blue moon

imaginea utilizatorului Virgil
noapte umedă atîrnată pe un mîner de ușă

simt cum dimineața intră în crăpături
cerneală prelinsă pe o sugativă
mă simt vinovat pentru încă o noapte
nedormită
o noapte umedă atîrnată pe un mîner de ușă
fără mîneci și fără amintiri
locuitorii gîndurilor mele dorm și ei prin colțuri
în tot felul de poziții caraghioase
cu ochii umflați
cu hainele mirosind a transpirație
epuizați de drumurile la care i-am supus
pentru ei nimic nu mai are importanță acum
nici fantastica și nemuritoarea iubire
nici frica nici lacrimile
înghițite
și nici măcar rîsul
îi privesc cum dorm scofîlciți
sfidîndu-mi privirile
nici ei nu mai vor să mă asculte
tac
luna coboară cu gleznele ei groase și albe
printre nori
îi văd o clipă pielea străvezie
ascunsă repede în mătase neagră
și rămîn atotputernic
singur în nemișcare

Comentarii

dimineața intră crăpături?

Nu înțeleg primul vers, lipsește o prepoziție acolo? Chiar aveai nevoie de "ca o" în versul următor? Întreb și eu pentru că, dacă îmi amintesc bine, asta mi-ai semnalat într-un comentariu și ți-am dat dreptate. Partea a doua a poemului tău e mai limpede. Mai ales spre final. Poezie de peniță, aștept însă răspuns pentru primele două versuri.

nu stiu

nu stiu daca lipseste o prepozitie acolo. poate nu mai stiu eu limba romana. poate imi dai un exemplu. in ce priveste acel "ca o" ai perfecta dreptate. chiar cind il scriam ma gindeam cu oroare la chestia asta. pe de alta parte ma gindeam sa nu fie aiurea si evidenta incercarea asta obsedanta de a-l evita. in momentul acesta sint foarte nemultumit de felul acesta "primitiv" de a incerca sa faci poezie si cred ca poezia este mai ales cind nici nu folosesti "ca", nici nu il folosesti eliptic ci doar cind sugerezi comparatii. dar atunci trebuie sa ai cititori care sa "vada" asta. e o mare dilema. intre "imaginea" pe care o ai si imaginea care eventual se creaza in mintea celui ce citeste. marcel duchamp a platit mult pentru riscurile asumate in acest sens. dar ai dreptate

subtitlul...

subtitlul, și implicit versul, face toți banii. La fel și "luna coboară cu gleznele ei groase și albe". "Hârtie de sugativă" este o construcție pleonastică. Se poate remedia ușor: cerneala prelinsă pe o sugativă.

revin...

m-a luat gura pe dinainte. Nu-i o construcție pleonastică, e una redundantă doar.

da AAA

da, AAA, m-am gindit si eu la asta. Se pare ca intre DEX 98 si Noul DEX a exista o schimbare de perspectiva. Oricum si pina in 98 se spunea "hirtie sugativa" si nu cum am scris eu. Deci, cred ca voi modifica.

dare de mana

Virgil, eu constat ca tu dai dovada de o exgerata (in opinia mea) dorinta de a impaca parerile comentatoarelor tale cu poemul. Nu cred ca a elimina comparatia sustinuta explicit de "ca" poate fi un ideal de orice fel, cu atat mai putin unul poetic. Hartia de sugativa e alt exemplu unde comentatoarea se leaga de banalitati. Mie mi se pare ca "hartie de sugativa" este constructia potrivita pentru a nu denatura versul, in limba romana actuala substantivul scris singular "sugativa" denomineaza in proportie de peste 80% o persoana alcoolica. Ce mi se pare mie nepotrivit in poem este comparatia diminetii cu o "cerneala" oricat am incercat nu am vizualizat cum trebuie... desi patrunderea aceasta a cernelii prin hartia de sugativa, finalmente acaparand-o este evidenta, totusi culoarea nu vorbeste aceeasi "limba". De aceea comparatia nu mi se pare potrivita... poate ca ar fi trebuit o culoare dominanta mai spre alb sau spre transparent care sa iasa victorioasa. Acum, sincer, mie mi-a placut mult poemul, dar asa macelarit cum a iesit el imi place mai putin si de aceea aman eventuala lui impenitare. Andu

sugativa păcătoasă...

"Mie mi se pare ca "hartie de sugativa" este constructia potrivita pentru a nu denatura versul, in limba romana actuala substantivul scris singular "sugativa" denomineaza in proportie de peste 80% o persoana alcoolica." (bobadil). - eu atribui înțelesul propriu unui cuvânt de sine stătățor, bobadil. Abia după, în context, îi caut sau găsesc conotațiile. Citind, undeva, doar atât: "Sugativă" - eu mă voi gândi la o sugativă. Nicidecum la un alcoolist. Dacă nu există un context, este de preferat să atribuim cuvântului înțelesul primordial, zic eu. Apoi, revenind la concret, la text, sub nicio formă, dar sub niciuna, "sugativa" aia nu suportă denaturarea sensului său figurativ. Nici luată singură, și, mai ales, nici în context. "Hartia de sugativa e alt exemplu unde comentatoarea se leaga de banalitati. " - banalități mari, dacă pe această panta tu ai alcătuit jumătate de pagină de comentariu. :). Amical.

mulțumesc, Luminița

orice apreciere poate fi controversată și poate naște suspiciuni. Luminița este un om pe care nu il suspectez de obiectivism. dar nici de diletantism. de aceea multumesc. mi-ar fi facut placere si o explicație mai lungă.