despre Concursul de Poezie „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014”

imaginea utilizatorului Virgil
...

Am urmărit modul cum s-a răspuns la inițiativa concursului „Astenie de primăvară - Hermeneia 2014”. Nu voi ascunde faptul că mă încearcă un amestec de sentimente. Dar nu despre sentimente vreau să scriu aici ci mai degrabă despre ce am decis. Numărul textelor înscrise este sub o valoare care să răspundă în mod serios ideii de concurs. În mod normal ar trebui anulat. Dar m-am sfătuit cu Adrian și am hotărît să prelungesc perioada de trimitere a textelor cu încă o săptămînă. Deci toate datele din regulamentul concursului se avansează cu o săptămînă.
- 16 mai 2014 devine 23 mai
- 19 și 20 mai devin 26, 27 mai
- 23, 24 și 25 mai, 2014 devin 30, 31 mai și 1 iunie
- votarea pentru premiul de popularitate în perioada 24, 25 mai
- anunțarea premiilor juriului în dimineața zilei de 2 iunie, 2014
Dacă la sfîrșitul săptămînii viitoare nu vor exista un număr acceptabil de texte bune trimise pentru concurs voi fi nevoit să îl amîn cu toate scuzele de rigoare. Știu că unii vor întreba poate ce anume înseamnă „un număr acceptabi de texte bune”. Răspunsul stă la latitudinea membrilor juriului și directorului Hermeneia.
Membrii juriului rămîn Tudor Cristea, Alina Manole și Adrian A. Agheorghesei.
Textele participante la concurs pot fi citite aici

Comentarii

- marea concur-săreală -

Nici eu nu vreau să vorbesc despre sentimente, ci doar să-mi amintesc că au exista voci care vehiculau ideea imperioasă a unui concurs pe Hermeneia... (ce mai faci, Andu Moldovan?)

Dragi Hermeneuţi, pofiţi concurs! Unde mai pomeniţi că au sosit şi invitaţiile speciale :) Să curgă textu'!

concursuri and such

Dragi Hermeneuți,
Există o anumită alchimie până și în aceste atât de controversate concursuri de poezie, care volens-nolens, poartă un pic și amprenta mea din anii tinereții ca să zic așa. Și nu doar aici, ci și pe celălalt site... oricine poate verifica încercările lor actuale. Desigur, rezultatele unor astfel de acțiuni sunt mereu discutabile, dar eu prefer să rămân cu ceea ce am reușit să fac atunci când am făcut ceea ce am făcut, doar cu entuziasmul acela.
Iar azi nicidecum, oricât iubesc Hermeneia (pe care chiar o iubesc) nu mai pot participa la astfel de acțiuni

și amprenta e unde? mă refer

și amprenta e unde? mă refer la amprenta ta bobadil. nimeni nu te roagă și nu te obligă să faci nimic. doar să nu te lauzi cu ce nu ai făcut. că e ridicol. lasă-i pe cei care măcar încearcă să facă ceva. în ce privește „iubirea”... de ce le place oare unora să folosească vorbe mari...? probabil nevoia de semnificație... whatever... nuff said

Pentru greturi matinale se

Pentru greturi matinale se recomanda o lamaie- Adrian, desi intru foarte rar pe site, nu am vazut niciodata cereri scrise cum ca s-ar vrea concurs, insa o nevoie de revitalizare, da. Mi se pare foarte amuzant sa se ceara o calitate superioara a textelor de la aceeasi oameni care scriu de duzina, cu exceptiile de rigoare. Mi se pare o lipsa crasa de bun simt sa scrii ca au sosit invitatiile de onoare cand exista posibilitatea ca ''concursul'' sa stagneze. Nu stiam ca ne invartim in tara pseudovedetelor.

- băgatul în sea... limonadă -

Măđălina, vorbeşti fără să-nţelegi corect un aspect esenţial (iar dacă mă întrebi pe mine, asta e lipsă de bun simţ).

- nu se cere calitate superioară pentru texte, se cere un număr de texte rezonabil (după ce textele slabe vor fi eliminate, aşadar, textele rămase vor fi, implicit, bune). Avem nevoie de acest număr rezonabil pentru că, mă întreb, ce concurs legitim se poate numi acela la care se înscriu 16 texte?!

- invitaţiile speciale erau făcute tocmai în acest sens, iar dacă ele sunt înţelese corect, concursul nu va "stagna".

Despre greţuri, lămâi şi alte contorsiuni-diatribe - propun să zâmbim şi să rămânem sobri!

Mda, desigur ai dreptate. Ma

Mda, desigur ai dreptate. Ma intreb insa cum se va schimba situatia daca vor fi publicate inca alte 60 de texte la fel de proaste. Multumesc, in schimb, pentru limonada:-) .

grețurile matinale sînt un

grețurile matinale sînt un simptom caracteristic femeilor însărcinate. atît cît mă pricep eu. ce are asta cu textul de mai sus ramîne pentru mine o enigmă pe care probabil numai mădălina o înțelege. asta în cazul în care știe ea ceva ce nu ne-a spus încă.
în ce privește posibilitatea schimbării situației nici eu nu cred că 60 de texte proaste sînt o schimbare în bine. dar modul acesta de gîndire al mădălinei mi se pare îngust. din perspectiva mea situația trebuie privită cu optimism și bona fide. asta cu excepția cazului în care mădălina are darul profeției și cunosște cu certitudine viitorul. situație în care speranța devine un factor nul.

- /// -

Eu nu ştiu cine, unde şi când a spus că textele pentru concurs (cele postate acum) sunt proaste... Numărul acestora e îngrijorător, asta este problema acestui topic. Sperăm ca el, numărul, să crească, iar textele să fie cât mai bune.

all said and done

să lămurim, DA? eu am organizat, am jurizat, ba am și plătit concursuri de poezie! Nu am fost solicitat deloc să fac vreuna dintre aceste activități... oare ce vă așteptați dragii mei, să postez vreun text?
Eu când m-am oferit m-am oferit să fiu co-optat la organizarea concursurilor, și vreau să fie foarte clar acest aspect!
Mie îmi este cât se poate de clar că acest lucru nu se dorește... atunci nu înțeleg ce mi se reproșează?
Come on Virgil!

cam multe cântece de leagăn

Având în vedere și aspectele invocate de organizatori vă rog să luați în considerare retragerea din concurs a textului Lullaby pentru candelabre. Toate bune și pană ușoară la scris! Vă mulțumesc și urez totodată succes textelor rămase în competiție! Eu personal aș fi optat-tehnic-pentru culegerea textelor dar afișarea lor pe site după terminarea datei de participare, astfel încât participanții să nu cunoască nu doar identitatea ci MAI ALES conținutul și titlul textelor înscrise.

cred că pot interveni să îmi

cred că pot interveni să îmi exprim tristeţea pentru faptul că unora li s-a căşunat pe calitatea textelor din concurs (poate că şi eu am trimis unul sau mai multe, dar opiniile trebuiau să rămână intime până la sfârşitul concursului). De asemenea mă întristează gestul retragerii unui text, fiindcă la început s-a spus că ele nu pot fi retrase şi fiindcă întâmplător textul respectiv fusese unul dintre favoritele mele...da, pot afirma aceasta. Altfel apreciez iniţiativa prelungirii concursului şi recunosc că am participat doar din nevoia de a scrie, fără pretenţia că textele mele ar fi bune. Sincer şi eu cred că e necesar un număr mai mare, poate încă vreo/cel puţin şapte-zece mai acceptabile, aşa cred eu.

Virgil, exagerezi. Da,

Virgil, exagerezi. Da, probabil am o viziune ingusta, prefer sa raman cu ea. Cat despre cele stiute de mine, te rog sa nu o iei pe coclauri, vorbesc doar despre lucuri evidente, asa ca te rog sa-ti tii ostilitatiile voalate in frau.

oooo. mă faci să zîmbesc

oooo. mă faci să zîmbesc mădălina. ostilități la mine? tu chiar crezi ce spui? sau te-ai împiedicat în propria ironie și acum nu mai știi cum să îți găsești echilibrul? știi, mă uit la tine și nici nu știi cît de mult mă văd pe mine. cu o singură excepție. vreo două zeci de ani. știi la ce folosec ăștia? nu, nu la orgolii gerontocentrice. ci la cîteva grame de înțelepciune mai mult. atît. dar asta, in the great scheme of things, este extrem de important. în ce privește lucrurile „evidente” nu știu despre ce faci vorbire. cînd am pomenit de darul profeției am crezut că vei înțelege. adică că nimeni nu cunoaște viitorul. nici măcar tu. și nu îl poate numi „evident”. și nici nu poate folosi în mod mecanic instrumentul inducției sau al statisticii. iar la urma urmei nu toate textele postate acum sînt proaste. dimpotrivă. deci, chiar nu înțeleg de ce te burzuluiești la mine de vreme ce gafa cu „grețurile de dimineață” nu îmi aparține. iar un semn al toleranței... creștine este și faptul că, de vreme ce arunci cu farfuria de frișcă în cineva, nu te superi dacă o primești înapoi. pe bune, nu sînt nici ostil și nici ranchiunos. nu funcționez așa. nu mă cunoști.

în schimb

în schimb, eu te cunosc
eu știu cum funcționezi Virgil
în cazul acesta funcționezi în versiunea cu orgoliul dat la maxim
iar rezultatele nu întârzie să se arate tot așa, la maxim
iar ce îți spun aici nu e nici dintr-o beletristică și nici din vreo hermeneutică e din life experience
dacă vrei să faci ceva, atunci trebuie să faci project management
și pentru asta trebuie să fii un project manager sau să ai unul pe lângă tine
as simple as that

intrebare

Care a fost miscarea cu candelabrele? Cu zanele cum ramane?

raspuns

evident vor trebui respinse amindoua din motive lesne de inteles