Haiku

imaginea utilizatorului Maria - Doina

de ziua mamei –
doar fiul florăresei
fără ghiocei

Comentarii

excelent haiku, singurul

excelent haiku, singurul cuvânt questionable este acel doar. De ce doar? Parcă te trezește din visare...
e ca un duș rece care diminuează importanța subiectului
de ziua mamei
el fiul florăresei
fără ghiocei
Felicitări și la mulți ani-ghiocei!

Mulțumesc pentru ghiocei :)

și nu numai... Ai observat bine o parte din rolul lui „doar”, acela de a trezi din visare. Cealaltă parte a rolului lui este de a atrage atenția asupra unui detaliu (doar el, fiul florăresei) în raport/contrast cu întregul (toți ceilalți fii și fiice) și de a induce o altă stare de „visare”, mai bine spus de reflecție, de căutare a răspunsurilor la întrebarea „de ce doar fiul florăresei e fără ghiocei?”. În acest timp, prin fața ochilor, ni se derulează ipostazele noilor decoruri, detalii etc și poemul continuă în lector cu o variantă proprie.
Mulțumesc pentru varianta ta. Eu consider că pronumele personale nu au forță de sugestie în haiku.
E drept că folosesc cam des „doar”, de aceea sunt în căutarea altor forme de exprimare a aceleiași idei.

- /// -

Eu nu cred că acest haiku şi-a propus să inducă în visare ori să producă încrâncenări metafizice... Cred că tot ce şi-a propus a fost zâmbetul din factorul ludic. Cred că "doar"ul ăla nu numai că e perfect plasat, dar e şi ancora ideii.
E şi sensibil, şi jucăuş. Mi-a plăcut si mi-a adus aminte de cizmarul care umblă cu bocancii rupţi, Ori croitorul cu iţarii rupţi. Ceva prin zona aia.

Mulțumesc, Adrian.

Mulțumesc, Adrian. O interpretare bună :)
Am putea organiza o sesiune de brainstorming pentru a găsi și alte interpretări. Unele ar fi dintre cele mai neașteptate, dar legitime.