Fanii lui Cristos

imaginea utilizatorului Mihaylo
Însemnări creştine

Cei patru erau trei – Luca şi Matei.
Desigur aţi auzit de multe ori aceste vorbe hazlii despre cei patru evanghelişti ai Noului Testament: Matei, Marcu, Luca, şi Ioan. Dar oare câţi dintre creştinii de astăzi cunosc numele celor 12 apostoli ai Domnului nostru Isus Hristos?..
Există oameni cărora le place foarte mult fotbalul sau alte sporturi de echipă, aceşti oameni se numesc microbişti, adică pasionaţi, deoarece ei manifestă o pasiune deosebită pentru un lucru, ei sunt spectatorii pasionaţi în mod excesiv la o întrecere sportivă, în special la meciurile de fotbal. Totodată ei sunt şi suporterii – admiratorii etuziasmaţi, aproape fanatici (de aceea se şi numesc fani) ai unei echipe sportive.
În ultimul timp se transmit din ce în ce mai des ştiri despre fani care aruncă cu diferite obiecte în jucători şi devastează tribunele. Deseori ei sunt arestaţi, răniţi ba chiar se întâmplă să şi moară.
Aceşti fani sunt credincioşi echipelor sale, desigur aţi auzit celebra lozincă a fanilor echipei «Dinamo»: «Câini până la moarte!». Ei bine aceşti fani sunt gata să-şi jertfească banii, sănătatea, libertatea, uneori viaţa pentru echipa lor favorită. Dar oare există vreun astfel de fan care să nu cunoască numele tuturor jucătorilor din echipa căreia îi este credincios?..
Dar oare câţi dintre noi, cei peste douăzeci de milioane de creştini ai României cunoaştem numele celor doisprezece apostoli care făceau parte din echipa Mântuitorului nostru?..
Papa a numit România: «Grădina Maicii Domnului». Suntem cetăţenii unei ţări creştine, suntem creştini – admiratori entuziasmaţi ai lui Isus Hristos.
Dacă ne-ar întreba cineva, dintr-o religie necreştină, numele celor doisprezece apostoli din echipa Domnului?..
Ferice de cei ce ştiu!
Iar pentru cei ce nu ştiu, Biblia ne face cunoştinţă cu ei: «Iată numele celor doisprezece apostoli: Cel dintâi, Simon, zis Petru, şi Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, şi Ioan, fratele lui; Filip şi Bartolomeu; Toma şi Matei, vameşul; Iacov, fiul lui Alfeu, şi Levi, zis şi Tadeu; Simon Canaanitul, şi Iuda Iscarioteanul, cel care a vândut pe Isus.»

Proză: 

Comentarii

Ar mai fi de adăugat Matia,

Ar mai fi de adăugat Matia, cel care l-a înlocuit pe Iuda, după ce acesta a trădat.
Însemnările sunt bine intenționate, bine venite și mi-a plăcut comparația de la început, aceea cu „fanii”.

cred că „hristos” sau

cred că „hristos” sau „christos” ar fi formele corecte, după grecescul χριστός, care e cu „h” (cînd transliterezi de exemplu chalkidiki spui „halchidichi”, „ch” grecesc = „h” romînesc)

comparația cu futbolu își are adevăru ei; eu îs fanu apostolului matei, era mai petrecăreț și mai jovial

Pentru Matei ARGUMENTE - Nume

Pentru Matei

ARGUMENTE - Nume pentru acelaşi Dumnezeu
De ce uneori întîlnim “Hristos” scris “Cristos” şi “Iisus” scris “Isus”? Răspunsul îl aflăm de la părintele Constantin Pătuleanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Copiii sînt învăţaţi la ora de religie să scrie într-un anumit fel, altminteri săvîrşesc păcat. Primim cărţi de la inşi pe stradă în care numele Mîntuitorului apare scris altfel decît ni se spune. Cum este însă corect şi mai ales de ce?!

“După mine este foarte sim­plu, Hristos se scrie cu «H», deoarece acest nume provine din limba greacă. Ne ghi­dăm după prima Evan­ghe­lie a Sfîntului Apostol şi Evanghelist Marcu scrisă în limba greacă. Aici apare Hris­tos cu «H». Cu toate că sîntem un popor latin, cultura românească a fost influenţată în mare măsură de cea grecească. De aici am preluat numele Mîntuitorului.” În ceea ce priveşte nu­me­le de “Iisus”, părintele pre­cizează: “Scriem cu doi de «i» pentru a face diferenţa între Fiul lui Dumnezeu şi alte persoane care au purtat în Vechiul Testament şi poartă acest nume ca nume propriu. Este o personalizare”.

Ce se întîmplă în cazul în care scriem diferit? “Dacă scriem altfel, este greşit, pentru că nu Îi respectăm numele propriu, aşa cum ni-l arată tradiţia. Vreau să precizez un fapt şi mi-aş dori să nu se mai perpetueze acest zvon. Se spune că «Isus», scris cu un singur «i», ar însemna în ebraică «măgar». Nimic mai neade­vărat. În dicţionarul ebraic, «Isus» sau «Iisus» este nume propriu.”

Ai dreptate Matei, îţi mulţumesc mult- pe viitor voi scrie corect.

aud des și „cristos” și cred

aud des și „cristos” și cred că e chiar acceptată și forma asta, dar e intrată foarte tîrziu în uz la noi, adică destul de recent. la urma urmei nu prea contează

«Grădina Maicii Domnului» -

«Grădina Maicii Domnului» - hai sa fim seriosi!!! atunci prostituatele de la sosea ce sint? "poamele" «Grădinii Maicii Domnului»?? Iar milioanele de copii avortati ce sint? "poamele stricate" ale «Grădinii Maicii Domnului»?? Hai sa fim seriosi!! e discutabil si daca romania mai are ceva crestin. - ma refeream inauntrul ei, nu in forma exterioara, ca sa fiu bine inteles -
putina smerenie nu ar strica

da,

da, romînia e țara europeană cu cele mai multe avorturi, procentual. și dintre nelegiurile făcute de străini în italia, mai mult de o treime sînt făcute de romîni. și nu mai zic că romînii rar au simțul umorului (mă refer la umor, nu la vulgarisme). apoi, despre smerenia romînilor... și nu continui. nu degeaba sîntem ultimii ori penultimii în europa la mai toate capitolele care țin de trai decent, viață civilizată

cel mai mare fan si apostol al

cel mai mare fan si apostol al lui Christos, supranumit si apostolul neamurilor, el insusi numindu-se apostol si rob al lui Isus Christos, prin voia lui Dumnezeu, este Pavel. Initial prigonitor al bisericii, dupa intalnirea sa cu Lumina, pe drumul Damascului, a primit apostolatul si a devenit rugul care a mistuit lumea. Lui ii datoram multa consideratie si respect.

Pentru Virgil Te întrebi,

Pentru Virgil

Te întrebi, aproape aruncând cu pietre, dacă România mai are ceva creștin. ARE! Dar asta nu se vede din America. Te invit duminica la Sfânta Liturgie în Bisericile noastre, sau la minunatele Mănăstiri construite de pe vremea când America nu fusese descoperită, și chiar pe străzi sau în casele oamenilor adevărați creștini. Faptul că sunt o sumedenie de oameni „fără Dumnezeu” (ai dreptate) nu este un argument pentru a întreba dacă Ro mai are CEVA creștin. Apoi, acele lucruri bune și creștine care se fac, nu se văd. Căci un creștin adevărat respectă regula: Să nu știe stânga ce face dreapta. Creștinii nu se laudă nici cu credința, nici cu faptele lor. Dar te asigur că sunt destul de mulți.
Chiar m-ai supărat, Virgile. Știu că la Tv se vede numai partea întunecată a lucrurilor, dar asta e valabil pt. orice țară, nu doar pentru România. Și îți mai spun ceva, și nu vorbesc din cărți: România nu va fi niciodată asmimilată, globalizată, americanizată, etc din 2 „motive”: slujbele religioase și horele. Ai idee câți tineri participă la Sfânta Liturghie sau câți joacă în horă? Eu am, că stau lângă ei.

uite,

uite, vezi tu Loredana, tocmai mentalitatea asta samanatorista cred ca a fost una din explicatiile pentru eterna incapacitate a Romaniei de a se autocorecta si progresa. asta pe linga obsesia asta tristo-amuzanta cum ca cineva ar urmari cu sila sa o asimileze, globalizeze, americanizeze, etc.
sa fiu sincer sint dezamagit ca ma intilnesc mentalitati din astea in Romania. sa inteleg are ca acea 1/3 din populatia Romaniei care a plecat pe alte meleaguri are o conceptie diferita de a ta cu privire la "asimilare, globalizare, americanizare"? eu zic sa fim seriosi si mai ales sa ne trezim din patetismul asta patriotard. crezi ca are nevoie cineva de mizeria si inapoierea noastra? evident, nu e obligatoriu sa intram in Europa si nici sa devenim occidentali. e ok si daca raminem in Caucaz sau Siberia, cu tot cu liturighiile si horele noastre.
in orice caz remarca mea nici nu avea nimic cu liturighiile sau horele "noastre", care oricum parerea mea sint ca sint mai degraba precrestine decit crestine, si mai degraba culturale si nu cultice. eu m-am referit la interiorul romanului si al Romaniei. dar se pare ca nu ai prins asta. si ca sa ma fac inteles, poti sa mergi la cite liturghii vrei tu si sa joci in cite hore vrei tu, si sa ramii tot excroc, curvar, betiv sau canalie. sau, ca sa reiterez textul de mai sus, sa nu ai nici cel mai vag habar despre ce scrie cu adevarat in Sfinta Scriptura. zilele trecute cineva mi-a atras atentia la un clip video facut de un ziar din Ploiesti in care mai multe persoane de virsta medie din Romania, care se pretindeau crestine, nu stiau nici macar care este diferenta dintre Paste si Craciun!!!!!!! vrei sa iti postez clipul acela video aici?