profeții

imaginea utilizatorului Ani
întâmplare

profeții,profeții...
Merlin-
triunghiul cocorilor,
răsucește prin cercul constelațiilor.

chihlimbar în înțelesuri ascunse;
glas tălmăcitor în albul pânzelor de corabie,
deschise.

-regatul
pierdut va fi din cauza femeii fără judecată!
valuri triste leagănă durerea:
-vai, nouă!...
-nădejde aveți în Domnul!
regatul redobândit va fi
printr-o...virgină!

sosesc vapoare: chiote de bucurie...
lanțul ancorei
sfredelește
abisul memoriei.

fecioara platoșă poartă;
ridică îndârjită
în față întunericului
sabia cu cinci stele...
aureolată

Comentarii

o, ce frumoasa plutire peste mit, Ani! maximul de elocventa si maximum de eficienta in folosirea celor trei simboluri: "femeia fara judecata", fecioara si sabia. da, mi-as fi dorit sa pot scrie Graalul asa! toata admiratia!

text slab dupa parerea mea. Merlin, pinze de corabie... apoi... vapoare. "-nădejde aveți în Domnul!"???? apoi aproape anecdoticul "printr-o...virgină!" (altfel cum era sa interpretez acele puncte de suspensie..?!) "lantul ancorei sfredeleste (sic!) abisul memoriei". cum poate un lant sa sfredeleasca? si apoi bramburela cu "fecioara platosa" si cu apogeul "sabia cu cinci stele (sic! asta ma duce cu gindul al un hotel sau la o sticla de cine stie ce bautura - numai la sabii nu - ) .. aureolata. hai sa fim seriosi.. unde e poezia si ai vrut sa spui?... sau te pomenesti ca o fi vreo profetie pe care noi muritorii de rind nu avem cum sa o pricepem...

Virgil, eu cred ca este o poezie scrisa pe seama simbolurilor legendei Sfantului Graal. "Virgina" are o semnificatie anume acolo; este traditia hiperboreana care isi asteapta "cavalerul" eliberator. sau principul feminin care nu se poate manifesta in absenta celui masculin, sortit ei. sabia poarta si ea niste simboluri - este, de fapr, "intrebarea"; "a-ti pune intrebarea" inseamna a constientiza. "femeia fara judecata"simbolizeaza vanitatea, cea care poate aduce cavalerului pieirea. regatul dobandit este traditia (intelepciunea) la care se va re-ajunge...si asa mai departe. iar cele 5 stele..nu, nu se refera nici la holet, nici la coniac...:)

Vrăjitorul Merlin, în profeția să dezvăluie că Frântă va fi pierdută printr-o femeie-lucru adeverit prin persoana Isabelei de Bavaria.Regatul va fi redobândit tot printr-o femeie, anume Ioana d'Arc. Am dezvoltat , după puterile mele acest mit. Am încercat să realizez o interferență: realitate- mit. Sancho Pânză,Virgil textul rămâne în lucru. Mulțumesc pentru citire și comentarii.

Scuze de intervenție, dar nu mă pot abține, Doamne ce ți-e și cu diacriticile astea! Ani, pseudonimul literar al Adrianei Lisandru este Sancho Panza (adică ăla care era servitorul lui Don Quijote, adică ăla cu morile de vânt) și nicidecum Sancho Pânză... GOD ! :-))) Daca tot am intrat, despre poem vreau sa-ti spun ca in general e dificil sa ai pretentia de la cititori sa cunoasca miturile in profunzimea lor, iar daca totusi creezi o poezie bazata pe un mit, incearca sa faci ceva de exemplu (sic!) cum a facut Nichita in Enghidu. Daca citesti poemul acela, nu trebuie sa cunosti poemul lui Ghilgames ca sa rezonezi cu acele cuvinte. Andu

Sînt în cu totul de acord cu Andu. Daca vrei să scrii ceva despre ceva, scrie un eseu sau niște note. Dar dacă vrei să scrii o poezie asta e cu totul altceva.