Magister ludi m-a condus până la marginea pasarelei
se vedea orizontul și în el pluteau trenuri
se auzea ceasul catedralei anunțând schimbul de noapte
la fabrica de trinitrotoluenetilmetametan
se vedeau tramvaiele ca berbecii izbind unele într-altele roșii de sânge
se vedeau bicicliștii cu faruri aprinse purtând semnul păcii și al războiului
atunci Magister ludi mi-a arătat moartea moartea înmiresmată
ridicându-se ca un dirijabil luminiscent
cu blana ca fosforul lucind ca display-urile cu plasmă
era înspăimântător de frumoasă și ne privea
mângâia mielul ucis îi lingea blana cruntă de sânge.
acum poți pleca spuse Magister ludi acum poți pleca mi-a zis...
Poezie:
Comentarii
Aranca -
e o proiectie intr-o perspectiva la un singur punct de fuga unde liniile de cale ferata se unesc undeva intr-un punct virtual unde au mirosul matasos al traverselor... desi titlul e atit de fascinant, ti-as putea spune ca moartea e departe de a fi inmiresmata, e doar un cumul ai infringerilor...nu inseamna ca nu imi place aceasta coloratura olfactiva ce o atribui mortii...in final, e o parte indubitabila din noi, poate partea de inceput si nu de sfirsit... finalul are ceva apoteotic: "atunci Magister ludi mi-a arătat moartea, moartea înmiresmată ridicându-se ca un dirijabil luminiscent cu blana ca fosforul lucind ca display-urile cu plasmă era înspăimântător de frumoasă și ne privea mângâia mielul ucis îi lingea blana cruntă de sânge." poate de cele mai multe ori, moartea se ridica dintre noi in acest mod, sau poate noi o ridicam la fileu... cred ca e mica eroare de redactare "se vedeau tramvaiale". tendinta mea spre perfectionism poate pare maladiva, dar intr-o redactie se numeste altfel...si aici, cred ca sintem nu numai intr-un cenaclu virtual cit si intr-o redactie virtuala.
citadinul -
Aranca, Comentariul pe care l-ați făcut este, din nou, foarte avizat și nu pot decât să-mi scot pălăria în fața intuiției dumneavoatră critice. Mă simt onorat ori de câte ori citesc un text semnat de dumneavoastră. Puteți observa că am rectificat eroarea făcută în graba dactilografierii; "tramvaiale" au devenit "tramvaiele", așa cum, firește, trebuia să scriu. Primiți, vă rog, toate gândurile mele bune.
lucian -
poemul încântă prin comparațiile moderne și cotidiene din care se construiește. cât despre titlu și Iuda Trădătorul, cred că este o asociere inspirată, deși subtilă, foarte subtilă, a ideii de moarte cu aceea de trădare. cu toții acceptăm moartea ca un dat, dar, poate fi, așa cum spuneți, o trădare. nu înțelg de ce "înmiresmată".
citadinul -
lucian, vă mulțumesc pentru faptul că vă opriți și asupra textelor mele. n-am înțeles, totuși, comentariul dumneavoastră. în acest poem nu se vorbește nici despre Iuda, nici despre trădare. am încercat să dezvolt o imagine sui-generis a morții, proiectată pe un fundal citadin. nu mi se pare o blasfemie faptul ca în acest poem moartea este "frumoasă". este dreptul poetului să și-o imagineze cum vrea.