poem zen în grai bucovinean
Mâțâli îmblî
În foșnet di pernuțî
Șî ghiarí retractilí
Pi coclauri din fibrî vegetalî.
Ascunsî poteci,
Numa' di ieli știutí
Sî-ntind printri fuscei.
La vânatoarí
Sau cătri casî -
Ca trenurili-ntr-o garî
Alunicî zâlnic pi drugari.
Prin iarba-naltî
Coz' fluturî-n vânt:
Cu pas ilastic,
Mâțâli, tăti,
Îș' inspecteazî
Împarația.
Mai sus, pi gard,
Puricii-aștiaptî:
Atențiuní!
Mâța di ora opt
Sosăști-n stațií la linia-ntâi
Va rugăm poftiț' în vagoani!
Poezie:
Comentarii
Dihania -
o adevarata fabula :) in care cei mai dragi mi-s puricii :)) ca mâtzele nu-mi plac neam :-s oricum, le-ai caracterizat bine ;) smecherele. sunt cam profitoare si nerecunoscatoare mâtzele. iar alea de la oras, pisicile, nici nu pot prinde un soarece :)) noroc, voinice!
Gebeleizis -
Am avut și eu un motan pe la vreo 14 ani (Figaro) extrem de răutăcios. Și o vreme nu mi-au plăcut pisicile. Dar, după o vreme, am avut alt motan, timp de 10 ani (Mițu) foarte de treabă, și mi-am schimbat părerea despre neamul pisicesc. Poezia descrie comportarea mâțelor, așa cum o vedeam din curtea gospodăriei mele de munte. Iar elementul zen din poem nu e o glumă.
queen margot -
e un poem de raiting, placut, pupat piata independentei si labuta pisicii, ai scarmanat sfoara cu motocei, multumesc pt purici. mai vin.
Virgil -
am si eu o rugaminte off topic pentru toti cei care scriu comentarii folosind si cuvinte in alte limbi decit cea romaneasca. Va rog sa binevoiti fie sa folositi corect limba si gramatica respectiva fie sa nu folositi astfel de cuvinte pentru ca nu este un semn de cultura nici pentru dumneavostra si nici pentru Hermeneia. Va multumesc
queen margot -
desigur domnule m-am tras sângurî di urechi pân' or devenit curechi mama lui de rating! ca un rasputin puricos o sărit pi ghiata mâțî!
Gebeleizis -
Mulțumesc mult de vizite, Katya, Virgil. Posibil să fi fost și o greșeală de scriere din neatenție unde au fost erori la cuvinte din alte limbi, nu cred că a fost făcută din necunoaștere (umila mea părere). Nu știu dacă cuvintele "fuscei" și "drugari" au fost clari pentru toată lumea. In DEX apar mai multe definiții pentru primul și una diferită din sensul din poezie pentru al doilea. În Bucovina: Fuscel - vergea lungă și subțire de lemn, cu vârf ascuțit, folosită pentru garduri Drugar - bucată de lemn lungă și ceva mai groasă decât un fuscel, folosită ca element orizontal de legătură între stâlpii unui gard, de obicei câte doi, unul sus și unul jos. Fusceii se bat în cuie pe drugari, vertical, cu vârful ascuțit în sus. Un astfel de gard e dificil de excaladat/sărit de către animalele domestice sau sălbatice, cu excepția pisicilor.
Aranca -
Mâțâli îmblî pe unde vor. Pentru că așa cum știe toată lumea, ea își alege împarația și pe urmă stăpânul, ca multe dintre femei. Dar nu le poți nega și ignora tandrețea lor naturală... Într-o carte de Leonida Neamțu ( poate în "Știi Lavinia caracatițele" dar nu mai sunt așa de sigură) era o comparație referitoare la femei și pisici ceva de genul: "mândră și independentă ca o pisică"... Îmi plac pisicile mult mai mult decât alte animale tocmai pentru caracterul lor. Revenind la text, am apreciat umorul, dialectul, zenul și toate pisicile care te-au impresionat în viață...
Gebeleizis -
Haha, mulțumesc, Marina, pentru comentariu. Da, așa este, femeile seamană în mare măsură cu pisicile (și uneori mă întreb dacă bărbații nu "bat" mai mult înspre câini...). Ca să fiu sincer, m-am gândit mai mult la pisicile naturale decât la femei când am scris textul. Pentru pisicile la figurat care m-au impresionat în viață e nevoie de o poezie separată...
alma -
Cred ca de mult n-am mai ras asa ca la textul tau. Excelent ai surprins si elemente zen, si bucovinene, si perene, si perisabile, si de toate. Loc pentru toate emoticonurile din lume. Mama pisicilor din Iasi te saluta!
Virgil -
eu nu prea vad prea multe lucruri de ris in text. dimpotriva, ma gindesc ca e tare neplacut sa ai purici si ma gindesc ca e si mai neplacut pentru sarmanii oameni sa traiasca impreuna cu animale care cara paraziti din acestia.
Gebeleizis -
Mulțumesc mult, Alina, pentru vizită și comentariu. Pentru Virgil: așa este, povestea are și elemente tragice. Din fericire, în zona satului meu puricii sunt rari. Iarna e prea frig și nu pot supraviețui. Nici unul din animalele noastre de casă nu a avut vreodată purici. Probabil că am dat zilele acestea destul cu bâta în baltă legat de versuri, când mai găsesc ceva timp voi încerca să mai scriu ceva proză, unde e posibil să am mai multă inspirație.
alma -
No! Mi-a placut atat de mult incat tocmai l-am citit, asa cum m-am priceput, la Radio Lynx, la o emisiune de poezie. Toata lumea l-a aplaudat. Daca imi pare rau de ceva e ca nu mi-a trecut prin cap sa iti fi facut invitatia tie pentru ca sa intri in direct, ideea venindu-mi chiar in momentul in care am pus mana pe microfon. Inca o data, felicitari pentru idee si zen. A, Virgil, mâțili meli dorm în casî și tăti au purici!
Gebeleizis -
Dragă Alina, mă faci să roșesc... Mulțumesc mult. Cu cele 7 ore diferență față de România nu știu cât de ușor mi-ar fi fost să intru în direct... În fine, dacî îm' mai vin idei di expluatari a graiului bucovinean, o sî mai scriu.