o clipă din viața lui Mathnawi

imaginea utilizatorului ovYus

sufletul e parfumat de tine
mă îmbăt miresmelor tale precum
dervișul rotind în extaz
Una și Unu

behăit de sînge drag, tu n-ai cum prinde
suflul ce mi-ai dat
aluneci undele uitării peste singurul chip
ce bea din Tine

oceanul varsă zărilor prelungi
văpăi de tăcere
reflexii și raze, linii și dungi-
eu șed blînd în cuvintele Tele

Comentarii

Tele? Cuvintele Tele? ma imbat miresmelor tale? behait de singe drag? Oricit as incerca sa ma rotesc ca un dervis, tot nu as numi asta poezie.

incercand sa te rotesti ca un dervis, nu vei fi decat un românaș care ameteste fara sa inteleaga nimic mistic ori poetic... probabil ai avea nevoie de o initiere (mai intai in cultura si lirica islamica, ulterior in mistica sufita) ca sa pricepi ceva din: 1. pluralitatea demersurilor lirice 2. tematica arhetipala uzitata in text 3 dimensiunea unei mistici ambivalente ghinion insa, dragul meu emiemi: azi nu dau lectii... insa nu te complexa. sunt sigur ca cercul stramt e si confortabil.

un comentator neavizat, tragandu se de bigudiuri, ar zice ca nivelul textului il descrii cu precizie: linii si dungi

Ce bine ca nu dai lectii. In cercul strimt exista si poezie. Aici nu.

eu zic ca ante-comentatorii sunt prea aspri. Asta nu scuza raspunsul lui ovYus, cel putin nepoliticos (ca sa nu zic mai mult). Si fara pic de umor. Specific, daca vreti, celebrului Mulla Nasurdin (care, volens nolens, face si el parte - si inca cum!) din sufi. Adriana, sufismul nu se reduce la Rumi. Pe mine, familiarizat (oarecum) cu islamul si, in particular, cu sufismul, textul nu ma lasa indiferent. Probabil ca deficienta (de receptare) a textului este ca presupune o asemenea initiere (chiar si superfeciala).

corectie: "(care, volens nolens, face si el parte - si inca cum!) din sufi" se va citi: "(care, volens nolens, face si el parte - si inca cum! - din sufi)"

Tele sau Télé ? =))

evident ca sufismul nu se reduce la Rumi, dar inclin sa cred ca autorul mai ales la Rumi s-a gandit...trimiterea din titlu (Mathnawi) si "dervisul rotitor in extaz" mie asta mi-au spus. si nu cred ca am fosr "prea aspra" - mi-am spus, simplu, parerea.

ovyus ori ne explici ce e cu Tele acolo ori corectezi textul. ai citeva ore la dispozitie desi ti s-a atras atentia cu ceva vreme in urma.

... sa ma ierti stimabile profet ca nu stau non-stop pe hermeneia si astfel nu pot reactiona instantaneu la cerintele dumitale. ca de obicei observ logica militieneasca in care pui problema: "ori...ori"; "ai citeva ore la dispozitie desi ti s-a atras atentia...". :) suna ca un fel de amenintare! -nu-i nimic, fiecare cu vocatia sa! (ai uitat insa sa-mi spui cu ce urgie cumplita ma vei lovi daca ... nu fac precum spui domnia ta). inteleg ca un cuvintel marunt pune probleme grave (iarasi!) de disciplina (slava Domnului ca nu pune probleme de Interpretare... ) pe acest site deosebit de hermeneutic, ce-l conduceti cu slava Excelenta Voastra. "Tele" este un regionalism, un simplu regionalism, domnule Titarenco. scris cu majuscula pt a sublinia ambivalenta relatiei descrise in text. Divinul este si/sau nu este confundat cu instanta (organica) feminina, destinatara acestei preudoepistole sufite. alte explicatii sunt sigur ca va poate oferi domnul Sixtus, ca mi-e cam somn pe la ora asta (02:35). cu mult si mare respect, Ovidiu.

"urgia" era trecerea textului in "invizibilitate" asa dupa cum iti spune si regulamentul. observ ca doresti sa continui cu atitudinea provocatoare si relativ obraznica. asa cum spui, fiecare cu vocatia sa. acelasi mod de manifestare il ai vad si in profilul din pagina personala. pe mine personal nu ma deranjeaza, fiecare isi mizgaleste gardul cum vrea. dar consiliul Hermeneia este deranjat. asa ca sint nevoit sa ma fac purtatorul lor de cuvint si sa te rog frumos sa il modifici intru ceva neprovocator si neofensator la adresa Hermeneia. evident tu poti face cum vrei dar ma tem ca nu vei putea sa alegi la fel de liber si consecintele. iar decizia lor este ca daca nu il modifici voi fi nevoit sa iti inchid contul pe Hermeneia pe o perioada care se pare ca va fi nedeterminata. in orice caz cred ca nu mai putin de trei luni. deci, daca nu vrei sa intri in hibernare si sa ne intilnim abia poate pe la primavara eu te rog frumos sa dai curs doleantelor lor. inteleg ca nu stai nonstop pe hermeneia asa ca voi avea bunavointa de a-ti oferi 24 de ore in care sa procedezi dupa cum te indeamna anima. nici eu nu stau nonstop pe hermeneia, asa ca miine nu am sa te mai deanjez cu vreun mesaj. voi proceda si eu in consecinta. la buna vedere.