Primo tempo
Se povestește… Se povestește că în timpul celui de al doilea război mondial nemții îi înnebuniseră pe americani cu submarinele. Care le torpilau, pe ne ve, vasele de război.
O ceată de specialiști în ale războiului naval (azi, ca și atunci, numiți "analiști") pun mâna pe un amiral de-al lor (american). Și se pun pe capul lui mai rău ca la un interogatoriu al unui terorist (de azi) !
Dacă îți vine torpila din față (presupunând că observi, la suprafață, siajul ei când se aproprie) ce faci? Fac manevra cutare a navei ! Dacă vine din spate? Fac manevra… Dacă vine lateral? Fac… Dacă vine pe partea celaltă? Fac…Dacă vine oblic ? Dacă.. ? Fac… Dacă….? Fac… Dacă…? Fac… Dar dacă vine șerpuit, pe furiș, pervers și nu știi unde va lovi ? Exasperat, amiralul: urinez pe ea!
Legenda spune că așa au fost inventate jeturile subacvatice anti-torpilă. Iar ședințele de tipul respectiv au căpătat numele de "Brainstorming-torpilă".
Secundo tempo.
Nu vi s-a întâmplat niciodată ca în stare de stres să găsiți, pur și simplu, printr-un "insight" soluția salvatoare ? Mie da. Și chiar de mai multe ori.
În timpul unor sărbători de Paști conduceam mașina spre mănăstirea Curtea de Argeș. Era un drum cu două benzi. Din față îmi venea un nebun cu 120 la oră. Din spate se angajase alt nebun în depășire. Aveam și eu cam 80 la oră. L-am observat, pe cel care mă depășea, prea târziu ca să mai pot frâna și să-i fac loc. Mi-a acroșat aripa din stânga față. Instinctiv am tras lin de volan spre dreapta și m-am oprit, frânând încet, abia ciupind pedala, pe miriște. În timp ce îmi reveneam din șoc, fumând o țigară, am reconstituit "rațional" lucrurile. Dacă, atunci când m-a pocnit, aș fi tras brusc de volan stânga, probabil (sigur) aș fi pierdut controlul și mă ciocneam frontal cu cel din față. Dacă aș fi ținut direcția spre înainte și aș fi frânat brusc, m-aș fi răsturnat. Dacă aș fi păstrat direcția spre înainte și aș fi frânat încet, poate scăpam. Dacă… Dacă….Dacă….Atunci de ce Dumnezeului mai am nevoie de "rațiune" dacă toate astea nu mi-au venit în "minte" cu ajutorul ei instantaneu ? și ACUM nu aș putea s-o utilizez decât post-mortem (presupunând că ar fi posibil)? - m-am întrebat (hamletian). A fost, pur și simplu, o "oprire" a minții ("raționale") și un "fash" absolut inexplicabil.
Terțio tempo.
Ședințele pe care azi le numim de "brainstorming" au fost "inventate" de niște călugări budiști-zen. Și asta cu cel puțin o mie și ceva de ani în urmă. Și nu de către un oarecare Osborn din Occident așa cum se spune.
Atunci s-au instituit și regulile (pentru ședințele standard).
1. Maximum 12 participanți (de ce 12, nu știu nici eu și nici specialiștii de azi).
2. Participanții să fie de același rang social pentru a nu se inhiba unii pe alții.
3. Tema să fie anunțată în prealabil.
4. În timpul ședinței cel care ia cuvântul să nu-i contrazică pe ante vorbitori; poate însă prelua idei emise și să le rafineze (ceea ce azi se numește "gândire laterală", sau "combinatorică", sau "analogică", etc. ) sau să emită idei absolut noi; ideile trebuie exprimate cât mai succint, fără a fi argumentate.
5. "Moderatorul" trebuie să fie absolut neutru; el dă, la început, cuvântul într-o ordine oarecare (de la stânga la dreapta, sau invers, sau cum îi vine chef); când lucrurile se precipită și apare, să-i zicem, "sinergia", dă aleatoriu cuvântul celui care ridică mâna.
6. Ședința încetează atunci când începe să lâncezească, după ce a atins o intensitate maximă; și asta se întâmplă cam după trei sferturi de oră.
Nu mă pot împiedica să nu observ că "maximul" unei ședințe "standard" ar cam corespunde momentului în care se găsește "soluția" în cadrul unei ședințe "torpilă" (pe care călugării budiști au avut lisa de imaginație să nu o inventeze); numai că în cazul "standard", aparent, nu mai este vorba de un stres în care să acționeze "supravițuirea" - dar asta este numai o aparență pentru că Zen-ul urmărește, de fapt, tot un fel de ceea ce am putea numi, greșit, "supraviețuire". Și greșit deoarece, aici (în Zen), se urmărește doar prezentul/viețuirea contninuu/continuă - instantaneitatea, fără "trecut" (ce-a fost, a fost, nu se mai poate "repara" și, în plus, cunoașterea nouă, creativă, nu înseamnă re-amintire a unor experiențe deja consumate care nu produc nici un fel de noutate "absolută") și fără "viitor" (pentru că viitorul înseamnă "dorință" - deci acumulare de "karmă").
În plus, cu "mintea" mea "europeană" știu (acum) din studii statistice (pe baza unor lucruri "trecute" atunci când studiile respective s-au finalizat și au fost publicate) că:
• Testele de "inteligență" pe baza cărora se stabilește celebrul coeficient "IQ", urmăresc rezolvarea unor probleme cu o singură soluție, dar cu căi multiple de aflare a acesteia; cei cu "IQ" ridicat găsind calea cea mai rapidă de rezolvare.
• Testele de "creativitate" (mai puțin cunoscute) urmăresc, în schimb, rezolvarea de probleme care admit soluții multiple și căi multiple de a ajunge la fiecare soluție; iar cei cu "creativitate ridicată" găsesc, prin gândire "laterală" + "asociativă" + "analogică" + "combinatorică", soluția optimă, precum și calea cea mai directă de aflare a acesteia.
• Persoanele cu "IQ" ridicat au un indice scăzut de "creativitate"; în schimb, persoanele "creative" au un "IQ" mediu, dacă nu chiar sub-mediu.
Din cele de mai sus, trageți singuri concluzia asupra "specializării" înguste, limitate și limitative de care, încă, se mai face atâta caz în toate domeniile de activitate. Considerândându-se că cei ce posedă o astfel de "specializare" dau dovadă de "seriozitate", "perseverență" și, în ultimă instanță, de "competență". Și nu pot acum să nu-mi vină în minte unii tâmpiți geniali care au abilități ieșite din comun. Cum ar fi extragerea rădăcinii (pătrate sau nu) dintr-un număr cu nu știu câte cifre. Precum și faptul că, un "specialist" de "excepție" tinde, la limită, spre un tâmpit genial (cazuri, de multe ori, patologice).
Ce alege (și ce poate) fiecare, e treaba lui. Ideal ar fi să "fim" niște tâmpiți geniali creativi. Dar, de unde nu e…asta e!
The End.
P.S. Cineva ar putea obiecta că, în cazul ședinței "torpilă" (cea cu amiralul american), de fapt a fost vorba de o problemă cu o singură soluție iar respectivul trebuie să fi avut un "IQ" ridicat. Aș putea demonstra, dar mi-e lene, că nu e așa. Și că, în cazul respectiv, ar fi existat și alte soluții de contracarare a torpilelor. Dar el a găsit-o pe cea mai eficientă, precum și calea "instantanee" ("insight") de a ajunge la ea.
Comentarii
Sapphire -
Mă așteptam la mai mult, o provocare la un brainstorming, ceva! Am din nou senzația că, așa cum mărturisiți și în final, pe alocuri vă este lene să dezvoltați, să mergeți mai departe. Am senzația că vă limitați la schematizarea textelor pe care ni le propuneți. Este adevărat, este și acesta un început să pună omul mintea la treabă să-și tragă și singur concluzii. Dar realitatea este că numai două chestii din ce ați scris aici suscită, cel puțin pentru mine, o necunoscătoare chiar, interesul: regulile ședințelor de "brainstorming" venite de la călugării zen, despre care habar n-aveam, și, of course, povestioara cu jeturile subacvatice anti-torpilă. Restul îmi pare pe alocuri de umplutură, prea puțin atins. Mă așteptam să citesc mai mult pe tema "Who's minding the mind"... Ceea ce îmi place însă în modul în care scrieți, și trebuie să subliniez, este oralitatea stilului, într-un mod modern, interesant, cerând interacțiune din partea cititorului. Atenție la editare, sunt ceva typo pe alocuri.
Sixtus -
Asa cum spune si titlul, este doar un "prolog". Va urma "discutia" (care este in chinurile facerii). La ea vor participa: Filosoful Zen (impropriu numit "filosof" pt. ca despre Zen nu se vorbeste, se practica - chiar el va explica acest lucru), Etnograful (postmodern) si Fizicianul-Matematician & of course, G.M. pe post de "moderator". Plec de la premisa ca cititorul, oricat o fi de interesat de text, are si el nevoie, din cand in cand, de cate un scurt moment de relaxare. Nu-l poti tine tot timpul in priza ca se auto-deconecteaza si te lasa cand ti-e lumea mai draga. Multumesc pentru citire. Voi revedea textul pt. typos
Sapphire -
Ei, am văzut că-i doar un prolog, dar așa mă așteptam eu, din prolog, să fim mai mult solicitați. Poate că însă aveți dreptate cu momentele de relaxare, mi-a dat mie cineva de înțeles că, atunci când comentez, nu mă mai gândesc și la alți cititori. Interesul a fost stârnit, aștept (ne)răbdătoare "nașterea" discuției.
francisc -
subscriu si eu observatiilor facute de sapphire, asteptand cu interes "discutia", in subsolul careia cu siguranta voi interveni. m ar interesa de asemenea sa citesc si un eseu despre conceptul de "li", daca acceptati o sugestie...
Sixtus -
Dorin, Orice sugestie e binevenita. Voi tine seama de ea la timpul potrivit. Conceptul "li" are multe in comun cu Zen-ul. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca Zen-ul a fost "transplantat" intr-un mod absolut specific in Japonia via China. Ceea ce ma uimeste este puterea extraordinara a japonezilor de a asimila tot ce li se pare util din alte culturi, inclusiv din Occident, ARENTIE: fara a-si pierde IDENTITATEA. Unii spun ca Shintoismul, peste care s-a "adaugat" Zen-ul, "musteste" si acum de sub Zen, negandu-l. Nimic mai neadevarat. Prin conceptia "iluminarii subite" a Zen-ului (Sartori), Shintoismul nu este contrazis. Dimpotriva. Traind intr-un prezent continuu, fara trecut si viitor, "cultul stramosilor" este cat se poate de "Zen", fiind contemporani cu noi. Mult mai sugestiv decat mine spune o spune Wittgenstein (ca d-aia e genial) atunci cand, in Tractatus, afirma, la un moment dat (citez din memeorie): "Daca prin eternitate nu se intelege durata nesfarsita, atunci cine traieste in prezent, traieste etern". Revenind la "li", citez "li embodies the entire spectrum of interaction with humans, nature, and even material objects". Acesta, in esenta, este Zen. Ori practicantii de Zen nu fac nimic altceva decat sa se incadreze ARMONIOS si CONSTIENT intr-o astfel de interactiune fara a o CONTRAZICE. De aici - unde dai si unde crapa - si Managementul japonez KyZen (a se vedea Masaaki Imai, "Kayzen, The Key Japani's Competitive Success", McGraw-Hill Pub., 1986 - carte fundamentala in domeniul managementului) care s-a dovedit (si se dovedeste) de o extraordinara eficienta. Sunt foarte multe inca de spus...Deocamdata, ca sa pot pune, sub forma de text (comestibil) discutia promisa, caut cat mai mult sa intru si sa ma las invaluit de atmosfera Zen-ului. Lucru care, probabil, imi va lua un timp relativ lung pentru ca nu am ajuns inca sa traies in prezent pentru a trai etern cum spune Witt. P.S. Am acum pe masa de lucru "In noapte" de Hauki Murakami. O carte pe care un occidental o poate categorisi drept "postmodernista". Este o mare eroare. Ea este Zen pur. Iar faptul ca poate fi citita in "chei" diferit fac din autor ceea ce el este: unul de exceptie.