de regăsire

imaginea utilizatorului francisc
pentru fiica iuliei

prin uluci, eu, fratele
bostani înșiram sub clar de lună rotund
ochii, nasul și gurile lor de ceară plini
împungeam piei roșii afară câinii săreau
mâncau luna, apoi soarele
înghițeam și zbieram
ne dați ori nu ne dați.....
ne dați ori nu ne dați....
mânz de lapte și piatră ne da...

eu, fratele, plimbam
furnica deget pe deget întorceam și râdeam
furnica și ea întorcea dosul aripei stângi și râdea
mamă, parcă-i ceva ca o pasăre cu pielea
mâinii din piept întinsă
pe clopotul nopții râcâie coasta de leu zburător
prin stele lipite cu limbile reci
șterg iarba

îți dau un braț de alun cânepă un cui bont de argint
îți dau brațul cânepa cuiul scoate și
masca mea roșie fioroasă sub care m-am tras
sub salcâm și la față

vin
vin câte patru cât casa îmi vin
urcă genunchi subraț aici aici pe gât în gură îmi urcă
în stomac se lipesc negri și sug
pofticioși din vena ascunsă de înger în dungă
o inimă într-o inimă piatră
în piatră lapte de nu

izbii pumnul în burtă nu mișca am zis am zis
nu-mi vine să tai coarda de
cer să-mi șteargă fața cu fața
să-mi roadă colțul stelar și gura îmi vin
apoi se vor duce pe
lin

în adâncul meu cel mai adânc ea
se făcea neagră și
grea câte-o stea
prin zori în amiază și seară
aruncăm pielița roz
înghițim
ne mânjim fața pieptul și brațul
cu restul din
ea

dar el, el ne lăsa să dormim, drept pe umărul lipsă

Comentarii

Versul din final ar mai merge lucrat, poate ca formă, pentru a atinge aceeași valoare precum restul poemului. Acel "clar de lună rotund" pare a fi la locul potrivit. Dar nu și titlul.

alma, m-am gandit la ceea ce ai spus aici. de la inceput insa am stiut ca titlul ales e indispensabil ptr. ideea textului. in privinta ultimului vers astept sugestii :) nu am inteles insa daca ti-a placut textul.

Sugestii pentru ultimul vers nu am, dar poate voi reveni. Consider că este un poem reușit, cu un ritm interior susținut și de imagini, și de cuvinte, mai puțin strofa cu "colțul stelar" sau poate nu am întrevăzut eu prea clar ironia.

alma, fireste ca in orice dragoste exista o dulce-ironie față de tine insuti, față de iubit/ă si, bineinteles, față de dragoste. multumesc ptr. aprecieri si constanta atentie față de textele mele.

Regãsirea subitã, în mersul negru al șirului de furnici, a copilãriei. Amestec precis de doze de veșnic în fiecare vârstă. Ceva a declanșat privirea înapoi, și de-aici caruselul. Din care nu mai poți refuza ceea ce s-a întâmplat deja: „nu-mi vine sã tai coarda de / cer sã-mi șteargã fața cu fața / sã-mi roadã colțul stelar și gura îmi vin / apoi se vor duce pe / lin” Am mai multe drumuri pe care sã apuc în poezia ta. Azi acesta mi s-a părut potrivit. Încearcă să citești cu voce tare "grea câte-o stea dimineața la prânz și seara". Parcă nu sună, se rupe acolo ceva. Așa mi se pare.

sapphire, m-am gandit la ceea ce ai spus aici. intr-adevar, un carusel, o mână care-l învarte. am schimbat sa mearga pe lin. multumesc

dorin, cred că asta-i forma către care ar trebui să te-ndrepți. e absolut originală și fără cusur cât privește conținutul și harmónia. vei avea o singură deziluzie: puțini degustători... eu unul voi fi constant. nu găsesc nice o vină acestei superbe poeme.

Dorin, nici eu nu găsisem vreo vină, afară de una pe care am găsit-o acum: încalcă punctul 14.5. din Regulament. Te rog să remediezi și nu ar fi de dorit să se mai repete. Îmi vine greu să cred că nu știai despre această regulă.

acest text a fost postat pe A pe 11. 03.2005, deci, am incalcat regulamentul cu 2 zile. il voi scoate. ioan, multumesc mult. dupa cum banuiesti, nu ma asteptam la un asa comentariu ..... imi cer iertare pentru. multumesc tuturor ptr citire si comentarii.

Tocmai de aceea e cu atât mai surprinzător. Puteai aștepta două zile. Pentru că era vorba de principiu.

Te rog să remediezi în cel mult 24 de ore.

tocmai de aceea nu ar trebui să ne împiedicam. sunt două zile. scoate textul azi ca să-l pună mâine?! cred că dorin nu va mai greși altă dată. deja e la penitențe. saphire, fii rezonabilă, parol!