nu e o vină

imaginea utilizatorului Virgil
the everlasting prayer

nu e o vină să fii
rus chinez american mongol
austriac libanez nigerian peruan thailandez
zulu zuni inuit evreu samoan cherokee
danez arab francez touareg

este o vină să fii om
o pasăre îmi smulge dinții și moare

Doamne
de ce îți aduci aminte de mine

sînt prea om
ca un cîine murdar de mine sînt

îmi întind mîinile te întinez cu mine
pe tine Doamne te fac albastru pe față
te ating cu sunetul clopoțeilor cu zdrențele mele

horcăi cu brațele întinse te resping
iubindu-te cum nu mă mai pot iubi
pe mine

Comentarii

o viata fara credinta/religie e o viata fara principii iar o viata fara principii este un vapor fara comandant - spunea Gadhi. Dumnezeu nu te-a uitat, esti doar dupa chipul si asemanarea lui.

o viata fara credinta/religie e o viata fara principii iar o viata fara principii este un vapor fara comandant - spunea Mahatma GANDHI. despre poem: insiruirea din prima strofa se rupe putin structural de rest.

evident, sint constient ca un ochi neatent, sau poate mai degraba lipsit de un efort sporit, este in pericolul de a nu intelege prea bine sau prea mult din text. poate de aceea si aceasta senzatie ca "insiruirea din prima strofa se rupe putin structural de rest". de fapt esti foarte amabila Aranca, desi nu trebuie. putine din textele mele sint usor de inteles. si nu e neparat un exercitiu al orgoliului dar cred ca frumusetea lucrurilor sta in ascunderea si nu in revelarea lor... oricarui ochi. si nu, textul nu este despre o viata fara credinta (desi nu stiu daca ma omor prea mult acum dupa ideea de religie si nici nu pun slash intre ele). ca de obicei nu imi explic textele, ce farmec ar mai avea. spun doar atit, cit inca se mai aude sunetul clopoteilor si printre zdrente e firul albastru, e bine. cine are urechi de auzit, sa auda.

virgil, de obicei ma opresc mai mult asupra textelor tale tocmai fiindca "frumusetea lucrurilor sta in ascunderea si nu in revelarea lor" cum afirmi tu. ma bucur enorm ca mai gasesc poeti care gandesc astfel.poeziile tale ascund multe sensuri si cu cat reusesc sa descopar mai mult, cu atat sunt mai implinita din punct de vedere spiritual. in ce priveste interpretarea, dorin stefanescu in "creatie si interpretare" afirma ca "fiecare intelege conform propriulu sau mod de a fi creator"(asta nu inseamna ca fac vreo trimitere la comentatorul de dinaintea mea). poezia de fata nu este un elogiu adus lui Dumnezeu, un omagiu sau o poezie dedicata lui tocmai fiindca nu scrie "tine", "iti" cu litera mare cum se obisnuieste, sensul sta in alta parte si datoria noastra (a mea) este de a-l cauta. esenta unei poezii consta in intrebarea pe care o pune autorul si raspunsul pe care trebuie sa-l descopere cititorul. intrebarea va fi datatoare de viata, ne va intineri in momentul in care o vom gasi pe ea si raspunsul acesteia. este una din teoriile lui gadamer(un maestru al interpretarii) exprimata in mitul lui Perceval. m-am oprit la aceasta teorie tocmai pentru ca poezia lui virgil te determina, te obliga sa-ti adresezi intrebari. autorul pune accent in partea a doua a poeziei pe dialogul fundamental si relatia dintre EU si TU intalnita si la Kierkegaard, Goethe etc., aici insa vazuta altfel. In aceasta relatie se descopera eu-l si de prima depinde salvarea acestuia din urma. poezia aceasta simpla la o prima lectura si mult mai complexa daca e sa trecem la un nivel de interpretare mai inalt, vorbeste despre anumite teme filosofice, respectiv conditia umana, relatia dintre om si religie etc. cu riscul de a fi acuzata ca fortez lucrurile si vad ceea ce este nu este de vazut, remarc si o exprimare a dramei disperarii kierkagaardiene. omul se zbate intre a fi sau a nu fi el ("iubindu-te cum nu mă mai pot iubi pe mine"), intre a fi sau a nu fi in general(este o vină să fii om). incearca sa se apropie de sine si de Dumnezeu, dar in acelasi timp fuge ("horcăi cu brațele întinse te resping", "îmi întind mîinile te întinez cu mine"). relatia TU-EU nu se manifesta numai printr-un dialog, ci si printr-o trecere de la o forma la alta, o anumita indentificare chiar la un moment dat. se face remarcata si constiinta omului aflat in acea drama a disperarii:"sînt prea om/ca un cîine murdar de mine sînt". prea om si atat de murdar incat pana si pasarea care ii smulge dintii moare. sensul primei parti este evident si are legatura cu partea a doua. adica exprima ceea ce spun cuvintele prin insusi esenta lor.