clona

imaginea utilizatorului ioan barb
+++

în căldura de la amiază
mi s-a uscat aura
şi mi-am pierdut echilibrul
am simţit deodată că nu am nimic uman
sunt un melc clonat
dintr-un cangur
o eroare genetică

marsupiul meu este o cochilie
mai mare
o gaură neagră în care intră
ca într-un adăpost pe caz de război
intern sau intergalactic lumea aceasta
oameni şi zei

spaima mă înghesuie în cochilie
mă ghemuiesc mă adun mai tare
în lumea vâscoasă
se întinde de jur împrejurul meu
copleşitor ca un trup
voluptos de femeie

atunci strig după ajutor
emit un semnal de alarmă
mai e un timp şi mă voi dezintegra

clonele n-au viitor nici prezent

Comentarii

Sunt

câteva expresii în text care nu mi-au plăcut: spre exemplu: "mi s-a uscat aura", apoi "războiul intern sau intergalactic". Mai e şi calamburul acela creat între cangur şi cochilia de melc care, trebuie să recunosc, e destul de confuz. Un text destul de complicat, dedicat unei clone? Parcă e prea mult....Puteai să alegi un ton mai direct fără excesul de metafore. Textul ar fi câştigat mai multă forţă prin concizie şi claritate.

Doar o părere,
Eugen

Eugen. Cred

Da, cred că poemul se poate îmbunătăţii. Nimeni n-a avut prtenţia că este mai mult decât este. Curios este faptul că în altă parte unii cititori au remarcat exact părţile care spui că ar trebui excluse. De aceea consider că este o chestiune sensibilă. Îţi mulţumesc pentru citire şi constanţă şi voi lua în calcul sugestiile tale.

Ioan,

cred că m-ai înţeles greşit. Nu, n-am zis că trebuie excluse, ci doar limpezit discursul. Pe de altă parte, eu nu dau niciodată verdicte, am mai spus-o. Este doar o părere a unui cititor oarecare de poezie, atâta tot.

stai liniştit. Eugen

Să ştii că părerea ta contează foarte mult pentru mine. Cred că eu m-am exprimat în grabă. În epoca mea veche, adică de piatră, am păţit ceva neplăcut chiar aici pe Hermeneia, am modificat un text la sugestia unui critic destul de cunoscut şi am fost ironizat pentru această slăbiciune de alt critic de aici şi mai cunoscut. Atunci am luat hotărârea să ţin cont de toate părerile şi la sfârşit să iau o hotărâre în funcţie de aceste păreri. Aşa că recunosc faptul că am fost în răspuns destul de neclar. Cu prietenie, Ioan.

incoerent

Textul asta vorbeste de un soi de struto-camila sau ma rog canguro-melc cat se poate de s.f. .Recunosc ca n-am prea citit "poezie s.f.", dar promit sa-mi fac un update. Text confuz, incoerent. Presupun ca tinta a fost concluzia finala: "clonele n-au viitor nici prezent". De exemplu "nu am nimic uman/sunt un melc clonat/dintr-un cangur". Oricat de evidenta este intentia, exacerbarea e mai degraba amuzanta decat poetica.
Parerea mea...

emil