialiștii acestui gen și acordarea atenției cuvenite acestui gen ostracizat prin alte părți. În primul rând, cred că Hermeneia ar oferi astfel un mai proprice loc de desfășurare multor condeie talentate. 2. În privința autentificării identității (mi s-a pus mai sus această întrebare), cred că cel mai ușor s-ar rezolva printr-un formular tipizat, care să cuprindă date cât mai precise despre activitatea aplicanților atât în presa scrisă, cât și în cea electronică, date ce pot fi ușor verificate, conferind astfel un plus de seriozitate acestei comunități. Înțeleg prin aceasta că s-ar urmări asumarea propriei identități atât numelor cât și a pseudonimelor deja consacrate. Iar în cazul începătorilor, aceștia vor avea motive în plus să intre în atenția site-ului printr-o activitate cât mai susținută având interesul de a confirma cât mai curând. 3. În privința criticilor de specialitate care deja au cont pe acest site, m-am uitat mai atent. Nu e vorba de "cel puțin unul", ci de cel puțin trei., prin extensie și prin bunăvoința lor, chiar 5. Poate nu e bine să dau și numele acestora, oricum cei care activăm mai des îi știm deja, dar nu e nici un secret; dacă ar fi util, îi putem chiar numi aici. Din nou spun, e doar o părere care poate ajută, poate nu.
ovYus email
Virgil -
si apropos, ovYus, in cazul in care te intereseaza sa mai ramii pe Hermeneia (ceea ce este absolut la alegerea ta) va trebui foarte urgent sa iti inscrii o adresa corecta de email pentru ca altfel nu vei putea accesa Hermeneia in noua varianta. sper ca nu iti cer prea mult.
test
Virgil -
test
feed-back
ovYus -
citat din asa-numita Biografie din contul meu de pe Hermeneia: <În 2002 descoperă Internetul. În 2007 își face o adresă de mail: [email protected]. > deci... nu prea inteleg de ce adresa mea de mail, pe care o folosesc de ani de zile, cu care m-am inscris pe Hermeneia si sta postata aicea de peste un an, nu este considerata <corecta> de dumitale. imi cauti nod in papura, monsere? mai sapa!... :)
ovYus
Virgil -
ovYus, stii foarte bine ca nu la acel lucru ma refer. cind iti editezi profilul personal pe Hermeneia ai optiunea de a-ti modifica adresa de email pe care ai folosit-o la inscriere. tu acolo ai in momentul de fata doar cuvintul "ovYus". nu cred ca eu sint cel ce cauta nod in papura ci mai degraba tu cred ca te comporti neatent si teribilist. putin mai multa atentie la ce iti spun altii probabil ca nu ti-ar strica. adresa de email ti-ai modificat-o tu in mod deliberat la un moment dat. cred ca tu esti cel care ar trebui sa sapi mai atent. neglijenta sau neatentia nu trebuiesc confundate cu superioritatea intelectuala. parol.
Atenție!
Dorel -
Această discuție a lunecat în cu totul altă parte decât era cazul. Nu mai are nicio legătură cu obiectul ei, exprimat în textul sub care se desfășoară. Anul care vine poate o să ne mai îmblânzească. La mulți ani!