Descoperirea

imaginea utilizatorului Lentib

a descoperit-o din întîmplare un copil
căutând pietre colorate
în albia unui pîrîu aproape secat

era un A de calcar cu vîrful ițit din prundiș
compas pe cale să se destrame
curios a început să scormonească
pînă a găsit un H de lemn putrezit
ca un om răstignit

apoi au venit arheologii cu hîrlețe
și perii fine ce mângâie literele mutilate

seamănă cu un dragon dar îi lipsește
metafora din creștet a spus un savant
îngîndurat cu barba răsfirată

au urmat ani întregi de muncă
căci poezia era așa descompusă încît
în ea abia puteai întrezări
decupat din aburi un poet cînd
brunet subțirel cu ochii de aramă
cînd blond impunător cu iriși fragmentați

așa că au îngropat la loc maldărul de litere
fără niciun fel de ceremonial

nu vroiau să se facă de rîs

Comentarii

intrebare: aliteratiile din versurile 5-6 si 10 sunt intentionate?

Am corectat versul 10.Mulțumesc pentru observație.

eu la altceva ma refeream, dar nu-i nimic, cred ca am o hipersensibilitate legata de alaturarile grupurilor de sunete, in ultima vreme. probabil ca exagerez.

Aș vrea totuși să știu la ce te-ai referit.Poate voi ține cont de sugestiile tale...

Laurentiu, observ ca in ultima vreme ai probleme cu respectarea regulamentului in ce priveste frecventa postarilor. Nu inteleg ce este neclar cu ce spune acolo. Rog pe moderator si pe editori sa fie mai atenti in aceasta privinta.

inca o data nu reusesti altceva decat sa te faci de ras cu regulamentul tau absurd. in loc sa fii fericit ca oamenii vin sa posteze pe site care de altfel e pe jumatate adormit sau in agonie, desi asta e un cuvant perimat precum cuvantul tovarase dupa '90. sincer, prof_etule, nu incapi de novici? parca am fi in ferma animalelor si ai impus gainilor cate un ou la doua zile sau, mai frumos, cum e in china masura demografica...nu mai mult de doi copii de familie! am doua intrebari precum tibru si eufrat: chiar crezi ca aceasta regula e una benefica? pana una alta, un om care scrie, novice sau nu, un om care publica aduce un serviciu siteului si, mai mult decat atat, doreste accederea la un statut superior...faptul ca cineva scrie si publica mai des e semn bun..pentru ce trebuie sa/i inhibi (ca tot vorbeai de inhibitii in cartea de impresii a unui alt poem apartinand acestui autor) nu pricep. iti place de fapt sa scoti steaua de serif si sa zici, punandu/ti picioarele pe masa si sticla de bere...baieti, aici eu fac regula si cand sunt treaz si cand scriu poezii. dle titarenco, esti ridicol cu regula de a posta la doua zile...poate alte reguli din regulament sunt ok, binevenite dar pe asta nu o pricep. ma uit lung , ba nu, daca ma uit lung incep sa am strabism de atata logica.

Nu am sa ii raspund aici lui queen margot. Am sa las moderatorii si editorii Hermeneia ca sa decida. Am citit si eu textul acesta si pot spune ca e slab. Adica am rezerve ca ar contine poezie. Nu am pretentia de a fi mare critic literar dar rezervele exista. Adica imi intareste convingerea ca Laurentiu deocamdata este bine incadrat la novice si ca de dragul de a proteja Hermeneia de asa maculatura este bine sa se respecte regulamentul cu privire la frecventa postarilor. Asta in cazul in care nu se doreste sa ajung sa introduc un regim special pentru Laurentiu de postare nu o data la 2 zile ci o data la 3 zile. Pentru ca putem face si asta. Stiu ca queen margot este o adepta a cantitatii fara calitate, a gramezii de moloz (sau alte gunoaie) unde scormonesc gainile. Bineinteles cautind calitatea. Evident e o chestiune de perspectiva. Well, eu nu le am cu crescutul gainilor (sau cocosilor). De fapt nu am timp pentru asta. Exista site-uri (unul a si fost mentionat aici) unde fiecare isi poate bascula molozul si maculatura. Noi nu ne ocupam de asa ceva. Dimpotriva, ne straduim sa promivam calitatea, elitismul textelor. Dar asta se cunoaste deja zic eu. Si sper ca intr-o anumita masura si reusim. Dorim insa numai intelegere din partea adeptilor gramezii de moloz.

Cinstit si fara sa pup vreun cur, mie mi se pare o regula de bun simt postarea la doua zile si as vedea-o extinsa si la autori. Nu cred ca din acest punt de vedere ar trebui sa existe vreo diferentiere, e suficienta incadrarea respectiva. Sunt pentru eliminarea pe H a oricaror discriminari intre autori si novici dincolo de incadrarea respectiva, e suficient. Postarile "la gramada" dauneaza grav sanatatii oricui, mai ceva ca fumatul, parerea mea. Andu

P.S. Ce mi se pare mie not ok in Regulament este interzicerea folosirii cuvintelor dintr-un vocabular asa-zis "vulgar", dar ma rog... poate ca asta da o personalitate site-ului la urma urmei, chiar daca eu nu sunt de acord...

cer anticipat scuze autorului ca am stranit aceasta polemica si ma vad nevoita sa clarific o anumita stare de fapt in comentariile semnate de bobadil si profet. voi incepe cu primul, andu fie vorba intre noi/cine se scuza pupa funduri... cam asta am inteles eu din comentariul tau..sau pe romaneste...se acuza...in ceea ce priveste zelul cu care te ai grabit sa te incolonezi la regula profetului m/am uitat de curiozitate pe pagina ta si ultimele doua texte sunt publicate in zile consecutive...de unde rezulta judecand cu spirit avocatesc...mon cher, te cam contrazici ori ca e lunga calea de la cuvant la fapta si as vrea sa nu fii fanfaron, mai ales ca noi suntem ,,pretini '' vechi pe site. in ceea ce priveste alteta dumneavoastra regala, dle profet, sunteti hilar prin modul in care v/ati cocosit a raspunde demersului meu literar. daca a/ti fi citit cu atentie ati fi observat ca eu nu am facut nicio referire asupra valorii sau nonvalorii textului de fata, ci doar am atras nedumerita atentia asupra regulii la care se supun toti novicii nu numai laurentiu belizan, de a posta la doua zile un text. pe mine m/a frapat discriminarea si, daca veti fi tot atent, eu am mai luat atitudine si in cazul altor novici, cum ar fi leonard ancuta. ma surprinde virulenta si graba deplasata cu care v/ati grabit sa catalogati acest text ca fiind unul slab doar pentru ca mi/am asumat libertatea de a va pune o intrebare si nu vad de ce un autor ar trebui pedepsit din cauza mea. aveti ceva cu mine sau ideile mele, aveti la indemana resorturile necesare pentru masuri coercitive asupra mea actionati ca atare , nu asupra autorului care nu are nicio vina in acest caz si care ,din bun simt, nici nu a intervenit. daca ma dezamageste ceva in atitudinea voastra e rautatea gratuita, zeflemeaua ieftina si tendinta de a strivi specifica unor oameni care au fost asupriti de un regim trecut, e o sechela a traiului in comunism, o privire mica si meschina asupra libertatii de a scrie. privesc cu luare aminte modul abuziv in care luati atitudine si felul in care strigati dupa ajutorul editorilor cum striga stapanul dupa slugi. aveti nostalgia uniformei, a treselor si a locotententilor dar nu uitati ca hermeneia nu e a mea si nici a voastra, e a urmasilor urmasilor nostri ..vacarestii literaturii romane! dumneata nu ai niciun drept de a ingradi libertatea poetica a autorilor care iti fac onoarea de a fi membri ai comunitatii literare...ai un stil ciudat de a/i alunga pe cei care chiar vor sa zideasca si nu ma mir daca cetatea hermeneii va intra intr o zi in ruine si o sa te plimbi singur si salbaticit aratand ratacitilor aleatorii urmele picturilor lasate de artistii care au trecut pe aici. *cer inca o data scuze pentru interventia off topic si pentru eventualele greseli...e f tarziu aici in romania ...tuturor, recomand discernamant si moderatie. o mare actrita romanca Leopoldina Balanuta spunea> masura, masura, intodeauna masura!

queen margot, dar dumitale ti-a "spus" vreodata leopoldina balanuta "masura, masura, masura"? Ca, dupa cum stii, esti faimoasa tocmai pentru lipsa de masura (pe linga alte lipsuri cum ar fi cea de bun simt in modul in care vorbesti despre editorii Hermeneia). Cu dumneata oricum am vorbi tot prost este. I-am lasat pe ei (a se nota ca nu am strigat dupa nimeni si nu am tratat pe nimeni ca sluga pe hermeneia - aveti un limbaj mitocanesc si o atitudine mirlaneasca queen margot, asta ca sa nu mai vorbesc despre distorsionarea realitatii), deci i-am lasat pe ei sa intervina pentru ca este treaba lor in primul rind si pentru ca incerc pe cit se poate sa nu dau pricina nimanui sa ma acuze de injustete. Mi se pare insa ridicol sa numesti scandalul pe care il incepi drept... "demers literar". Hai sa fim seriosi, chiar in halul asta am ajuns?! La fel, daca queen margot ar fi fost atenta ar fi observat ca abereaza (dar e cam dificil sa fii atent cind aberezi) spunind ca eu as fi atacat acest text din cauza interventiei ei. As fi facut-o oricum. Sint multe alte texte sub care intervin si imi spun parerea. La fel de aspru. Nu are si nu a avut nici o legatura cu interventia ei. Acuzatia are logica doar pentru ea. In ce priveste peroratiile de-a dreptul vadimiste cu "hermeneia nu e a mea, nu e a voastra, ...blah, blah, bla..." imi rezerv dreptul unui ris sanatos. Doamna margot, queen sau nequeen, eu zic sa incetati sa va mai luati chiar asa de mult in serios. Dauneaza, si la ten si la sanatate. Ati luat-o rau pe aratura. Lasa-ti posteritatea judece si lasati-ne pe noi sa ne facem treaba. Si luati o gura de apa rece sa va mai racoriti. In ce priveste ce drepturi am sau nu am eu (doamne, abia ma pot stapini sa nu ma inec de ris) nu mai zic nimic. E de-a dreptul caragialesc ce scrieti. Pe bune, nu ne confundati cu o sala de spectacol. Nu sinteti pe scena. Coboriti cu picioarele pe pamint. Iar in ce priveste viitorul Hermeneii, eu zic sa nu va faceti grija. Nici fericirea si nici nefericirea mea nu atirna de el. E doar un website, doamna. Nu uitati de paharul cu apa rece. Si putina lamiie. Ajuta la tensiune.

Virgil, ai incercat vreodata sa maresti coloana cu cele mai noi texte? Daca ar fi de doua ori mai mare, ar permite oricui sa posteze un text pe zi. Care mi se pare destul de rezonabil. Oricum va trebui sa te gandetsi si la asta, in momentul in care vei avea foarte multi useri si toti vor posta chiar si un text la 2 zile, coloana este insuficienta. Doar o sugestie, sper sa nu deranjeze.

Personal, de cele mai mullte ori am acceptat sfaturi si critici, atunci cind au fost facute pe un ton pertinent. Cel mai mult insa ma dezamageste un om care nu este constient de valoarea lui, asa cum e Katia Kelaro. Din pacate, am vazut multi de astia, care au facut combustie interna din cauza autosuficientei. Ma umfla risul cind Katia Kelaro vorbeste de rautati gratuite, cind, de fapt, primul ei comentariu a improscat cu noroi site-ul acesta. Probabil de pe scena, actorii nu prea sint interesati de masinisti, de aia care fac totul sa functioneze. Era o regula atit de simpla ca pina si un copil de doi ani ar fi inteles: pur si simplu regula ca novicii sa posteze un text la doua zile a fost luata de consiliul Hermeneia si nu de Virgil. Bataia de joc a Katiei imi lasa un gust amar. Inca o data se dovedeste ca bunul simt nu are a face cu literatura. Practic, regula a fost impusa pentru a stopa abundenta de texte mai putin bune. Nu avem un atelier cum e pe Agonia, pentru ca mi se pare umilitor ca cineva, oricit de prost ar scrie, sa fie tratat cu flit fara nici o explicatie. Dar logica Katiei kelaro e probabil prin Tbru sau Eufrat. A posta pe acest site nu e un favor facut noua, editorilor si site-ului. Cind se aduce discutia in zona asta, pentru mine e clar. Katia Kelaro, daca tu crezi ca e un favor sa-ti fie de bine. Eu am alta propunere pentru membrii Cosniliului. Nu vom lua nici o masura coercitiva. Pentru ca tu crezi ca e un favor faptul de a te avea printre noi, sau de a avea alti autori printre noi, fa un gest de onoare si retrage-te. Doar tu ai spus ca site-ul e mort. Deci astept gestul tau de onoare. Eu unul m-am saturat de iesirile tale in decor si de dat sanctiuni. Daca mai ai bun simt in tine, retrage-te, pentru ca atacurile tale la adresa Hermeneia spun totul despre prezenta ta pe acest site.

katya, ai dreptul sa ti exprimi opinia, ca noi toti de altfel. acest principiu ne ajuta, de obicei. insa, el tb exercitat astfel incat sa contribuie la binele tuturor, in anume conditii si libertati. chiar si acolo unde nu exista reguli oficiale, exista altele, nescrise, uneori mult mai coercitive. ce bine era daca, luand in calcul contextul hermeneii, ai fi scris un eseu argumentativ in care ai fi precizat si structurat argumentele pro si contra in privinta regulii de care vorbesti! am fi avut intr adevar o polemica de factura literara, iar editorii si toti ceilalti interesati ar fi raspuns pe masura gestului tau. personal, as fi foarte fericit daca as reusi sa scriu un singur text bun pe saptamana.

Jenant Katya, cu adevarat jenant... niciodata nu cunosti oamenii cum sunt cu adevarat. Desi m-am bucurat cand te-ai inscris pe site, cand s-a acceptat revenirea ta, de catre Consiliul fata de care acum ai numai cuvinte de ocara, acum iti urez adio.

Ionut, intrebare. Eu pot oricind mari coloana. Acum e la 15 intrari. O pot pune la 20 sau la 30. Intrebarea este de ce? Care este motivul? Si nu imi interpreta raspunsul/intrebare ca provocare. Dar vreau sa inteleg motivul. Evident sint realist. Este natural ca fiecare sa doreasca sa isi vada textul si numele acolo. Cred insa ca este si mai valoros sa iti vezi textul comentat si eventual evidentiat cu o penita de aur sau chiar remarcat. Adica, logica mea (I hope I'm preaching to the choir) este legata de calitate, de excelare, de inovatie si inedit. Si nu de cantitate. Cu atit mai putin nu de nevoia de 15 minute de faima sau de nevoia de a trimite o poezie de dragoste iubitei. Daca urmaream asta (si poate ca aveam mai mult succes daca urmaream asta) faceam un astfel de site. Dar am vrut altceva. Ce am vrut scrie la inceputul regulamentului si scrie si acolo unde te inscrii pe Hermeneia. Deci, o spun cit se poate de deschis, imi trebuie 20 de secunde sa modific ce mi-ai spus tu. Dar am nevoie de un motiv plauzibil si benefic siteului. Faptul ca Xulescu nu isi mai vede acolo textul dupa 24 de ore sau mai repede mi se pare irelevant. De altfel am un raspuns si al toata bruhahahua asta cu Lentib, cu novicii si cu regula postarii unui text odata la 48 de ore. Domnilor, doamnelor si domnisoarelor, este EXTREM DE SIMPLU sa ajungi sa postezi ABSOLUT CITE TEXTE VREI pe Hermeneia.com. SCRIETI BINE! SCRIETI FANTASTIC DE BINE! Innebuniti-ne cu texte foarte bune, cu literatura inovativa, cu comentarii stralucitoare, etc, si veti fi promovati la categoria de autor si veti putea publica cit vreti. HERMENEIA ESTE DESPRE LITERATURA. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, nu confundati literatura cu maculatura!

Virgil, daca 16 useri ( si nu neaparat 16 novici) posteaza un text in cateva ore, inevitabil, in timp f scurt, fara vina sa, primul user care a postat nu isi va vedea textul in acea lista, textul scapand si eventualilor comentatori. Nu stiu inca daca s-a ajuns la situatia descrisa de mine, eu te rog doar sa o analizezi. Eu cred ca si novicii trebuie incurajati, ca doar pentru asta exista atelierele literare. Sigur, nu agreez atacurile.

Cer scuze tuturor cititorilor pentru avalanșa de comentarii care nu au nicio legătură cu acest poem.Dacă ei vor citi cu atenție primele patru comentarii și îl vor psihanaliza pe al cincilea vor înțelege că la mijloc este un război al micilor orgolii în care un editor și un novice hermeneia au intrat fără să știe. Voi răspunde altor comentarii doar dacă fac referire directă la acest poem.

Erată.În loc de "editor" se va citi "moderator".

Laurentiu, sa nu exageram cu psihanaliza, rogu-te. :) sunt singurul moderator de pe aici si nu ma simt parte beligeranta in niciun razboi. nici rece, nici declarat. pentru simplu motiv ca el, carevasazica, nu exista! toate bune.

Ce psihanaliza are nevoie al cincilea comentariu, Lentib? Te rog sa imi explici si sa nu arunci vorbe aiurea si fara sens. Dupa parerea mea mai bine ti-ai recunoaste greseala in mod civilizat. Greseala care a generat toata aceasta intimplare (daca nu cumva totul a fost prmeditat). Nu de alta dar ma tem ca voi introduce o toleranta zero fata de astfel de abateri pentru ca observ ca bunavointa si ingaduinta mea incep sa fie... psihanalizate drept prostie. Si pe bune ca nu cred ca este corect.