Ceasului de la mâna ta stângă

imaginea utilizatorului lucian
varianta pt. Umbrele limbilor

Umbrele limbilor ceasului de la mâna ta stângă
Îmi sunt dovada că în lumină locuim încă.
Și faptul că măsoară timpul ca și cum ar fi o busolă
Iar sunt dovadă că prin albastru treci ca o gondolă.

Doar ușile care se deschid pentru a afla alte uși
Îmi par a fi între mine și tine cumva intruși.
Acest labirint de cuvinte împerecheate în rime
Stă să devină stâncă, împletite bolți sinonime.

Așadar, mi-aș fi dorit să fiu ceasornicar de cuvinte.
Să reglez dinții rimelor mai înapoi sau mai înainte,
Spre a sta la mâna ta stângă ca un ceas în lumină
Ale cărui limbi umbre de gondole par să devină.

Comentarii

Lucian, te rog să scoți cacofonia din titlu, "ca ceasul"(eliminându-l pe "ca", sau înlocuindu-l cu "precum", găsețti tu ceva, da?) De asemenea, n-ai făcut acordul corect, corectează în ultimul vers: "Ale cărui limbi" în loc de "a cărui.." Poezia e muzicală, te-ai străduit, dar rimele sunt facile, tu crezi ca mulți alții că e ușor să scrii așa, să sune doar, nu, e foarte greu fiindcă trebuie să cauți niște rime deosebite, cuvinte perechi mai rare, dacă nu originale. Ai câteva imagini simpatice: "prin albastru treci ca o gondolă." ,"umbre de gondole par să devină." dar și platitudini: "Îmi sunt dovada că în lumină locuim încă. Și faptul că măsoară timpul ca și cum ar fi o busolă"

multumesc, Ioana, pentru atenționări. am corectat ceea ce am greșit gramatical și ai dreptate în ideea că am folosit rime facile. poemul întreg, consider eu, este unul facil. este un joc de idei și cuvinte și cred că farmecul lui este tocmai acest joc. totuși, te rog lămurește-mă cu cacofoniile! ca cerul..., ca ceara..., ca cedrul..., ca centrul... sunt tot cacofonii? și dacă da, de ce?

Lucian, eu stau si ma intreb (uitindu-ma la raspunsul tau precedent "te rog lămurește-mă cu cacofoniile! ca cerul..., ca ceara..., ca cedrul..., ca centrul... sunt tot cacofonii? și dacă da, de ce?") dacă tu ești naiv sau dacă îți doar bați joc de noi si de cititorii Hermeneia. Încearcă să răspunzi la această întrebare. Desigur că mi se pare ridicol să îmi pierd timpul să îl conving pe cineva că o expresie este cacofonie si, mai mult decît atît, că este fundamental dezagreabilă literar. Dar cînd văd că editorii Hermeneia fac asta și li se dă peste nas cu fronda ”și dacă da, de ce?”, atunci încep să mă întreb dacă persoana care face așa ceva are ce căuta încercînd să facă literatură. Ca să mă înțelegi mai bine, am să îți dau un exemplu dintr-un domeniu de activitate care îți este probabil familiar. Să ne imaginăm că cineva vrea să se facă preot. Și profesorul lui îl tot aude înjurînd de cruce și sfinți, și îi spune, ”Dom'le asta e blasfemie!” iar candidatul la preoție îi spune ”păi de ce? că și milițianul înjură, și medicul înjură, și taximetristul înjură. Și dacă e totuși blasfemie, de ce?” Ce i-ai răspunde unui astfel de om?

Ei, cred că mai bine ar fi fost dacă Lucian se făcea mai bine înțeles, în locul răspunsului în doi peri dat. Uite doar un link - a se căuta în indice de subiecte - cacofonie 1 (nu sunt fan pruteanu, dar are și el dreptate, așa am învățat și eu pentru facultate...). Problema care se pune, Lucian, este că poezia nu este un examen de limba română. Ea chiar trebuie să sune bine. Dacă vom accepta "cacealma" drept cuvânt care face parte din vocabular, tare greu însă ne vom împăca să vedem scris "ca ceasul" în titlul unei poezii. Mai contează oare că strict vorbind nu este o cacofonie? Atâta vreme cât sună urât (și sună, asta este, la fel ca și cacealma, after all, numai muzical nu sună), eu m-aș feri să folosesc o astfel de alăturare. Așadar, ai dreptate Lucian, nu este o cacofonie (iar tu știai asta și nu era nevoie să arunci capcane - "dacă este, de ce este"), dar și ceilalți cred că au dreptate, care îți spun că nu tot ceea ce este permis este și de bun augur în poezie.

Sapphire, cred că orice om care stie să conducă un mouse, știe să caute și răspunsuri pe internet. Ori el nu avea nevoie de așa ceva, intervenția lui a fost mucalită. Nu trebuie să răspunzi și în numele lui, poate și singur.

da. am fost un mucalit. recunosc, Ioana si Sapphire! va rog sa ma iertati si sa imi scuzati atitudinea! Dlui Director ii spun ca are o atidune pe care i/o impune functia. povestindu/mi pilda aceasta, al carei talc il stie singur, dansul vegheaza pedagogic asupra rasfatatilor=membrilor acestui site. "CA CEASUL" SUNA TARE NASOOOOOOOOOOOOOOOL! CE ZICETI DE: "CEASULUI DE LA MÂNA TA STÂNGĂ"?????