"Dincolo de ironie şi ironism" la Paideia

imaginea utilizatorului Sixtus
Lansare carte

Am plăcerea să vă anunţ lansarea cărţii mele „Dincolo de ironie şi ironism” la Bookfest 2010, între 9 şi 13 iunie a.c. Data şi ora lansării vor fi anunţate ulterior. Până atunci reproduc câteva păreri ale celor care au parcurs manuscrisul sau unele dintre eseurile cuprinse în volum, publicate în diverse reviste sau site-uri literare interactive, inclusiv Hermeneia.

*
Titlul, imaginea de pe copertă şi - last but not least - cunoașterea cât de cât a autorului, incita la lectura cărtii.
Nicolae Balotă

Seria asta de eseuri când crezi că te plictiseşte la culme devine interesantă, iar când e mai interesant o ia razna în chestii tehnice de nu mai pricepi nimic. Poate că ăsta-i e de fapt farmecul şi valoarea ei.
Zimţ

Original, nemulţumit de concluziile cercetărilor incomplete, unele destul de ciudate, în legătură cu postmodernismul, Gorun Manolescu susţine un nou punct de vedere, axat pe convingerea că, în final, mai de vreme sau mai târziu, toata lumea o să observe importanța sacralităţii care va deveni paradigma dominantă în postmodernul în care am intrat.
Constantin Virgil Negoiţă

Ironia PoMo şi, odată cu ea, postmodernismul sunt expuse şi deconstruite din interior. Ce mai rămâne „după”? Un posibil răspuns - în carte. Matematica, fizica şi filosofia se împletesc într-o lectură incitantă, cu certe valenţe literare.
Victor Potra

Între ironie şi nostalgie există o asemănare neaşteptată. Ambele sunt duplicitare. În timp ce ironia propune un înţeles cu totul opus celui afirmat, nostalgia vorbeşte despre un trecut idealizat de pe poziţiile unui prezent mizer. Cartea de faţă mizează pe o ironie nostalgică.
Aprilie Geo Săvulescu

*

Şi o scurtă prezentare a cărţii.

De ce „pornind de la discuţii virtuale”? Pentru că, în virtual, se poate orice. Chiar să discuţi cu cei care nu mai sunt printre noi.

Ce înseamnă o asemenea ironie?

Conform celor invitaţi la discuţii, o învârtire în gol, «autoreferenţială», în jurul nimicului (existenţial).

Sau şi mai tragico-ironic, prin discrepanţa între Haosul «obiectiv» şi Hazardul Teoriei jocurilor inventată de om, ca în „Loteria din Babilon” a lui Borges, după cum urmează (rezumativ).

La început, Loteria a fost introdusă, în Babilon, în mod cinstit: cei care câștigau, câștigau; pierzătorii nu pierdeau decât o sumă infimă. S-a considerat că este prea banal. Și în plus, ne economic pentru administratorii Loteriei. Așa că s-a introdus o nouă regulă: cei care pierdeau, erau amendaţi cu o sumă modică. Dacă nu o plăteau, făceau pușcărie. Nici așa n-a mers. Pușcăriile erau pline căci plăţile amenzilor nu se achitau. În curând s-a renunţat la aspectul economic direct și jocul s-a rafinat exploatându-se setea (și nu voinţa) de putere socială, inclusiv satisfacerea altor dorinţe. Astfel, un loz norocos putea să aducă promovarea în tagma «vrăjitorilor» (cei care administrau Loteria); ori arestarea unui dușman, ori întâlnirea cu femeia dorită, etc.; un loz necâștigător putea aduce în schimb mutilarea, infamia sub cele mai diverse forme, chiar moartea. Așa a luat naștere o teorie generală a jocurilor. A jocurilor cu miză. Și a apărut „Hazardul”. Un Hazard diferit de intervenţia neutră, obiectivă, a Haosului, fără învins și învingător. Hazardul - pur și simplu un simulacru al acţiunilor Haosului; un simulacru introdus de om; și care a devenit «Pronie Divină», «Soartă», «Manipulare» etc. Pentru că acest mod de a lucra pe tăcute, asemănător cu cel al lui Dumnezeu, a stârnit tot soiul de presupuneri. Una dintre ele dădea de înţeles că de mult nu mai există Administraţia Loteriei și că sacra dezordine a vieţilor noastre e pur și simplu ereditară, tradiţională; alta o socotea veșnică și ne învăţa că va dăinui până la ultima noapte, când ultimul zeu va nimici lumea….Alta, prin gura ereticilor care umblau mascaţi, că Administraţia n-a existat niciodată și nici nu va exista. În fine, alta – s-ar mai putea adăuga - cum că Administraţia dăinuie până în zilele noastre, în secret - de unde tot soiul de teorii ale unei Conspiraţii manipulatoare, sinistre, universale….

În finalul cărţii, în Partea 3, se va vedea şi de ce „Dincolo de ironie şi ironism”.

Comentarii

...

în secțiunea Revistă Literară există subsecțiunea Lansare de Carte

Riguros

Ca intodeauna, Profetule! Am re-incadrat

la buc fest

Orice apariție de carte în vremurile acestea de mare cutremur cultural rromano-fino-ugric nu încetează să mă uimească... cu atât mai mult una despre ironie lansată la bookfestul care va avea loc la 20 de ani de la evenimentele din 90 când se scanda 'noi muncim nu gândim'... funny ain't?
Oricum, daca îți dă mâna, pune o carte deoparte și pentru mine cu o dedicație cât mai ironică sau ok accept și un sofism dar să fie unul demn de tine, că s-ar putea să te trezești cu impersonarea mea bobadilică pe acolo cu un lămpaș de miner într-o mână și cu o bâtă în cealaltă... și atunci să te văd câtă ironie ți-a mai rămas!
Felicitări Gorunule.
Andu

!

Felicitări domnule Gorun ! Dacă aveţi nevoie de protecţie împotriva lui Bobadil, vă stau la dispoziţie. :)
Am făcut karate pe vremuri. De fapt nici nu ştiu dacă e nevoie, numai gura e de el...

Cu stimă

Dragi tovarăşi,

Nu mi-a fost uşor, dar am învins (ceea ce vă doresc şi vouă în corpore, simultan şi pe rând)! Şi pentru că îmi sunteţi simpatici vă ofer cheia succesului meu.

Ştiţi cum i-am păcălit pe cei de la Paideia (care este o editură cu o distribuţie ca lumea – aşa că veţi găsi, precis, cartea în librării) să mă publice? Cu următorele scrise în scrisoarea de “intenţie” (după o idée a prietenului meu Adrian Ioniţă trăitor în California, L.A.):
„Dacă, în conformitate cu fişa postului Dvs. (de editor), în mod normal ar trebui să citiţi textul anexat, pentru formarea unei impresii generale asupra cărţii (şi chiar o veţi face) - îmi cer scuze pentru timpul pe care vi l-am răpit.

Dar se poate întâmpla să nu-l citiţi. Nu-i bai. Căci aş putea să vă povestesc cam ce se petrece în volum, în măsura în care aţi accepta o discuţie „face to face” (eventual şi în virtual), astfel:

Autorul: D-le Redactor aş vrea să vă trimit o lucrare.
Redactorul: Cine te opreşte?
A: D-voastră.
R: Eu?
A: Da.
R: Glumeşti !
A: Nu.
R: Atunci nu o trimite.
A: Va mulţumesc.
R: Pentru puţin.
A: Încă ceva.
R: Da?
A: Dar dacă apare?
R: Ce?
A: Lucrarea.
R: Lucrarea cui?
A: Lucrarea mea.
R: Power to you, son!
A: Deci aţi publicat-o.
R: ?
A: N-aţi publicat-o?
R: ?
A: Trebuie să cred deci, că nu vă interesează?
R: Am zis eu asta?
A: Nu.
R: Atunci?
A: Deci va interesează!
R: Nu.
A: Dar nu aţi văzut lucrarea.
R: Ba da.
A: Dar nu v-am trimis-o.
R: Ba da.
A: ?
R: Te cheamă Gorun?
A: Da, cum de aţi aflat?
R: Manolescu?
A: Exact, ce surpriză!
R: Păi vezi!
A: Da.
R: Ce vezi?
A: Aaaa, am uitat...

Cu respect,
Gorun Manolescu”

felicitari,

Felicitari pentru carte, domnule Manolescu! Ma bucur sa vad materializate discutiile dvs mai mult sau mai putin virtuale asupra PM. Sper sa aveti dreptatea in privinta tezei, iar sacralitatea sa redevina un model in lumea in care traim.
Nu promit, insa mi-ar placea sa ajung la lansare. M-as bucura sa fiu acolo.

ps: cred ca aveti un typo in titlul anuntului