Ryu Murakami și violența ca antidot al alienării

imaginea utilizatorului Thorkild

Romanul "Copii de aruncat” este puternic ancorat în realitate. O realitate a unei Japonii contemporane altfel decât o cunoaștem, îmbibată de violență, droguri și personaje alienate. Doi copii abandonați în boxele de bagaje ale unei gări își croiesc împreună, încă de mici destinul, trecând printr-o acută criză de personalitate. O copilărie sub semnul autismului, o adopție parțial eșuată și drumurile lor se despart lăsând adânci urmele unei frustrări care naște, în mintea lor, setea de răzbunare, mai întâi pe mamele care i-au abandonat și, mai apoi, pe societatea indiferentă. Kiku și Hashi trec prin experiențe care, în loc să-i călească, le deschid perspective halucinante. Hashi fuge de acasă și este adoptat de o comunitate de renegați din suburbiile capitalei unde trăiește experiența homosexualității, care îl propulsează, și datorită unor calități vocale de excepție, în lumea show-biz-ului. Celălalt trece prin stări confuze provocate de moartea mamei adoptive și de descoperirea adevăratei fețe a lui Hashi. Nevoia de evadare din spațiul alienant, dar și de regăsire a adevăratei mame, îi provoacă o stare de ură perpetuă și dorința de a distruge îi marchează destinul. Când, în sfârșit, își întâlnește mama, impulsul de a scăpa de obsesie îi dă puterea de a o ucide. Fiecare din cei doi își găsește un reper în două țeluri: în urma unui tratament la care fusese supus în copilărie, sunetul unei inimi bătând îi rămâne întipărit în memorie, iar Hashi face din regăsirea acestui "cântec" o manie. Pe de altă parte, Kiku aude, mic fiind, un cuvânt bizar care-i deschide calea unei căutări febrile – Datura. Ambele personaje par a trăi numai pentru a descoperi ce se ascunde în spatele acestor obsesii.
Murakami dă Japoniei contemporane o aură infernală. Viitorul acesteia se relevă sumbru, din perspectiva unor personaje asociale, preocupate de obsesia distrugerii, forțate de destin să se mențină pe fragila linie a delincvenței . Deveniți populari, eroii nu numai că nu se adaptează, dar clachează și trec la fapte abominabile, justificate doar de starea precară a conștiinței lor. Nu există morală, drepturi, satisfacție, ci un egocentrism feroce.
Romanul "Copii de aruncat" este unul halucinant, o parabolă a lumii contemporane care cucerește încă de la prima lectură.

Ryu Murakami - "Copii de aruncat”, Editura Polirom, 2005. Traducere de Florin Oprina.

Revistă literară: 

Comentarii

Apreciez foarte mult ideea ta de a publica pe Hermeneia recenzii de carte. Desigur că o imagine reprezentativă, aleasă de tine, după lectura cărții sau poate chiar imaginea copertei, ar fi de adăugat la astfel de texte. Felicitări!

Mulțumesc, Alma! Este un exercițiu pe care, din când în când mi-l permit, în limita posibilităților mele critice. Am să caut și o imagine.

Din pacate nu prea reusesc sa inserez imaginea. Nu mai stiu prea bine html.

daca ai nevoie, te pot ajuta eu. id: dorincozan

Florin, te rog să mergi la linkul pentru HCODE din dreapta sus, din menu. Acolo vei găsi informații referitoare la modalitatea inserării unei imagini și altele, utile pentru tag-uri.

Huh, finally! Mulțumesc pentru ajutor!