despre o femeie goală

imaginea utilizatorului Virgil
...

straniu să vezi cum gîndește un bărbat
despre o femeie goală
cum îi vine în minte sex și curvă și carne și păcat
și dragoste și pasiune și tînjire și viol
și trecut și rușine și umbră
și căldură și frig și visare
și liniște și putere și ură
e straniu și totuși nu e
ce vină are bietul om cînd ea e doar oglindă
pentru el
pentru fiecare os
din oasele lui sfărîmate
și carne din carnea lui
în care viermii cîntă deja
ce pot privi în oglinda aceea oare
ochii de izgonit și laș
mutilat în singurătatea lui
de bărbat

Comentarii

obs

"cum îi VIN în minte" că e mai multe...
Şi dacă tot scriu aici, de ce tot insişti să arunci bietul utilizator care citeşte nelogat un text şi când vrea să comenteze se trezeşte în pagina principală în loc să rămănă frumuşel acolo unde era? Eu înţeleg că Hermeneia asta a ta trebuie să fie diferită de orice alt site prin unele chestii, unele chiar supărătoare cum ar fi celebrul login care nu merge cu Enter, dar chestia asta cu aruncatul în pagina principală la login este de-a dreptul prostească. Eu zic să încerci să fii deosebit prin chestii deştepte şi nu prin fixaţii, pe viitor să scrii cu diacritice măcar pe propriul tău site aşa zis de limbă română şi să eviţi pe cât posibil greşelile de gramatică prin textele publicate, măcar prin ale tale... e doar un sfat din bătrâni, nimic altceva.
Andu

of

propun să înfiinţaţi o secţiune în care să ne expunem fiecare gîndăceii descoperiţi pe hermeneia, precum şi alte gîzuliţe ce nu ne dau pace şi pe care nu vrem nici în ruptul capului să le cunoască doar webmaster-ul, chiar dacă adresa acestuia ne e la îndemînă. Andu cred că va fi de acord cu mine, sper să nu ne certăm că eu am insectar mai mare.

da! și noi stăm la fel în fața ei

oarecum rușinat, oarecum furios (pe mine, pe noi...) mă văd nevoit să-ți dau dreptate. o scriere pătrunzătoare și incomodă ca un film de von trier. mulțumesc că ne faci părtași

bobadil si minciuna

bobadile,
eu nu mai stiu cum sa interpretez atitudinea asta a ta sudo-ofuscato-defensiva. dar, inainte de toate am un singur lucru pe care vreau sa ti-l cer. si anume iti cer SA INCETEZI SA MAI MINTI AICI. asta daca nu este prea mult sa cer de la un plagitor recidivist ca tine. banuiesc ca stii la ce gesturi de plagiat ma refer. si te rog sa nu te simti vexat. pentru ca, tot din batrini (daca nu mai de demult) este si recomandarea asta ca inaite sa te apuci sa scoti paiul din ochiul altuia sa binevoiesti sa te ocupi de birna din al tau. si ca sa clarificam de ce te numesc mincinos, asta este pentru ca logarea cu "Enter" dupa introducerea autentificarii FUNCTIONEAZA. asa ca, again, fa bine si inceteaza cu minciunile pentru ca este cel mult ridicol. faptul ca logarea sau dezlogarea te duce in pagina principala este decizia mea. iar daca nu iti place, sorry, tough luck. dar macar din bun simt (daca ai asa ceva) exista adresa de email pentru astfel de observatii sau intrebari. poti sa iei asta si ca avertisment. la urmatorul offtopic pe care il vei face intr-un comentariu va trebui sa iti suspendam contul pe o perioada foarte lunga probabil. este decizia consiliului Hermeneia, decizie pe care eu am taraganat-o suficient de mult cred.
in text am preferat VINE si nu VIN, si nu cred ca este neaparat incorect gramatical de vreme ce nu am pus virgula sau "presupus" virgula ci am scris "si". ca si cum as repeta propozitia LA SINGULAR cu fiecare complement in parte. pricepi sau e nevoie sa explic mai mult? e un mod in care urmaresc sa subliniez ceva. iar daca tie nu-ti place nu e nevoie sa o numesti incorect gramatical. pentru ca nu e. decit poate pentru minti inguste care cauta nod in papura. daca tot cauti o papura din asta amarita iti recomand lithera. cauta acolo noduri.
in ce masura sint sau nu eu deosebit pe bune ca nu te priveste pe tine. iar astfel de sfaturi pastreaza-le mai bine pentru cei din familia ta. nu cred ca sintem atit de familiari noi doi ca sa ajungem sa ne "sfatuim" la modul asta.

maia cusco

exista o adresa de email pentru asta. cred ca ti-am raspuns ori de cite ori m-ai intrebat ceva acolo. nu cred ca e civilizat sa vorbesti despre defecte la nivel de insesctar fara sa le numesti. este doar un mod de a improsca cu noroi. asta vorbeste mai mult despre intentii meschine de denigrare decit despre altceva.

atacurile lui bobadil

Urmaresc hermeneia.com si agonia.ro. de mult timp. Bobadil a fost "expulzat" din agonia.ro pentru argumente ad hominem. E timpul sa fie expulzat si din hermeneia.com fiindca a devenit obositor. Consiliul ar trebui sa ia decizia cit de curind.

din pacate

nu ati inteles nimic din comentariul meu. m-am referit tocmai la faptul ca acea adresa exista. era o subtilitate, chiar daca nu o voiam impanata cu noroi, la adresa lui Andu. si cu toate ca el m-a suparat cu o serie de interventii pe aici sau pe aiurea, nu cred ca antecomentatoarea mea are dreptul sa vina cu acuze, cita vreme nu a scris nimic pe acest site. imi pare o clona sau cineva care se afla in treaba pur si simplu. iar dumneavoastra se pare ca nu aveti rabdare sa cititi comentariile cu atentie. e mai simplu sa acuzati lumea de meschinarii. prefer sa ma opresc aici cu seria de offtopic. regret ca s-a intimplat in subsolul unei poezii.

maia

cu riscul de a abuza (de un offtopic pe care nu l-am initiat) vreau doar sa spun ca a vorbi despre erorile tehnice de pe hermeneia ca despre un "insectar" (vezi numele de "bug" pentru defect tehnic in soft) mi se pare relativ agresiv. om folosi noi "limbaj poeticesc" pe aici dar nu cred ca e corect sa procedam asa. mai ales in contextul in care cred ca am fost mult mai transparent si mai deschis dialogului decit absolut oricare din creatorii sau posesorii de site-uri literare romanesti. se pare ca (asa cum spun istoriografii romani) la romani transparenta si democratia nu au fost niciodata prea mult apreciate. mai degraba au migrat catrea idealul despotului mai mult sau mai putin luminat sau catre imaginea "tatucului" care le poate si stie pe toate.

carmen electra

Scuze de off-topic, dar cine sunteți Dvs. stimată electra atât de bine informată și de justițiară (orice act de justiție ar trebui să se bazeze pe cunoaștere right?) Am avut deosebita plăcere pe care nu mi-o amintesc să stau de vorbă cu Dvs vreodată, prin vreun comentariu sau la vreun cenaclu poezie.ro în backstage la casa eliad sau la deko pe parcursul a cinci ani de zile aprox? Deocamdată nici texte nu aveți aici, habar n-am cine sunteți scuze. Încercați să existați înainte să vorbiți, mulțumesc.
Revin, comentariul meu se referă la neglijența pe care am observat-o nu doar acum în publicarea textelor pe site chiar și din partea patronului Virgil Titarenco și a familiei sale.
Enter-ul merge, scuze, poate nu l-am încercat eu lately. Dar aruncatul în prima pagină la login este răutăcios și necooperant cu bietul user... de ce să plece de unde era doar pentru că s-a logat?
Iar textul e foarte slab, e un text scris ca să fie scris, ca să umple o criză de inspirație pe baza unei simple idei.

bobadil

bobadil, am senzaţia că Electra vorbea cu mine. sper că nu te deranjează asta.
în ce priveşte familia mea ţi-aş fi recunoscător dacă ai păstra o distanţă decentă. atîta timp măcar cît eu nu am îndrăznit şi nici nu voi îndrăzni vreodată să îmi exprim opiniile despre a ta. şi te rog nu uita, avertismentul este valabil so, please, don't push your luck cu sudo-comentarii după offtopic. iar dacă ai ceva de spus despre un text vorbeşte despre text şi încetează cu datul ăsta cu părerea despre ce motive am sau nu am eu cînd scriu ceva. ce ai devenit acum? psihoanalist? ghicitor? baba Mărţişoara? mama Omida? baba Bobadila?

and by the way

and by the way, ca tot vorbeai despre "ideea" mea. daca tot zici ca e una, macar ai prins-o? sau tot mai bîjbîi?

ideea

...am prins-o recunosc că am cam bâjbâit cum zici tu am bîjbîit dar am prins-o în cele din urmă și nu e rea deloc, am mai spus-o. Dar d-na d-șoara electra vorbea cu tine ok dar se referea la mine.
Iar la datul cu părerea hai să fim serioși Virgile we are too old for this crap... ne-am dat amândoi cu părerea unul la altul de ne-au crescut copiii mari de tot iar ai tăi, spre deosebire de ai mei, sunt deja pe site... sau mă înșel? Eu nu mă refer la familia ta în general ci la familia ta de pe site iar aici, fiind membru am dreptul să sesizez eventualele nepotisme, sau nu?
În rest, să ne citim cu bine iar avertismentele tale Virgile să mă ierți dar eu le-am primit de atâtea ori în ăștia o mie de ani de când sunt pe Hermeneia încât nici nu mai știu cum să le interpretez. Atâta te rog dacă vei avea vreo idee să îmi tai pentru a nu știu câta oara accesul la pagina mea de pe hermeneia să ștergi și toate textele mele cu această ocazie. I said IF ok?
Să ne citim cu bine,
Andu
P.S. Mi-au plăcut numele dar aș prefera totuși TATA omida, MOȘUL bobadilă, etc, se poate? Nu cred că aș suporta o operație de schimbare de sex la vârsta mea...
Sau poate dacă ai deveni și tu Virginică... poate că aș trece peste impedimentele respective.

bobadil

bobadil,
pe site nu am nici o familie. si ar fi bine sa abandonezi aceasta marota. iar nepotismele sint un ceva ce dezavuez.
in ce priveste avertismentele te asigur ca nu avem probleme sa le dam curs. iar daca ti se va suspenda contul pentru nerespectarea regulamentului asta nu inseamna ca sintem obligati sa iti stergem si textele. stergerea textelor se poate face la cerere numai atunci cind un membru alege sa isi inchida contul de buna voie si nu in cazul unei abateri.
prefer sa intreb despre baba Bobadilia. si asta nu are nici o legatura cu Virgil asa cum eu nu am facut nici o legatura cu Baba Anda sau Baba Andeia.
asa ca las-o moarta...

nu stiu daca as vorbi despre sentinta

nu stiu daca as vorbi despre sentinta cit poate despre un anumit gen de fatalitate. cred ca oricine poate rupe contactul privirii dar nu cred ca poate anula privirea cu tot ce face ea. de aceea poate se spune ca "the beauty (and the ugliness, for that matter) is in the eye of the beholder" and maybe in the beholder

tehnice

de acord cu spusele tale Virgile și să recunosc acum nu cred că ești un prototip al nepotismului... cred că te străduiești să faci ceva bun și asta e de apreciat, just.
Însă în legătură cu deja (pentru mine) faimoasa suspendare a contului pe Hermeneia mi se pare injust ca în postura de suspendat să nu mai ai acces la propriile texte... știu că e o problemă tehnică aici dar cred că, pentru a fi corect și față de autorul suspendat ar trebui să îi faci și textele invizilbile pe perioada suspendării. Dacă de exemplu el (autorul suspendat) primește comentarii la texte pe perioada suspendării el nu poate răspunde... nu e incorect? Plus, textele postate de un autor nu poți să le blochezi la stergere de către acesta în nicio circumstanță, indiferent cât de jos l-ai trimis pe site pe acest autor. Asta ca să nu mai vorbesc că eu, cel puțin, o dată cu Hermeneia 2.0 m-am trezit cu o pleiadă de texte reînviate în pagina de autor, texte pe care le ștersesem cu mâna mea în versiunea anterioară a site-ului. Toate astea plus alte câteva cu care nu te mai obosesc acum îmi întăresc convingerea că Hermeneia nu este doar un site făcut pe genunchi, ci este un site făcut fără respectul cuvenit celor care postează aici (autorilor) și care sunt tratați ca și cum li s-ar face un favor prin această hai să o numim publicare. Mai multă modestie și mai mult profesionalism din partea ta nu ar aduce decât beneficii unei comunități literare (și acum nu mă refer doar la Hermeneia) și așa sărăcită de inspirație in this day and age.
Andu

Bobadile, las-o moartă că ai ameţit-o.

Bobadil, ai tu talentul ăsta special de a mă amuza chiar şi cînd zilele sînt blue. Chestia cu a face "textele invizibile pe perioada suspendării" e cea mai bună glumă pe care am auzit-o în ultima vreme (în româneşte). Sau cum se spune în lb. engleză, e un caz tipic de ID10T. N-am auzit de nici un forum sau comunitate online care să practice aşa ceva. Ceva ce este absolut "insane". Ca şi cum după ce că unul abuzează de un site drept recompensă să mai poată să te şi chinuie cu sonfigurări şi para-configurări pe care să le tot actualizezi numai ca să nu se supere musiu. Hai să fim serioşi, logica ta e de-andoaselea. În orice caz, dacă un membru suspendat vrea să plece de tot poate să îmi spună şi le ştergem fără problemă. Dar definitiv. Nu cred că are nimeni nici timp şi nici chef să se joace de-a vizibil-invizibil numai aşa de amoru' artei.
În ce priveşte textele pe care le-ai găsit făcute vizibile îmi cer scuze. În orice caz, probabil că e de preferat să fie aşa decît să pierzi texte definitiv. A şterge e uşor, a recupera ce ai şters nu e totdeauna simplu sau posibil. Eu am anunţat că vor mai fi probleme şi m-am oferit să le rezolv în măsura timpului disponibil. Iar dacă tu consideri că Hermeneia este "un site făcut fără respectul cuvenit celor care postează aici (autorilor) și care sunt tratați ca și cum li s-ar face un favor prin această hai să o numim publicare", mă întreb de ce nu pleci? Definitv? Că doar nu eşti masochist ca să îţi placă să fii tratat fără respect de mine, nu?. Există un buton cu care îţi poţi şterge contul. Îmi trimiţi un email şi mă anunţi că vrei să îţi şterg textele şi gata. Te asigur că o fac în două minute. Mingea e la tine dragul meu. Dar dacă nu faci decît să verşi lacrimi de crocodil şi să te plîngi pe la colţuri aruncînd acuzaţii de trei lei, pe bune că nu mai impresionezi pe nimeni.
Faptul că pe tine nu te impresionează modestia mea mă lasă absolut rece. Te asigur. Nu am pretins absolut niciodată că aş fi mare profesionalist şi nici poet. Aş vrea să îmi arăţi unde m-am lăudat eu cu aşa ceva. Nu am făcut decît să muncesc (cam pe brînci) dar de plăcere pentru chestia asta care se numeşte Hermeneia. A fost un pariu cu mine. Tu eşti absolut pe dinafara acestui lucru. Şi dacă nu îl apreciezi e ok pentru mine.
Abia acum observ cum te contrazici:
La început scrii: "... cred că te străduiești să faci ceva bun și asta e de apreciat, just."
şi apoi la sfîrşit spui:
"... Hermeneia nu este doar un site făcut pe genunchi, ci este un site făcut fără respectul cuvenit celor care postează aici".

Bobadile, las-o moartă că ai ameţit-o.

de la mecca la medina

Virgile, asta e ultima mea angajare într-o polemică cu tine aici pe Hermeneia. Și asta nu e nicidecum pentru că aș dori Doamne ferește să am eu ultimul cuvânt într-o astfel de dispută ci doar pentru că așa consider eu că între noi am cam spus ce era de spus și de bune și de rele și acum cu ce ai zis aici nu ar mai fi nimic de adăugat, lucru pentru care ultimately I thank you
Eu am rămas pe Hermeneia de 3 ani trecând prin poate cele mai penibile momente din viața cuiva nu pentru că sunt masochist (fără absolut nicio asemănare, așa cum o pui tu mulți scriitori sunt masochiști) ci pentru că am venit aici pe la începuturi și sunt lucruri care au rămas în inima și în sufletul meu (nu vreau chiar deloc să devin patetic cu atât mai puțin penibil). Am cunoscut și recunoscut pe Hermeneia cuvântul unor oameni pe care îi port în mine...
Eu pun oricum punct aici polemicilor cordiale (îți amintești de paler?) cu tine și să ne citim și comentăm cu bine dar mai ales cu inspirație.
Andu

vreau Hermeneia veche

Ca tot e rost de scandal, zic si eu:
- nu imi place "Masa de lucru", mereu ma intreb unde sunt textele mele si ce cauta masa de lucru la mine in pagina.
- nu imi place prima pagina a sitelui cum arata, e un haos total.
- site-ul vechi era ordonat, stiam unde sunt toate ale mele si ale altora.
- site-ul vechi NU era ca toate blogurile pe wordpress, era deosebit, inedit

Alma

Nu știu dacă "conservatorismul" ăsta moldovenesc a fost întotdeauna de folos sau de bun augur.
- masa de lucru este un concept. Fiecare are o masă de lucru. Pînă și acasă. Masa de lucru este locul unde fiecare lucrează și își ține lucrările. Fie că este vorba de un text sau de un comentariu.
- ce anume ți se pare haotic pe prima pagină? Poți să fii puțin mai explicită, te rog frumos.
- am sa reactivez site-ul vechi (bineînțeles ne-editabil) din rațiuni „istorice” sau „nostalgice” și aș vrea să mă faci să înțeleg în ce sens acolo era mai multă ordine decît aici. Vreau să înțeleg asta cu bună credință.
- Hermeneia 2.0 nu folosește wordpress. Și, sincer nu cred că seamănă cu blogurile care folosesc wordpress. Există, este adevărat, aspecte, să le zicem tehnice, care seamănă poate tocmai datorită avansării conceptului de CMS sau functionalitate in web 2.0 dar asta nu cred ca reprezintă uniformitate. Este ca și cum ai spune că un adolescent român acum seamănă prea mult cu unul occidental sau american pentru că poartă snickeri și blugi. Și că era mai original în opinci sau pantaloni de stambă. Sau că tu și cu mine semănăm acum pentru că folosim telefoane celulare. Cred că e nevoie să privești dincolo de suprafața lucrurilor. Asta trecînd peste faptul că Hermeneia 2.0 este încă la început și vor mai exista multe adăugiri și modificări.
- Ceea ce nu aud eu sînt însă propunerile. Asta ca să nu mai menționez Alina că pe Hermeneia treci doar din an în paște.

realist

Desi suntem niste mutilati, femeile sunt primele care vad asta. Cateodata chiar le place ce vad, iar alteori nu. Oglinda are si ea rolul ei:)
Dintre toate, tot oglinda e cea mai perfida, mai ales cand uitam sa o stergem de praf.
Un text bun in opinia mea, cu o densitate poate usor enumerata (stilistic vorbind), dar asta pe undeva are farmecul ei intr-o scriere condensata.
Destinderile, ca un respiro, sunt binevenite.
Cu drag,