Drum interior

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
ciclul "așa cum este, nu este"

Către punctul de pornire
al ierbii,
am plecat să văd
de unde se începe pământul,
și de unde curge cerul
cu norii și cu soarele
care se rotește mereu,
și care se ascunde dincolo de retină.

M-am ascuns într-un ochi
care seamănă cu o pasăre.

Comentarii

Câteva observații asupra poemului, merge de scris: "de unde pământul se începe, și încotro cerul curge" și sinonime ideatice de înlocuit: - "pornire" - "se rotește mereu".

Alma scumpă, o constatare și un sfat amical: prea te arunci pe texte cu hotărârea de a schimba totul după placul tău. Încearcă să și "citești".

Chestia asta e valabilă pentru aproape toate comentariile tale, și nu numai la textele mele.

Cailean, am încercat a "citi" textul tău și, indirect, am încercat a-ți sugera că trebuie lucrat ceva aici. Direct, ți-aș fi spus că este un text slab, fără valoare literară. Iar acest lucru este valabil pentru toate textele unde scriu comentarii asemănătoare. Știam că dreptul la opinie este liber și garantat, nu?

Este, dar am început să mă plictisesc. Comentariile tale nu au nici o valoare critic-literară, se conduc unilateral după un simț estetic prea personal, care la tine e și slab dezvoltat. A-și da cu părerea, și a sugera variante de text nu înseamnă nici pe departe a face critică pe text; confunzi aici tabla înmulțirii cu tabla zincată. Și dacă alții o înghit, ei bine, eu nu.

Ok, Cailean, să presupunem că simțul meu estetic (deși asta nu are legătură cu poezia) este slab dezvoltat sau incapabil să critice acest text. E părerea ta și o respect. Am înțeles ideea poemului, care de altfel e de când lumea. Vroiai filosofie? La ce ți-ar ajuta? Acesta e stilul meu de a comenta. Dacă nu agreezi asta, fă o cerere și te trec pe lista "celor pe care nu îi mai comentez". Din lipsă de timp, desigur.

Oooo, Alina, perfect, deci se poate și asta? Consideră, te rog, cererea făcută. Dacă ai putea să mă ocolești m-aș simți mult mai confortabil fără zurgălăi după mine. Nădăjduiesc să nu-ți fie prea greu, mai ales că acum ai și titlul de editor pe care îl meriți cu prisosință. Altfel, reciproca e valabilă, eu o fac de mult. Dacă te vei ține de cuvânt, îți mulțumesc. Rămâi cu bine.

Călin, am considerat oportun să nu intervin, până în acest moment, sperând că vei reuși să păstrezi acest dialog în limitele respectului reciproc. Din păcate, mă văd nevoită să îți atrag atenția că se cuvine să comentezi și să răspunzi comentariilor care se fac sub textele pe care alegi să le publici pe hermeneia păstrându-te cât mai mult în legătură cu textul, și ferindu-te să faci aluzii mai mult sau mai puțin directe la adresa comentatorilor. Că nu îți plac sugestiile făcute de Alina, că le consideri, poate, inutile sau deplasate este desigur dreptul tău. Dar încearcă să expui aceste sentimente de o manieră care să nu fie considerată de nimeni jignitoare. Te rog să ții cont de regulamentul hermeneia în această privință.

Perfect adevărat safir moderator, să știi că și eu am tot tăcut până acum la gogomăniile Alinei, dar există și o limită a răbdării uneori, mai ales când e vorba de diletantism încăpățânat din partea unora ce se trezesc peste noapte mari critici literari cu patalama mai mult sau mai puțin autentică. Și ei trebuie admonestați când dau cu bâta-n baltă, apoi văzând că nimeni nu zice nimic, ba încă mai sunt și încurajați, încep să se creadă mari axiologi. Mai mult, e vorba de principiu, dacă tot te apuci de criticalisme, cred că potrivit ar fi să se facă asta cu conștientizarea a ceea ce trebuie să însemne respectiva chestiune. A da variante de text care, atenție, "merg de scris", e o modalitate cel puțin hilară de critică și e o dovadă de imaturitate, de lipsă de responsabilitate a ceea ce faci, de subiectivism cras în a aborda lucruri sensibile cum ar fi descifrarea peisajului poetic al unei scriituri, ori a universului noetic al unui autor, și, dacă dorești, este "off topic" ceea ce spune Alina în majoritatea comentariilor ei. Are și critica, la fel ca și compoziția, o estetică a ei, care, prima, e chiar mai pretențioasă decât cea de-a doua. Apreciez și salut intervenția ta ca moderator în această dispută, te asigur că și eu, în primul rând, am în vedere respectul pentru autor și textul acestuia, dar care, ori unul ori altul, atunci când e cazul, se cuvin amendați, mai aspru sau mai cumințel, după cum le sunt gafele, sau paragrafele. Aici, fiind vorba de poezia mea, pe comentariul secțiunii mele pe care Hermeneia mi-a pus-o cu generozitate la dispoziție, fără să intru în tărâmul nimănui, am considerat că este cazul. La fel, nu consider că este nici "off topic" întrucât disputa pune în discuție, până la urmă, tot principii literare, de compoziție, de critică, ori de înțelegere a unei scriituri. În momentul în care voi încălca vreun regulament, în litera sau spiritul lui, te rog să mă faci atent. Cu respect și considerație, C.S.

Călin, ar fi fost de dorit să nu avem ce continua de discutat aici, decât despre textul tău. Nu se fac procese aici, cred că e bine de știut. Ai încălcat regulamentul în comentariile tale, și ai repetat aceasta chiar în cuprinsul ultimului comentariu. Am să-ți precizez numai punctul respectiv din regulament: "20. De asemenea comentariile trebuie: ...20.3. să evite pe cît posibil formularea de aprecieri la adresa persoanei autorului textului sau la adresa persoanei altui comentator al textului" De altfel, regulamentul urmărește în general reguli ale bunului simț. Și-mi place să cred că pentru acestea nu e nevoie de nimeni să vină să ne atragă atenția. M-aș bucura dacă, în loc să apreciezi intervențiile de acest gen, vei căuta să nu le mai dai ocazie. Aștept să îți exprimi cât mai liber opiniile despre text, oricare ar fi acestea, și să porți dialoguri care să nu jignească pe nimeni în dialogul cu comentatorii tăi.