Autori Hermeneia premiaţi la Târgovişte

imaginea utilizatorului Dorel
...

În zilele de 11 şi 12 noiembrie 2011, a avut loc, la Târgovişte, cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”. Manifestarea, care cuprinde şi un concurs de creaţie, a fost mai complexă, incluzând un pelerinaj în comuna Văcăreşti, cu vizitarea parcului şi a ceea ce a mai rămas din construcţiile aparţinând odinioară familiei marilor boieri munteni, dar şi cu o întâlnire literară la biblioteca „Elena Văcărescu”, unde au avut loc lansări de carte şi o dezbatere privind starea revistelor literare la început de secol, la care au luat parte redactori sau conducători ai unor publicaţii care au acordat premii în cadrul concursului: „Litere”, „Bucureştiul literar şi artistic”, „Viaţa Basarabiei”, „Climate literare”, „Impact cultural dâmboviţean”. În cea de-a doua zi, a avut loc, la Moroieni, localitatea de origine a familiei de cărturari a Ciorăneştilor, inaugurarea Casei Memoriale „Alexandru Ciorănescu”. Apoi, la Târgovişte, în noua clădire a Muzeului Tiparului şi Cărţii Vechi Româneşti, cunoscută sub numele Casa Aramă şi situată în cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, s-a desfăşurat, cu ocazia centenarului naşterii lui Alexandru Ciorănescu, un simpozion precedat de lansarea unui volum de corespondenţă între Alexandru şi George Ciorănescu, realizat de Crisula Ştefănescu şi publicat de Editura târgovişteană Bibliotheca. La sfârşitul celei de-a doua zile s-au decernat premiile concursului de creaţie, care anul acesta a fost de o certă valoare, angrenând 170 de participanţi (100 la poezie, 50 la proză, 8 la teatru şi 12 la eseu – unde tema a fost Şcoala de la Târgovişte şi Mircea Horia Simionescu). Pentru prima dată, creaţiile laureaţilor au fost cuprinse într-un volum de 200 de pagini, publicat de Editura Bibliotheca şi lansat cu ocazia festivităţii de premiere. Juriul naţional (dar a existat şi un juriu de preselecţie), prezidat de academicianul Mihai Cimpoi, venit special de la Chişinău, a fost compus din Liviu Grăsoiu (poezie), Florentin Popescu (proză), George Anca (teatru) şi Tudor Cristea (eseu). Între laureaţi s-au numărat şi trei dintre autorii care sunt membri ai site-ului de literatură HERMENEIA şi care au fost prezenţi la Târgovişte. Este vorba despre Raluca Şandor Gorcea (proză), Silvia Bitere (poezie) şi Adrian A. Agheorghesei, care a obţinut nu doar Premiul I la poezie, dar şi Trofeul Festivalului.
Având în vedere faptul că Festivalul „Moştenirea Văcăreştilor” este unul prestigios, recunoscut pentru valoarea sa, premiile obţinute de colegii noştri de site pot fi certe motive de satisfacţie nu doar pentru ei, dar şi pentru noi. În ce mă priveşte, am două motive de bucurie: acela de a-i fi publicat, anterior, pe Silvia şi pe Adrian, în revista „Litere” şi acela de a ne fi aflat acum faţă-n faţă pentru prima dată (recunoscându-ne imediat ce ne-am privit). Regret că nu mi-am dat seama decât mai târziu că şi Raluca este o autoare de pe site-ul nostru. De aceea o felicit cu căldură aici.
Ar fi, poate, util să mai precizez că la concursul de creaţie din cadrul Festivalului târgoviştean (care va avea loc şi anul viitor, probabil tot pe la începutul lunii noiembrie) pot participa autori sub 35 de ani care nu au publicat încă un volum propriu.

POST-SCRIPTUM, 15.XI: Şi, iată, un al patrulea premiat, pentru proză, Alexandru Ioan Despina, pe care, din pricină că e membru Hermeneia de numai şase săptămâni şi ceva, nu l-am identificat ca atare. Dar pe care l-am citit cu plăcere (înainte de a scrie acest text), în antologia amintită, apreciind umorul din "Dacii şi rromanii".

Revistă literară: 

Comentarii

Am să dau câteva lucruri "din

Am să dau câteva lucruri "din casă", sper ca domnul Cristea să nu se supere:

...După mulţi ani de vers clasic (timp în care mi-am însuşit foarte bine toate ascunzişurile versului clasic), în mai 2010, am trecut la versul alb. Versificaţia s-a dovedit esenţială, ajutându-mă enorm în aproape toate cotloanele poeziei moderne ori post-postmoderne.

...În urmă cu vreo două-trei luni, nici nu-mi puneam problema participării la vreun concurs literar. Cei care-mi cunosc cât de puţin scrisul şi exigenţa înţeleg de ce. Dar a apărut d-l Tudor Cristea. M-a invitat, aproape din senin, să trimit un grupaj de texte pentru revista LITERE. Atunci, mi-am spus că se poate totuşi să fie ceva de capul cuvintelor mele. Şi m-am hotărât să trimit texte la concursul naţional "Traian Demetrescu", unde am luat premiul I. Apoi, a apărut numărul din septembrie al LITERElor. De acolo, am aflat de concursul naţional "Moştenirea Văcăreştilor. Am trimis, şi, cel puţin pentru mine, a ieşit bine.

...Acum, voi da din casă: m-am prezentat la premiere (şi) pentru a-l întâlni pe Tudor Cristea. Cum spunea şi dânsul, ne-am recunoscut din priviri scurte (a ajuns după începutul deschiderii festivalului). Ne-am strâns mâna zâmbind. Mai pe urmă, pe undeva, pe moşia Văcăreştilor, sub un cer de frunze palide, coboram un deal, aproape braţ la braţ. Deşi o să sune a clişeu, m-a cucerit spiritul său tânăr. Spre surprinderea mea şi a mitului, nu purta costum. O pereche de blugi, o geacă de blugi şi un zâmbet comod îl îmbrăcau atât de firesc... Înainte de asta, am mai vorbit cu alte persoane importante din zonă, dar e mult spus "vorbit" - mai degrabă, am ascultat. Cu Tudor Cristea, am vorbit. În majoritatea timpului, el a ascultat zâmbind mereu. Probabil am spus şi prostii, dar au pălit sub modul său jovial de a mi le trece cu vederea. M-a făcut absolut invidios când mi-a spus că l-a cunoscut pe Tomozei. Şi m-am întristat când dealul s-a terminat şi a trebuit să mă urc în autocar, iar dânsul, în maşină.

...În timpul festivităţii de premiere, când emoţiile mele s-au mai domolit, a spus că avea vârsta mea când a câştigat un premiu la acelaşi festival. Sper ca potriveala să continue. Sper.

...Îmi pare foarte rău de un lucru: din motive uşor de înţeles, nu am avut curajul să-l invit la o cafea. De fapt - de ce să fiu ipocrit? - îmi pare rău că nu am avut curajul sa-l invit la o bere. Dar o voi face, chiar dacă asta va însemna să merg pe tren zece ore (spre ca berea să fie foarte bună la Găieşti).

...Acum, beau un pahar de vin... Să fie pentru toţi cei care mi-au fost alături.

Felicit şi eu pe Silvia. Este exact

Felicit şi eu pe Silvia. Este exact cum mi-o imaginam.

Îmi pare atât, atât de rău că Raluca (Şandor) Gorcea a plecat de pe Hermeneia, cu atât mai mult cu cât a făcut-o pentru motive care nu aveau legătură cu site-ul. Felicitări şi ei. (De notat că a câştigat cu proză, nu cu poezie; ceea ce e de admirat - e "ambidextră").

Raluca Blezniuc, mulţumesc nult!
(Nu am spus că am câştigat şi Trofeul festivalului pentru că nu am făcut-o - sunt două concursuri diferite: Tradem (unde am luat premiul I) şi Moştenirea Văcăreştilor (unde am câştigat locul I şi marele premiu).

Nici nu ştiu,

Nici nu ştiu, acum, cum să încep o frază. Nu ştiu cui să-i mulţumesc mai întâi pentru un asemenea dar. Am să-l deranjez, totuşi, pe Dumnezeu, mulţumindu-i că există fără chip de unde şi asemănarea mea spirituală cu el. Darul acesta pentru mine este unul spiritual. Am mai simţit aşa ceva doar urcând pe frânghii, anul acesta, jepii mici spre Caraiman. Prin urmare, spiritualul se produce la înălţimi. Nu se poate descrie bucuria din privire, vă spun. Mai bine eram mută. „E de-ajuns o privire” nu este vers dintr-o melodie, este tăcerea prin nerostit a vorbelor noastre reflectate prin ochi, iar ochii sunt lumina sufletului nostru. Adevărata identitate a omului. Am simţit-o ca o avalanşă. Şi Domnul Tudor Cristea ştie despre ce vorbesc. După Dumnezeu, urmează un om, întotdeauna mi-am zis în gând asta. Şi aşa a şi fost. Am avut marea onoare să-l cunosc pe Domnul Tudor Cristea nu ca om, ci ca mare om. Tot ce vă spun acum este sincer. Poate mulţi vor considera versurile mele ca fiind pline de emfază. Nu îmi este ruşine cu ceea ce sunt. Dacă poezia mea este emfază sau trend cum s-a mai spus despre noua generaţie, de hegemonie dusă până la saturaţie, atunci aşa să se numească. Epoca asta nouă a noastră, a generaţiei noastre, aşa să se numească. Este asumată. Că poezia de acum tinde spre proză sau spre eseu, cu ce încurcă acest fapt în fapt? Dacă trăim vremuri ale noastre, în care internetul este o sursă de informaţie, dacă există un yahoo messenger, ş.a.m.d, să lăsăm istoria de hic et nunc să vorbească. Dacă poezia douămiistă va fi slabă comparativ cu alte epoci, atunci să fie considerată o poezie slabă dar să fie! Să fie asumată. Dacă va fi o ratare literară să fie o ratare literară. Zicea un mare gânditor că decât să copiezi pe cineva de dragul unor vremuri, mai bine să dai greş, să eşuezi în felul tău, să pierzi în felul tău pentru că atunci vei câştiga. (parafrază)
Sunt mândră că sunt “culeasă” de Domnul Tudor Cristea, sunt mândră că mi-a dat încredere în mine atunci când aveam nevoie de ea, sunt mândră că public în Litere. Mi-e greu să-i mulţumesc atât de simplu pentru că ar fi prea simplu, iar să mă complic ar fi prea complicat. Sunt onorată că a vorbit atât de frumos despre noul val al literaturii. Domnul Tudor Cristea este din punctul meu de vedere o persoană cu viziune largă asupra literaturii. Dumnealui trăieşte “acum-mereu” ceea ce-l face complex ca şi om. Sper să nu se supere şi să citească aceste rânduri aşa cum le-am scris acum, aici, spontan, din suflet.
Îl felicit cu drag şi pe Adrian. Adrian este un om deosebit, o persoană sensibilă, frumos, educat. Este unul dintre preferaţii mei în scris. Mă bucur că l-am cunoscut şi fizic.
O felicit şi pe Raluca pe care o citesc pe unde apuc, pe unde dau de ea.
Domnule Turdor Cristea, ştiu că am spus câteva rânduri mai sus că e puţin să vă mulţumesc dar domnule, trebuie! Simt acum nevoia să o spun: Vă mulţumesc!

Adrian,

Adrian,Raluca(,) Cristina, Virgil, mulţumiri!
Alexandru Ioan Despina te felicit pentru reuşita în proză.

Alexandru Ioan Despina,

Alexandru Ioan Despina, pentru că eşti mai nou pe site (iar eu am cam absentat in ultima lună), te-am omis pe nedrept. Am dat un post-scriptum, însă vreau să menţionez şi aici că am citit cu plăcere, din antologia Festivalului, proza ta.
Culmea ar fi să mai fie cineva dintre membrii hermeneia premiat. De aceea dau aici lista laureaţilor (am neglijat - dar o s-o cer - să intru în posesia listei cu premii). Asa că am să-i menţionaz aici pe laureaţi, aşa cum figurează în antologie - care a fost alcătuită inainte ca juriul naţional să decidă ordinea.
Poezie: Radu Niţescu (Bucureşti), Marilena Delia Grosu (Târgovişte), Adrian Agheorghesei (Iaşi), Silvia Bitere (Constanţa).
Proză: Alexandru Ioan Despina (Ploieşti), Mirela Maria Martelli (Deva), Raluca Şandor Gorcea (Ploieşti), Ioan Radu Dragomir (Galaţi).
Teatru scurt: Laura Ionela Filip (Târgovişte), Dorina Bălan (Botoşani), Laura Ioana Vasile (Pucioasa, Dâmboviţa), Monica Elena Aghescu (Reşiţa).
Eseu: Geta Truică (Brebeni, jud. Olt), Roxana Marin (Tecuci), Monica Alexandra Cosac (Giurgiu), Carmen Ionela Măcăneaţă (Giurgiu).
Ar fi de observat aria de provenienţă a acestor premianţi. Iar dacă ne-am referi la cei 170 de participanţi (a căror listă apare în antologie), am putea constata că ei sunt şi din Zalău, şi din Timişoara, şi din Călăraşi, şi din Constanţa, şi din Suceava, şi din Chişinău; dar, deşi autorii indică o reşedinţă din România, unele plicuri au venit din Spania sau din Italia.

Alexandru,

Alexandru, felicitări cu drag, eu mă lupt cu proza și tu iei premii. La mai multe, om bun!
Acum trebuie să spun că e prima dată când îi simt pe Silvia și Adrian emoționați și să știți că vă stă bine așa! Mă bucur și sunt alături în bucuria voastră! Pentru că sunt mândru... de aia semnul!

Silvia,

Silvia, mulţumesc frumos. Felicitări şi ţie pentru premiul obţinut la poezie.

Dorel, nicio problemă. Nu am prea fost activ, din motiv lesne de înţeles, cred eu, dar am să încerc să remediez situaţia şi să-i lecturez şi comentez pe colegii de site.

Paul, de chinuit, cu toţii de ne chinuim, altel nu avea nicio şansă de-a izbândi :) Eu mai am încă mult de tras să ajung acolo unde eşti tu...

P.S. Dacă vă deranjează modul familiar în care mă adresez, să-mi spuneţi, vă rog, şi am să trec imediat pe modul protocolar. Nu nicio supărare.

Alexandru Ioan Despina,

Alexandru Ioan Despina, nu ştiu de ce ştiam că te-ai retras de pe site... So, felicitări atât pentru premiul acesta, cât şi pentru altele de curând!

Am găsit o listă oficială,

Am găsit o listă oficială, cu toate premiile. Şi mai există un "hermenian" premiat - e vorba de:

Premiul special al Bibliotecii „I. H. Rădulescu” – Maricica Frumosu (Criuleni Republica Moldova).
Felicitări!

Am spus eu că s-ar putea să mai fie

Am spus eu că s-ar putea să mai fie membri hermeneia printre premiaţi, mai ales ca au fost şi premiile speciale. Acestea au fost acordate, pe baza ierarhiei stabilite de juriul de preselecţie, de către reprezentanţii unor instituţii si reviste (aşadar, nu de către juriul naţional), iar lucrările celor astfel premiaţi nu sunt cuprinse în antologie. Ceea ce nu înseamnă că autorii aceştia n-ar merita sa fie apreciaţi si felicitaţi. O felicit, prin urmare, şi eu pe Maricica Frumosu (a cărei diplomă a fost luată, spre a-i fi dusă in Basarabia, de catre acad. Mihai Cimpoi).

Felicitări,

Felicitări, Adrian, Silvia, Raluca, Alexandru si Maricica! Îmbrăţisări si flori virtuale :) ( Oare e ok dacă pun un link aici? )

felicitări calde şi din partea mea!

felicitări calde şi din partea mea! Adrian, Silvia, Raluca, Alexandru, mă bucur că sunt cu voi!
Adrian, lista oficială, o caut deja de câteva zile şi nu am dat de ea, ştiam că sunt printre finalişti, dar care este premiul, nu.
acum ştiu!
îmi pare rău că nu am reuşit cu viza, să vin la premiere, dar sper să vă întâlnesc cu alte ocazii.
mulţumesc frumos DOREL pentru articol şi felicitări (deci, acad.Cimpoi, încântător, e onoare pentru mine)
merci Adrian, Maria.

Paul,

Paul, Alexandru, Maria, Maricica, mulţumesc frumos!
Maricica te felicit şi eu din suflet. Ştii că te citesc cu drag.